Bőrnyakúak filmkritika

2005. december 30.
74.3911
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Mi kell a háborúhoz? Pénz, pénz, pénz. És mi kell ahhoz, hogy háborút indíts? Olaj, olaj, olaj. Az elmúlt évtizedben a háborúk többsége igen erős gazdasági ráhatások eredményei voltak. Bár a Közel-keleten valóban szörnyű mészárlások történtek, mégis valahogy a védelem célpontjában nem az ember, hanem az olajlelőhelyek álltak. Ezt persze titkon mindenki tudta, valahogy mindenki elhitte, hogy Amerika a kuvaiti népet készül megmenteni, felszabadítani Sadam fenyegetettsége alól. És, hogy ez így is maradjon, a kormány mindent meg is tett ennek érdekében...

/>
Bőrnyakúak filmkritika - 2. kép

A Farenheit 911 óta két oldal létezik. Az egyik, aki hisz az USA kormányának, a másik aki mélységesen elítéli hazugságaik végett. Viszont tény, hogy az öbölháborúba küldött katonák sok mindenen mentek keresztül, mire Amerika felszabadíthatta az elnyomott kis országot, vagy stabilizálhatta az olajutánpótlást. Érdemes mindkét oldalról megnézni, mi is lehet a valóság:

Kuvait felszabadítása:

Adott Amerika, mint világ nagyhatalom. Ebből adódik, hogy nyugodtan kinevezheti magát annak az országnak, akinek joga van fenntartania a rendet az egész földön. Kicsit túlzásnak hangzik, de igaz. Vagyis, ha egy másik országban - még ha igen messze van Amerikától - forrongások vannak, esetleg egy másik ország megtámadja, Amerika feladata lehet megvédeni. De neki ebből mi haszna származik? Dollár milliókat áldoz egy olyan ügyért, amiből nincs haszna!? Érdekes gondolat...




Bőrnyakúak filmkritika - 3. kép

Az olaj: Talán ez egy kicsit már közelebb lehet a valósághoz. Jelen pillanatban az olaj az, ami hajtja a gazdaságot. Ha nincs olaj, akkor minden megáll. Ha miden megáll, akkor nem lesz mit enni, nem lesz mivel fűteni. És az élet egy pillanat alatt majdhogynem lehetetlenné válik. Ezt pedig nem lehet megengedni. Bár Amerikában van jó néhány olajlelőhely, kevés ahhoz, hogy a keresletet kielégítse. Ezért ugye máshonnan kell beszerezni. Erre az egyik legjobb hely a Közelkelet. És hogy hogy nem, pont ott vannak forrongások. Vagyis meg kell védeni azokat a helyeket, ahonnan az olajunk származik. De ez most csak egy kis kitekintés volt. Lássuk akkor magát a filmet.




Bőrnyakúak filmkritika - 4. kép

Swoff egy fiatal srác aki tengerészgyalogosnak áll, hogy szolgálja és megvédje a hazát. Az amerikai hadsereg tengerészgyalogosai az egyik legkeményebb kiképzésben részesülnek, mind fizikailag, mind szellemileg. És szükség is van erre, hiszen ha a csatatéren pánikba esnek, vagy csak egy pillanatra is nem figyelnek oda, az életük kerül veszélybe. Tehát a kiképzés nehéz és csak a rátermettek maradhatnak bent. Alig hogy Swoff bekerült, máris az egyik legjobb csapatba jutott. A célfelderítő mesterlövészekhez. Az ő feladatuk a legjobb. Szinte biztos, hogy nem kerülnek veszélyes helyzetbe, hiszen az ellenség gyakran 1000 méternél is messzebb van. Egyik nap megérkezik a parancs. Irány Szaud-Arábia. Végre csata. Ők voltak az elsők közt, akik partra szálltak és megkezdték a védelmi erők felépítését.




Bőrnyakúak filmkritika - 5. kép

Ezek után semmi másból nem álltak a napok, hetek, hónapok, minthogy várták a parancsot és gyakorlatoztak. Maga volt a pokol.

Aztán végre egyszer jött egy parancs. Irány az ellenség. Amit aztán ott láttak, az valóban a pokol volt. Elszenesedett holttestek, kiégett kocsik. És még mielőtt egyet is lőhettek volna, már vége is lett a háborúnak.

Ki tudja, lehet, hogy ők jártak jobban. Bár sok borzalmat kellet végig élniük, mégis szerencsére az emberölés kimaradt életükből és így talán jobban jártak.



A filmnek több mondanivalója volt, mint az itt le tudtam volna írni. Aki látni akarja milyen borzalmakat rejt egy háború mindenféle harcok nélkül is, az nézze meg ezt a filmet és okuljon belőle. Érdemes ilyen áldozatokat hozni? Vagy csak ez az egyetlen megoldás egy globális problémára? Ki tudja! Tény, hogy a film maximálisan reálisan adta vissza a katonák ott töltött mindennapjait.



Bőrnyakúak

Nemzetiség: Amerikai

Jellemző: Háborús, Akció

Hossz: 123 perc

Készült: 2005

Premier: 2006. január 06.

Forgalmazza: UIP Duna



Eredeti cím: JarHead

Rendező: Sam Mendes

Szereplők: Jake Gyllenhaal, Scott MacDonald, Lo Ming

Fényképezte: Roger Deakins

Díszlet: Dennis Gassner

Írta: Anthony Swofford

Producer: Lucy Fisher, Douglas Wick
 

Bőrnyakúak / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2005-12-30 22:12:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/051227ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2005-12-30 22:12:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/051227ga0101.jpg
7 hozzászólás

fnx

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

Nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek. Háború, katona kedvelőknek főleg.

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 14 napja

a világ eggyik legjobb filma
röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 11 napja

de hogy lehet letölteni itt a magyarositást???

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 17 napja

jó film
Egy igazi katonás filmmosolygó smiley

válasz erre

Vendég

19 éve, 2 hónapja és 7 napja

*** jo film

válasz erre

Vendég

19 éve, 2 hónapja és 7 napja

marha jo film okvetlen nezetek meg!!!!!

válasz erre

Vendég

19 éve, 2 hónapja és 7 napja

*** jo film

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja