Az alapító filmkritika

2017. február 01.
72.5051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Tudtátok, hogy a McDonald's hajdanán csupán egyetlen étteremből állt egy kevéssé frekventált helyen, valahol Kaliforniában, mielőtt egy ambiciózus üzletember nemzetközi gigafranchise-t csinált belőle? Az alapító c. életrajzi filmben, mely megtörtént eseményeket dolgoz fel dramatizált formában valós szereplők megelevenítése által, nem csupán a McDonald's, hanem általánosságban a gyorsétteremláncok születése a téma az 1950-es évek Amerikájában.
Advertisement


Az Illinois-i Ray Kroc (Michael Keaton) egy betanult szöveggel házaló, átlagosnak tűnő utazóügynökként járja az országot, mielőtt megismerkedik az egyedi működésű hamburgerezőt üzemeltető McDonald fivérekkel, Dick-kel (Nick Offerman) és Mac-kel (John Carroll Lynch). A kezdeti rácsodálkozást követően Kroc hamar felismeri a lehetőséget a forradalmi újítás mögött, melynek lényege a vevők szinte azonnali kiszolgálása a jól kitalált és bejáratott munkarendnek, illetve a szigorú előírásoknak köszönhetően.

Az üzleti sikerre mindennél jobban vágyó férfi mindent egy lapra feltéve - felesége, a jóhiszemű Ethel (Laura Dern) tudtán kívül - jelzáloghitelt vesz fel saját otthonára, és a fivéreket meggyőzve betársul a rendkívül ígéretes vállalkozásba. A megfelelő emberek hatékony felkutatása és alkalmazása révén azután Kroc egyre inkább a saját kezébe veszi a dolgok irányítását, míg végül McDonaldék kifogásai ellenére néhány év leforgása alatt milliárdos üzletté és a világ egyik legismertebb márkájává fejleszti a nevükkel fémjelzett vállalatot.

A történet középpontjában Ray Kroc karaktere áll, az ő szemszögéből nézve járjuk végig az utat, ahogyan a motivációs anyagokat hallgató, kisstílű ügynök fokozatosan küzdi fel magát a világ egyik legnagyobb cégének vezérévé. Annak is tanúi lehetünk, ahogyan Kroc a termék minőségét feladva meghonosítja a mennyiségi terjeszkedés gyakorlatát a vállalatnál, ami ma már jóformán minden nagyobb cégről elmondható - legalábbis ami a dolog kézzelfogható részét illeti.

Ray felesége, Ethel (Laura Dern) nincs feldobva attól, hogy férje számára az üzlet az első

Ray felesége, Ethel (Laura Dern) nincs feldobva attól, hogy férje számára az üzlet az első


A film bemutatja a főszereplő kálváriáját, ahogy csillapíthatatlan üzleti ambíciói fokozatosan tönkreteszik magán- és házaséletét. Klasszikus értelemben vett jellemfejlődésről mégsem beszélhetünk, hiszen Kroc - aki lényegében sokkal inkább negatív hősnek, azaz antagonistának tekinthető protagonista helyett - végül nem nyeri el a fiktív történetektől megszokott, "méltó" büntetését, ahogy a lezárás során hirtelen megvilágosodására sem számíthatunk.

Helyette, a valóságban történteknek megfelelően a tényleges alapító McDonald fivéreknek kell elszenvedniük a negatív következményeket, az azokkal járó erkölcsi megsemmisüléssel együtt - azaz itt nincs igazi happy end, már ha az antagonista és a kitartás diadalát nem tekintjük annak. Az alapító legfontosabb üzenete azonban nem ez, hanem azon tulajdonsága, hogy lényegében lerántja a leplet az amerikai álom eszményéről, elénk tárva annak valós természetét, mely nem más, mint a zsigeri opportunizmus.

A McDonald fivérek (J.C. Lynch és Nick Offerman) túl későn kapcsoltak, hogy kivel társultak a cégben

A McDonald fivérek (J.C. Lynch és Nick Offerman) túl későn kapcsoltak, hogy kivel társultak a cégben


Ahogy a Keaton - akinek alighanem ez a legjobb alakítása a Birdman óta - által életre keltett főszereplő narrációjából is megtudjuk, a siker titka valójában nem tehetség vagy tudás kérdése. A lehetőség mindenki számára adott, azonban azzal csupán azok tudnak élni, akik kellően kitartók és gátlástalanul opportunisták, hiszen "az üzlet háború", melyben "ember embernek farkasa".

Az üzleti életben tehát nincs pardon, a tisztességes vállalkozóknak hosszú távon nincs jövője, lévén a vadkapitalizmus nem tolerálja azokat, akik nem hajlandók minden eszközt bevetni és akár másokat is eltiporni a siker érdekében.

Noha e mondanivaló nagyon is világos és kézzelfogható, ezt leszámítva a narratíva pusztán annyit tesz, hogy tényszerűen felvázolja előttünk az eseményeket, melyek értelmezése nagyrészt már a néző feladata - vagyis azt, hogy a látottak mennyire összeegyeztethetők a civilizációval, illetve a civilizáltságnak a fogalmával, azt mindenki eldönthetni saját magának.

Joan Smith (Linda Cardellini) nem csak a fagyit, a férjét is lecserélte

Joan Smith (Linda Cardellini) nem csak a fagyit, a férjét is lecserélte


A hollywoodi giccs és kommersz mellőzése - a minőséget és a hitelességet tekintve legalábbis - jót tesz a produkciónak, még ha így alapvetően meg is fosztja magát a populárisabb filmek által élvezett előnyöktől. A film talán egyetlen gyengéje, hogy az elbeszélés módja lehetett volna feszesebb és érdekfeszítőbb a túlságosan hosszúra nyúlt és körülményes expozíció helyett.

Az alapító lassúsága és tökéletlensége ellenére azonban egy nagyon tanulságos és elgondolkodtató mozi, ezért mindenkinek ajánlott, aki kedveli a hasonló életrajzi filmeket, illetve aki szeret a korunkat meghatározó események színfalai mögé pillantani.

Az alapító előzetes

 

Az alapító / The Founder (2016)

  • Műfaj: Életrajzi
  • Hazai premier: 2017. február 02.
  • Rendezte: John Lee Hancock
  • Hossz: 115 perc
  • 2017-02-01 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-alapito_1.jpg
  • Szereplők: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Laura Dern, Linda Cardellini, Patrick Wilson
  • Forgatókönyv: Robert D. Siegel
  • Operatőr: John Schwartzman
  • Vágó: Robert Frazen
  • Zene: Carter Burwell
John Lee Hancock 115 Carter Burwell 2017-02-01 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-alapito_1.jpg
5 hozzászólás

csirkee

7 éve, 8 hónapja és 24 napja

Szeretem az ilyen filmeket, így ez is felkerült a megnézendő listámra.

válasz erre

totyak

7 éve, 8 hónapja és 25 napja

Hiába az összességében pozitív kritika, valahogy engem nem regadott meg annyira, hogy rohanjak a moziba. Évek múlva majd benyomja valamelyik kereskedelmi csatorna, azon megnézem.

válasz erre

Patrik94

7 éve, 8 hónapja és 25 napja

De érdekes hogy a Meki így alakult ki! meglepett smiley Biztos hogy megnézem, ez most nagyon érdekel!

válasz erre

zender

7 éve, 8 hónapja és 25 napja

Tetszik, bírom a hiteles életrajzi filmeket!

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 8 hónapja és 26 napja

Na ez egy igazán érdekes filmnek ígérkezik!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
totyak profiljaManiac profiljamarco profilja