Batman Superman ellen - Az igazság hajnala filmkritika

2016. március 24.
70.9061
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A DC a Marvel univerzum ellen - akár ezt az alcímet is adhatnánk a legújabb, várva várt képregényadaptációnak, melyet a két viaskodó fél közül ezúttal az előbbi követett el. A futószalagon érkező, több százmillió dolláros hasznot hozó Marvel szuperhősfilmek láttán érthető, hogy a konkurens képregény-birodalom, illetve a Warner stúdió sem akar lemaradni, azaz kimaradni a nagy kaszálásból, ezért ő is útjára indította saját élőszereplős franshise-sorozatát.


Noha a három évvel ezelőtti, a változatosság kedvéért Az acélember címmel felruházott Superman reboot igen jól keresett a kasszáknál, kritikai szempontból nem talált kedvező fogadtatásra. Zack Snyder filmje túl sokat markolt és annál kevesebbet fogott - annyira epikus akart lenni, hogy a végén semmitmondóvá és kisstílűvé vált, öncélú látványorgiával megspékelve.

Vajon a folytatás, melybe immár Batmant, sőt az eddig élőszereplős filmben még sosem látott Wonder Womant, Aquamant, Flasht és Cyborgot is beleírták, csak hogy később még tovább bővítsék a csapatot az Igazság ligájává (amire alighanem Az igazság hajnala alcím is utalni kíván), képes-e kiküszöbölni a csorbát, és a jó irányba terelni eme (anyagilag mindenképpen) ígéretes franchise-t?

Wonder Woman (Gal Gadot) akár a feministák élharcosa is lehetne

Wonder Woman (Gal Gadot) akár a feministák élharcosa is lehetne


A Metropolisban történt, városrengető zúzást követően a személyesen is érintett milliárdos üzletember, Bruce Wayne (Ben Affleck) úgy látja, hogy a önkéntes őrangyal szerepét játszó Superman istenként tekint magára, akit senki sem korlátozhat, ezért komoly veszélyt jelent az emberiség számára. Ugyanakkor a Clark Kent alteregója alatt a Daily Planet újságírójaként tevékenykedő Acélember (Henry Cavill) szerint Batman nem több egy öntörvényű Gotham-i igazságosztónál, akit a helyi hatóságok felelőtlenül hagynak garázdálkodni.

A két, fokozatosan egymás ellen forduló szuperhős rivalizálása mellett ráadásul az agyafúrt mágnásörökös, Lex Luthor (Jesse Eisenberg) is keveri a lapokat, és természetesen a Földet fenyegető újabb veszedelem úgyszintén elkerülhetetlen...

Lex Luthor (Jesse Eisenberg) nem kispályázik

Lex Luthor (Jesse Eisenberg) nem kispályázik


A Batman Superman ellen egyfelől a Kripton bolygóról származó Clark Kent történetének folytatása Az acélember eseményeit követően, amolyan Amerikai kapitány kontra Bosszúállók módra, azaz egyéb szuperhősök aktív bevonásával. (Hogy ki másolt kiről az most részletkérdés - a lényeg, hogy e film esetében legalább nem egy több főszereplős franchise mozit akarnak eladni egyetlen szuperhős epizódjaként.) Ugyanakkor egy idősebb Batman önmagával és az aktuális világgal való küzdelmének is tanúi lehetünk, még ha a figura közelebbi múltjával kapcsolatban nem is leszünk okosabbak.

Az alkotók és a stúdió újfent sutba dobták egyes karakterek általuk feleslegesnek vagy haszontalannak ítélt előéletét, illetve jótékony hallgatásba burkolóztak a nem kívánatos részletekkel kapcsolatban, hogy kizárólag az aktuális eseményekre, illetve a karakterek esszenciájára koncentrálhassanak. Így például Batman jelen inkarnációja elméletileg nem azonos a Christopher Nolan-féle Sötét lovag trilógiában látott, szüleit gyermekként elveszített szuperhősével, még ha eredetét illetően alapvetően meg is idéződnek a kánonból jól ismert mozzanatok és motivációk.

Bruce Wayne (Ben Affleck) még mindig az elnyűhetetlen Alfred (Jeremy Irons) segítségére támaszkodik

Bruce Wayne (Ben Affleck) még mindig az elnyűhetetlen Alfred (Jeremy Irons) segítségére támaszkodik


A narratíva Superman és fajtája földi létjogosultságára helyezi a hangsúlyt, e körül forog a média és a közvélemény, valamint az Acélember és a Denevérember ellentéte is. Az egyébként most is igen nagyszabású és látványos akcióból épp csak annyi van, amennyi szükséges a sztori felvezetéséhez, az alkotók kellő időt szántak a jellemfejlődés bemutatására. Amellett, hogy a cselekmény mozzanatai megkapják a kellő mélységet, ezúttal nem, vagy csak minimális mértékben köszönnek vissza az Acélemberben félresiklott, karakterépítőnek szánt, ám egyáltalán nem reális és hihető, vagy épp kifejezetten erőltetett momentumok (lásd az öreg Kent halála).

Az aktuális trendeket követő, a lehető legnagyobb realizmusra törekvő ábrázolásmód érdekes elegyet alkot a Snyderre annyira jellemző, szürreális álomképek kombinálásával. Az egyébként igencsak sötét hangulatúra és megjelenésűre kalibrált produkcióhoz azonban nagyon is illik ez a kettősség, a képregények világa és a mai, terrorizmussal és kontrollfóbiával átszőtt valóság sajátos, ám igen stílusos keresztezése.

Zack Snyder elméjében járunk...

Zack Snyder elméjében járunk...


A produkcióval kapcsolatos előzetes aggodalmak nagy része a színészválasztásból származott, azon belül is elsősorban Ben Affleck személyéből, aki ellen sok rajongónak akadt kifogása, részben a nagy bukásnak bizonyult Daredevil fényében. Affleck teljesítményére azonban nemigen lehet panasz, alapvetően illik hozzá a magabiztos, de kiábrándult figura, és jól adja a megtört, célját kereső Bruce Wayne-t. Az már más kérdés, hogy a szájába adott szövegek nem mindig a legacélosabbak vagy a legszerencsésebbek...

A pellengérre állított Superman szerepében Henry Cavill is hozza a kötelezőt, kellőképpen szofisztikált játéka révén megfelelően képes érzékeltetni a karakter árnyalatait és vívódását. Az pedig, hogy ezt a maga nyers módján teszi, passzol Affleck alakításához, tehát mondhatni jól kiegészítik egymást.

Nem mindenki rajong ennyire Supermanért (Henry Cavill)

Nem mindenki rajong ennyire Supermanért (Henry Cavill)


A sokak számára alighanem ripacskodónak ható Jesse Eisenberg úgyszintén megosztó lehet, ráadásul elsőre talán kissé valóban fiatalnak tűnhet Luthor szerepére. Tény, hogy a hasonlóságok ellenére egészen más benyomást tesz az emberre, mint korábban Gene Hackman vagy akár Kevin Spacey, a figura őrült különcségét viszont sikerült megragadnia. A cselszövésben ezúttal is jeleskedő Luthor igazi hatalma és karizmája azonban nem a fizikai megjelenésében, hanem körmönfont módszereiben és machinációiban rejlik.

A Wonder Womanként (sajnos túl keveset) látható Gal Gadot üde színfolt, Amy Adams pedig bájos, mint mindig, valamint kellőképp kemény és rámenős, hogy eladja nekünk Lois minden lében kanál karakterét. A filmben - a tévés hírbejátszások mellett - elsősorban a Daily Planet szerkesztősége hivatott képviselni a média reakcióját az ellentmondásos eseményekre, mely feladatát részben el is látja, mindazonáltal ez a vonal mindvégig kissé felszínes és kidolgozatlan marad.

Lois Lane (Amy Adams) általában hallgat főnökére, Perry White-ra (Laurence Fishburne)... Kivéve, amikor nem.

Lois Lane (Amy Adams) általában hallgat főnökére, Perry White-ra (Laurence Fishburne)... Kivéve, amikor nem.


Akadnak tehát elnagyolt történeti elemek, és nem egyszer találkozhatunk banálisan hangzó szövegekkel és párbeszédekkel, ám ezek mennyisége nem túl vészes, egy képregények alapján készült fantasy filmbe alapvetően belefér. Ennél zavaróbb hiányosság a sok nyitott kérdés, lévén a Batman Superman ellen két és fél órás játékideje alatt lényegében több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Ezek némelyikére minden bizonnyal választ kapunk majd a következő DC-mozifilmben, vagyis feltehetően Az Igazság ligájában, melynek jelen produkció egyértelműen a felvezetéséül szolgált. A számottevő anyagi bevétel és a busás haszon már szinte borítékolható, a franchise pedig gőzerővel düböröghet tovább, igyekezvén utolérni a konkurens Marvel-adaptációk elsöprő sikereit.

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala előzetes

 

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala / Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

  • Műfaj: Fantasy
  • Hazai premier: 2016. március 24.
  • Rendezte: Zack Snyder
  • Hossz: 151 perc
  • 2016-03-24 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/batman-superman-ellen--az-igazsag-hajnala_1.jpg
  • Szereplők: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Gal Gadot
  • Forgatókönyv: Chris Terrio
  • Operatőr: Larry Fong
  • Vágó: David Brenner
  • Zene: Hans Zimmer, Junkie XL
Zack Snyder 151 Hans Zimmer, Junkie XL 2016-03-24 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/batman-superman-ellen--az-igazsag-hajnala_1.jpg
8 hozzászólás

iPet

8 éve, 7 hónapja és 11 napja

Tegnap végre eljutottam odáig, hogy megnézzem. Ez a film valami borzalom, minden egyes jó jelenetére legalább három borzalmas jutott. Soha többet nem nézek Snyder filmet, ez már biztos.

válasz erre

drift3r91

8 éve, 8 hónapja és 13 napja

Miért néz ki ilyen bénán Batman? Páncélozott menyét lett. Lehetett volna egy kicsit hosszabb a füle. Előző Batman trilógia kosztümjét nagyon szerettem.
Ha bukik, akkor oltári nagy bukás lesz. De lehet csak egy DC film röhögő smiley

válasz erre

totyak

8 éve, 8 hónapja és 13 napja

Valamikor meg fogom nézni, mert igazán szeretem a szuperhős filmeket, de mindent összevetve úgy érzem, hogy a dc-sek sosem érik utól a mervelt. Eddig egyik dc film sem tetszett annyira, mint bármelyik marvel film. Azoknak valahogy van egy sajátos hangulatuk, ami mindegyik epizódban ott van, dc-nél meg úgy érzem, hogy csak kierőltetik magukból a filmet, hogy nekik is legyen.

válasz erre

marco

8 éve, 8 hónapja és 14 napja

Mindent elmond röhögő smiley

válasz erre

VaPe

8 éve, 8 hónapja és 14 napja

Na hát így most már érdekel. Nagyon felemás kritikák vannak róla de GC az GC. mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

8 éve, 8 hónapja és 14 napja

Na ezt akkor megnézem pedig nem terveztem... röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

8 éve, 8 hónapja és 14 napja

Vártam már ezt a kritikát, de most jól meglepődtem. röhögő smiley Azt hittem porba lesz alázva, aztán most meg úgy néz ki hogy el kell mennem megnézni a moziba! röhögő smiley

válasz erre

Imperator

8 éve, 8 hónapja és 14 napja

Meg is lepődtem a kritikán, hogy nem lett olyan negatív hangvételű, mint majdnem az összes többi. Jómagam nagyon várom a filmet, hamarosan én is meg fogom nézni a moziban, és utána fogok véleményt nyilvánítani. Rengeteg kritika ellentmondásos, amit az egyik dícsér, azt a másik fikázza.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profiljaBotyi profilja