Az Útvesztő: Halálkúra filmkritika

2018. január 25.
71.9411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A 2000-es évektől kezdve a mindig új piaci lehetőségeket kereső Hollywoodban beindult az ún. young adult - magyarul fiatal felnőtteknek szóló - regényfolyamok megfilmesítése, ami a Harry Potter és az Alkonyat után láthatóan nem igazán váltotta be a hozzá fűzött nagy várakozásokat, mivel mára egyre inkább lecsengeni látszik. Miután a még egész szépen muzsikáló Éhezők viadala és a végén már lényegében tévéfilmmé leminősült Beavatott sorozat is befejeződött, ezúttal a James Dashner könyvei alapján készült Útvesztő szériára került a sor, hogy búcsút intsen a mozinézőknek.
Advertisement


Miközben az első, 2014-ben bemutatott Útvesztő film még egészen izgalmas és érdekes volt, illetve hibái ellenére számos lehetőséget tartogatott magában, a folytatás már teljességgel belesüllyedt a középszerűségbe, és mostanra talán már azok is megfeledkeztek róla, akiket egyébként érdekelt az újfent egy disztópikus jövőbe helyezett történet végkifejlete. Nézzük hát, mit nyújthat a Halálkúra azok számára, akik nem olvasták az eredeti regényeket, csupán egy jó kis moziélményre vágynak.

Az egész Útvesztő franchise középpontjában lényegében egy vírus áll, mely az emberiség nagy részét már zombivá változtatta, a túlélők egyre csökkenő számú táborára pedig folyamatos fenyegetést jelent. Az eszközökben nem válogató, egyszerűen "Veszett"-ként emlegetett szervezet, a rideg Ava Paige-dzsel (Patrcia Clarkson) az élen mindent elkövet az ellenszer kifejlesztése érdekében, és eközben még attól sem riad vissza, hogy ártatlan fiatalokat kísérleti nyúlként használjon.

Miután az előző részben, vagyis a Tűzpróbában foglyul ejtették Minho-t (Ki Hong Lee), a mindenre elszánt Thomas (Dylan O'Brien) barátja megmentésére indul. Kockázatos küldetése során azonban nem csupán a Veszett jól felszerelt zsoldosaival és könyörtelen vezetőjükkel, Jansonnal (Aidan Gillen) kell szembenéznie, hanem korábbi társával, a gyógyszer megtalálásán dolgozó Teresával (Kaya Scodelario) is, akihez ráadásul nyilvánvalóan gyengéd szálak fűzik.

Teresa (Kaya Scodelario) és Ava Paige (Patricia Clarkson) a maga módján kísérletezik

Teresa (Kaya Scodelario) és Ava Paige (Patricia Clarkson) a maga módján kísérletezik


Noha a címben szereplő útvesztőt a Tűzpróbához hasonlóan most nem kapunk - sok meglepetéssel mondjuk már aligha szolgálgatna -, az ideológiai szembenállás potenciálisan egy szintén kecsegtető alapszituáció lehetne. A megvalósítás azonban sajnos nem kevés kívánnivalót hagy maga után, így az első részben még igencsak hatásos feszültségteremtés a Halálkúrában minimálisra sikeredett.

A cselekmény többnyire fájóan kiszámítható, rengeteg a klisé és az olyan butaság, aminek nem sok köze van a realitáshoz. A narratíva ennek ellenére túlságosan komolyan veszi magát, és egy olyan, nagyívű és tanulságos történetet próbál elénk tárni, ami láthatóan meghaladja a produkció szegényes eszköztárát.

A sekélyes és vontatott elbeszélésben a sci-fi összetevő másodlagos, a hangsúly elsősorban az akción és a kevésbé meghatározó kérdésekkel kapcsolatos, néha inkább valóságshowra emlékeztető moralizáláson van. A háttérsztori tehát legfőképpen csak díszlet, egy keret, amibe belefoglalták a fiatalok kalandjait, akik rendületlenül haladnak előre a számukra kijelölt, gyakran lövöldözéssel és hajmeresztő kunsztokkal teli úton.

Thomas (Dylan O

Thomas (Dylan O'Brien) és Newt (Thomas Brodie-Sangster) nem alienekre lövöldöznek


Az alkotók belekóstolnak ugyan egy-egy komolyabb témába vagy dilemmába, azok viszont nem vagy csak érintőlegesen kerülnek kibontásra. Thomas és Teresa sztorijával kapcsolatban felmerül az örök kérdés, hogy néhány - adott esetben hozzánk közel álló - ember élete-e a fontosabb, vagy a nagyobb tömegek, netán az egész emberiség megmenekülése, mely témát ugyan feldobják, de csak hogy azután ott lógjon a levegőben.

Nézőként mi csupán annyit látunk, hogy míg a srácok ide-oda rohangásznak, a főhősnő megpróbál mindenkit megmenteni azzal, hogy megtalálja a kórt legyőző ellenszert, ami azonban áldozatokkal és lemondással jár. Ugyanakkor ha Thomasékon múlik, az egész emberiség kihalásra van ítélve, miközben ők csak egymással foglalkoznak...

A színészi játék amúgy átlagos, de annyi biztos, hogy nem ad hozzá semmit az egyébként sem túl erős jellemábrázoláshoz. A két főszereplőn kívül a többiek annyira egysíkúak, hogy néha nem is tűnnek többnek az őket körülvevő díszletnél.

Modern város egy veszett világban

Modern város egy veszett világban


Hogy valami jót is mondjak, Pados Gyula operatőr munkájára aligha lehet panasz: a vizuális megvalósítás tetszetős, a modern, fallal körülzárt (és elvileg utolsó) város igen látványos. Az mondjuk fura, hogy látszatra szinte minden olyan, mint bármely más metropoliszban, mely nem egy poszt-apokaliptikus világ közepén áll, de amikor elszabadul a pokol, az már jóval hihetőbben, a disztópikus jövőképhez illően egészen realisztikusan kerül bemutatásra.

A film végi szimbolizmus - menekülés az újvilágba / paradicsomba - alapvetően világos, ám az is közhelyes, ráadásul a befejezés sem szolgál kielégítő lezárással. A narratíva egészének íve az Éhezők viadalához képest semmitmondó és kidolgozatlan, az ottani akcióhoz és küzdelemhez képest itt jóformán minden szinte a semmiért vagy önmagáért van, egy meglehetősen zavarosan működő világ közepén.

Szerinted hogy a pokolba fogunk oda bejutni?!

Szerinted hogy a pokolba fogunk oda bejutni?!


A Halálkúra tehát alapvetően egy kihagyott lehetőség: a Tűzpróbánál talán jobb egy fokkal, de az első rész szintjét nem éri el, a benne rejlő ígéretet jobbára egyáltalán nem képes beváltani. Ráadásul aki nem látta az előző részeket, az nagyon keveset fog megérteni a történetből, így csak az elvakult rajongóknak ajánlható nyugodt szívvel.

Az Útvesztő: Halálkúra előzetes

 

Az Útvesztő: Halálkúra / Maze Runner: The Death Cure (2018)

majd tévében, az ismétlést...
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2018. január 25.
  • Rendezte: Wes Ball
  • Hossz: 142 perc
  • 2018-01-25 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-utveszto-halalkura_1.jpg
  • Szereplők: Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee, Will Poulter, Patricia Clarkson, Aidan Gillen, Walton Goggins
  • Forgatókönyv: T.S. Nowlin
  • Operatőr: Pados Gyula
  • Vágó: Dan Zimmermann, Paul Harb
  • Zene: John Paesano
5.5
Wes Ball 142 John Paesano 2018-01-25 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-utveszto-halalkura_1.jpg
5 hozzászólás

petrovicsz

6 éve, 8 hónapja és 2 napja

Ilyen ****okra pazarolnak filmkészítési kapacitást bakker ezerszer jobb lehetőségek helyett... szomorú smiley

válasz erre

Tommy

6 éve, 8 hónapja és 3 napja

Nem semmi hogy még az előzőnél is tud rosszabb lenni! röhögő smiley

válasz erre

totyak

6 éve, 8 hónapja és 4 napja

Láttam az előző kettőt is. Nem vártam semmit, csak megnéztem őket unalmamban. Az útvesztős rész kifejezetten tetszett, azért is néztem meg a másodikat, de az már átment szimpla akcióba, nem éreztem benne a rejtélyes szálat, amit az útvesztős rész elindított. Nyilván most már ezt is meg fogom nézni, hogy tudjam mi lesz a sztori vége.

válasz erre

VaPe

6 éve, 8 hónapja és 4 napja

Már az első részt is rühelltem. De itt egy újabb epizód amire nem kell pénzt pocsékolnom. röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 8 hónapja és 4 napja

[Tiltott felhasználó!]

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja