Argo2 filmkritika

2015. április 30.
72.1881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az Árpa Attila rendezésében 2004-ben elkészült Argo sajátos ötvözete volt a gengszterkomédiák és akcióvígjátékok világának, nyakon öntve egy nagy adag magyar realitással, illetve öniróniával. Így történhetett, hogy a szakma és a kritikusok fanyalgása ellenére az első rész valóságos kultfilmmé nőtte ki magát bő tíz évvel ezelőtti bemutatását követően, ami komolyan előrevetítette a folytatás igényét és lehetőségét, melyet végül az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap jelentős támogatásával sikerült is tető alá hozni.
Advertisement


A második rész középpontjában ugyanaz a kisstílű, ugyanakkor állandóan a nagy fogásról álmodozó banda áll, akik tudatlanságukkal és a gyakran a profizmus teljes hiányára utaló húzásaikkal folyamatosan kihívják a sorsot maguk ellen, mi nézők pedig remekül szórakozunk a helyzetkomikumot mellett a fekete humort sem nélkülöző szerencsétlenkedésükön.

A csapat "esze" az ambiciózus, korlátozott eszközei ellenére lehetetlent nem ismerő főnők, Balog Tibi (Kovács Lajos), kinek leghőbb vágya, hogy Malibu tengerpartján töltse nyugdíjas éveit, amiben többek között kétbalkezes, ám a végsőkig hű - némi képzavarral élve - jobbkeze, Bodri (Scherer Péter) támogatja.

Visszatér továbbá a némaságában rettenthetetlen, titokzatos és kiismerhetetlen harcos, az immár szintén kultikus figurának számító Pszicho (Bicskey Lukács), és kiderül, hogy csodálatos módon a minimális szürkeállománnyal rendelkező, de mindig tettre kész izomagy, Tyson (Kiss József) is túlélte az első részben elszenvedett fejlövést, amitől - már ha ez egyáltalán lehetséges - még keményfejűbb fickó lett belőle.

Hozzájuk kényszerből csatlakozik a békés természetű számítástechnika tanár, Frici (Bán János), hogy segítségével megszerezzék azt a felbecsülhetetlen értékű adathordozót, melyet egy japán szindikátus helyi árnyékembere, János szan (Kulka János) megbízásából kell meglovasítaniuk.

János szan (Kulka János) a vérprofi Yumiko (Young-Shin Kim) és Tatsumi (Ganbold Khash) kíséretében

János szan (Kulka János) a vérprofi Yumiko (Young-Shin Kim) és Tatsumi (Ganbold Khash) kíséretében


A sztori alapján lényegében semmi extrát sem ígérő második rész lényegében követi az első által kikövezett utat, mely szempontból méltó párja az Argo-nak, az akciók pedig még látványosabb és profibb módon kivitelezettek. A film pörgős, eredeti külső helyszínen forgatott floridai bevezetője láttán először alig hisszük el, hogy magyar produkciót látunk, és a robbanások, lövöldözések valamint az azokhoz kapcsolódó történések is élethűen, javarészt praktikus effektek segítségével kerültek megvalósításra.

A jóhiszemű Bodri (Scherer Péter) bármire képes főnékéért

A jóhiszemű Bodri (Scherer Péter) bármire képes főnékéért


A rendezőként és íróként is visszatérő Árpa Attila ezúttal sem félt az erőszakos vagy véres jelenetek ábrázolásától, s ha nem is mutat meg mindent számunkra, a Tarantino-hatás még mindig kézzelfogható - legfeljebb annyi lényeges különbséggel, hogy itt nem csupán az akciók megvalósítása, de az alkalmazott nyelvezet is túlnyomórészt naturalisztikus, ami inkább a Guy Ritchie-féle gengszterkomédiákra jellemző.

Szerintetek mégis mi a ******ról beszélek?

Szerintetek mégis mi a ******ról beszélek?


Az ihletet nyújtó alkotók produkciójához hasonló módon a siker egyik legfontosabb összetevőjét természetesen ezúttal is a jellegzetes típusjegyekkel rendelkező, markánsan különböző karakterek adják. Az immár klasszikussá vált magyar bandatagok mellett a nemzetközi színészgárda több jellegzetes figurát is életre kelt, a tréfát nem ismerő jakuzavezértől kezdve a harcművészetben jártas, szinte megállíthatatlan bérgyilkosig.

Jabu (Gen Seto) és pribékjei nem kispályáznak - legalábbis általában...

Jabu (Gen Seto) és pribékjei nem kispályáznak - legalábbis általában...


A komoly külföldi és a pitiáner hazai bűnözők elegye ezúttal is kiválóan működő kontrasztot képez - talán csak a tőle megszokottól igencsak eltérő szerepben látható Kulka Jánost nehéz azonosítani a könyörtelen végrehajtó figurájával (már csak azért is, mert szövege nyolcvan százalékában japánul beszél), illetve a roma maffia szószátyár feje is gyakran inkább csak mitugrász, mintsem félelmetes alak. Ezen kívül legfeljebb még azt sajnálhatjuk, hogy igazán eredeti szereplővel nemigen találkozunk, az "újrahasznosított" karakterekhez pedig vajmi keveset sikerült hozzátennie a forgatókönyvíróknak.

Hangyás Dzsoni (Nagypál Gábor) bizonyos testrésze nagyon tele van már Tibivel és bandájával

Hangyás Dzsoni (Nagypál Gábor) bizonyos testrésze nagyon tele van már Tibivel és bandájával


Azzal együtt, hogy akad néhány túlzásba vitt, teátrális vagy csak egyszerűen félrecsúszott jelenet (mint például az ikonikus hortobágyi gémeskútnál zajló kardpárbaj, ámde Szlovákiában), és az igazán jó poénokból is kevesebb jutott a film második felére, nehéz bármi rosszat mondani az Argo2 humoráról - persze ez nem utolsósorban ízlés kérdése. A számos emlékezetes momentumot felvonultató alkotás csúcspontja a Tigris tankkal felvonuló, bosszúszomjas cigányok ámokfutása, miáltal a végső leszámolás már újfent valóban kacagtatóra sikeredett.

A Roma Tigris visszavág

A Roma Tigris visszavág


Árpa Attila mozija abból a szempontból nem kiemelkedő alkotás, hogy túlságosan is a nagy elődre hajaz, miközben lényegi újdonságot nem képes felmutatni. Azok számára viszont, akik szerették az első részt, a jellegzetes magyar vonatkozások, az újra meg újra betaláló gegek és a jól adagolt parodisztikus elemek ezúttal is élvezetessé teszik a látottakat, miközben az Argo2 némi társadalomkritikával is szolgál, még ha ennek érdekében néha alaposan fel is nagyítja a valóságot.

A franchise (merthogy a befejezés és a várható közönségsiker alapján nagyon kinéz a további folytatás) újoncai számára pedig legfeljebb annyi útmutatás adható, hogy amennyiben helyén kezelik a filmet és a görbe tükröt, amit az akció-krimik és a kis hazánkban tapasztalható realitás elé tart, akkor garantáltan jól fognak rajta szórakozni.

Argo2 előzetes

 

Argo2 / (2015)

  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2015. április 30.
  • Rendezte: Árpa Attila
  • Hossz: 91 perc
  • 2015-04-30 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/argo2_1.jpg
  • Szereplők: Kovács Lajos, Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József, Kulka János, Bán János, Nagypál Gábor, Young-Shin Kim, Ganbold Khash, Gen Seto
  • Forgatókönyv: Huszár Péter, Trunkó Bence, Árpa Attila
  • Operatőr: Christoph Vitt
  • Vágó: Király István, Politzer Péter
  • Zene: Czomba Imre
Árpa Attila 91 Czomba Imre 2015-04-30 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/argo2_1.jpg
10 hozzászólás

sutiszorny19

9 éve, 6 hónapja és 9 napja

Ez valami nagyon beteg filmnek tűnik. Te jó ég röhögő smiley

válasz erre

kpal

9 éve, 7 hónapja és 12 napja

Én még a Kontorl folytatását várom 2003 óta, Magyar filmekből az Argó és a Kontrola kedvenceim.

válasz erre

jezzahun

9 éve, 7 hónapja és 17 napja

Magyar film.. mást nem is kell írnom...

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 7 hónapja és 21 napja

rDAVE írta:
Akkor most bevallom, hogy kimaradt az első... Ideje megnéznem miről maradtam le. mosolygó smiley Amúgy mi ez a nagy japánosodás mostanság Magyarországon? röhögő smiley Nem azért, nem bánom! mosolygó smiley
A politikában keresd a választ. mosolygó smiley

Már csak Bicskey Lukács emlékére is megnézem a filmet, amellett hogy az első része is tetszett.

válasz erre

rDAVE

9 éve, 7 hónapja és 23 napja

Akkor most bevallom, hogy kimaradt az első... Ideje megnéznem miről maradtam le. mosolygó smiley Amúgy mi ez a nagy japánosodás mostanság Magyarországon? röhögő smiley Nem azért, nem bánom! mosolygó smiley

válasz erre

fnx

9 éve, 7 hónapja és 24 napja

Az első rész egyik kedvencem. Remélem ez is elnyeri a tetszésem.

válasz erre

bekecs

9 éve, 7 hónapja és 24 napja

Ebből is kultfim lesz mint az elsőből. mosolygó smiley

válasz erre

1000feri

9 éve, 7 hónapja és 25 napja

Kulka János egy nindzsa röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre

kpal

9 éve, 7 hónapja és 25 napja

Biztos király film úgy mint az első.

Kár szegény Bicskey Lukács már nem élhette meg a bemutatót. szomorú smiley

válasz erre

csirkee

9 éve, 7 hónapja és 25 napja

Ezt meg kell nézni, már csak azért is mert magyar, plusz nekem az első rész is nagyon tetszett.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja