Cápamese filmkritika

2004. október 25.
85.4071
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Egyre több halacska tűnik fel mostanság a filmvásznon. És valahogy van is rá kereslet. Hihetetlen karaktereket képesek kicsikarni a számítógépek segítségével a halacskákból. A Némó nyomában című "hasonló" animációs filmmel ellentétben itt nem igen vannak mélyen fekvő gondolatok. Sokkal inkább csak a szórakozás és jókedv van előtérbe szorítva. Oszkár kis hal a nagy tóban, az eszénél csak a szája jár gyorsabban, és miközben a Bálnamosóban gürcöl "vakardhalként", arról álmodozik, hogy egy nap kifogja az aranyhalat, és felkerül a Korál csúcsára, a gazdagok és híresek közé.

/>
Cápamese filmkritika - 2. kép

És egy nap valóban az ölébe hullik, no nem a szerencse, hanem egy nagy fehér cápa hullája, és hősünk azon kapja magát, hogy ő lett Oszkár, a Cápaölő. Így történik, hogy a kis hal megeteti a nagyhalakat, a bökkenő mindössze annyi, hogy az áldozat a rettegett Nagy Fehér Főnök, Don Lino fia volt.
A halak városa messziről úgy fest, mint egy normális korallzátony. Ám ha egy kicsit közelebb megyünk, már látjuk, hogy igazi nagyvárossal van dolgunk: emeletes házak sorakoznak, rajtuk neonreklámok, az utakon forgalmi dugók, ahogyan kell. Ha még közelebb megyünk, azt is észrevesszük, hogy ezt a város korallból és homokból faragták ki ügyes uszonyok, de fölhasználtak minden mást is, ami a tengerből kigyűjthető.


Cápamese filmkritika - 3. kép

A film alkotói nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél több és minél karakteresebb halfajta népesítse be a Cápamese világát. Bújták a halhatározókat, állatkerti akváriumokat látogattak, természetfilmeket néztek meg. "Arra törekedtünk, hogy a filmben olyan halak szerepeljenek, amelyek eredetije a valóságban is megtalálható" - magyarázza Bergeron. "Természetesen aztán kissé elrugaszkodtunk a valóságtól, elvégre olyan víz alatti város sem létezik, amelyet halak építettek, tehát elkezdtük valami valódival, és a végén olyan hal állt előttünk, amilyenre a történet és a látvány szempontjából szükségünk volt."

Cápamese filmkritika - 4. kép

A szorgos kutató- és tervezőmunka eredményeként Oscar takarítóhal alakját öltötte, amely, mint a neve is elárulja, a ragadozók után maradt hulladékot takarítja el a tengerben � elvégre Oscar a Bálnamosóban dolgozik. Angie, mint már erről szóltunk, angyalhal lett. Lola viszont alapvetően az oroszlánhaltól kapta alakját, persze a tervezők imitt-amott besegítettek, s egy kis sárkányhal-dizájnt is kevertek hozzá, hogy ez a karakter minél dögösebb és veszedelmesebb külsejű legyen. Sykes pöfeteghal félelmetes tüskékkel, de amint ideges lesz, fölfújja magát és elkezd sipítani, és az egész rémisztő hatás elvész.
A film szereplői persze nemcsak egyes halfajtákra hasonlítanak, hanem azokra a színészekre is, akik a hangjukat kölcsönzik nekik. Scorsese jellegzetes szemöldökeiről már szóltunk, de valójában ennél jóval többről van szó.
� A munka egyik legszórakoztatóbb részét az jelentette, amikor a karaktereket a színészekhez hasonlóvá tettük � árulja el Jenson. � Az animátorok képesek arra, hogy a színészek tipikus gesztusait megjelenítsék a figurák mozgásában, a dizájnerek pedig a sztárok képére és hasonlatosságára teremtették meg a szereplőket.

Cápamese filmkritika - 5. kép

� Azonnal ráismertem a kajla füleimre! � nevet Will Smith. � A fülem egy kicsit lejjebb van ugyan Oscaron, mint a valóságban, de azért így is tökéletes a hasonlóság!
Lola érzéki ajkai erősen emlékeztetnek arra, aki megszólaltatja a figurát, a hal hátuszonyát pedig káprázatos hajkoronává alakították át. A farok úgy fest, mint egy elegáns estélyi ruha, és mindig apró sziporkák veszik körül, amitől Lola igazán lélegzetelállító jelenség lett. � Nem tudom, hogyan csinálták, de rém szexi halcsaj lett belőlem! � ismeri el Angelina Jolie a dizájnerek munkáját.
Renée Zellweger is jól �tetten érhető� Angie alakjában. � Angie arcán visszatükröződik Renée kedvessége és az, hogy az ajkai egy kicsit aszimmetrikusak, amikor beszél. Briliáns módon sikerült őt megjeleníteni! � mondja Jenson.

És akire egyszer ráharap a halvilág�
VICKY JENSON (rendező első rendezői munkája az OscarŽ-díjas Shrek volt. Pályafutását 197-ben kezdte a Hanna-Barbera Productionsnél. Sztoribordokat készített animációs és élőszínészes filmek számára, és több rajzfilmsorozat látványvilágának megteremtésében működött közre.

Cápamese filmkritika - 6. kép

A DreamWorks Irány Eldorádó (The Road to El Dorado) című animációs produkciójának látványtervezője volt, s az itt elért eredményei nyomán lett a Cápamese egyik rendezője.
BIBO BERGERON (rendező előző � és első � rendezése az Irány Eldorádó volt. Korábban saját cége, a Franciaországban működő Bibo Films munkatársaként dolgozott. Pályafutása során több sikeres produkció animációs főmunkatársa volt: Pinokkió kalandjai (The Adventures of Pinocchio), �The Goofy Movie�, �An American Tail: Fievel Goes West�, �We�re Back! A Dinosaur�s Story�.
ROB LETTERMAN (rendező/forgatókönyvíró) első megvalósult forgatókönyve a Cápamese, egyben első nagyfilmes rendezése is.
JEFFREY KATZENBERG (executive producer) a DreamWorks SKG egyik alapítója és tulajdonosa Steven Spielberg és David Geffen mellett.
Katzenberg gazdag tapasztalatokat szerzett komputeranimációs filmek executive producereként, hiszen az ő neve fémjelzi a rekordokat döntő Shreket és folytatását, a Szilaj, a vad völgy paripáját (Spirit: Stallion of the Cimarron), valamint a műfajban igazi különlegességnek számító agyaganimációs filmet, a Csibefutamot (Chicken Run).

Cápamese filmkritika - 7. kép

Korábban több nagy sikerű, hagyományos animációval készített film létrehozásában vett részt executive producerként: Egyiptom hercege (The Prince of Egypt), Irány Eldorádó, Szindbád � Hét tenger legendája (Sinbad. Legend of the Seven Seas).

Eredeti cím: Shark Tale
írták Rob Letterman, Damian Shannon, Mark Swift, Michael J. Wilson
forgatókönyv Michael Wilson
zene Hans Zimmer, Geoff Zanelli
producer Bill Damaschke, Janet Healy, Allison Lyon Segan
rendezte Bibo Bergeron, Vicky Jenson
Forgalamzó: UIP-Duna

Magyar hangok:
Gáspár András, Kiss Eszter, Orosz Helga, Reviczky Gábor, Kosta Gábor, Molnár Levente

 

Cápamese filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
17 hozzászólás

fnx

6 éve, 1 hónapja és 9 napja

Tetszik

válasz erre

Vendég

9 éve, 9 hónapja és 12 napja

Nekem a játéék kelleneeee.... ( Am naoon jóóó!!!

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 napja

chhh ez de zééé

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 napja

öö izzé ahham biztoos joo ha ti ondjáátok

válasz erre

Vendég

11 éve, 2 hónapja és 6 napja

a cápamese szuper!

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 21 napja

nagyon jók

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
Még nem, láttam a filmet de szerintem nagyon jó lehet. Már olvastam róla 2-szer és nekem tetszik mikor vetítik? Meg lehet majd venni dvd-n, és ha igen én akkor hol ? Nagyon hálás lennék a válaszolnának. Köszönettel: Máté István .
Én már láttam nem egy nagy durranás!!!!!

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 11 napja

A szilaj 1000-szer jobb!!!!!!

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 16 napja

jó de a szilaj jobb

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 11 napja

nagyon fajin

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja

tok cool

válasz erre

Vendég

12 éve, 7 hónapja és 4 napja

király nagyon jó!!

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profiljadarkomen profilja