Avatar filmkritika

2009. december 23.
90.9421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Talán azért tetszett annyira film, mert igen negatív szájízzel ültem be a vetítésre. Igaz, hogy egy olyan rendező nevéhez fűződik a közel 3 órás extra látvány, aki a Titanicot, a Bolygó neve Halál-t, a Terminátor 1-2 és még egyéb más nagy sikerű alkotást készített. Ennek ellenére a beharangozás, miszerint talán a filmkultúra nagy mérföldköve lehet a film, egy kissé nevetségesnek tartottam, lévén ez csak egy animációs mesefilm, ami lehet látványos, szemet gyönyörködtető, de semmi képp sem nagy mondanivalóval rendelkező alkotás. És számomra csak azok a filmek lehetnek mérföldkövek, melyek mondanak / sugallnak is valamit, nem csak a látványvilágra építenek.


Ha nem is azt mondom, hogy a film elérte nálam a 10 pontot (mint például a Keresztapa), mégis valóban megközelítette azt a bizonyos mérföldkő szintet.


Avatar filmkritika - 2. kép

Az első említésre méltó mi más lehetne, mint az elragadó látványvilág. Köztudott, hogy ez az egyik -ha nem legnagyobb- költségvetésű film, ami ez idáig készült. Nem tudnám pontosan megmondani, hogy a film hány százaléka animáció és hány százaléka valóban létező vagy megépített filmes kellék, de ez nem is számít. A mozi minden momentuma egy szóval jellemezve: tökéletes.

Ami engem mindenképpen meggyőzött:
Mikor beültem a vetítésre gondoltam látok egy kellemes nagy költéségvetésű animációs filmet és pont. James Cameron viszont igen nagy filmeket rendezett már. Ezek mindegyikét úgy készítette el, hogy akár még hihető is lehet. Az Avatar előzetese alapján mindent gondoltam volna, csak azt nem hogy a végére akár el tudnám hinni, hogy valóban létezhet egy ilyen hely valahol és tényleg kialakulna egy ilyen történet, ha az emberek megjelennének ott.

A kolonizációból adódó nézeteltéréseket már jó párszor feldolgozták. Hiszen a történelem is tartalmaz néhány igen komoly hasonló történetet. Gondoljuk akár vissza az indiánok kiírtására. Az arany és a területszerzés végett az emberi élet kioltása már-már sportszerű volt. No hát az Avatar története egy kicsit ebbe az irányba megy el.

Avatar filmkritika - 3. kép

Lássuk akkor miről is van szó:
A jövő egy része már meg van írva. Egyértelműnek tekinthető, hogy csak idő kérdése és a föld tartalékai kifogynak. Planétánkat tönkre tesszük. A pénz utáni éhség sosem fog csillapodni. És ha ez mind igaz, úgy mi más várhat más bolygók felderítése után, gyarmatosítás és kiaknázás. Nos a távoli jövőben léteznek majd mammut cégek, melyek a profit érdekében képesek emberek ezreit mozgósítani, utaztatni csillagrendszereken át, kolonizálni bolygókat és ha kell kiirtani őslakókat.

Egy cég a távoli jövőben megnyerte a lehetőséget, hogy a Pandorát gyarmatosítsa és csapatával elkezdhesse egy igen értékes érc kitermelését. Csakhogy eme bolygó tartogat meglepetéseket. Az itt élő intelligens humanoid faj igen érdekes kapcsolatban van az őt körülvevő természettel. Mintha csak közösen, egy egységet alkotva léteznének.


Avatar filmkritika - 4. kép

Persze ez az egyszerű pénzből élő ember számára értelmetlen butaságnak hangzik. Számára a lényeg, hogy a felszín alatt egy igen értékes anyag található, melyet kibányászva igen nagy profitra lehet szert tenni. A bányászaton kívül a kutatás is igen fontos célja a kolonizálóknak. A bányászat vezetését Parker Selfridge (Giovanni Ribis) végzi, míg a kutatási részleg vezetője Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver). Parker feladata igen egyszerű, határidőre kitermelni a szükséges mennyiségű ércet és visszajuttatni az anyabolygóra. Dr. Augustine viszont egy sokkal összetettebb munkát vállalt el. Az őslakók életét és a természethez való kapcsolatukat tanulmányozza. Erre a célra egy igen bonyolult szerkezet segítségével, lombikban fejlődött őslakókat képesek irányítani. Ők az Avatarok.

Avatar filmkritika - 5. kép

Vagyis egy kifejlett, tudattal nem rendelkező idegen testébe képesek áthelyezni elméjüket. Képesek irányítani, gondolkozni, érezni. Így akár be is tudnak épülni az idegenek világába és még könnyebben megtanulni milyen is az élet a Pandorán. Egy új csapat érkezésekor két megfelelő tudattal rendelkező ember is érkezik a bolygóra. Ugyanis természetesen nem mindenki képes egy ilyen idegen testbe áthelyezni elméjét. Jake Sully (Sam Worthington) egy ilyen alany. Igaz, nem neki kellett volna a küldetésen részt vennie, hanem testvérének, de mivel Jake tudós testvére meghalt, így Ő, mint veterán tengerészgyalogos, aki gerincsérülése végett tolókocsiba kényszerült, most kapott még egy lehetőséget az élettől. Ha ezt a küldetést sikerrel teljesíti, esély lehet újra járni.


Avatar filmkritika - 6. kép

Jake már az első percől nem passzolt a csapatba, de mivel megfelelő DNS-el nagyon kevesen rendelkeznek, kénytelenek voltak elfogadni a tényt, adni kell egy esélyt számára, hogy egy Avatart irányíthasson. A kutatás mellett, Dr. Grace csapatának még az őslakók meggyőzése is feladatuk. Meg kell győzni őket, hogy hagyják el otthonukat és más területen telepedjenek le, mert ahol most élnek, ott a kibányászandó érc igen nagy koncentrátumban van jelen.

Avatar filmkritika - 7. kép

Jake ennek a csapatnak a tagjaként léphet be egy csodálatos világba. A katonai részleg vezetője Miles Quaritch parancsnok, már Jake érkezésekor felfigyel a kiszuperált tengerészgyalogosban rejlő lehetőségekre. Felbérelni, hogy a kutatások során megszerzett ismereteket, tapasztalatokat ossza meg a katonai részleggel is. Ha esetleg mégis erőt kellene alkalmazni a bennszülöttekkel szemben, komoly előnyből indulhassanak. Jake ennek tudatában lép át Avatar testébe és indul el élete legnagyobb kalandjára.

Első bevetésükkor szimpla mintagyűjtés a feladatuk, de egy kissé barátságtalan csúcsragadozónak köszönhetően az ifjú tengerészgyalogos Avatar testben elszakad a kis kutatócsapattól és Pandora erdeinek fogságába kerül.

A világ ami elé tárul, minden képzeletet felülmúl. Az éjszaka igen veszélyesek indul, miután idegen hiénautánzatok próbálnak prédát csinálni belőle. A sorsnak, vagy talán valami másnak köszönhetően azonban Neytrir (Zoe Saldana), egy bájos bennszülött lány megmenti Jake Avatarját, melytől mindkettőjük élete egy szempillantás alatt megváltozik.

A történet igazán itt indul be. Bár leírhatnám, mi is történik ezek után, mégis azt javaslom, inkább egy moziba tegye mindenki magáévá a Pandorán zajló történetet.

Gondolkodtam, vajon milyen negatív véleményt tudnék írni a filmről. Nagyon erőltetetten biztos találnék valami apró hibát, amibe kapaszkodni lehetne, de szerintem nincs most erre szükség. A film egészében igen jóra sikerült.

Avatar filmkritika - 8. kép

Pandora világát sikerült olyan részletes tökéletességgel megtervezni, hogy elbírhat még legalább két hasonló volumenű filmet. Gondolom valahol ez volt a szándék is. Én nagyon sajnálnám, ha egy másik történetben, ami akár az Avatar folytatása lenne is, ne találkoznék ezzel a bolygóval, az itt élő néppel, hőseinkkel és a profitra éhes emberekkel. Ötletek biztos lennének milyen folytatást lehetne kreálni még. A vetítés során egy pillanatra szembesültem a ténnyel, hogy a film igencsak képes lekötni a nézőt. Egy sajtóvetítés kapcsán nagyon ritka, hogy a közönség végig csöndben élvezi végig a műsort. De valahogy az Avatar-nál ez történt. A látvány, a képi világ, a mondanivaló és egy különös érzés magával ragadja az embert.

Milyen lenne, elmenni Pandorára és átélni mindazt mit a főhősök átélhettek... Nagyon várom, hogy ismét megnézhessem a filmet, és hogy egyszer a kezembe tarthassam DVD-n vagy más médián. Kihagyhatatlan!

Avatar előzetes

 

Avatar filmkritika / Avatar (2009)

  • Szereplők: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez
  • Forgatókönyv: James Cameron
  • Operatőr: Mauro Fiore
  • Vágó: James Cameron
  • Zene: James Horner
48 hozzászólás

Braddock

8 éve, 11 hónapja és 10 napja

Ez a fílm egy korszak kezdetet volt és nagyon király csak szeretni lehet!Már alig várom a 2. részét!

válasz erre

skyman

10 éve, 3 hónapja és 9 napja

Lac írta:
Az Avatarral annyi baj van, hogy veszettül túlhype-olták, belesulykolták az emberekbe, hogy ez az, ami globálisan megváltoztatja a népek szemléleték, és ezentúl első a környezet lesz...

Az egész film valójában nem más, mint a Pocahontas revíziója. Nem az a baj, hogy átlagos. Az a gond, hogy többnek akarják láttatni, mint ami.
Hát igen, nagyra akarták vinni a filmet. Nekem még az nem tetszett benne, hogy nagyon hosszu az a rész mikor előkészitik a fő lépést. Ha nem moziba néztem volna, akkor esélyes, hogy 20 perc után kikapcsolom és soha nem fejezem be. Gondolom nem véletlen, hogy ezt is nyomták 3D-ben, az dobja fel valamelyest. És tényleg, minden tulságosan kiszámitható, szerintem ha az utolsó 10 perc elött megállitanák, akkor naggyábol el lehetne mondani, hogy mi lessz a vége, ugy hogy még sose láttad.
Alapjáva véve, viszont ötletes lett volna, ha saját maguktol jut eszükbe, nem más instrukciok által
Na de mindent összevetve, annyira nem gázos, egyszer meg lehet nézni

válasz erre

Lac

10 éve, 3 hónapja és 9 napja

Az Avatarral annyi baj van, hogy veszettül túlhype-olták, belesulykolták az emberekbe, hogy ez az, ami globálisan megváltoztatja a népek szemléleték, és ezentúl első a környezet lesz...

Az egész film valójában nem más, mint a Pocahontas revíziója. Nem az a baj, hogy átlagos. Az a gond, hogy többnek akarják láttatni, mint ami.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

lacyboy

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

Jóvan biztos iagzad van én se modnom h egy nagyon jó film lett de azért az átlagos szintet szerintem eléri.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

lacyboy

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

mi nem új? NAVI-k még nem voltak sehol vagy mire gondoltok?

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 3 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

1234a(z) 4 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaGargameth profiljaMarduk profiljaRobi022 profilja