A tűzből nincs kiút filmkritika

2005. január 23.
72.8601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Speciel én sosem akartam tûzoltó lenni, de ez a film megtette a hatását. No persze ez nem azt jelenti, hogy holnap jelentkezem tûzoltónak, de mindenképpen reálisan mutatja be komoly és önzetlen munka is övék. Igazából a film egésze nagyon jóra sikerült. Volt viszont egy nagy negatív momentum, mely esetemben igencsak lecsökkentette a film fényét. Ez pedig a zene volt. Ennyire rosszul el talált stílust, ilyen oda nem illõ zenéket még nem láttam, pontosabban nem hallottam soha.

/>
A tűzből nincs kiút filmkritika - 2. kép

Viszont ha nem vagyunk erre nagyon kényesek akkor készüljünk föl arra, hogy néhányszor zsebkendõ után kell majd néznünk. Nekem kellett pedig nem vagyok megfázva. A bevezetõ nagyjából megvilágította mi is a véleményem a filmrõl. Mikor elkezdtem nézni izgultam, nehogy a szeptember 11. terrortámadás után helytállt tûzoltók emlékére készítsenek egy magasztaló filmet. Lehet, hogy ez volt a szándék, nem tudom, viszont szerencsére ez nem volt érezhetõ egyáltalán. Megtalálták azt az arany középutat, amikor se nem túl pozitívan se nem túl negatívan állítják be a tûzoltókat. Ismét a negatív zene! A film elején rögtön egy tûzoltást láthatunk, miközben esetleges bennrekedteket próbálnak megmenteni. Az aláfestõ zene eközben egy huszadrangú akciófilm egy jelenetébe illeszkedhetne inkább, mikor a fõhõs sorra nyírja ki a szûnni nem akaró ellenséges erõket. De az alkotók úgy gondolták hogy ez a zene tûzoltásnál is hatásos lehet. Hát nem így lett. Ekkor oly 80%-osan gondoltam, hogy ez a zene nem passzol a filmhez.
Most, hogy a zenei részt ilyen hatásosan sikerült negatív színben feltûntetnem, lássuk mi is a pozitív oldal.
Személy szerint én, elég nagy eséllyel könnyezem meg az olyan filmeket, melyben valami érzelemre ható momentum van. Jelen filmben egy ember életét mutatják be, aki arra tette föl életét és hivatását, hogy másokon segítsen, mikor milyen sikerrel.

A tűzből nincs kiút filmkritika - 3. kép

Tehát a film igen reálisan mutatja be a tûzoltók életét. Bemutatja, hogy ki is ezek a férfiak, aki életük kockáztatásával, szembenéznek a tûzzel a veszéllyel, azért, hogy a lángok közt ragadt embereket vagy akár háziállat kis kedvenceket megmentsék.
Lássuk akkor magát a történetet.
Jack Morrison (Joaqiun Phoenix) egy igazi lánglovag. A film elsõ perceiben éppen egy igen komoly tûzvészben keresi az esetleges bent rekedt túlélõket. Sikerül is találni egy fulladozó férfit, akit a többiek ki is visznek. Õ, az utolsó túlélõ után ered és végül sikerül is kimenekítenie, de az utolsó pillanatban csapdába esik és súlyos sérüléseket szerez. Ekkor mintegy visszatekintés, végigpereg szemei elõtt, hogy honnan is indult és hogyan jutott el idáig.

A tűzből nincs kiút filmkritika - 4. kép

Jack története baltimore-i tûzoltóságnál kezdõdik. Mikor megérkezett újoncként rögtön megismerhette új társai életvitelét. Egy ártatlan tréfával felavatták a ifjú tûzoltót. Innentõl kezdve lassanként minden fontos dolgot megtanul Jack arról, hogyan kell tûzet oltani egy ilyen csapatban és hogy veszély esetén társaira minden körülmények között számíthat. Barátnõjét – majdani feleségét – is egyik társa segítségével ismerte meg. Házassága csodálatosan kezdõdött, de folyamatosan ott lobogott munkájából adódó félelem felesége szemében. Megszülettek gyerekei is és eközben a csapat egyik legkiválóbb tûzoltójává érett és kapitánya egyik legjobb barátjává nõtte ki magát.
A tűzből nincs kiút filmkritika - 5. kép

Tragédiák is tarkították életét, mikor elvesztette egyik legjobb barátját és munkatársát egy munka során, majd egy másik tárát súlyos sérülés majdnem megölte. Ezek közben folyamatosan visszalépünk a jelenbe, ahol Jack társai mindent megtesznek annak érdekében, hogy kimentség bajba jutott társukat. Bár már majdnem sikerül a lehetetlen, végül a film tragédiával zárul. Ez mindenképpen várható volt, hisz más lezárást nem lehetett volna adni a filmnek.

A tűzből nincs kiút filmkritika - 6. kép

Összességében egy igen jó filmet láthatunk, aminek fényét maximum a nehezen összeegyeztethetõ zene halványít el némi árnyalattal. Ha lenne benne némi szikra az irányba, hogy tûzoltó legyek, a film végre ez a szikra bizonyára fáklyaként lobogna, hiszen majdhogynem fûzoltó-propaganda filmrõl beszélhetnénk, ha nem lenne maximálisan realisztikus az ábrázolás és nem látnánk azokat a borzalmakat, melyeket csak tûzoltók láthatnak.

A tűzből nincs kiút
Nemzetiség: amerikai
Jellemző: Akció
Hossz: 105
Készült: 2004
Premier: 2005-01-20
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: LADDER 49
Rendező: Jay Russell
Szereplők: Joaquin Phoenix, John Travolta, Jacinda Barrett
Fényképezte: James L. Carter
Díszlet: Reneé Ehrlich Kalfus
Írta: Lewis Colick
Producer: Casey Silver
 

A tűzből nincs kiút / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2005-01-23 16:52:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050123ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2005-01-23 16:52:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050123ga0101.jpg
2 hozzászólás

fnx

9 éve, 10 hónapja és 15 napja

Tisztelet nekik

válasz erre

WillThaWheel

11 éve, 7 hónapja és 4 napja

Jó kis akciófilm, és valóban szépen bemutatja, milyenek is a tűzoltók... Jóval megjelenése után láttam, viszont tetszett. mosolygó smiley Szép cikk! mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja