Az olasz meló filmkritika

2003. október 11.
74.8951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Bár manapság igen sok a nagy rablásokra épülő film, mégis egy igazi gyöngyszem közöttük. Minden tekintetben beváltja a hozzá fűzött reményeket. A történet, a rendezés, a színészi összjáték mind, mind igen komolyan megközelítik a tíz pontot. Az olasz meló annyiban tér el a normális rablás sztoritól, hogy itt most rabló, rabló elleni felállásról van szó. Ez igencsak megbolondítja az eseményeket.

/>
Az olasz meló filmkritika - 2. kép

Annak ellenére, hogy az ilyen típusú filmekből már lassan tele van a padlás, mégis tudnak újat mutatni, vagy olyan rendezéssel elkészíteni ami nagyban kiemeli a többi film közül. Az én véleményem az, hogy ez a film ilyen. A rendező F. Gary Gray, aki ebben az évben már megmutatta tehetségét a Túl minden című film, ugyancsak rendezői székében. Szerintem ott nem állt igazán a helyzet magaslatán, és jó pár hibát is fel lehetett fedezni. Szerencsére ebben a filmben ilyenekről nincs szó. Vagyis csak nagyon kis mértékben. Az akciójeleneteknél sajnos a legtöbb rendező elköveti azt a hibát, hogy a logika elé helyezi a látványosságot.
Az olasz meló filmkritika - 3. kép

Vagyis, például mikor autókkal eljutnak egyik pontból a másikba. A három autó haladása, a hihetetlen keskeny helyeken nagyon látványos és reklám szempontjából is fontos momentum. De elég lett volna egy autó is, vagy akár egy egyszerű megfigyelő. De ha csak a pillanatnak élünk, akkor a képi látvány maga lesz a gyönyör.
A színészek között olyan sztárok vannak mint Donald Sutherland, aki bár csak a film első felében van jelen, mégis meghatározó szerepet kapott. Mark Wahlberg és Charlize Theron a feltörekvő nemzedék egyik legjobb párosát csodálhatjuk meg bennük. Az ügyeletes rosszfiú Edward Norton, aki valóban igen ellenszenvesnek mutatkozik. És Jason Statham is említésre méltó, aki például a Transporter című filmben alakított nagyot, és most is megmutatta, hogy a keményfiút tökéletesen tud eljátszani.
Az olasz meló filmkritika - 4. kép

A kört a történet teljesíti ki. Bár csak egy, vagy maximum két szál fut a filmben, mégis az ezen keletkező fordulatok, hihetetlen sztori szálat alakítanak ki.
Lássuk akkor magát a történetet:
Charlie (Mark Wahlberg), John (Donald Sutherland), Handsome Rob (Jason Statham), Steve (Edward Norton) és a kis csapat többi tagja éppen azon dolgozik, hogy kivitelezzen egy Charlie által megtervezett rablást Velencében. A zsákmány egy páncélszekrénynyi aranyrúd. Az akció sikeres volt. És akkor vége is a filmnek. Vagy mégsem! Az akció után összegyűlt a csapat és gyors ünneplés közben mindenki elmeséli, hogy mit is vesz a részéből. Furcsa módon csak a Steve nem ad egyértelmű választ.
Az olasz meló filmkritika - 5. kép

Csak annyit mond, hogy ő mindet amit a többiek elmeséltek. Pár órával később a csapatot, megállítják és Steveről kiderül, hogy más úton kívánja folytatni az utat. Az aranyból pedig nem igen szeretne senkinek sem adni. Eközben, sajnos John-t lelövi, hogy Sutherland szerepe be is fejeződött. Charlie teljesen összeroppan barátja elvesztéstől, de hát az élet megy tovább. John lánya Stella folytatja tovább munkáját, a rendőrségnél, mint tényfeltáró, vagyis páncélszekrény specialista. Charlie egy nap megkeresi és elmeséli, hogy megtalálták Steve-et, apja gyilkosát. Az akció lassan de biztosan beindul. Egy oldalsó szálon láthatjuk Charlie és Stella viszonyát. Mindketten fülig…, de valahogy mégsem kezdeményez egyik fél sem. A csapat ismét együtt, most viszont a célpont egy volt csapattárs, Steve. A terepfelmérés után a csapat tagja megállapítják, hogy áruló társuk valóban megvette mindazt amiről ők álmodoztak az utolsó akciójuk után. Charlie ismét zseniális akciót dolgoz ki, Bejuttatják a lányt Steve házába, mint kábeltévé szerelőt, annak érdekében, hogy megtudják, hol van a többi arany.
Az olasz meló filmkritika - 6. kép

Ez meg is történik. Eközben láthatjuk, hogy Steve egyenként eladja az aranyrudakat az egyik nemzetiségi maffiacsoportnak. Itt – szerencsétlenségére – eljár a keze és lelő egy bandatagot. Vagyis a maffia keresi a gyilkos. Eközben alakul a Charlie terve. De Steve-et sem kell félteni, és egy randevú során Stellával kideríti, hogy a lány John lánya. A csapat többi tagja ekkor rögtön feltűnik a színen, hogy a lány megmenekül. De most már más terv kell, hiszen Steve tud róluk és sejti mit is akarnak. A legrosszabban a mit tehet, hogy elviszit az aranyat máshova. Bár igen sok óvintézkedést megtesz, Charliékat nem lehet kijátszani. A történet kulcskockája, hogy ugyanazzal a trükkel szerzik meg újra az aranyat, amivel régebben is. Vagyis a tároló eszközt pár szinttel lejjebb juttatják és onnan lopják el. Meg is van az arany. A kis csapatnak viszont nem pont ez volt a terve. De a végkifejletet inkább a moziba nézzétek meg.
Pozitívumok: Csak a történet, a színészek alakítása, és a rendezés volt jó. Meg persze minden más, ami ezek köré épül.
Negatívumok: Kicsi az esélye, hogy lesz második része.

Az olasz meló
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció
Hossz: 104
Készült: 2003
Premier: 2003-10-09
Forgalmazza: UIP Duna

Eredeti cím: The Italian Job
Rendező: F. Gary Gray
Szereplők: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton
Fényképezte: Wally Pfister
Díszlet: Mark Bridges
Írta: Donna Powers, Wayne Powers
 

Az olasz meló filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
6 hozzászólás

BDSAeron

9 éve, 5 hónapja és 3 napja

Ez nagyon jól sikerült film lett. Ennek örömére most megcsinálták a Fast Five-ot ami szintén jó lett, de azért látszik hogy részben koppintás

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 27 napja

kafa,de nagyon

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 15 napja

kafa

válasz erre

Vendég

13 éve, 4 hónapja és 24 napja

király film.A kedvencem.

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja

D imádom ezt a filnmet

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 11 napja

Vas?rnap a tv2-őn!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljadrift3r91 profiljagery1113 profilja