Dzsungeltúra filmkritika

2021. július 28.
91.7651
DNS profilja, adatai
DNS
A nagyobb hollywoodi filmstúdióknál immár elterjedt gyakorlatnak számít, hogy legsikeresebb filmjeikhez és azok szereplőihez kapcsolódóan látványos attrakciókat tesznek elérhetővé tematikus kalandparkjaikban. Ennek köszönhetően a valóságban is megcsodálhatjuk például a Batmobilt (Warner), a Vissza a jövőbe-féle Deloreant vagy a Jurassic World dínóit (Universal), valamint a Csillagok háborúja és a Marvel hőseinek különféle járműveit és alkalmatosságait (Disney).
 


Olyan azonban eddig még nem fordult elő (én legalábbis még nem hallottam róla), hogy valaki egy kalandparkban található, már meglévő látványosság alapján vágjon bele egy egészestés mozi elkészítésébe - márpedig a Disney éppen ezt tette a Dzsungeltúra (Jungle Cruise) esetében. Miután az ötlet már több mint egy évtizeddel ezelőtt megszületett, a forgatókönyv és a sztorihoz kapcsolódó elképzelések - ahogyan az gyakran lenni szokott - több változtatáson is keresztülmentek, míg végül a fejesek zöld utat adtak a produkciónak.

Ráadásul sikerült olyan, felkapott sztárokat megnyerni, mint Dwayne Johnson és Emily Blunt, akiktől a stúdió joggal remélte, hogy simán elvisznek a hátukon egy könnyed, ám tartalmát tekintve igencsak nagyszabású kalandfilmet. A források és a nagy nevek tehát adottak voltak, csakúgy, mint az alighanem sokak által kedvelt Disneyland-attrakció - de vajon elegendőnek bizonyult-e mindez ahhoz, hogy egy hasonlóan népszerű, valóban sikervárományos filmet üssenek össze belőle?

MacGregor (Jack Whitehall) és Lily (Emily Blunt) rácsodálkozik a dél-amerikai kultúrára

MacGregor (Jack Whitehall) és Lily (Emily Blunt) rácsodálkozik a dél-amerikai kultúrára


A XX. század elején járunk, amikor javában dúl az első világháború. Ám ez cseppet sem zavarja a különc, kalandvágyó és igencsak rámenős brit tudóst, Dr. Lily Houghtont (Blunt) abban, hogy az Élet Fájának legendáját követve Dél-Amerika sűrű és veszélyes dzsungele felé vegye az irányt. Habár az úton elkíséri őt öccse, MacGregor (Jack Whitehall), aki egyúttal asszisztensként funkcionál, a piperkőc fiatalember nem igazán áll a helyzet magaslatán, amikor hirtelen beüt a krach.

Lily-nek szerencsére sikerül felbérelnie a kissé nyers és cinikus, ám a folyót és környékét kiválóan ismerő, nagydarab hajóst, Franket (Dwayne Johnson), aki pénzszűkében lévén vállalja, hogy elviszi őket. Noha Franknek - a szóvicceken kívül - akad néhány trükk a tarsolyában, még ő sem képes mindentől megóvni a gyanútlan testvérpárt. Ráadásul Joachim herceg (Jesse Plemons), az ambiciózus és gátlástalan német arisztokrata szintén a gyógyító erejű szirmokra pályázik, és minden jel szerint levakarhatatlan...

MacGregor nem hiszi, hogy Frank (Dwayne Johnson) a legmegfelelőbb hajós egy "cool-túrához"

MacGregor nem hiszi, hogy Frank (Dwayne Johnson) a legmegfelelőbb hajós egy "cool-túrához"


A Dzsungeltúra főként az Indiana Jones és A Karib-tenger kalózai filmekből merít ihletet, ami - a Disney-ről lévén szó - aligha túlzottan meglepő. Attól, hogy az eredetiség hiánya, a sablonok tömkelege már felettébb unalmas, maga az eredmény még lehetne kellőképp szórakoztató. Az alapvetően könnyed, komikus hangvétel végig adott - a problémát az jelenti, hogy ennek ellenére nem sokszor lehet őszintén nevetni a látottakon.

A humort elsősorban az szolgáltatja, hogy a szereplők szinte folyamatosan osztják egymást. A dolog azonban valahogy mégsem működik olyan flottul, mint Az Amazonas kincsében, mely körítését tekintve hasonló komédia volt még a 2000-es évek elején, szintén a Szikla főszereplésével. Ám míg ott felettébb jól sikerült eltalálni az egyensúlyt a környezettel járó fenyegetettség és a faramuci helyzetekből adódó poénkodás között, a Dzsungeltúra esetében az ember nehezen tudja akár csak egy pillanatra is komolyan venni a kalandorokra leselkedő veszélyeket.

A hajthatatlan Joachim herceg (Jesse Plemons) náci fogdmegnek sem volna utolsó

A hajthatatlan Joachim herceg (Jesse Plemons) náci fogdmegnek sem volna utolsó


Hiába igyekeznek felépíteni a karaktereket, azok mindvégig papírvékonyak maradnak, miáltal azonosulni sem nagyon lehet velük. Kár érte, mivel mind Emily Blunt, mind a Szikla rendelkezik a szerephez szükséges stílussal és karizmával. A végeredmény minősége azonban nem rajtuk múlik, azt sokkal inkább karaktereik egysíkúsága és a forgatókönyv ötlettelensége korlátozza. A jelek szerint az alkotók olyannyira az alapkoncepció élethű adaptálására törekedtek, hogy közben minden egyéb szempont másodlagosnak bizonyult.

A Disneyland-látványosságban egy kis folyami hajó viszi a látogatókat egy hüllőkkel és egyéb veszélyes állatokkal teli, valamint némi természetfeletti beütéssel rendelkező utazásra. Lényegében ezt az életérzést igyekeztek átültetni a mozivászonra, ami külsőségeit tekintve nagyjából össze is jött nekik.

Habár maga a hangulat lehet, hogy alapvetően átjön (amit jómagam azért nem igazán tudok megítélni, mert még sosem volt szerencsém betenni a lábam valamely Disneylandbe), ez önmagában valóban kevés ahhoz, hogy elvigyen a hátán egy egészestés játékfilmet.

És most mi lesz, kapi?

És most mi lesz, kapi?


Kétségtelen, hogy a dzsungel izgalmas és rendkívül látványos helyszín, az operatőri munka pedig elsőrangú. És annak dacára, hogy a CGI kicsit sok és inkább csak középszerű - főleg az élőlényeknél, illetve azok mozgásánál időnként még mindig nem túl életszerű -, a célnak voltaképp így is megfelel.

Az összkép azonban sajnos meglehetősen műanyag ízű hatást kelt - az összetevők ugyan megvannak, valahogy mégsem állnak össze egy teljes, koherens egésszé. Az újrafelhasználás kudarcának talán egyik legjobb példája, hogy maga a Metallica együttes dolgozta át Nothing Else Matters c. számát, mely aláfestésként szolgálj a film egyik jelenetében, ám még ez sem üt elég nagyot úgy, hogy a narratíva kapcsolódó részei gyengécske lábakon állnak.

Habár Jaume Collet-Serra (Ismeretlen férfi, Non-stop, Éjszakai hajsza, A zátony, The Commuter: Nincs kiszállás) megbízható, biztos kezű akciórendezőnek számít, ő sem volt képes varázslattá formálni a Disney boszorkánykonyhájában különféle alapanyagokból összekotyvasztott produktumot.

Úristen, a Disney már a dzsungelben is megelőzött!

Úristen, a Disney már a dzsungelben is megelőzött!


Mindezek ellenére a Dzsungeltúra távolról sem nézhetetlen, ám véleményem szerint nem igazán éri meg moziban megnézni (hacsak nem randiról van szó, ahol maga a film csupán ürügyként szolgál a moziban). Egy esti tévézésnek azért elmegy a Disney Plus-on - pláne, ha tényleg hamarosan jön hozzánk is a szolgáltatás, ahogy azt pletykálják.

A mérsékelt szórakoztatás mellett sok újdonsággal viszont egészen biztosan nem fog szolgálni senkinek, lévén tele van az immár szinte kötelezőnek számító Disney-elemekkel. A film a változatosság kedvéért az LMBTQ témát is újfent feszegeti, bár ezúttal szerencsére csak szóban, és nem túl agresszív módon teszi ezt. Az mindenesetre annál elkeserítőbb, hogy a Disney már akkor sem tud igazán újítani, amikor éppen nem egy franchise sokadik folytatásával áll elő...

Dzsungeltúra előzetes

 

Dzsungeltúra / Jungle Cruise (2021)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: Kaland
  • Hazai premier: 2021. július 29.
  • Rendezte: Jaume Collet-Serra
  • Hossz: 127 perc
  • Szereplők: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jesse Plemons, Jack Whitehall, Edgar Ramirez, Paul Giamatti
  • Forgatókönyv: Michael Green, Glenn Ficarra, John Requa
  • Operatőr: Flavio Martinez Labiano
  • Vágó: Joel Negron
  • Zene: James Newton Howard
6
15 hozzászólás

Mitüzenarádió

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

DNS írta:
Sorry, mea culpa. Lehet, tényleg nem értek az ilyen típusú hollywoodi filmekhez

Ebből is látszik, mennyire kimaradtak az életemből az ilyen Disney és társai-féle kalandparkos látványosságok, azon kívül, amit héba-hóba hallottam vagy olvastam róluk. A Karib-tenger kalózaival kapcsolatban meg sajna nem tájékozódtam a cikk megírása előtt (sem), mivel konkrétan nem az volt a témája.

Amúgy nagyon szívesen átengedem a cikkírás lehetőségét bárkinek, aki úgy gondolja, hogy jobban csinálná. Persze csak ha a nagyfőnök is jóváhagyja...
A Karib-tenger kalózai nagyon sok szempontból idetartozik még (nem csak amiatt, mert az is theme park ride eredetileg), például amiatt is, mert az is Disney, meg szanaszét lopkodták ebbe a filmbe az ott található ötleteket, azonkívül Johnny Depp fényévekkel jobb volt annak a filmnek a főszerepében, mint itt a dögunalom, jópofizós, cringe Dwayne Johnson. (Az összehasonlítás pedig nagyon adott.) A Disney gyakorlatilag egy új theme parkos franchise-t akart itt kierőszakolni, csak éppen az eredmény elég szánalmas lett.

Ha nem értesz ehhez a műfajhoz, no offense, de tényleg nem érdemes saját magadat és az oldalt lejáratni vele.

válasz erre

DNS

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Mitüzenarádió írta:
A kritikáddal egyetértek, szerintem is 6-os, sőt, én inkább 5-öt adtam volna rá. De annak nézz már utána, milyen tényszerű marhaságokat írsz le. Csak az nem tudja, hogy a Karib-tenger kalózai is egy Disney theme park ride alapján készült, aki tényleg egyáltalán nem ért az ilyen típusú hollywoodi filmekhez.
Sorry, mea culpa. Lehet, tényleg nem értek az ilyen típusú hollywoodi filmekhez

Ebből is látszik, mennyire kimaradtak az életemből az ilyen Disney és társai-féle kalandparkos látványosságok, azon kívül, amit héba-hóba hallottam vagy olvastam róluk. A Karib-tenger kalózaival kapcsolatban meg sajna nem tájékozódtam a cikk megírása előtt (sem), mivel konkrétan nem az volt a témája.

Amúgy nagyon szívesen átengedem a cikkírás lehetőségét bárkinek, aki úgy gondolja, hogy jobban csinálná. Persze csak ha a nagyfőnök is jóváhagyja...

válasz erre

muki

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Mitüzenarádió írta:
Elég lett volna erre egy komment is...

válasz erre

Mitüzenarádió

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

DNS írta:
A lényeget tekintve nagyjából éppen ugyanezt írtam a cikkben. Nézhető, de semmi extra. Ha minden tekintetben átlagos vagy középszerű lenne, akkor nem 6, hanem csak 5 pontot kapott volna, viszont a 7-es azért már valamivel komolyabb minőséget, illetve moziélményt feltételezne. Szerintem erre nem érdemes kifizetni a mozijegy árát - különösen annak, aki már sok hasonló filmet látott, és ennél azért magasabbak az elvárásai -, de aki számára igen, annak lelke (és pénze) rajta.
A kritikáddal egyetértek, szerintem is 6-os, sőt, én inkább 5-öt adtam volna rá. De annak nézz már utána, milyen tényszerű marhaságokat írsz le. Csak az nem tudja, hogy a Karib-tenger kalózai is egy Disney theme park ride alapján készült, aki tényleg egyáltalán nem ért az ilyen típusú hollywoodi filmekhez.

válasz erre

Mitüzenarádió

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

És egyébként még ezeken kívül is van egy pár: https://www.aarp.org/entertainment/movies-for-grownups/info-2021/disney-films-inspired-by-theme-park-rides.html

válasz erre

Mitüzenarádió

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Karib-tenger_kal%C3%B3zai_(filmsorozat)

"A Karib-tenger kalózai egy amerikai kalandfilm-sorozat, amely a Walt Disney által tervezett, azonos nevű Disney-parki barlangvasút témáján alapul. "

Szívesen.

válasz erre

Mitüzenarádió

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

"Olyan azonban eddig még nem fordult elő (én legalábbis még nem hallottam róla), hogy valaki egy kalandparkban található, már meglévő látványosság alapján vágjon bele egy egészestés mozi elkészítésébe - márpedig a Disney éppen ezt tette a Dzsungeltúra (Jungle Cruise) esetében."

Most nem akarlak megbántani, de neked a Karib-tenger kalózai, FRANKÓN, komolyan kimaradt a maga őt részével??? Először nem akartam hinni a szememnek, amikor ezt olvastam.

válasz erre

Patrik94

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Annyira ki vagyok éhezve a moziélményre, hogy megnézem ezt is. Egynek jó lesz.

válasz erre

DNS

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

leventecos írta:
Én megnéztem és bátran mondom ez a cikk mellébeszélés. Nézhető film. Persze nem világ megváltó,de nézhető.
A lényeget tekintve nagyjából éppen ugyanezt írtam a cikkben. Nézhető, de semmi extra. Ha minden tekintetben átlagos vagy középszerű lenne, akkor nem 6, hanem csak 5 pontot kapott volna, viszont a 7-es azért már valamivel komolyabb minőséget, illetve moziélményt feltételezne. Szerintem erre nem érdemes kifizetni a mozijegy árát - különösen annak, aki már sok hasonló filmet látott, és ennél azért magasabbak az elvárásai -, de aki számára igen, annak lelke (és pénze) rajta.

válasz erre

leventecos

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Én megnéztem és bátran mondom ez a cikk mellébeszélés. Nézhető film. Persze nem világ megváltó,de nézhető.

válasz erre

c0m1n65un

2 hónapja, 3 hete és 4 napja

Pedig mennyi kritikus dicséri. Biztos sok pénzt kaptak érte.

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 3 hete és 4 napja

Hát emiatt nem fogok rohanni a moziba.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja