Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika

2012. február 09.
79.4301
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Kezdetben volt az Új remény - illetve megjelenése idején, az 1970-es évek végén még csak Csillagok háborúja címen ismert mozifilm, mely mindörökre megváltoztatta sokunk életét. Igazi kalandot és szórakozást ígérő történetével, fantasztikus, korábban még sohasem látott helyszíneivel, lényeivel, űrhajóival, fegyvereivel, a titokzatos, mindent irányító Erő körüli misztériumával, na és persze a csodálatos fénykarddal hamar belopta magát a köztudatba, hogy végérvényesen a popkultúra semmi mással össze nem téveszthető részévé váljon. Azután jött a két folytatás, A birodalom visszavág és A Jedi visszatér, melyek immár V. és VI. epizódként látták meg a napvilágot - az utólag furcsamód IV. részre és Új reményre átkeresztelt Csillagok háborúja történeti fonalának továbbfűzésével -, hogy egy kerek egészet alkotva tegyék teljessé a nagyszabású trilógiát. Mint azonban később kiderült, az epizódok efféle szokatlan számozása csupán az előzményeket elmesélni hivatott első három epizód számára készítette elő a terepet, ami ezáltal egy még nagyobb ívű saga keretében a valójában jólelkű és idealista Jedi-lovag, Anakin Skywalker felemelkedésének, bukásának, majd megváltásának történetét tárja elénk.


A Star Wars univerzumának kitalálója és mindenható ura, George Lucas, saját bevallása szerint azt sajnálja legjobban a sagával kapcsolatban, hogy bennfentesként sohasem bújhatott bele a nagyközönség tagjainak bőrébe, miáltal számára nem adatott meg a lehetőség, hogy átélhesse a Csillagok háborúja-jelenséget, kívülállóként elmerülve a filmek csodálatos fantáziavilágában. Talán éppen ez lehetett az oka, hogy egy idő után képtelenné vált kívülről, megfelelő rálátással és objektivitással szemlélni saját kreálmányát, s különálló filmekként tekinteni az egyes, újabb és újabb epizódokra, illetőleg az előzmény-trilógia darabjaira, amikor úgy döntött, hogy az eredeti filmfolyam lezárása után több, mint egy évtizeddel elkészíti őket.

Miközben önmagát sohasem tartotta különösebben jó írónak, Lucas némileg tudatosan igyekezett megtalálni az egyensúlyt az általa is minden játékfilm szempontjából alapvető fontosságúnak tartott három alappillér, a történet, a karakterek és a párbeszédek között. Ennek érdekében már az első trilógia elkészítése során is több esetben igénybe vette tapasztaltabb forgatókönyvírók segítségét, a Baljós árnyak sztorijának formába öntése során azonban kizárólag saját, az eredeti trilógia eseményei előtt történtekkel kapcsolatos elképzeléseire támaszkodott. Ráadásul a rendezői széket is újfent Lucas foglalta el - miután A birodalom visszavágot a kiváló Irvin Kershner, A Jedi visszatért pedig a kevésbé szerencsés választásnak bizonyult Richard Marquand dirigálta - , s így gyakorlatilag a tartalmat illetően minden külső segítség nélkül vágott bele az előzmény-trilógia nyitó darabjának forgatásába.

Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 2. kép

Alighanem a fentieknek köszönhető, hogy a Baljós árnyak túlságosan sztoriközpontú lett - nem annyira önálló filmként, mint inkább abban az értelemben, hogy Lucas mindenáron bele akarta illeszteni az általa vizionált hat epizódon át ívelő történetfolyamba, hogy azután az eredeti trilógia darabjaival együtt egyetlen nagy, kerek egészet alkossanak. A forgatókönyv megírása során tehát a Készítő végső soron nem tett mást, mint összegyűjtötte a sztori korábban már lefektetett, a klasszikus trilógia szereplőinek múltjából többé-kevésbé adott vagy csak homályosan ismert mozzanatait, eseményeit, bedobott néhány új karaktert az üstbe, kiegészítve egy olyan narratívával, mely megítélése szerint "jól illett a képbe", illetve a szerinte azt elősegítő, néha komolynak, máskor humorosnak szánt dialógusokkal, és az egészet összekeverte egyetlen hatalmas, fortyogó üstben. A fenti eljárással csupán az a gond, hogy a kirakós darabkái végül mégsem igazán illeszkedtek egymáshoz, a korábbi Star Wars-filmekhez pedig - stílus tekintetében legalábbis - még kevésbé...


Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 3. kép

A Baljós árnyak története mintegy 32 esztendővel az első Csillagok háborúja, vagyis az immár IV. részként ismert epizód előtt játszódik, amikor a béke és az igazság őreiként ismert Jedi-lovagoknak köszönhetően még rend és nyugalom uralkodott a Galaktikus Köztársaságban. A korrupció és a kapzsiság azonban már érezhetően kikezdte a rendszert, befészkelve magát a korábban jól és hatékonyan működő Szenátusba, és az egyre nagyobb hatalomra szert tevő, haszonleső társaságok (hát nem ismerős fordulat?) véget vetettek a békés együttélés idillikus állapotának. Amikor egy új adó kivetésével kapcsolatos vita folytán a Kereskedelmi Szövetség blokád alá vonja az ártalmatlan Naboo bolygót, két Jedi-lovag, a veterán Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) és ifjú tanítványa, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) a helyszínre utazik, hogy a főkancellár követeiként elősegítsék a probléma elrendezését. A szálakat a háttérből mozgató, a Jedik ősi ellenségeként elhíresült Sith nagyúr azonban nem kér a békés megoldásokból, ezért hőseink igen hamar üldözöttekké válnak, és megkezdődik a Naboo inváziója a Kereskedelmi Szövetség esetlen, létszám tekintetében azonban jelentős droidhadserege által.


Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 4. kép

Amidala, a Naboo ifjú és naiv, azonban annál elszántabb királynője (Natalie Portman) végül Qui-Gon és Obi-Wan, valamint az időközben hozzájuk csapódott, abszolút komolytalan és ügyetlen gunga, Jar Jar Binks (Ahmed Best), illetve a hűséges asztro-droid, R2-D2 (Kenny Baker) társaságában menekülőre fogja a dolgot, és a peremvidéken lévő, kies és sivatagos Tatooine bolygón talál átmeneti menedéket. Aki pedig segít nekik, történetesen nem más, mint a kilencéves Anakin Skywalker (Jake Lloyd), egy szupertehetséges, idealista rabszolgafiú, akiről hamarosan kiderül, hogy még a leghatalmasabb Jedi mesterként ismert Yodánál (Frank Oz) is jobban átjárja az Erő. Némi közjáték, R2-D2 és az Anakin által készített protokolldroid, C-3PO (Anthony Daniels) első találkozása, majd egy adrenalinpumpáló légifogat-versenyt követően hőseink Corsucantra, a Köztársaság fővárosába veszik az irányt, hogy megoldják a Naboo népét fenyegető konfliktust. Eközben a könyörtelen Sith tanítvány, Darth Maul (Ray Park) üldözi őket, Palpatine szenátor (Ian McDiarmid) és a többi politikus saját kis játszmáikba merülnek, Jar Jar pedig mindenhová a Jedikkel tartva átidétlenkedi magát a fél galaxison.

Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 5. kép

A Baljós árnyak egyik legnagyobb problémája az egysíkú és hullámzó narratíva mellett az infantilis karakterek és poénok túltengése a filmben, miközben magának az alapszituációnak, a Köztársaságot és a Jediket célzó fenyegetés tárgyalásának módja mindvégig véresen komoly hangvételben zajlik. Rettenetesen hiányzik azonban a kettő között tátongó szakadékot áthidaló, felnőtt, de legalábbis érettebb humor, mely bár az első három Star Wars-filmben - de legalábbis az első kettőben - jellegéből adódóan alapvetően a felnőttekhez szólt, a gyerekek, akiket mellesleg sosem lenne szabad alábecsülni, ugyanúgy megérthették. Ez a fajta univerzális hangvétel azonban gyakorlatilag teljes egészében hiányzik a Baljós árnyakból, mely szinte kivétel nélkül a legkisebb korosztálynak szánt poénokkal, sőt alkalomadtán némi kaki-puki humorral operál.


Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 6. kép

A helyzeten cseppet sem javít, hogy a főszereplők is meglehetősen egyoldalú és sótlan karakterek. Qui-Gon, a tapasztalt renegát Jedi- mester szerepe ugyan igen markáns, amit Liam Neeson játéka csak felerősít, de alapvetően ő is egy túlságosan komoly figura, amit a teljesen háttérbe szorult Obi-Wan nem képes kompenzálni, hiába akadnak vicces beszólásai. (Néha viszont egész egyszerűen hülyeségeket, egy Jedi karakterével össze nem egyeztethető dolgokat mond, mint például a "szánalmas életformákra" történő hivatkozás.) A Jedik merevsége és a "kötelező szereplők" mellett bizony rettenetesen hiányoznak az olyan vagány karakterek, mint amilyen Han Solo vagy Lando Calrissian volt a klasszikus trilógiában - de itt akár a hatalmas szőrmók másodpilótát, Chewbaccát (ősmagyar írásmód szerint: Csubakkát) is megemlíthetnénk, aki ha nem is szavak segítségével, de a metakommunikáció révén nagyon is jól és érthetően volt képes kifejezni az érzéseit. De anno még az egyébként igen komoly jellemmel bíró Leia hercegnő is gyakran vicces tudott lenni, a jól megírt karakterek közti interakcióknak, illetve a helyzetkomikumtól sem mentes jeleneteknek köszönhetően. A többnyire fagyosan hideg-rideg, máskor pedig angyali tökéletességgel felruházott Amidaláról és szerepéről már távolról sem mondható el ugyanez.

Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 7. kép

A Baljós árnyakban sajnos a droidok, R2-D2 és C-3PO sem hozzák korábbi formájukat, ami részben persze annak is köszönhető, hogy alig találkoznak. Közös jeleneteik során azonban ők is inkább a gyermeteg poénok számát szaporítják, melyben régi önmaguk helyett inkább az idétlen, ugyanakkor cseppet sem félelmetes rohamdroidokra kezdenek hasonlítani. Na és persze ott van Jar Jar Stinks - akarom mondani, Binks -, aki hatalmas füleivel, idétlen beszédstílusával és szószátyárságával, s nem utolsósorban krónikus ügyetlenségével egyértelműen a legfiatalabb korosztály kedvéért került a forgatókönybe. A kisgyerek Anakinra pedig, akinek a szerepére több ezer jelölt közül a sokak által nemhogy nem értékelt, hanem egyenesen idegesítőnek tartott Jake Lloydot választották, nem is érdemes sok szót vesztegetni, mivel az ő esetében eleve az ifjú Darth Vader koncepciója jelenti a fő problémát. Ami a Sötét Oldalt illeti, Darth Maul karaktere jóformán teljesen kidolgozatlan, legyen bármennyire "cool", mint anno a rajongók által szintén piedesztálra emelt Boba Fett, valójában alig akad egy kevés szerepe (és szövege) a filmben. A főgonosz szerepében tetszelgő, rejtélyes sötét nagyúr, Darth Sidious is kissé alulhasznált, ezáltal hiányzik a markáns főgonosz figurája, melyet az eredeti trilógiában többnyire Darth Vader töltött be átütő sikerrel.

Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 8. kép

A karakterábrázolás tehát ez esetben nemhogy erőssége, sokkal inkább gyenge pontja a produkciónak, amihez még a sztori és a narratíva hiányosságai is hozzáadódnak. Mindezek alapján önálló alkotásként tekintve a Baljós árnyak egyáltalán nem mondható jó filmnek, mint inkább egy, a klasszikus trilógia elé erőszakkal betoldott, annak sikeres védjegyeivel azonban gyökeresen szakító pre-birodalmi tablónak, melyben túlságosan is nagy a kontraszt az alapvetően gyerekes hangvétel és a birodalom létrejöttéhez vezető bonyolult politikai machinációk bemutatása között. Mindezek alapján nem világos, valójában kinek, mely korosztálynak is szánta a filmet George Lucas: míg a kisebb gyerekek a kezdetleges poénokat és az "aranyos" karaktereket minden bizonnyal értékelni tudják, a háttérben zajló, a hatalomért folytatott burkolt küzdelmet, illetve az ahhoz kapcsolódó utalásokat aligha képesek igazán megérteni, ezért az ilyen jelenetek számukra inkább unalmasak és semmitmondóak lehetnek. A felnőttek, illetve az idősebb rajongók pedig nagyon hiányolhatják az érettebb humort, valamint a cselekmény dinamizmusát, ami sajnos egyáltalán nem mondható gördülékenynek vagy kiegyensúlyozottnak a filmben. Így igazán legfeljebb azok az "ősrajongók" élvezhetik a Baljós árnyakat, akik képesek visszavedleni gyermeki énjüket, és minden fenntartás nélkül elfogadni, amit Csillagok háborúja címén eléjük vetnek, örülve minden egyes pillanatnak, mely bármilyen további adalékkal szolgál számukra a hőn szeretett sagával, illetve a Star Wars univerzummal kapcsolatban.


Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 9. kép

Csekélyke pozitívumként azért megjegyzendő, hogy az ILM által kivitelezett, a rohamosan fejlődő CG-technológia támogatásával életre keltett több száz vizuális effektus többségével semmi probléma sincsen, általában igen jóra, sőt néha a korábbi részek trükkjeihez hasonlóan korszakalkotóra sikeredtek. John Williams ezúttal is rendkívül színvonalas zenét komponált, ami ugyan témáit tekintve - a Duel of the Fates kivételével - nem feltétlenül maradt meg az emlékezetünkben, ez azonban talán nem is annyira a mester képességbeli hanyatlásának, mint inkább az egyes dallamokhoz kapcsolódó karakterek egyszerűségének, vérszegénységének, súlytalanabb és egysíkúbb jellegének köszönhető. Az átélésben tehát ezúttal még a kiváló filmzene sem biztos, hogy segít, ami önmagában sajnos igen kevés ahhoz, hogy kompenzálja a film többi szarvashibáját. Akad ugyan néhány látványos jelenet (pl. a fogatverseny), jó pillanat és emlékezetes momentum (pl. a fénykardpárbaj), ezek valahogy mégsem állnak össze egy kerek egésszé, így összességében édeskevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy megmentsék a Baljós árnyakat - ha nem is az anyagi, de a kritikusok és a rajongók jelentős hányada által elkönyvelt - kudarctól.


Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 10. kép

Ami a 3D-s prezentációt illeti, az nem pusztán technikai lehetőség, hanem művészi koncepció és megjelenítés kérdése is egy-egy film esetében, melyet ugyanakkor az eredeti anyag korlátai is behatárolnak. Az előzmény-trilógia látványeffektusaiért felelős John Knoll és csapata korrekt munkát végzett az eredeti 2D-s formátum konverziója terén, csodát azonban ők sem tudtak művelni az eredetileg két dimenzióban, a harmadik dimenzió koncepciójának hiányában a vászonra álmodott produkcióval. Arra tehát senki ne számítson, hogy vetítés közben olyannyira kilógnak a tárgyak a képből, hogy kényszert éreznek majd, hogy megfogják őket - mint ahogy attól sem kell félnie senkinek, hogy a felé száguldó űrhajók láttán percenként reflexszerűen félre kell hajolnia a székében. Az előtérben mozgó szereplőkön, járműveken és tereptárgyakon kívül a mögöttük található részletek ugyanúgy egybeolvadnak a távoli háttérrel, mint a legtöbb hasonló film esetében - és itt nagyjából el is érkeztünk a sztereoszkopikus 3D technológia határaihoz, legalábbis ami a 2D-ből átkonvertált megjelenítést illeti.

Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) filmkritika - 11. kép

Összegzésképpen elmondható, hogy Anakin Skywalker kisfiúként való középpontba állítása sajnos egyáltalán nem sült el jól, bármilyen mozgóképes formátumban is kerül bemutatásra: a kiválasztott meséje és bibliai ihletésű története igencsak erőltetett, mint ahogy a Star Wars-mítosz eredetét feszegető narratíva is tévútnak bizonyult. Joggal vetődik fel hát a kérdés, mennyire volt szükség a midiklóriánokra és az Erő eredetének magyarázatára - hiszen általában igaz, hogy amint fény derül a legtöbb nézőt lenyűgöző és rabul ejtő misztikumra, onnantól kezdve már nem is igazán érdekes a sztori, sőt egy-egy ilyen húzás adott esetben az addig látottakat is hiteltelenné, varázsát vesztetté teheti. Ilyen alapon persze az is megkérdőjelezhető, mennyire volt szükség, illetve szükség volt-e egyáltalán az I. epizód, s egyben az előzmény-trilógia leforgatására. A választ - George Lucas filmkészítői ambíciója mellett - nyilván jelen esetben is elsősorban az anyagiak jelentik: a Baljós árnyak, majd az évente egyesével következő, immár 3D-ben megtekinthető epizódok természetesen újabb alkalmat adnak a marketing-gépezet beindítására, melynek köszönhetően újfent számtalan különböző termék - akciófigurák, könyvek, bögrék, szemüvegek, gabonapehely, WC-papír és még kit tudja, mi minden - válik eladhatóvá a Star Wars márkanév alatt.

Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) előzetes

 

Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) / Csillagok háborúja I. rész - Baljós árnyak (3D) ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: 1970. január 01.
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2012-02-09 20:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/csillagok_haboruja_i_resz__baljos_arnyak_3d_1.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2012-02-09 20:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/csillagok_haboruja_i_resz__baljos_arnyak_3d_1.jpg
34 hozzászólás

DNS

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

gocsa írta:
Egyébként nem volt rossz ötlet a Weird Al klipet csatolni a cikkhezröhögő smiley Én még esetleg ezt a rettenetes előzetest tettem volna be helyette: http://www.youtube.com/watch?v=T69ftWNg97U "Hurry up, Qui-Gon, you don't want to be late for the celebration!" Ami egyben a temetése is az öregnekröhögő smiley
Na azt azért mégsem, az a trailer már nekem is túl sok...

A Weird Al-féle klipben viszont legalább teljesen korrektül összefoglalják a sztorit, ha már egyszer nem lehet 3D-ben néznimosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

Nem hogy egy újabb SW-t csinálnának inkább...wtf smiley

válasz erre

gocsa

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

Egyébként nem volt rossz ötlet a Weird Al klipet csatolni a cikkhezröhögő smiley Én még esetleg ezt a rettenetes előzetest tettem volna be helyette: http://www.youtube.com/watch?v=T69ftWNg97U "Hurry up, Qui-Gon, you don't want to be late for the celebration!" Ami egyben a temetése is az öregnekröhögő smiley

válasz erre

DNS

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
Szerintem csak oltani akart valami tudatlan kiskölyök...wtf smiley
Hát akkor írja le, hogy "gagyin néznek ki az effektek", meg hogy "a régi részek unalmasak" vagy "bénák a szereplők", és én menten visszaküldöm a pelenkázóbakacsintó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

DNS írta:
Ha esetleg volna néhány érved amellett, hogy az újabb részek miért sokkal jobbak, szerintem többen is szívesen meghallgatnánk őket.

Én már a cikkben kifejtettem a sajátjaimat, mivel azok nélkül szerintem elég nehéz bármiről is hitelesen nyilatkozni...
Szerintem csak oltani akart valami tudatlan kiskölyök...wtf smiley

válasz erre

DNS

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
Sokszor szidják az öregebbek ezeket az első részeket pedig sokkal jobbak mint a régiek
Ha esetleg volna néhány érved amellett, hogy az újabb részek miért sokkal jobbak, szerintem többen is szívesen meghallgatnánk őket.

Én már a cikkben kifejtettem a sajátjaimat, mivel azok nélkül szerintem elég nehéz bármiről is hitelesen nyilatkozni...

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

BDSAeron írta:
Hát igen otthon nehéz lesz 3d-be nézni. Lehet haverokkal megnézzük
Imaxben toljátok, úgy az igazi!

válasz erre

BDSAeron

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
De otthon nem tudni kijön e 3d-ben.... Szerintem ha a 3d miatt néznéd, menj el rá moziba
Hát igen otthon nehéz lesz 3d-be nézni. Lehet haverokkal megnézzük

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

BDSAeron írta:
Kíváncsi vagyok hogy az eredeti trilógiát fejlesztették-e mint régen. Lehet hogy nem moziba de megnézem
De otthon nem tudni kijön e 3d-ben.... Szerintem ha a 3d miatt néznéd, menj el rá moziba

válasz erre

BDSAeron

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

Kíváncsi vagyok hogy az eredeti trilógiát fejlesztették-e mint régen. Lehet hogy nem moziba de megnézem

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 6 napja

Eléggé pofátlan dolog ezer bőrt lehúzni. Nagy csalódás nekem ez az egész. A régi trilógia után nem szabadott volna ennyi bőrt lehúzni és megcsinálni az ultragagyi előd trilógiát. Az egész elvesztette a tipikus SW fílingjét.

3d meg egy vicc jelenlegi formájában.

válasz erre

Braddock

13 éve, 2 hónapja és 7 napja

Nézi meg a kaszás!Alapból nem tetszett a fílm arról nem is beszélve hogy lesz pofájuk elkérni 1 nem tudom hány éves fílmért a csomó lét!

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja