Arthur király filmkritika

2004. szeptember 01.
75.6081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
A múlt homályai közt igen sok mítosz és legenda regél arról milyen volt régen élni és meghalni. Ezek a legendák vagy igazak, vagy nem. A tény viszont az, hogy minden ilyen történetnek kellett hogy legyen egy alapja amiből kialakulhatott. A Britek története igen bővelkedik az ilyen legendákban. Az egyik legismertebb és legjelentősebb ilyen legenda Arthur király nevéhez fűződik. Az 1981-es Excalibur óta eltelt 23 év. Ez alatt az idő alatt igen sok új információt találtak az Artúr legendáról.

/>
Arthur király filmkritika - 2. kép

Bár egyik sem lehet 100%-ig hitelesnek mondható. Tény az, hogy létezett egy Lucius Artorius Castus nevű római parancsnok, akinek � ha minden igaz � igen sok köze volt egy Badon-hegyi csatához. Nos ez a film úgy készült, hogy Artúrt összehozták Lucius Artorius Castus-al. Így aztán a legendába megjelennek a rómaiak és az idő tájt egyre erősödő és egyre durvuló szászok (a vikingek leszármazottai).
Nos a történet Európa keleti részén játszódik ahonnan szaramat lovasok (lovagok) jönnek nyugatra, Britannia szigetére. Ott harcolnak mint római katonák, de azért elkülönülve egy csapatot alkotva.
Hosszú évekig harcolnak a birodalomnak, de minden katonaidő letelik. Már éppen hazatérnek egy utolsó küldetésből, hogy aztán átvegyék a megérdemel menlevelüket, mikor még egy legutolsó feladatot bíznak rájuk. El kell menniük északra a Pitek területére, ahol éppen partra szálltak a szász csapatok, hogy egy Róma számára fontos embert visszakísérjenek Hadrianus fala mögé.

Arthur király filmkritika - 3. kép

Az út nem kalandmentes, de inkább a mögöttes tapasztalatok alakítják Artúrt és csapatát.
Artúr egyre közelebb kerül ahhoz a felismeréshez, hogy a római álom melyben hisz valóban csak egy álom és hiába harcol érte sosem fogja elérni.
Mikor végre visszatérnek a fal mögé, valóban megkapják a menlevelet, de ebben a küldetésben is egy igen fontos barátjukat vesztették el.
Már már mehetnének haza, mikor megérkezik a szász csapat hogy megöljön mindenkit aki él és mozog. A rómaiak nem segítenek és Artúr úgy néz az itt élő népre mintha az övéi lennének. A többi lovag nem ennyire eltökélt és elindul haza a rómaiakkal.
A csapat hallatán viszont mindegyik szíve vezérükhöz húz és visszatérnek hogy megmutassák a lovagi erények legmagasabb szintjét. A csata briliáns és ennek köszönhetően a hatalmas szász csapatot tizedannyi védővel megállítják.

Arthur király filmkritika - 4. kép

Ezek után Artúrt a nép és természetesen Merlin a nagy varázsló királlyá koronázzák, és így az ő legendájával kezdődött a britek közös történelme, melytől minden ellenségre együttes erővel válaszolnak és így közösen néznek szembe minden veszedelemmel, mert Artúr létrehozta azt a egységet mely szent és sérthetetlen.
IOAN GRUFFUDD walesi színész játssza Lancelotot, Arthur jobbkezét és majdani gyilkosát. �Lancelotot gyilkosnak képezték ki, semmi máshoz nem ért � mondja Gruffudd. � A végletekig hűséges, szenvedélyes, de gőgös és öntelt is. Pontosan tudja, hogy mennyire mestere a kardnak. Ugyanakkor becsületes, nem szégyell félelmet mutatni, és nagyon csalódott, amikor erre az utolsó küldetésre kell indulnia: az Arthur iránti hűség és a szabadság iránti vágy között őrlődik. Csakis az Arthur iránti ragaszkodása veszi rá, hogy vele tartson ebben a küldetésben.�
�Lancelot Arthur első embere, közelebb áll hozzá, mint bárki más � mondja Owen. � Amíg Arthur mindig nagy összefüggésekben gondolkozik, idealista szemszögből szemléli a világot, addig Lancelot a realista, aki mindig kérdéseket tesz fel neki. Akkor is kétségeket akar ébreszteni Arthurban, amikor elvállalja ezt a küldetést, de a lelke mélyén egy pillanatig sem kérdés számára, hogy vele tart-e.�
Arthur lovagjai szerepére a következő színészeket választották az alkotók: RAY WINSTONE (Bors), HUGH DANCY (Galahad), JOEL EDGERTON (Gawain), MADS MIKKELSEN (Tristan), RAY STEVENSON (Dagonet).
Fuqua szerint a lovagok a történet legfontosabb szereplői. �Történetünk idején, az 5. században, a lovagok valami olyasmit jelentettek, mint egy rendőri alakulat � meséli a rendező. � Ezek nagyon kemény fickók voltak, és legalább olyan kiszámíthatatlanok. Egyik összecsapásból a másikba kerültek, örökké kéznél volt a fegyverük, nem tudva, mit hoz a következő pillanat. Örökké a tűz közelében, az elemek kénye kedvének kitéve. Róma meghódította ezt a területet, felépítette az erődöket és Hadrianus falát, de aki ezen a falon kívülre merészkedett, szabad préda volt.�

Arthur király filmkritika - 5. kép

Az ünnepelt svéd színész, STELLAN SKARSGǺRD alakítja a könyörtelen Cerdicet, a támadó szász sereg vezérét. A színészt izgatta Cerdic figurája, a férfié, aki számára a cél mindig szentesíti az eszközt, még ha ez a saját fia meggyilkolását jelenti is. �Cerdic intelligens, de nagyon pragmatikus és gonosz � mondja a Skarsgard. � De a középkornak ezekben a véres évszázadaiban, ha hatalmad volt és életben akartál maradni, muszáj volt kegyetlennek lenni. Ez e történet majdnem egy évezreddel előzi meg Machiavellit.�
STEPHEN DILLANE játssza Merlint, a woadok titokzatos vezérét, aki végül csatlakozik Arthurhoz, korábbi ellenfeléhez, hogy együtt győzzék le a közös ellenséget. Merlin a �partizán-hadviselés� mestere, aki megtanította a harcosait, hogyan kell tökéletesen beleolvadni a környezetbe a vad, rövid támadásokat követően.
A film briliáns az én meglátásom szerint, melyet a filmzene még magasabb szintre emel.
Pozitívumul az egész filmet említeném.
Negatívum talán egykét rendezői bakit lehetne említeni, de ezek elenyészők egy normális néző számára.
Ez a film erős tíz pontot kap úgy, hogy nekem eddig az Excalibur volt Artúr legendája.

Artúr király
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: dráma
Hossz: 130
Készült: 2004
Premier: 2004-09-02
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: King Arthur
Rendező: Antoine Fuqua
Szereplők: Stellan Skarsgard
Keira Knightley
Ray Winstone
Charlie Creed-Miles
Til Schweiger
Ioan Gruffudd
Stephen Dillane
Fényképezte: Slawomir Idziak
Díszlet: Olivia Bloch-Lainé
Írta: David H. Franzoni
Producer: Jerry Bruckheimer
 

Arthur király filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
13 hozzászólás

fnx

5 éve, 10 hónapja és 11 napja

Kritikák ellenére szerintem szenzációs

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 5 napja

A legtutibb film amit valaha is láttam!
Ricsi

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 16 napja

Kedves Olvasoim!! Imádom ezt a filmet,de soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Lehet,hogy így volt, lehet,hogy nem. De kérdezem Mindenkitől,-nem évszázadokra megyek vissza.ki fogja ismerni Orbán Viktor,valamint Gyurcsán Ferenc háboruját,ha nem irjátok le, hogy milyen nyomorba sodorták Magyarország állampolgárait.Szájhagyomány utján terjednek a mondák, leht,hogy van igazság benne

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 15 napja

Bocs még valami, a filmekkel vagy tanácsokkal írjatok ide
tundver@freemail.hu

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 15 napja

Sziasztok,
kinek van meg az Artur király legendaköréhez tartozó filmek?
Arthur, Zöld Gawen, Excalibur, Merlin stb.
Kedveseim, csak az előzőekhez szólva: a legenda, a monda a népi emlékezet "raktára" valóságon alapul, rejtelmes, olykor misztikus, csodás, mesei elemekkel vegyítve. Jól tükrözi az emberi törekvéseket, vágyakat és kitünő képet ad jellemekről, amely minden esetben -emberi- tehát ma is érvényes.
Ami a fekete foltot illeti az az emberi fejekben van, és a történelem pedig a fehér foltok tarkította tárház. Csak azt ne mondjátok, hogy a t9örténelem,(amit megírtak bármelyik oldalról) az teljes és a valósággal azonos lenne. Mi az igazság? ez utóbbi csak filozófikus kérdés...
De ha a filmekről tudnátok valamit és írnátok, nagyo örömmel fogadnám Andi

válasz erre

Tibit

12 éve, 4 hónapja és 13 napja

Az ilyen történelmi filmek szinte sohasem tükrözik rendesen a történteket! Amúgy nem is nagyon lehet, hisz nem is tudják, hogy Arthúr létezett e valójában, vagy mi a franc van vele... Sok fekete folt van.

Az ilyen filmeket nem azért csinálják, hogy töri órán érezzük magunkat, hanem, hogy szórakoztassanak, legyenek izgalmak, ezért tetszik a népnek, ergo pénz áll a házhoz!

Te elhiszed a kerekasztal történetét, meg Merlint meg.... Sir Gawain történetét..... hát én nem!

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 13 napja

Szerintem ez a film és az ehez hasonlóak nem tükrözik jól a valóságot. Igaz, hogy szeretem ezt a filmet, és a kedvencem Az első lovag, mégis azt gondolom, hogy a valóság sokkal jobb és izgalmasabb is. Szomorú vagyok azért, mert az emberek nem ismerik az igazi sztoryt csak a filmekből. Hát csak ennyit akartam mondani.

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 4 napja

en issss:*

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 4 napja

imádom ezt a filmet'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 5 napja

tök j󢢢˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 20 napja

Mostmar bocs, de igazan lehetnenek olyan komoly oldalak....ahol Arthur kiralyrol irnak.....es nem filmekrol..es minden ****rol.....szoval igazan rakhatnantok rola is...rossizndulat nelkul.....csak duhos vagyok hogy enm tal;alok semmit sem.....bocs...de sztem tehetnetekn vlmiket meg fel

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 10 napja

HOL KELL LETÖLTENI?????

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Totosama profiljaNeurotic profiljagery1113 profiljaDav2377 profilja