Azonosság - Identity filmkritika

2003. augusztus 28.
78.2061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Hát igen! Egy kicsit nehéz szavakat találni egy ilyen film után. Nem igen lehet azt mondani, hogy egy hihetetlenül nagy filmet láttunk, de valahogy annyira jól volt felépítve az egész sztori, hogy közel áll a nagyon jó film megnevezéshez. Általában az ilyen típusú filmek nem hoznak nagyon lázba, mivel ez a stílus távol áll tőlem. Mégis ha objektíven nézem a filmet, azt mondhatom ebben a kategóriában az elmúlt idők legjobb filmje.

A történet: (itt szólok mindenkinek, hogy ha ezt a részt elolvassa, akkor nem olyan lesz az élmény mint ha nem ismerné a történetet. Vagyis érdemes átugrani ezt a részt.)

Egy pszichiáter egyik páciense anyagát olvassa át újra és újra. Ekkor döbben rá valami fontosra mellyel talán elérheti, hogy betegét ne végezzék ki másnap. Ezért még éjjel összehívják az bírót és az ügyvédeket, a bizonyíték bemutatása végett. Vált a kép (ebből sok lesz). Éjszaka van hatalmas vihar. Egy országúti motel előtt megáll egy kocsi. Kivágódik az ajtó egy férfi jeleni meg karjában feleségével, aki csupa vér. Baleset. Az országúton haladnak az előbbiek (férfi, nő, gyerek), mikor hírtelen defekt. Egy tűsarkú cipőtől.
Képváltás. Egy nő halad az úton. Rá akar gyújtani, de sehol egy öngyújtó. Képváltás. A nő egy kikötözött férfi meztelen testén lévő tortát nyalogat. És közben eldugja férfi aranyöngyújtóját a táskában. Vissza a kép a nőhöz mikor már az országúton van. Elkezdi keresni az öngyújtót a táskájában ekkor a ruhái kiszállnak a kocsiból. A tűsarkúval egyetemben. Vissza a defektes családhoz. Apu cseréli a kereket. Anyu kiszáll a kocsiból és a gyerekkel játszik a csukott ablakon keresztül. A játék vége az, hogy mikor az anya hátralép a a kocsitól, egy éppen arra tartó autó elgázolja. Innentől a film nagy része a motel körül zajlik. 10 ember akik össze vannak zárva egy motelben, mivel ítéletidő van odakint és az utakon átfolyó víz megakadályozza a továbbjutást.
Ezek után sorra kezdek meghalni, de nem sikerül kideríteni ki a tettes. A végén mikor már csak páran maradnak az egyik én rájön mi is folyik itt valójában. Vagyis, hogy ők csak egy bűnöző fejében léteznek. De addigra már késő.

Mi is volt a filmben:
Azonosság - Identity filmkritika - 2. kép

Egy nagyon összetett filmről van szó. Lehet, hogy mindenkinek mást mond a film, így a most leírtak az én szubjektív meglátásaimat tükrözik.
Megismerünk egy pszichopata férfit, akinek hasadt az elméje, vagyis több énje van. Ennek következében követ el gyilkosságokat a férfi, aki ezért börtönbe kerül és már csak a kivégzésére vár. Egy pszichiáter rájön erre és újabb tárgyalás kér, melyben bebizonyíthatja, hogy a férfi őrült. A hasadt elme belsejét mutatja be a film, oly módon, mintha az ének egy országút menti motelben kényszerülnek együtt megvárni a szörnyű vihar végét. De eközben sorra halnak meg egy a szálak egyre csak bonyolódnak. Az ének nem tudják magukról, hogy nem hús vér emberek és a nézők számára is csak a film végén lesz egyértelmű, kerek az egész. Mindegyik személy egy egy egyéniség melyek csak gyilkosunk agyában léteznek.
Mikor a film kerekké válik a néző számára jön rá egypár olyan apró mozzanat lényegére, melyen csak úgy átsiklott. (lehet, hogy valaki már az elején tudja miről van valójában szó, én csak abban a pillanatba jöttem rá a fordulatra, mikor azt a rendező valóban akarta.
A kis apróságok melyek érdekessé teszik a filmet:
Az első pár percben – a film elején – a pszichiáter, egy magnó szallagon hallgatja meg védencével felvett beszélgetését. Akkor a gyerekkoráról kérdez. Vagyis arra vezeti vissza a bajokat. Az ének közül az igazi bűnös a kisgyerek. Esik az eső az ének „világában” és a valóságban is. Egy rabot várnak a valóságban és a bűnöző fejében is egy rendőr egy rabot szállít valahova. Vagyis ezzel össze próbálják kapcsolni a két világot, mintha mindegyik a valóság lenne. A bűnözőt elfogták az ének bent rekednek egy motelben az ítéletidő miatt.
Ilyen és ehhez hasonló apróságok teszik érdekessé ezt a kissé elvont krimit.

Pozitívumok:
Végre egy olyan film, nem a látványvilággal éri a kellő hatást. Bizonyos jelenetek igen kemények és ettől a film is saját kategóriájában nagyon jó helyen van. A szálak nagyon jól kivannak dolgozva. Megkockáztatom, hogy rendezésileg és történetileg nagyon együtt volt a film és hihetetlenül kerek egészet alkotott.

Negatívumok:
Csak azoknak tudok negatívumot mondani, akik nem szeretik az ilyen filmeket. Egy kicsit durva jelenetek vannak a filmben, de hát az ilyen filmekben muszáj egy kis vért látni.

Végezetül aki szereti az ilyen típusú krimiket az semmi képen ne hagyja ki.
Elnézést ha egy kicsit szétszórt voltam, de számomra annyira összetett volt a film, hogy nem lehetne átfogó képet festeni anélkül, hogy le ne írtam volna az egész filmet. Annak viszont nem sok értelme volna. Mindenki nézze meg, mivel nagyon jó misztikus krimiről van szó.

Azonosság
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Thriller, Krimi
Hossz: 90 perc
Készült: 2003
Premier: 2003. július 24.
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Identity
Rendező: James Mangold
Szereplők: John Cusack
Ray Liotta
Fényképezte: Pheldon Papamichael
Díszlet: Mark Friedberg
Írta: Michael Cooney
Producer: Cathy Konrad
 

Azonosság - Identity / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2003-08-28 17:57:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030828nm0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2003-08-28 17:57:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030828nm0101.jpg
3 hozzászólás

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 26 napja

szerintem a 10 ember a 10 személyisége a betegnek(a hotel csak a beteg agya, vagy képzelete). a kezelés során ahogy kiölnek belőle 1 személyiséget, úgy a hotelban is meghal az..és a végén amikor ugye a nő marad életben, tehát az a személyiség, amelyik jó, akkor törlik a halálbüntetést és azthiszik hogy sikerült kiölni a gyilkos személyiségét, de végül kiderül hogy mégsem sikerült, mivel a gyerek visszatér, és az volt a gyilkos személyiség, aki miatt először is ölt..de ez csak saját vélemény.. nekem nagyon bejött a film.. mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 19 napja

én úgy gondolom senki nem halt meg valójában...minden szereplő a beteg elméjének egy része. és önmagával vívott harc közben halnak meg a szereplők...én így fogtam fel...persze mindenki a maga véleményét látja bennemosolygó smiley ezért is jó a film mert elgondolkodtatja az embert.

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 3 napja

lenne egy hülye kérdésem.
ha az a 10 ember csak kitaláció,akkor kik haltak meg valójában?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja