Benjamin Button különös élete filmkritika

2009. február 08.
77.0811
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Jó 5-10 évente, vagy esetenként még annál is ritkábban van csak szerencsénk olyan igazi, hollywoodi, nagyszabású, sztárnevekkel megtámogatott tündérmesét látni, mint amilyen a Benjamin Button különös élete. Kevés annyira vizionárius író, illetőleg rendező van ugyanis (a mainstream nevek között legalábbis), aki képes még manapság is a régimódi, hagyományos történetmesélésre, amellyel megragadja a nézők szívét, miközben valami teljesen újat, bámulatosat is mutat, amitől mindenki szája tátva marad. Legutóbb 2003-ban a Nagy hallal igyekezett Tim Burton ledönteni minket a lábunkról, de valahol félúton igyekezetében a két szék közé esett, és egy-két valóban izgalmas látványelemen valamint fura, de szeretnivaló karakterein kívül nem sokat tudott filmje felmutatni.



Benjamin Button különös élete filmkritika - 2. kép

Valószínűleg nem én vagyok az első, és az is biztos, hogy nem is az utolsó, aki párhuzamot von a hat évvel ezelőtti film és a Benjamin Button között, de könnyen belátható, hogy ez elkerülhetetlen. Mindkét mű egy varázslatos történetet tár elénk; fantáziavilágban játszódnak, ám mégis erősen a valósághoz, valós eseményekhez kötődnek; nem utolsósorban pedig egyaránt lineáris narráción alapuló cselekményszerkezettel rendelkeznek, ami manapság már inkább ritkaságszámba megy, semmint jellemző lenne. A Benjamin Button egy hihetetlenül ambíciózus, mesterien kimunkált epikus saga, amelynek minden lépése precíziós pontossággal lett meghatározva, ugyanakkor sokkal, de sokkal könnyebb erényeit elismerni, és ámulatba esni tőle, semmint imádni minden percét.

A film F. Scott Fitzgerald 1921-es azonos című novellája által inspirált forgatókönyvét Eric Roth írta, mégpedig az az Eric Roth, aki az 1994-es Oscar-kedvenc Forrest Gump szkriptjéért is felelős - ez bizony sok mindent előre megmagyaráz, ha ezt tudva ülünk be a moziba. Roth nem volt rest ismételten egy nagy ívű sztorit kerekíteni, amibe beleszőtte legnagyobb sikerének minden fontos elemét: Amerika történelmén át az élet frappáns egymondatosokba tömörített nagy igazságain keresztül egészen a főszereplő narrációjáig.

Benjamin Button különös élete filmkritika - 3. kép

A történet címszereplője, Benjamin Button (Brad Pitt) az első világháború lezárásának napján született, azonban nem mindennapi tulajdonságokkal: 80 éves, haldokló öregemberként jött a világra, és visszafelé öregszik, egészen pontosan fiatalodik, mígnem újszülött csecsemőként el nem hagyja ezt a világot. Édesanyja a szülésbe belehalt, apja pedig egy öregek otthonát üzemeltető fekete lány, Queenie (Taraji P. Henson) tornácán hagyja az ősz, ráncos testű babát. Queenie sajátjaként neveli fel Benjamint, aki az otthon lakóiban újabb és újabb barátokra talál, idővel pedig elindul világot látni, és még szerelembe is esik egy Daisy Fuller nevű lányba (Cate Blanchett).


Benjamin Button különös élete filmkritika - 4. kép

Benjamin sorsa természetesen jó előre látható, és ő maga is igen hamar ráeszmél végzetére: az összes barátja, mindenki, akit csak szeret megöregszik és meghal mellette, míg ő épp ellenkezőleg, egyre csak fiatalabb, erősebb lesz. Roth forgatókönyve rendkívül erős munka, persze a kellő időben és helyen melankolikus és kissé talán letargikus, de sosem válik túlzottan melodramatikussá, megtalálja a drámai egyensúlyt a főszereplő szomorú-boldog életútjában. Más rendező talán a sztorit egy sokkal pozitívabb, "feelgod" irányba vitte volna el, és olyan klisékkel tűzdelte volna tele filmjét, mint "soha ne add fel, élni érdemes", vagy "élj a mának", satöbbi, de David Fincher nem ilyen. Sokoldalú direktor, aki nem hajlandó kompromisszumokra (a Benjamin Buttont sem vágta rövidebbre, a stúdió kérése ellenére sem), és elégszer bizonyította már, hogy képes maradandót alkotni gyakorlatilag bármely műfajban, legyen az sci-fi, horror vagy éppen thriller. Ezt elmondva, ne gondolja azért senki, hogy a film nem rendelkezik semmiféle üzenettel, vagy éppen nincsenek benne mindazok a szerencsesütikbe illő életigazságok, amelyeket elébb említettem. A Benjamin Button pusztán sokrétűbb és összetettebb annál, hogy ilyen nyíltan kimondana, a szánkba rágna mindent, amiről csak szól.


Benjamin Button különös élete filmkritika - 5. kép

A film ötlete egyébként hosszú évek óta a polcon porosodott, illetve Fincher egyik álomprojektjeként előkészületi állapotban volt sok-sok ideig. A számítógépes trükk technika mai szintre való eljutása sem volt utolsó szempont a Benjamin Button létrejöttében - természetesen azért nem nélkülözhetetlen a CGI, 20 évvel ezelőtt is megvalósítható lett volna egy ilyen film, de le a kalappal a számítógépes varázslók előtt, és ha már itt tartunk, egyúttal a sminkmesterek előtt is. Ami még ennél is fontosabb, hogy Brad Pitt, mint színész sem tartott ott jó 20 évvel ezelőtt, ahol ma. A Thelma & Louise aranyifjúja sokoldalú, érett színészemberré nőtte ki magát. Habár sajnos többet lehet a válogatott magazinok bulvárrészlegében magánéletéről olvasni, semmint alakításairól akárhol is, nem szabad elfelejteni, hogy egy tehetséges emberről van szó. Pitt visszafogottan, finom, szubtilis játékkal formálja meg Benjamin Buttont, kicsit talán túlontúl is kimódolt; Oscarért elhamarkodott kiáltani, de a jelölést valóban megérdemelte.

A mellékszereplőket sem szabad említés nélkül hagyni, mert némelyikük van olyan jó, mint Pitt, az vitathatatlan. Taraji P. Henson minden szavával és minden mozzanatával magáévá tette szerepét; Tilda Swinton csak kisebb epizódszerepet kapott, de rendkívül jól játszik, ahogy szinte mindig. A Benjamin szerelmét játszó Cate Blanchett pedig egyszerűen nem evilági, annyira jó: akár 20, akár 40, akár 80 éves a karaktere, végig hiteles tud maradni.

Benjamin Button különös élete filmkritika - 6. kép

A Benjamin Button azonban hajlamos a színészeit és kiváló alakításaikat is a háttérbe szorítani egy hatásvadász, nézőcsalogató trükk kedvéért. Kétségtelenül csodásan festenek az idős Benjamint bemutató jelenetek, ahogyan a megannyi többi kompozit képsor is (például mikor Benjamin hajóslegénynek áll) szemkápráztató, de eszünkbe juthat a kérdés, hogy vajon mi az értelme a visszafelé öregedés koncepciójának, ha ennyire kihasználatlanul marad. A film ugyanis alapvetően egy ember viszontagságos életét mutatja be, akit legfőképpen a szerelem vezérel mindvégig - ehhez viszont nincs szükség fantáziaelemekre.


Benjamin Button különös élete filmkritika - 7. kép

Fincher teljes erejével, körme szakadtából küzd a forgatókönyv égbekiáltóan Gump-szerű nagyjelenetei ellen, mégpedig sikeresen, egy-két kivételtől eltekintve. A film két legnagyobb, leghivalkodóbb metafórája sem ad semmit hozzá a történethez, világosan látszik, hogy csak amolyan pretenciózus húzásként kerültek bele, a nagymellényű Roth keze által. Az egyik egy visszafelé járó óra, amelyet a film elején, Benjamin születésekor helyeznek fel egy vasútállomáson, majd a halálakor veszik le. A másik, ami még merészebb, pedig Amerika egyik legnagyobb és legfrissebb tragédiájának, a Katrina hurrikánnak, mint a megállíthatatlan idő, és az elmúlással való hiábavaló küzdelem szimbólumaként történő felhasználása. A Benjamin Button narrálását ugyanis Brad Pitt végzi, ám valójában Daisy, vagyis Cate Blanchett lánya olvassa fel a kórházban haldokló édesanyjának Benjamin naplóját ? miközben odakint éppen a Katrina kezdi féktelen tombolását. Az üzenet tiszta, és érthető: az élet olyan, mint egy ár, ami elsodor, és ami ellen a szépségnek, a kornak, és még magának Benjamin Buttonnek sincs legyőző erejű hatalma.

Benjamin Button különös élete filmkritika - 8. kép

A Benjamin Button különös élete nagy számú erényei ellenére sem egy tökéletes alkotás. A parádés színészi alakítások, a tökéletes speciális effektusok és Fincher céltudatos, magabiztos és erőskezű rendezése teszik maradandóvá a filmet, míg a nagyra törő, ámde félresikerült forgatókönyv, annak kidolgozatlansága illetve hatásvadász elemei, valamint az időnként leülő cselekmény, a kelleténél valamicskét hosszabb játékidő teszik csak majdnem tökéletessé. Ha másért nem is, az Oscar-vetélytársaktól való éles különbözősége, különcsége miatt mindenképpen fogunk emlékezni évekkel később is rá.

Benjamin Button különös élete előzetes

 

Benjamin Button különös élete / Curious Case of Benjamin Button (2008)

  • Műfaj: Dráma
  • Hazai premier: 2009. február 05.
  • Rendezte: David Fincher
  • Hossz: 166 perc
  • 2009-02-08 16:09:35 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/benjaminbuttonkulonoselete_1.jpg
  • Szereplők: Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Elias Koteas, Jason Flemyng, Tilda Swinton, Jacob Tolano, Taraji P. Henson
  • Forgatókönyv: Eric Roth, Robin Swicord
  • Operatőr: Claudio Miranda
  • Vágó: Kirk Baxter, Angus Wall
  • Zene: Alexandre Desplat
David Fincher 166 Alexandre Desplat 2009-02-08 16:09:35 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/benjaminbuttonkulonoselete_1.jpg
8 hozzászólás

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 13 napja

Nagyott tetszett a film. Egyedi a történet, nagyon megható. Brad Pitt zseniális benne. Megérdemelne már egy oscar díjat! Nr.01

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja

IMÁDOM EZT A FILMETröhögő smileyröhögő smiley NAGYSZERŰ!!!!
röhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

kiara

16 éve, 4 hónapja és 2 napja

a filmet szeretném megnézni

válasz erre

kiara

16 éve, 4 hónapja és 2 napja

honnét tudom megszerezni a benjamin button különös életét?

válasz erre

Maniac

16 éve, 4 hónapja és 6 napja

Nem lehet!röhögő smiley

válasz erre

blue2side

16 éve, 4 hónapja és 6 napja

hogy lehet innen letolteni??mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 7 napja

Elég sok filmet láttam már és azt kell mondjam ez a film mindig ott lesz a kedvenceim köztt. Nem csak a színészek miatt és nem vagyok egy Brad Pitt rajongó de ez az ember egyre zseniálisabb színész lesz. Hanem a történet elég fura még is nagyon egyszerű dolgokat mutat be az öregedést a szerelmet és a család szeretetét. Nekem tetszet és ajánlom mindenkinek aki egy jó mozit akar látni.

válasz erre

nemabob

16 éve, 5 hónapja és 11 napja

kicsit fura de nem lehet rossz szerintem legalább is de ki tudja

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja