Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika

2008. március 10.
76.9261
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Marjanka profilja, adatai
Marjanka
Ez az a film, amire egyedül ne engedd el a csajodat. Ha túl érzékeny, akkor azért, -félő lehányja a szomszédját az erőszakos jeleneteknél-, ha meg ingatag a kapcsolat, akkor azért. Viggo Mortensen ugyanis nemcsak remekül játszik benne -bár ezt tőle már megszokhattuk- hanem azért, mert Cronenberg rendező tett róla, hogy szaftos, látnivalóban gazdag mozit hozzon létre, természetesen a közreműködésével. (Nemhiába a kedvenc színésze.) Noha 50 éves idén Viggo, észvesztően néz ki, főleg a szaunás, meztelenül verekedős jelenetnél (aooohhh), eltekintve a hajviseletétől, amitől majdnem sírógörcsöt kaptam. Mivel orosz pasit játszik, elnézem ezt az apróságot.



Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika - 2. kép

A film rendkívül élvezhető. Végülis egy jó csapat, egy jó produkciót tud létrehozni, és itt szinte minden náció közreműködött. Egy kanadai rendező, egy brit forgatókönyvíró, producer és stáb, illetve egy amerikai, egy német és egy francia színész. Vegyük például aforgatókönyvírót. ( Csak azért veszem előre, nehogy újból sztrájkolni kezdjenek ) Steve Knight már 2005-ben azon iparkodott, hogy megírja rendkívül sikeres első munkájának, a Gyönyörű mocsokságok-nak a folytatását. Knight szociológiailag is vonzódik a témához, ami annyira izgatja, hogy szerinte kimeríthetetlen. Ez pedig nem más, mint London lakói, helyei, akiket és amelyeket talán még sohasem láttunk a mozivásznon.

Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika - 3. kép

Ahogyan ő mondja: '..érdekeltek a felszín alatt meghúzódó másik London, a frissen érkezett bevándorlók Londonjának történetei. ' ( Jajj nektek magyar kivándorlók, lehet jövőre egy mozi rólatok szól! ) Knight (forgatókönyvíró) eredetileg azt a megbízást kapta, hogy egy egyórás televíziós filmhez írjon forgatókönyvet, amely a kelet-európai embercsempészettel foglalkozott volna. És amikor az embercsempészetbe belebonyolódott - persze csak elméletileg, (híreink szerint) - az elmesélés inkább azokra helyeződött át, akik mindebből hasznot húznak. Valljuk be őszintén, ez tényleg megért egy játékfilmet. A filmbéli alvilági testvériség, a Vory V Zakone egy valóban létező szervezet, így Steve Knight minden követ megmozgatott, hogy mindkét városban bűnözőkkel találkozhasson, illetve a londoni rendőrség illetékeseivel és az orosz ügyekkel foglalkozó részleg embereivel a West Enden, valamint az FBI szakértőivel beszélhessen. Utána azt nyilatkozta: 'a valóság olyan bizarr és felkavaró, hogy a történeten mindent jóval visszafogottabbá kellett tennem.'Most azért felmerülhet bennünk, hogy egy laza kis thrillerben lesz részünk, amit meg kell cáfoljak. Persze nem fröcsög minden, mint általában Tarantino filmjeiben, de azért Cronenberg is részletgazdagon tudja ábrázolni egy-egy gyilkosság, vagy egy erőszakos közösülés jeleneteit.. Azt mondanám, hogy a Gyilkos ígéretek leginkább a lélekre hat.


Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika - 4. kép

Emellett azért humort, bájt, és némi romantikát is beleszőtt a történetbe, miközben azért nagyon reálisan mutatja be az alvilágot. Igaz, minden nézőpont kérdése. Aki jártas alvilági körökben, netalántán éppen az orosz maffia tagja,annak lehet más elképzelése, véleménye lesz. Az biztos, hogy jól felkészültek a színészek is. Viggo Mortensen aki a moziban Nyikolaj Luzsint, a Vory V Zakone ( csak kimondani ne kelljen.. ) egyik bennfentesét játssza, direkt ezért a szerepért elutazott Oroszországba, és heteket töltött az Urál hegyvidéken. Állítólag nagyon sok kétes hírű orosszal is megismerkedett. A forgatás alatt pedig végig olyan tárgyakat tartott magánál, amiket Oroszországból hozott magával, például szerencsegyöngyöket, amelyeket börtönlakók készítettek beolvasztott műanyag öngyújtókból. Alapjában véve olyan atmoszférát alakított ki, amely rendkívül hitelessé tette az általa megformált karaktert.

Ez érezhető az alakításán, nagyon kiforrt, belsőleg is átélt játékot láthatunk tőle. Az akcentusa pedig szenzációs. Olyan hangsúllyal, és hangszínben beszél egész idő alatt, amit fel sem ismernénk. Természetesen nem ő volt az egyetlen aki nagyszerűen alakította a szerepét. Vegyük például az orosz keresztapát Szemjont, akinek a karakterét egy valóban élő New York-i étteremtulajdonosról mintázták ( remélhetőleg még élnek a stáb tagjai ). Az őt alakító színész a német származású Armin Mueller-Stahl, aki ugyanolyan lelkesedéssel dolgozott a kiejtésén a különböző nyelvtanárokkal, mint más fele olyan idős színészek a stábban. Lehengerlően, magabiztosságot sugárzó alakot hozott létre, olyat aki szerintem bevonul a filmtörténelembe, mint 'igazi keresztapa'. Naomi Watts pedig, aki egy szülésznőt játszik ( Annat), egy kórházban készült fel a szerepére. És meg kellett tanulnia, hogyan üljön meg egy orosz gyártmányú motort, amiről tanúbizonyságot is tesz a Gyilkos ígéretekben. (Állítólag az első motorra szállásánál legalább százan állták körül, és vigyáztak rá.)


Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika - 5. kép

Mint azt már említettem, a film azokról a londoni bevándorlókról szól, akiket az átlag angol 'csak' tisztes külföldinek ismer. David Cronenberg ( rendező ) elég visszafogottan ábrázolja a világukat, habár az érzékeny lelkületű nézőnek ez fel sem tűnik. Főleg a sokkoló kezdés után. Persze nem az a megrázó, ahogy egy fiatal lány segítséget kér egy patikában, hanem pár jelenettel odébb, amikor egy fiatal srác ? a nagybácsi unszolására ? egy életlen borotvával elvágja egy pasi torkát. Jó tanácsunk: sose merészkedj be egy külföldi borbélyába. Na ennél a jelenetnél mantráztam folyamatosan, hogy ez csak egy film, ez csak egy film.. Még jó, hogy előtte nem reggeliztem.. Mindenesetre zseniális a trükkmester, és minden elismerésem, persze nemcsak neki,hanem a rendezőnek is, hiszen itt meglátszik a horrorfilmes múltja, amikor premier plán mutat mindent, anatómiai pontossággal.

De nem kell attól tartani, hogy az egész 97 perc alatt ilyen élményekben lesz részünk. Nem. Elég lassú a történet, de szépen kidolgozott, arra a kapcsolatra összpontosít, amikor egy átlag londoni találkozik egy másik világgal. Egyszerűen belecsöppen. Van ez így. Szóval a fiatal lány bekerül a kórházba ? aki mellesleg terhes - , és bizony belehal a szülésbe. Az ügyeletben lévő szülésznő, Anna ( Naomi Watts ) elhatározza felkeresi a rokonait, ám semmi azonosítót nem talál nála, csupán egy naplót, oroszul írva. Meg egy régi étteremkártyát. Elhatározza felkeresi a lány rokonait. Teszi mindezt azért, hogy a kisbabának otthont, családot szerezzen. Talán lelkifurdalásból, hiszen ő egyszer már elvesztette a kisbabáját.

Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika - 6. kép

Mit tesz a véletlen Anna is orosz származású, habár ő már egy mukkot sem ért oroszul, ámbátor ott a nagybácsija Sztyepán ( Jerzy Skolimowski) aki nemcsak keményfejű, de kissé iszákos is, és az ő jelleme oldja mindig a feszültséget. Mikor Anna megkéri, hogy fordítsa le a napló tartalmát, a bácsi visszautasítja, mert megretten az olyan szavaktól, mint prosti, tű, heroin, erőszak. Ekkor Anna az étteremkártyából kiindulva felkeresi az elegáns orosz falatozót, ahol találkozik a tulajdonossal. És mint született naiva belemegy, hogy átadja a naplót lefordításra, ennek a kedves, idős tulajnak, aki olyan borscsot főz, mint a papája. Az élet nem egyszerű, mert közben Anna nagybátyja Sztyepán is lefordítja a naplót, amiből kiderül, a meghalt kislány a Vory V Zakone társaságába keveredett. Ők azok, akik mercivel járnak, fekete öltönyt és napszemüveget hordanak -jobbára.

Szóval ha összeakadnál egy mercis, öltönyös, napszemüveges pasival egy kereszteződésben, akkor vagy maffiózó, vagy temetkezési vállalkozó. Mindenesetre jobb ha nem kekeckedsz vele. Onnan tudsz különbséget tenni, hogy a Vory V Zakone testvériség tagjai a testükre tetoválják az élettörténetüket, és onnan lehet tudni a rangjukat is. Például: akinek a mellkasára Krisztus a kereszten van tetoválva, az azt jelenti: a tolvajok hercege, magas rangú egyén, és arra utal, hogy a hatóságok elnyomták és megbüntették, akárcsak Jézust. Magyarul már járt börtönben. Vagy, a gyomor jobb oldalán : 'halál a kaszával ' , ennek jelentése: az illető gyilkos. A történet alapvetően két szálon fut. Az egyiken a szülésznő, Anna élete, aki a naplóval kellemetlen helyzetbe hozhatja a maffiavezért, és a fiát Kirillt (VincentCassel). A másik :Kirill 'sofőrét' alakító Viggo Mortensen érzései, titkai, beilleszkedése, és feljebb jutása a Vory V Zakone ranglistán. Néha a kettő összefut.


Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika - 7. kép

Viggo Mortensen Nyikoláj Luzsint személyesíti meg, aki első ránézésre verőlegény, ám mindenkinek sofőrként mutatkozik be, aki profin gondoskodik arról, hogy az útba kerülő hullák eltűnjenek. Itt csak magasztalni tudom a színészek mélységes beleélését. A Kirillt játszó Vincent Casselt, aki tökéletesen visszaadta azt a karaktert, amit neki szántak. Egy trónörököst, aki nem tud mit kezdeni a hatalommal,túlságosan gyenge jellemű, túlságosan meg akar felelni a maffiavezér papának. Remekül megformálta azt a kettősséget, amikor Kirill rendkívül agresszív, brutális 'maffia' körökben, de a papa előtt egy érzékeny, sebezhető kisfiú.

Eastern Promises- Gyilkos ígéretek filmkritika - 8. kép

Vagy a Nyikolaj Luzsint megformáló Viggo ahogy a tökéletesen halott, érzéketlen mivoltát megmutatja, amikor például hidegvérrel vágja a halott emberke ujjait, nehogy beazonosítsák. És amikor mégis megvillant némi gyengédséget, együttérzést, egy 'rátukmált, erőszakos közösülés' után az ukrán 'rabszolga' lánynál, vagy amikor Annával találkozik. Ezt alapvetően látni kell. A történetet részletesen leírhatnám, de akkor a thriller elvesztené a varázsát. Annyi bizonyos, hogy nagyon jó filmet láthatunk, amit sokáig fel fogunk emlegetni. Olyan befejezéssel, ami talán folytatást hordoz magában. Talán megvárják az alkotók a tetszési indexet. Nem tudom. Viszont azt hiszem az már jelent valamit, ha BAFTA, Golden Globe, és Oscarra jelölték a Gyilkos ígéreteket. Ám ha alapul vesszük a kreátorok elképzelését, hogy olyan történetet mutassanak be, ami reálisan láttatja az alvilágot, London nem látható világát, akkor megértjük nem is lehet úgy befejezni, ahogy egy átlag ember képzeli, és talán elvárná.

Eastern Promises- Gyilkos ígéretek előzetes

 

Eastern Promises- Gyilkos ígéretek / Eastern Promises (2007)

  • Műfaj: Krimi
  • Hazai premier: 2008. március 13.
  • Rendezte: David Cronenberg
  • Hossz: 97 perc
  • 2008-03-10 09:18:46 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/easternpromisesgyilkosigeretek_1.jpg
  • Szereplők: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-Stahl
  • Forgatókönyv: Steven Knight
  • Operatőr: Peter Suschitzky
  • Vágó: Ronald Sanders
  • Zene: Howard Shore
David Cronenberg 97 Howard Shore 2008-03-10 09:18:46 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/easternpromisesgyilkosigeretek_1.jpg
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaGargameth profilja