Creed II. filmkritika

2019. január 04.
75.7241
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Sylvester Stallone láthatóan mindent megtesz azért, hogy sikerrel adja át a Rocky stafétabotját az utókornak. Ez minden bizonnyal nem véletlen, mivel alapvetően ennek a figurának köszönheti ismertségét és nagyívű álomgyári karrierjét, ezért az nyilván igencsak közel áll hozzá. Miután a széria 2006-os Rocky Balboa című, hatodik részében tanúi lehettünk a címszereplő utolsó profi bokszmeccsének, a három évvel ezelőtt bemutatott Creedben már az új generációt képviselő Adonis Creed (Michael B. Jordan) edzőjeként és mentoraként láthattuk viszont.


A filmet a közönség és a szakma egyaránt nagy lelkesedéssel fogadta, lényegében a Rocky-hoz írt szerelmes levélként interpretálva azt. A folytatás - legalábbis amíg Stallone bírja erővel és a stúdió támogatásával - természetesen borítékolt, legfeljebb azt nem annyira egyszerű kitalálni, mi jelenthet még kellő kihívást a jó öreg bajnoknak és mentoráltjának, ami nem fullad az önismétlés unalmába. A Creed II. erre tesz kísérletet, és azt kell mondjam, hogy alapvetően sikerrel veszi az akadályokat.

Miután megszerzi a WBO nehézsúlyú világbajnoki övét, Adonis immár befutott sztárnak számít a profi boksz világában. Ekkor azonban feltűnik a színen Viktor Drago (Florian Munteanu), annak az Ivan Drago-nak (Dolph Lundgren) a fia, aki harminchárom évvel korábban elvette Adonis apjának, Apollo-nak az életét a ringben.

Hősünk már csak a személyes érintettség okán is elfogadja a kihívást, Rocky (Stallone) azonban éppen emiatt nem hajlandó felkészíteni őt a mérkőzésre. Ráadásul Adonis megtudja, hogy barátnője, Bianca (Tessa Thomspon) gyermeket vár, ami bármekkora örömhír mindkettejük számára, egyelőre nem volt betervezve.

A címe megvédésére kényszerülő bajnok végül néhai apja edzőjének fiát kéri fel arra, hogy segítsen felkészülni a média által alaposan felhypeolt meccsre. A múltban történtek azonban ott lebegnek mindannyiuk feje felett, és ezúttal még Rocky sincs mellette a nehéz pillanatokban.

Ivan (Dolph Lundgren) és Viktor Drago (Florian Munteanu) a világbajnoki övre pályázik

Ivan (Dolph Lundgren) és Viktor Drago (Florian Munteanu) a világbajnoki övre pályázik


Egy jó boksz, illetve bármilyen sportfilm titka a szív, és ezt a veterán Sly is nagyon jól tudja, ezért még mindig beleteszi szívét-lelkét a forgatókönyvírásba. Nyilvánvalóan nem ő a legjobb író a világon, de azért e téren is akadtak szép sikerei hosszú pályafutása során, így tapasztalatait és rutinját újfent kamatoztatni tudta a Creed II. társírójaként.

A szereplők dilemmái és érzései remekül átjönnek a párbeszédekből, a humanitás, az egyes események emberi vonatkozásai végig áthatják a narratívát. Stallone és Lundgren - immár edzőkként való - találkozása eredményez néhány nosztalgikus, eléggé erős pillanatot, tehát a generációs téma, a múlt történéseinek, illetve örökségének nemzedékeken átívelő hatástanulmánya alapvetően most is működik.

Bianca (Tessa Thompson) bízik szerelmében, de aggódik is érte

Bianca (Tessa Thompson) bízik szerelmében, de aggódik is érte


Mindazonáltal a Creed II. sok újdonságot már nem tud mutatni a szériában, így nagy meglepetésekre és fordulatokra nem lehet számítani. A kihívás és elfogadás szisztémája lényegében ugyanúgy működik, mint eddig, ilyen szempontból legfeljebb egy-két csavart kapott a cselekmény. Ami viszont sokat nyom a latban, az a jókor és jó érzékkel alkalmazott humor, mellyel sikerült nagyszerűen kiegészíteni a meglehetősen erős drámai vonalat.

A színészi játék szintén sokat hozzátesz a narratíva minőségéhez. Michael B. Jordan játéka időnként egészen magával ragadó, mostanra nagyon jó kis színész lett belőle már ilyen fiatalon. De természetesen Stallone színészként is odatette magát, mint ahogy Tessa Thomspon is erős alakítást nyújt az aggódó mennyasszony szerepében, miáltal az Adonis és Rocky, illetve az Adonis és Bianca közti dinamika egyaránt jól működik.

Üsd, vágd, nem apád!

Üsd, vágd, nem apád!


Egyedül a nagy rivális Viktor Drago figurája lett kissé kiábrándító, aki jóformán alig szólal meg a filmben, ezáltal - igencsak brutális kinézete és felettébb csúnya nézései ellenére - maga a karakter is eléggé személytelen. Az őt életre keltő Florin Munteanu, aki egyébként igazi bokszoló, mindent megtesz, amit szűkös eszköztára lehetővé tesz számára - a gond inkább a szerepe kidolgozatlanságában rejlik, miáltal olyanná válik, mint egy szimpla kellék a cselekményben.

Maguk a meccsek egyébként - a talán a szokásosnál is valamivel nagyobb teatralitásuk ellenére - kemények, pörgősek és látványosak. A film emocionális téren hatásosan építkezik, így a végére teljes Adonis és Rocky újabb diadala, ami természetesen nem lep meg senkit sem. A Creed II. azonban nem is a meglepetések mozija, azoknak viszont egyértelműen ajánlható, akiknek bejött az első rész, és úgy általában Stallone és Rocky immár több évtizeden átívelő, küzdelemmel teli története.

Creed II. előzetes

 

Creed II. filmkritika / Creed II (2018)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: sport, dráma
  • Hazai premier: 2019. január 03.
  • Rendezte: Steven Caple Jr.
  • Hossz: 130 perc
  • Szereplők: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Wood Harris, Dolph Lundgren, Brigitte Nielsen
  • Forgatókönyv: Juel Taylor
  • Operatőr: Kramer Morgenthau
  • Vágó: Dana E. Glauberman
  • Zene: Ludwig Göransson
7
8 hozzászólás

WickedSick

1 éve, 2 hónapja és 4 napja

Végre valahára megnéztem a filmet. Már a Creed első részénél is érezni lehetett, hogy piszok minőségi reboot/folytatásnak nézhetünk elébe, de volt sok ponton hiányérzetem. Erre basszus, ez a második rész konkrétan feltörölte velem a padlót! Dolph Lundgrennek minimum az Oscar-jelölés, Michael B. Jordan még sosem volt ennyire jó, Steven Caple Jr. az újgenerációs rendezők közül az egyik legjobbnak ígérkezik, a forgatókönyv lehengerlő, ahogyan a dialógok is, valamint a végén eltörött a mécses. Nem hittem volna, hogy az előzetes híresztelések után ezt tudom mondani, de mindenben jobb szerintem, mint az első, és talán a komplett franchise legjobbja, pedig nálam már a Rocky 3 és a Balboa is magasra tette a lécet.

válasz erre

totyak

1 éve, 7 hónapja és 11 napja

DNS írta:
Ha így van, akkor bocsika Mindazonáltal nem hiszem, hogy ez annyira váratlan fordulat lenne a szériában, de talán már a trailer alapján is ki lehetett következtetni...
Csak trollkodok, komolyan ne vegyél!

válasz erre

DNS

1 éve, 7 hónapja és 14 napja

totyak írta:
Most jól elspoilereztél egy részletet DNS, ezzel a WBO bajnoki öv megszerzéssel. Mert ugye az első részben nem jött össze a dolog. Ejnye
Ha így van, akkor bocsika Mindazonáltal nem hiszem, hogy ez annyira váratlan fordulat lenne a szériában, de talán már a trailer alapján is ki lehetett következtetni...

válasz erre

totyak

1 éve, 7 hónapja és 14 napja

Most jól elspoilereztél egy részletet DNS, ezzel a WBO bajnoki öv megszerzéssel. Mert ugye az első részben nem jött össze a dolog. Ejnye

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

1 éve, 7 hónapja és 15 napja

[Tiltott felhasználó!]

Eltohn

1 éve, 7 hónapja és 15 napja

Egynek jó lesz ez!

válasz erre

Tommy

1 éve, 7 hónapja és 16 napja

Jó lesz ez, betervezem hétvégére.

válasz erre

Direktor

1 éve, 7 hónapja és 16 napja

Nem vagyok kibékülve a Rocky filmekkel, nagyon nem az én műfajom. Stallonét viszont mostanában mindenben megnézem úgyhogy nem marad ki.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaWickedSick profiljasmadi1968 profiljaSándorkolbász profilja