Dzsungeltúra filmkritika

2021. július 28.
93.0791
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A nagyobb hollywoodi filmstúdióknál immár elterjedt gyakorlatnak számít, hogy legsikeresebb filmjeikhez és azok szereplőihez kapcsolódóan látványos attrakciókat tesznek elérhetővé tematikus kalandparkjaikban. Ennek köszönhetően a valóságban is megcsodálhatjuk például a Batmobilt (Warner), a Vissza a jövőbe-féle Deloreant vagy a Jurassic World dínóit (Universal), valamint a Csillagok háborúja és a Marvel hőseinek különféle járműveit és alkalmatosságait (Disney).


Olyan azonban eddig még nem fordult elő (én legalábbis még nem hallottam róla), hogy valaki egy kalandparkban található, már meglévő látványosság alapján vágjon bele egy egészestés mozi elkészítésébe - márpedig a Disney éppen ezt tette a Dzsungeltúra (Jungle Cruise) esetében. Miután az ötlet már több mint egy évtizeddel ezelőtt megszületett, a forgatókönyv és a sztorihoz kapcsolódó elképzelések - ahogyan az gyakran lenni szokott - több változtatáson is keresztülmentek, míg végül a fejesek zöld utat adtak a produkciónak.

Ráadásul sikerült olyan, felkapott sztárokat megnyerni, mint Dwayne Johnson és Emily Blunt, akiktől a stúdió joggal remélte, hogy simán elvisznek a hátukon egy könnyed, ám tartalmát tekintve igencsak nagyszabású kalandfilmet. A források és a nagy nevek tehát adottak voltak, csakúgy, mint az alighanem sokak által kedvelt Disneyland-attrakció - de vajon elegendőnek bizonyult-e mindez ahhoz, hogy egy hasonlóan népszerű, valóban sikervárományos filmet üssenek össze belőle?

MacGregor (Jack Whitehall) és Lily (Emily Blunt) rácsodálkozik a dél-amerikai kultúrára

MacGregor (Jack Whitehall) és Lily (Emily Blunt) rácsodálkozik a dél-amerikai kultúrára


A XX. század elején járunk, amikor javában dúl az első világháború. Ám ez cseppet sem zavarja a különc, kalandvágyó és igencsak rámenős brit tudóst, Dr. Lily Houghtont (Blunt) abban, hogy az Élet Fájának legendáját követve Dél-Amerika sűrű és veszélyes dzsungele felé vegye az irányt. Habár az úton elkíséri őt öccse, MacGregor (Jack Whitehall), aki egyúttal asszisztensként funkcionál, a piperkőc fiatalember nem igazán áll a helyzet magaslatán, amikor hirtelen beüt a krach.

Lily-nek szerencsére sikerül felbérelnie a kissé nyers és cinikus, ám a folyót és környékét kiválóan ismerő, nagydarab hajóst, Franket (Dwayne Johnson), aki pénzszűkében lévén vállalja, hogy elviszi őket. Noha Franknek - a szóvicceken kívül - akad néhány trükk a tarsolyában, még ő sem képes mindentől megóvni a gyanútlan testvérpárt. Ráadásul Joachim herceg (Jesse Plemons), az ambiciózus és gátlástalan német arisztokrata szintén a gyógyító erejű szirmokra pályázik, és minden jel szerint levakarhatatlan...

MacGregor nem hiszi, hogy Frank (Dwayne Johnson) a legmegfelelőbb hajós egy "cool-túrához"

MacGregor nem hiszi, hogy Frank (Dwayne Johnson) a legmegfelelőbb hajós egy "cool-túrához"


A Dzsungeltúra főként az Indiana Jones és A Karib-tenger kalózai filmekből merít ihletet, ami - a Disney-ről lévén szó - aligha túlzottan meglepő. Attól, hogy az eredetiség hiánya, a sablonok tömkelege már felettébb unalmas, maga az eredmény még lehetne kellőképp szórakoztató. Az alapvetően könnyed, komikus hangvétel végig adott - a problémát az jelenti, hogy ennek ellenére nem sokszor lehet őszintén nevetni a látottakon.

A humort elsősorban az szolgáltatja, hogy a szereplők szinte folyamatosan osztják egymást. A dolog azonban valahogy mégsem működik olyan flottul, mint Az Amazonas kincsében, mely körítését tekintve hasonló komédia volt még a 2000-es évek elején, szintén a Szikla főszereplésével. Ám míg ott felettébb jól sikerült eltalálni az egyensúlyt a környezettel járó fenyegetettség és a faramuci helyzetekből adódó poénkodás között, a Dzsungeltúra esetében az ember nehezen tudja akár csak egy pillanatra is komolyan venni a kalandorokra leselkedő veszélyeket.

A hajthatatlan Joachim herceg (Jesse Plemons) náci fogdmegnek sem volna utolsó

A hajthatatlan Joachim herceg (Jesse Plemons) náci fogdmegnek sem volna utolsó


Hiába igyekeznek felépíteni a karaktereket, azok mindvégig papírvékonyak maradnak, miáltal azonosulni sem nagyon lehet velük. Kár érte, mivel mind Emily Blunt, mind a Szikla rendelkezik a szerephez szükséges stílussal és karizmával. A végeredmény minősége azonban nem rajtuk múlik, azt sokkal inkább karaktereik egysíkúsága és a forgatókönyv ötlettelensége korlátozza. A jelek szerint az alkotók olyannyira az alapkoncepció élethű adaptálására törekedtek, hogy közben minden egyéb szempont másodlagosnak bizonyult.

A Disneyland-látványosságban egy kis folyami hajó viszi a látogatókat egy hüllőkkel és egyéb veszélyes állatokkal teli, valamint némi természetfeletti beütéssel rendelkező utazásra. Lényegében ezt az életérzést igyekeztek átültetni a mozivászonra, ami külsőségeit tekintve nagyjából össze is jött nekik.

Habár maga a hangulat lehet, hogy alapvetően átjön (amit jómagam azért nem igazán tudok megítélni, mert még sosem volt szerencsém betenni a lábam valamely Disneylandbe), ez önmagában valóban kevés ahhoz, hogy elvigyen a hátán egy egészestés játékfilmet.

És most mi lesz, kapi?

És most mi lesz, kapi?


Kétségtelen, hogy a dzsungel izgalmas és rendkívül látványos helyszín, az operatőri munka pedig elsőrangú. És annak dacára, hogy a CGI kicsit sok és inkább csak középszerű - főleg az élőlényeknél, illetve azok mozgásánál időnként még mindig nem túl életszerű -, a célnak voltaképp így is megfelel.

Az összkép azonban sajnos meglehetősen műanyag ízű hatást kelt - az összetevők ugyan megvannak, valahogy mégsem állnak össze egy teljes, koherens egésszé. Az újrafelhasználás kudarcának talán egyik legjobb példája, hogy maga a Metallica együttes dolgozta át Nothing Else Matters c. számát, mely aláfestésként szolgálj a film egyik jelenetében, ám még ez sem üt elég nagyot úgy, hogy a narratíva kapcsolódó részei gyengécske lábakon állnak.

Habár Jaume Collet-Serra (Ismeretlen férfi, Non-stop, Éjszakai hajsza, A zátony, The Commuter: Nincs kiszállás) megbízható, biztos kezű akciórendezőnek számít, ő sem volt képes varázslattá formálni a Disney boszorkánykonyhájában különféle alapanyagokból összekotyvasztott produktumot.

Úristen, a Disney már a dzsungelben is megelőzött!

Úristen, a Disney már a dzsungelben is megelőzött!


Mindezek ellenére a Dzsungeltúra távolról sem nézhetetlen, ám véleményem szerint nem igazán éri meg moziban megnézni (hacsak nem randiról van szó, ahol maga a film csupán ürügyként szolgál a moziban). Egy esti tévézésnek azért elmegy a Disney Plus-on - pláne, ha tényleg hamarosan jön hozzánk is a szolgáltatás, ahogy azt pletykálják.

A mérsékelt szórakoztatás mellett sok újdonsággal viszont egészen biztosan nem fog szolgálni senkinek, lévén tele van az immár szinte kötelezőnek számító Disney-elemekkel. A film a változatosság kedvéért az LMBTQ témát is újfent feszegeti, bár ezúttal szerencsére csak szóban, és nem túl agresszív módon teszi ezt. Az mindenesetre annál elkeserítőbb, hogy a Disney már akkor sem tud igazán újítani, amikor éppen nem egy franchise sokadik folytatásával áll elő...

Dzsungeltúra előzetes

 

Dzsungeltúra / Jungle Cruise (2021)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: Kaland
  • Hazai premier: 2021. július 29.
  • Rendezte: Jaume Collet-Serra
  • Hossz: 127 perc
  • 2021-07-28 15:33:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/dzsungeltura_1.jpg
  • Szereplők: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jesse Plemons, Jack Whitehall, Edgar Ramirez, Paul Giamatti
  • Forgatókönyv: Michael Green, Glenn Ficarra, John Requa
  • Operatőr: Flavio Martinez Labiano
  • Vágó: Joel Negron
  • Zene: James Newton Howard
6
Jaume Collet-Serra 127 James Newton Howard 2021-07-28 15:33:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/dzsungeltura_1.jpg
15 hozzászólás

Moby Dick

2 éve, 10 hónapja és 22 napja

Erre én sem mentem volna moziba. Ez jó lesz majd HBO-n.

válasz erre

Mordorer

2 éve, 10 hónapja és 22 napja

Akkor marad tévében nézősnek. mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

2 éve, 10 hónapja és 22 napja

Szép hasalás. röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaKisember001 profilja