A szövetség filmkritika

2003. szeptember 28.
75.8861
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Ismét egy mesefilm, ami nem gyerekeknek szól. Vagyis, pontosabban felnőtteknek, akik még szeretik a mesefilmeket. Sean Connery legújabb filmje A szövetség remélhetőleg nagy sikert hoz majd, hisz Connery hajlandó volt a saját fizetésének egy részét felhasználni a film befejezéséhez. Annyi biztos, hogy sok régi ismerőssel találkozhatunk a film során.

Képzeljünk el egy csapatot, melynek tagjai a régi filmek nagy (mese) hősei. Nemo kapitány és a Nautilus, Alan Quatermain, Salamon király kincsének megtalálója, Dr. Jekyll, Mycroft, Sherlock Holmes testvére, Thomas Sawyer detektív, a láthatatlan ember arra szövetkeznek, hogy megmentsék az emberiséget a Fantomtól és a világháború kirobbanásától.
A Fantom egy örült, aki csúcsfegyverekkel szerez vagyont magának, és a háborúból szeretné majd megszedni magát. Remélhetőleg a Szövetség tesz e ellen valamit.
A film során számos animációs jelenetet láthatunk. Sajnos ez minden esetben 100%os minőségű. Például, mikor a Quatermain afrikai pihenőhelyét egy bombával felrobbantják igen kellemetlen, hogy az animált lángok és roncsok, igen észrevehetően elütnek az eredeti épülettől. Továbbá, egy ekkor robbanástól, nem hiszem hogy a homlokzat erkélyrésze szenvedne csak kisebb károkat. Bár lehet, hogy az ottani építészek jó munkát végeztek. Vagy az is lehet, hogy a bomba, csak lángokat vetett ki magából. Egy másik igen kellemetlen hiba a Nautilus volt. Meg kell hagyni a az elgondolás és kivitelezés igen jóra sikerült, de necces volta a távoli hajó fénytörése. Talán pixelhibákat lehet látni? Arról nem is beszélve, hogy igen kevés helyen van olyan kikötő, ahol elfér egy kb 40 méter magas és másfél kilómért hosszú tengeralattjáró. Főleg nem Velence alatt. De természetesen, ha nem felejtjük el, hogy ez egy mesefilm, akkor ezekre nem is kell figyelni.
Lássuk akkor a történetet:

A szövetség filmkritika - 2. kép

Az első világháború előtt járunk. Egy örült – aki magát Fantomnak nevezi – sorra fosztogat Európában. Angol és német bankokat egyaránt. Sikerének titka, hogy a legfejlettebb technikát használja fel. A forrongások ennek következtében fokozódnak és az államok egymást okolják. Európa a háború szélén.
Az angol kormánynak lépnie kell. Az „ügynökség” felkeresi Alan Quatermaint Afrikába, hogy segítsen megállítani a Fantomot. Pár jelenet következik, melyből megtudjuk, hogy a nagy vadász bizony nem csak lőtte a hírnevét, de valóban ki is érdemelte. Kisebb kérlelgetés után végül is visszatér Angliába, ahol már várja őt a csapat többi tagja. Nemo kapitány a neves tengerjáró, a látszólag is láthatatlan ember, egy igen csinos, - de sajnos – vámpír hölgy. A csapathoz aztán csatlakozik Dr. Jakyll, aki néha Hyde, Dorian Gray, és Tomas Sawyer amerikai ügynök. Vagyis kész a csapat indulás a gonosz nyomába.
Néhány összetűzés után kiderül, hogy a csapatban egy áruló van. Mivel a láthatatlan ember igen átlátszó csapattárs így mindenki ő rá gyanakszik. Lassanként a film előrehaladtával kiderül, hogy Dorian volt a besúgó és M – aki a csapatot összehívta – egyben nem más mint maga a Fantom. A célja pedig, hogy a szövetség tagjainak speciális képességeit megszerezve pénzért árulja a háborúban részvevő feleknek. Ugye ezek a képességek felbecsülhetetlen értékűek egy csata során. Ez meg is mutatkozik a filmben, hiszen több száz puskás ellen a kis csapat sikeresen veszi fel a versenyt. Még akkor is mikor a Fantom fel akarja robbantani Velencét, hogy az ott találkozó nagyhatalmak tárgyalását a békéről, meghiúsítsa.
Dorian eközben súlyos károkat okoz a Nautilusnak és a csapat egy kis időre lemarad a gonoszok mögött. Ekkor lép színre a láthatatlan ember, aki árnyékként követi Doriant, és jelez a csapatnak hollétéről. Vagyis miután megmentik a hajót Hyde hősiességének köszönhetően irány a Fantom főhadiszállása. Ott aztán egy-kettőre rendbe vágják az ellenséges erők vonalait, de sajnos Quatermain a végén meghal.
A film egésze során érezhető Sean Connery – esetleges – utolsó filmjét láthatjuk. Az össze nagyobb Connery filmből egypár momentum bekerült a filmbe. James Bondként M mint a fejes. És lám itt is Anglia és főnök M. Hegylakó 2, a halhatatlan Ramirez és itt is megpendítik, hogy hallhatatlan. Vagyis ezek a ki hasonlóságok igen kellemesen hatnak egy olyan embernek aki szereti Sean Connery-t. Én is igencsak közéjük tartozom, hisz nekem a kedvenc férfiszínészem ő.
Pozitívumok: Rendezésileg én nem találtam hibát, vagyis kellemesre sikerült. A látványvilág szintén megütötte a mércét. A színészek is a helyükön voltak. Jól kidolgozott karakterek és hibátlan alakítás jellemzi a film egészét.
Negatívumok: Ahogy a cikk elején írtam az animációk helyenként csapnivalóak voltak. Bár lehet, hogy azért mert a film költségvetése és az elkészítéshez kapott idő nem tette lehetővé a tökéletes minőséget.
Ezek tükrében azoknak ajánlanám a filmet, akik szeretik az akció-mesefilm párosítást. Vagyis semmi életszerűség, és annál több akció. És persze aki szereti Sean Connery-t az is nézze meg.

A szövettség
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, Kaland, Fantasy
Hossz: 110
Készült: 2003
Premier: 2003-10-02
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: The League
Rendező: Stephen Norrington
Szereplők: Sean Connery, Shane West
Fényképezte: Dan Laustsen
Díszlet: Peter P. Nicolakakos
Írta: James F. Robinson
Producer: Jane Hamsher, Don Murphy
 

A szövetség filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
5 hozzászólás

Oweristi

7 éve, 1 hónapja és 9 napja

Nem rossz film nekem bejön

válasz erre

DNS

10 éve, 19 napja

kalotay írta:
hol tudnámmegnézni?
Hát például itt:
http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=2466&VID=R39185278115320491

válasz erre

kalotay

10 éve, 19 napja

Cyb írta:
Remek film jó ötletekkel és fordulatokkal csak ajánlani tudom, jómagam láttam már vagy 5 ször
hol tudnámmegnézni?

válasz erre

Cyb

12 éve, 6 hónapja és 12 napja

Remek film jó ötletekkel és fordulatokkal csak ajánlani tudom, jómagam láttam már vagy 5 ször

válasz erre

Vendég

12 éve, 6 hónapja és 12 napja


válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljarDAVE profiljaManiac profiljaGamePlay profiljaSándorkolbász profiljagery1113 profiljaBvektor profilja