Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész filmkritika

2015. november 19.
72.0021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Tudjátok, ez az a franchise, amiben Jennifer Lawrence játssza az ifjú főhősnőt, akire nem kisebb feladat hárul, mint hogy megmentse a jövőbeni, poszt-apokaliptikus világot a gonosz diktatúrától. Habár Katniss Evergreen (vagy Everdeen?) eddigi történetét csupán félig-meddig sikerült figyelemmel kísérnem, tehát nem igazán mondanám magam beavatottnak, most mégis megpróbállak elkalauzolni benneteket a befejező epizódjához érkezett Éhezők Viadala útvesztőjében.


Mint ismeretes, alapvetően egy disztópikus tini akció-szociodrámáról van szó, mely az utóbbi években igencsak felkapottá vált Hollywoodban. Ezen történetek ifjú hőseinek rendre egy olyan világban kell helyt állniuk, melyben a jó és rossz örök küzdelmének sajátos változatában a tét az aktuális társadalmi rend megdöntése, annak kritikája mellett számos harci és akciójelenettel megfűszerezve. A műfaj kétségtelenül alkalmas a fiatalok jelentős hányadának bevonzására a világ különböző tájain található filmszínházaiba, amit a hasonló, nem egyszer sajnos felemás minőségű produkciók által termelt bevétel igazol.

Az Éhezők Viadala előző részére sokan panaszkodtak, hogy jóformán semmiről sem szólt, csupán egy elnyújtott felvezetés volt A kiválasztott második részéhez, mely egyben a Suzanne Collins által elkövetett ifjúsági regénytrilógia adaptációjának utolsó, befejező epizódja. Némi reménykedésre adhatott okot ugyanakkor, hogy hasonló malőr már más franchise-okkal is megesett (lásd Harry Potter), végül mégis jól sült el a dolog, és a rajongók elégedetten inthettek búcsút kedvenceiknek.

Azt azonban mindenképp le kell szögezni, hogy aki netán arra számít, hogy az Éhezők Viadala széria lezárására beülve fergeteges akcióorgiában lesz része, az ezúttal is csalódni fog.

A gátlástalan Snow (elnök) a Kapitóliumból irányítva keveri a lapokat

A gátlástalan Snow (elnök) a Kapitóliumból irányítva keveri a lapokat


A nem túl távoli jövőben járunk Panam (vagy Panem?) országában, melyet immár lángba borít a totális háború a könyörtelen Snow elnök (Donald Sutherland) és elnyomó politikai rendszere ellen. Barátai és harcostársai - Gale (Liam Hemsworth), Peeta (Josh Hutcherson) és Finnick (Sam Claflin) - támogatásával, valamint a 13-as körzet legjobbjaival Katniss útnak indul, hogy leszámoljon Snow-val, akinek rögeszméje a lázadók ikonikus figurájává vált lány elpusztítása.

Az események középpontjába akaratlanul került hősnőnknek nem csupán az előtte álló halálos csapdákkal és kíméletlen ellenfelekkel, de igen komoly erkölcsi dilemmákkal is meg kell küzdenie - Peeta kétes lojalitása és a többiek életének kockáztatása mellett többek között a lázadás élén álló Coin elnöknő (Julianne Moore) manipulatív irányításával.

A végső harc során Katniss és bajtársai számára világossá válik, hogy mindannyian csupán feláldozható eszközök egy, a saját túlélésükön bőven túlmutató hatalmi játszmában, melynek végén nem is olyan biztos, hogy eljön a várva várt szabadság...

Katniss és Gale (Liam Hemsworth) a lázadók maroknyi csapatának élén

Katniss és Gale (Liam Hemsworth) a lázadók maroknyi csapatának élén


A befejező rész történetvezetése tehát alapvetően lassú és vontatott, a kisszámú akciószekvenciákat pedig rengeteg moralizálós rész köti össze. Miközben igyekeznek Snow közelébe jutni a Kapitóliumban, Katniss és társai egyre-másra olyan szituációkkal kerülnek szembe, amikor mások sorsa vagy a jövő szempontjából sarkalatos döntéseket kell meghozniuk, s ezáltal saját értékrendjük, világlátásuk folyamatos felülvizsgálatára kényszerülnek.

A narratíva többi tartóoszlopát továbbra is a politikai propaganda és manipuláció működésének bemutatása adja, melyek mint általában, itt is a hatalmi harcok szerves részét képezik - azon harcokét, melyek lényegében mindig a kisemberek, az ártatlanok és az éhezők rovására zajlanak. A drámai hatást fokozandó A kiválasztott 2. részére mindvégig a komoly, sötét hangvétel jellemző, amire a fényképezés módja és a színek hiánya, a képek túlnyomó részének indusztriális komorsága, valamint a sokszor melankolikussá váló zene is ráerősít.

Coin elnöknő (Julianne Moore) sem hazudtolja meg politikusi mivoltát

Coin elnöknő (Julianne Moore) sem hazudtolja meg politikusi mivoltát


A forgatókönyv némileg ugyan nehézkesen, de jól érzékelhetően boncolgatja a személyes boldogulás és a többség érdekének való alárendeltség közötti ellentmondást, melynek középpontjában újfent a történet kelletlen protagonistája áll. Ráadásul Katniss továbbra is szerelmi háromszögben vergődik a két sráccal, az önmagát kereső Peetával és az együttérző, ám a harc terén mindenre elszánt Gale-lel - a rajongók azonban megnyugodhatnak, a film végére ugyanis fény derül a lány választottjára.

Jennifer Lawrence ismét megbízhatóan hozza az akaratán kívül harcossá vált hősnő szerepét, mely ugyanakkor távolról sem veszi igénybe teljes színészi eszköztárát, vagyis újabb Oscart nem ettől a figurától remélhet. Miközben a többi fiatal színész játékára sem lehet panaszunk, közülük valamelyest kiemelkedik Josh Hutcherson alakítása, aki igencsak meggyőzően tárja elénk az önmagával konfliktusban álló Peeta jellemét.

A veterán színészek közül pedig a gonoszság aljas hidegvérűségének megtestesítőjeként Donald Sutherland nyújt figyelemreméltó teljesítményt, de az ellenlábasaként látható, körmönfont politikust alakító Julianne Moore úgyszintén említést érdemel.

A sivár háborús utcaképet csak a tűz dobja fel

A sivár háborús utcaképet csak a tűz dobja fel


A tisztelet kedvéért ne feledkezzünk meg a tavaly váratlanul elhunyt Philip Seymour Hoffmanról sem - a kiváló színésznek ez már tényleg az utolsó filmje, még ha nem is ez lesz tőle a legemlékezetesebb.

Összességében elmondható, hogy az Éhezők Viadala franchise méltó lezárást kapott. A kelleténél kissé hosszabb játékidő és az elnyújtott közjátékok csorbítják ugyan a moziélményt, a frappáns befejezés azonban kárpótlásként szolgál az unalommal töltött percekért.

A kiválasztott 2. része minden bizonnyal elnyeri majd a közönség azon részének tetszését, akik a mondanivalója és a szereplők miatt kedvelték meg a sorozatot, az akcióra gerjedő ifjoncok viszont jobban teszik, ha kihagyják.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész előzetes

 

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész / The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2015. november 19.
  • Rendezte: Francis Lawrence
  • Hossz: 137 perc
  • 2015-11-19 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-ehezok-viadala-a-kivalasztott--2-resz_1.jpg
  • Szereplők: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Elizabeth Banks, Stanley Tucci
  • Forgatókönyv: Danny Strong, Peter Craig
  • Operatőr: Jo Willems
  • Vágó: Alan Edward Bell, Mark Yoshikawa
  • Zene: James Newton Howard
Francis Lawrence 137 James Newton Howard 2015-11-19 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-ehezok-viadala-a-kivalasztott--2-resz_1.jpg
22 hozzászólás

WarriorAutobot

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Imperator írta:
Én csak ajánlani tudom a Kémek hídját. röhögő smiley
Kössz röhögő smiley
Mondtam hogy nem könnyíted meg a dolgomat. Viszont szerintem az ajándékjegy erre megy el majd a Kémek Hídját meg megnézem egyszer.

válasz erre

Imperator

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

WarriorAutobot írta:
Én tervezem megnézni, már csak azért is mert a könyvek nagyon tetszettek és szeretnem megtudni hogy hogyan viszik vászonra az egészet.
Plusz nyertem egy ajándékjegyet úgyhogy valamire csak be kell ülnöm. röhögő smiley
Én csak ajánlani tudom a Kémek hídját. röhögő smiley

válasz erre

WarriorAutobot

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Én tervezem megnézni, már csak azért is mert a könyvek nagyon tetszettek és szeretnem megtudni hogy hogyan viszik vászonra az egészet.
Plusz nyertem egy ajándékjegyet úgyhogy valamire csak be kell ülnöm. röhögő smiley

válasz erre

Imperator

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Pont ma néztem meg a moziban, elég friss az élmény, és azt kell mondjam, hogy az előző részekhez képest nem jobb, de nem is rosszabb. Az eleje valóban elég lassan indul, a közepétől mikor már mászkálnak a városban és különböző csapdákat kell kikerülni, az már izgalmas. A színészek szerintem jól játszanak, Donald Sutherland kiválóan alakítja a főgonoszt, tökéletes Snow szerepére. Sajnos az ő magyar hangja is meghalt, kicsit fura is volt más hangján hallani. Philip Seymour Hoffman is sajnos eltávozott, nem is nagyon volt emiatt jelen a filmben.
Egyébként olvastam az összes könyvet, és szerintem remekül adoptálták, legalább kihagyták belőle a sok érzelmi blablát, ami persze nem elhanyagolható, viszont én már nagyon untam a sok érzelgősséget ott, szerencsére filmben elég annyi amit ott kapunk. Mondjuk az egész filmben néhány szereplő halálára voltam kíváncsi, szerencsére nagyon jól megoldották mindet. És a lényeg, a lezárás szerintem filmben hatásosabb volt. Persze egy az egyben ugyanaz, mint a könyvben, de mozgóképen jobban átjött az egész.
Röviden tömören, akik az eddigi filmeket szerették, azoknak nyugodtan ajánlom, akik olvasták a könyvet azoknak is javaslom, mert szerintem nagyon jól átültették a lényeget.

válasz erre

totyak

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Láttam mindegyik részt eddig. Őszintén szólva az utolsó (vagyis ennek az első része) nekem már kissé lapos volt. Éppen ezért vártam, hogy ez majd pörögni fog, amolyan felvezetésnek gondoltam az első részét. Ezek szerint tévedtem. Ettől függetlenül persze megnézem, mert kíváncsi vagyok a sztori végére.

válasz erre

csirkee

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nekem csalódás volt ez az utolsó rész. Kb volt benne egy óra ami izgalmasnak mondható, de ennyi. És a 3D-nek az égadta egy világon semmi értelme nem volt.

Nagyon elrontották ezt az utolsó részt, pedig nekem az előző részek bejöttek. szomorú smiley Kár érte.

válasz erre

marco

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Anno még könyvben elkezdtem, húsz oldal után abbahagytam, tudtam hogy ez nem nekem való. A filmekből egyetlen részt sem láttam, épp ezen ok miatt, de erre bevetődtem.

Az utóbbi 3 év második legrosszabb filmje volt számomra, csak egy akasztós horror előzte meg, amit annyira lehúztam volna, hogy inkább nem írtam meg róla a kritikát. röhögő smiley

válasz erre

Krees9116

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Én kifejezetten szeretem, de a könyv ismerete nélkül néha úgy érzem, mintha csak random jeleneteket vetítenének egy világból. Mondom ezt úgy, hogy mai napra van betervezve ez a mozi, olvastam mindhárom regényt és mindegyik filmet láttam eddig.

válasz erre

Gólem

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Eddig se néztem, ezután sem fogom. mosolygó smiley Rendesen le van húzva mindenhol, ez még egy finomabban megírt kritika! mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

9 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nem vagyok a sorozat rajongója, de amit eddig hallottam róla az mind abban erősít meg, hogy nem is ettől az epizódtól leszek az! röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja