Boszorkányvadászok filmkritika

2013. február 06.
74.7291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Napjainkban egyre több régi mesét, valamely nép mitológiájához vagy a folklórhoz tartozó történetet ér utol a megfilmesítés - illetve ezen már túl is vagyunk, mivel immár e történetek továbbgondolt, kifordított vagy teljességgel átértelmezett adaptációinak korát éljük Hollywoodnak köszönhetően. A hasonló felfogásban készült filmek általában fognak egy lefektetett világot, kissé feltupírozzák, modernizálják őket, valamint kiragadnak belőlük olyan hősöket, akiket felnagyított vagy korábban soha nem látott tulajdonságokkal, képességekkel ruháznak fel. Tipikus példaként említhető a Disney klasszikus Hófehérke után szabadon elkészített Hófehér és a vadász, melyben a főhősnő törékeny hercegnő helyett harcos amazonként veszi fel a küzdelmet a gonosz mostoha ellen, de akár a tavaly vámpírvadászként feltűnt Abraham Lincoln esete is ide sorolható.


Ugyanez a trend érvényesül a Boszorkányvadászok esetében is, amely Jancsi és Juliska alighanem mindenki által ismert meséjét helyezi egy dark fantasy világba. E világ újfent egy kulturális, különböző korok történelméből összeállított egyveleg, melyben az alkotók elképzelései szerint remekül megfér egymás mellett a több száz évvel ezelőtti városi életmód és a maihoz hasonló ruházat, illetve technika, valamint a mágia és a modern fegyverekre hajazó, retro-futurisztikus - divatos kifejezéssel élve steampunk - gyilkoló eszközök különböző, fifikás alkalmazásai. Miközben a cselekmény ürügyéül a középkori boszorkányüldözés szolgál, a forgatókönyvírók egy csavarral a német eredetű népmesében történteket vették kiindulópontnak, és lelkesedésükben még a gyerekek afférját a boszorkánnyal és a mézeskalács-házikóval is vászonra álmodták.


Jancsi és Juliska: a klasszikus mese végre 3D-ben is látható

Jancsi és Juliska: a klasszikus mese végre 3D-ben is látható


A klasszikus tündérmese továbbgondolásának hősei, János és Júlia (Jeremy Renner és Gemma Arterton) immár felnőttek, és afféle bosszúállókként, illetve fejvadászokként hivatásból irtják a gonosz boszorkányokat és csatlósaikat. A főszereplők előrehaladott korához igazodva a film sem a kisgyerekekhez szól, lévén egy horrorisztikus elemekkel, erőszakkal, vérrel és szanaszét repkedő testrészekkel is gazdagon megspékelt produkcióról beszélhetünk, melynek eredeti korhatár-besorolása R, hazánkban pedig egy jóval enyhébb nyelvezetű fordítást és egy 16-os karikát kapott. Mindebből már alighanem sejthető, hogy a cselekmény elsősorban az akcióra lett kihegyezve, vagyis a Boszorkányvadászokban a látványnak jut a leghangsúlyosabb szerep. A körítéshez hasonlóan maga az akció is egyfajta kulturális elegyet képez - alapjait elsősorban modern harcművészetek adták, melyet a fényképezés és filmes trükkök segítségével alkalmanként a Mátrixra hajazó megoldások kísérnek.


A csalárd Muriel (Famke Janssen) ezúttal nem az esküvőjére készül

A csalárd Muriel (Famke Janssen) ezúttal nem az esküvőjére készül


Miután az elárvult Jancsi és Juliska sikerrel teszi hidegre - vagy inkább melegre - az őket étkezés céljából elfogyasztani kívánó banyát, egész életüket a boszorkányok hivatásszerű üldözésére, azon belül is elsősorban likvidálására teszik fel. Az összetartó testvérpár mindig ott bukkan fel, ahol egy vagy több boszi formájában felüti a fejét a gonosz, szakértelmüknek és hatékonyságuknak köszönhetően pedig valóságos hírnévre tesznek szert az egész országban - bármelyik országról legyen is szó pontosan. Egy nap a munka a nagyon is konkrétan behatárolható Augsburg városába veti őket, ahol a gyerekeket sorban rabolják el a környéken garázdálkodó boszorkányok. Vezetőjük, az agyafúrt és álnok Muriel (Famke Janssen) rettegésben tartja az egész várost, könyörtelenül visszaverve mindenfajta mentőakciót. Kizárólag a hasonló esetekre specializálódott János és Júlia veheti fel a harcot ellene, illetve a messze földön hírhedt Vérhold éjszakájára készülő boszorkányok hadával...

A banyák némelyike kora végett már-már mumifikálódott

A banyák némelyike kora végett már-már mumifikálódott


Az alapsztori tehát igen egyszerű, ennél azonban sokkal nagyobb gond, hogy a fordulatok kiszámíthatóak, a drámai vonal súlytalan, miáltal a feszültség is minimális. A nagymennyiségű harc és hentelés kétségtelenül profi módon került megvalósításra, közben azonban felettébb nehéz a hősökért izgulni, ha nem igazán ismerjük őket és nem is nagyon tudunk velük azonosulni. Azután, hogy a bevezetésben igen gyorsan letudjuk annak tisztázását, hogyan lettek megrögzött boszorkányvadászok, lassacskán fény derül ugyan titokzatos múltjukra, a felszínesen elővezetett érzelmi szálak azonban túlságosan gyengék ahhoz, hogy bevonják a nézőt a történetbe. Tulajdonképpen a "kötelező" szerelmi szál is felesleges, mivel jóformán semmivel sem viszi előbbre a cselekményt.

Mondtam már, hogy bírom a boszivadászokat?

Mondtam már, hogy bírom a boszivadászokat?


Az összhatáson az sem segít, hogy a párbeszédek túlnyomórészt banálisak és unalmasak, ahelyett, hogy tartalmasak, vagy legalább képregényszerűek volnának. Noha akad néhány geg, melyek közül némelyik még be is talál, összességében azonban túlságosan kevés a humor a dialógusokban, mint ahogy magában a történetben is. Igaz ez annak ellenére, hogy nagy ritkán előfordulnak karikatúra-szerű elemek, mint például János és Júlia "sztárstátusza" vagy János cukorbetegsége, ezek azonban nem elegendőek egy valódi szatírához. Az alapötlet pedig, bármily nyakatekert vagy - újabb divatos kifejezéssel élve - unortodox is legyen, ennél jóval többet ígér, amennyiben egy valóban stílusos trash-kaland lehetett volna egy hozzáértő direktor rendezésében. A matéria már csak jellegéből adódóan is Quentin Tarantinoért kiált, de a jelenlegi végeredménynél még alighanem régi cimborája, Robert Rodriguez is sokkal jobban megoldotta volna a feladatot.

A fantasy és a valóság találkozása a tejesüvegeken

A fantasy és a valóság találkozása a tejesüvegeken


A valóság azonban az, hogy a Boszorkányvadászok annak a norvég Tommy Wirkola-nak az első nagy stúdiófilmje, aki eddig leginkább a független horrorfilmek terén tette le a névjegyét. 2009-ben megjelent Dead Snow című alkotásában még náci zombik jelentették a fő fenyegetést, és az a mozi inkább funkcionált véres vígjátékként, mintsem keményvonalas horrorként. A Boszorkányvadászok azonban már inkább ebbe az irányba hajlik - ki tudja, talán a jóval magasabb költségvetés kínálta lehetőségek terelték el az író-rendező figyelmét a karikaturisztikus hangvétel fontosságáról, hogy a jellemfejlődésről vagy a történetvezetésről már ne is beszéljünk. Wirkola ötletére először egy kisebb produkciós cég, majd maga a Paramount stúdió is ráharapott, akik minden bizonnyal nagy lehetőséget, és nem kevés pénzt láttak benne, ezért mindent megadtak a produkció elkészítéséhez, gyakorlatilag szabad kezet biztosítva az A-kategóriában tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező direktornak.


Csapd le, Jancsi!

Csapd le, Jancsi!


Ennek ellenére ironikus módon az elkészült film premierjével tíz hónapot vártak, amíg Jeremy Renner (Mission Impossible: Fantom Protokoll, Bosszúállók, A Bourne-hagyaték) igazi húzónév nem lesz, s ily módon általa eladhatóvá válik egy hasonló kaliberű produkció. A közönség mozikba való becsalogatásánál mindez talán szerepet játszik, a Boszorkányvadászok színvonalának mértékében azonban semmiképp sem Renner teljesítménye a meghatározó: ő nagyjából ugyanúgy teszi a dolgát, ahogyan legutóbbi akciófilmjében, a forgatókönyv révén definiált, meglehetősen kiforratlan szerepének köszönhetően. Ugyanez a szexi Gemma Artertonról (A Quantum csendje, Perzsia hercege: Az idő homokja) is elmondható, aki már úgyszintén befutott színésznőnek számít. Kettejük párosával legfeljebb annyi a gond, hogy Arterton jóval fiatalabb Rennernél, ezért kicsit furcsák, mint hasonló korú testvérpár - talán ezért sem igazán hihetőek a szerepükben.


Muriel másik arca már nem annyira bizalomgerjesztő

Muriel másik arca már nem annyira bizalomgerjesztő


A boszorkányok vezetőjét alakító Famke Janssennek nem ez az első ilyen jellegű szerepe, főnixszerű feltámadásról azonban ezúttal aligha beszélhetünk. A még mindig szemrevaló Janssen ugyan nem rossz főgonosz, karaktere azonban teljességgel egydimenziós, akiben nyoma sincs az X-Menben látott Jean Grey rétegzettségének, s ezáltal majdhogynem teljesen érdektelen. Peter Stormare Berringer főbírója, aki az emberi szűklátókörűség és hatalomvágy által képviselt fenyegetést testesíti meg, úgyszintén markáns figura, ám alig szerepel, így valódi súllyal sem rendelkezik a történetben. Faramuci módon a legjobban sikerült és legszerethetőbb karakter egy Edward nevű troll, akit nagyrészt filmes trükkök segítségével keltettek életre. Annak ellenére, hogy alig beszél, gesztusai és tettei nagyon is kifejezőek, s ily módon a főszereplőket is megszégyenítő mellékszereplőt produkál, ami viszont elég sokat elárul a forgatókönyv gyatra minőségéről.

Kézitusa egy boszorkánnyal

Kézitusa egy boszorkánnyal


Összességében a Boszorkányvadászok egy immár teljesen átlagosnak mondható hollywoodi történet némi Van Helsing utánérzéssel, csak kevesebb humorral. A jelmezek, a maszkok, a CGI és egyéb trükkök alkalmazása ugyan figyelemre méltó, a látványt leszámítva viszont minden a középszerűség posványába süllyed ebben a trendi produkcióban. Sőt abból a szempontból a látvány is csődöt mond, hogy a meglehetősen ritkán előforduló ötletes alkalmazástól eltekintve a 3D vagy jellegtelen, vagy egyenesen hivalkodó, sőt zavaró a nem egyszer egyenesen a fejünk felé repkedő nyilakkal, késekkel, repeszekkel és egyéb idegesítő kellékekkel feltupírozva.

Itt már nagyobb tűzerőre lesz szükségünk, gyerekek!

Itt már nagyobb tűzerőre lesz szükségünk, gyerekek!


Bár a Hans Zimmer felügyeletével készült filmzene nem lett rossz és a hangulatot alkalomadtán sikerült eltalálni, a megvalósítás és maga a történet egy paródiához kevés, egy zsánerfilmhez pedig igen gyenge. A Boszorkányvadászok gyakorlatilag semmi újdonságot nem tud felmutatni, csupán egy trend folytatásának tekinthető, amibe azonban hűen illeszkedik. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - nem elképzelhetetlen, hogy lesz folytatás, hiszen az előjelek alapján a befektetett 50 millió dollár nagy valószínűséggel bőven megtérül majd. Úgyhogy vigyázat, könnyen lehet, hogy a vámpírok után most már a boszorkányok kora következik!

A boszik kiiktatásának egyik legbiztosabb módja: a lefejezés

A boszik kiiktatásának egyik legbiztosabb módja: a lefejezés
Boszorkányvadászok előzetes

 

Boszorkányvadászok filmkritika / Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)

  • Műfaj: akció-fantasy
  • Hazai premier: 2013. február 07.
  • Rendezte: Tommy Wirkola
  • Hossz: 88 perc
  • Szereplők: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen, Peter Stormare
  • Forgatókönyv: Tommy Wirkola, Dante Harper
  • Operatőr: Michael Bonvillain
  • Vágó: Jim Page
  • Zene: Atli Örvarsson
14 hozzászólás

lycanritter

7 éve, 15 napja

Még amikor kijött akkor néztem meg, aki teheti az a legjobb minőségben keressen utána!

válasz erre

kishege2003

7 éve, 1 hónapja és 19 napja

Bolondos poén film egyszer barátnővel megnézni tökéletes

válasz erre

rDAVE

7 éve, 1 hónapja és 26 napja

Most mertem csak megnézni, pozitív csalódás volt, a sok hibája ellenére is. Az elején még sokáig nem bírtam ezeket a hörgő/morgó boszorkányokat, de aztán túlléptem és a film kiszámíthatósága ellenére egész jó, bár a káromkodások többségét szépen kivágták, pedig az kell bele ba..ameg...
Szóval ennél gázabb filmek is készülnek mostanság, megteszi ez, nem rossz.

válasz erre

juhaszandor

7 éve, 4 hónapja és 1 napja

Nem is hallottam erről a filmről. Elkerülte a figyelmemet, pedig rendszeresen nézem a megjelenő filmeket. A szereplőválasztást sajnálom picit, de biztos jó lesz, csak elfogult vagyok

válasz erre

szita2

7 éve, 9 hónapja és 25 napja

Jó film , nekem nagyon tetszett.

válasz erre

Vendég

7 éve, 11 hónapja és 6 napja

Megnézős. Nagyon!

válasz erre

csirkee

7 éve, 11 hónapja és 7 napja

Nekem is megnézősnek tűnik kíváncsi vagyok rá

válasz erre

Marduk

7 éve, 11 hónapja és 7 napja

Nagyon jól néz ki. Meg kell néznem!

válasz erre

Shade

7 éve, 11 hónapja és 7 napja

Érdekes egy film :0 De a színészt bírom, mindenképp belenézek!

válasz erre

Vendég

7 éve, 11 hónapja és 7 napja

Na hát ezt ki nem hagyom!

válasz erre

Raiden

7 éve, 11 hónapja és 7 napja

Furcsa de ez a "Dark fantasy" világ nekem természetesnek tűnik,mintha tényleg létezne.Mintha éltem volna már hasonló világban,ez olyan nekem mintha rég nem látott ismerőssel találkoznák.Persze ez csak mesevilág..:

válasz erre

Raiden

7 éve, 11 hónapja és 7 napja

DNS írta:
Bárcsak az egész film ennyire vicces lenne...
Szerintem megnézem.

válasz erre
12a(z) 2 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljaGargameth profilja adambalonyi profiljagery1113 profiljadrift3r91 profiljasmadi1968 profilja