A remény bajnoka filmkritika

2005. szeptember 10.
74.3361
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron

A remény bajnoka filmkritika - 4. kép

Általában az igaz történeten alapuló filmek nagy része jól sikerül. Most sincs ez másként, talán azzal az eltéréssel, hogy a Remény bajnoka nagyon jóra sikerült. Az elmúlt nyár nem igen mutatott fel nagy alkotást. Talán még A sziget című filmet lehetne sikergyanúsnak titulálni, de véleményem szerint ez a mostani film túltesz bármelyik idei alkotáson. Amellett, hogy a történet magával ragadja az embert, helyenként igencsak megindító tud lenni.

#kep1#A boksz jelenetek is igen izgalmasra sikerültek. Véleményem szerint, akit ez a film nem érint meg, annak csak a tucat, amerikai, másod szintű akciófilmek valók. A rendező, Ron Howard neve ismerősen csenghet azok számára, akik látták az Egy csodálatos elme, vagy az EDTv című filmek egyikét. Ha párhuzamot szeretnék vonni, akkor főleg az Egy csodálatos elméhez lehetne hasonlítani a filmet. Russell Crowe-t és Renée Zellweger-t már mindenki ismeri. Mindkettőjük bizonyított, hogy képesek jó filmben, jó alakítást hozni. Ez a film mindenképpen pozitívabb irányba löki karierjüket, mivel a film nagy sikere nekik is köszönhető és így az ő sikerük is egyben. Russell Crowe, nagyjából az Egy csodálatos elme szintű karaktert hozott most is, persze ezúttal egy bokszolót alakított és nem egy páratlan zsenit.


A remény bajnoka filmkritika - 2. kép

Renée Zellweger-t én speciel nem igen kedvelem, ami talán abból adódik, hogy maga a személye nem szimpatikus, ezzel szemben ebben a filmben nyújtott színészi alakítást mindenképpen elismerem. Mondhatni igencsak feküdt neki ez a szerep. Paul Giamatti nevét is megemlíthetjük még, bár ő mellékszereplő, mégis igen jól hozta az általa hozott karaktert. Lecsúszott edzőt alakít, aki próbálja eltitkolni mindenki előtt, hogy a teljes csőd szélén egyensúlyozik és csak egy lehetőségre vár. Amit Jim Braddock (Russell Crowe) személyében meg is talál.
A történet 1930-as években játszódik, a nagy amerikai gazdasági válságkor. Jim Braddock egy relatíve jó bokszolónak volt kikiáltva, de sajnálatos módon a sikernek vége szakad, mikor egy mérkőzés során csuklótörést szenved. Majd egy újabb meccsre még sérült kézzel áll ki. Annyira rosszul sikerül a találkozó, hogy Jimet és edzőjét leléptetik és így egyetlen megélhetésük is megszűnt. Abban az időben nagyon sokan haltak meg az éhségtől, vagy egyszerűn megfagytak télen. Braddockék nem adták fel. Pénzük nem volt, így nem csak a számlákat nem tudták fizetni, de még enni sem tudtak adni három gyermeküknek. Odáig fajult már a szegénységük, hogy az egyik gyerek ételt lopott. Jim visszakísérte a gyerekét a boltoshoz és elnézést kértek. Ezek után megígérték egymásnak, ha a gyerek nem lop többé úgy ő sosem küldi el máshová a gyerekeket, menjen is bármilyen rosszul is sorsuk. Eljött a tél és fűtés nélkül a gyerekek sorra fáztak meg. Míg Jim nem volt otthon, felesége elvitte a gyerekeket a rokonokhoz, mivel ő már nem tudták ellátni őket.


A remény bajnoka filmkritika - 3. kép

Jim ezt megtudva, egy ember számára talán legkeményebb dolgot tette. Elment a bokszszövetséghez és pénzért könyörgött. Összejött annyi pénz hogy a számlákat ki tudták fizetni és nem sokkal későb még munkát is kapott a dokkokban. Majd jött a nagy lehetőség. Egy világbajnok kihívónak megsérült az ellenfele és nem állt ki más ellene. Jim egyáltalán nem volt formában, de mivel 250 dollárt fizettek neki ha nyer ha veszít, mindenképpen elfogadta a lehetőséget. A ringben aztán előjöttek az új, eddig rejtett tartalékok és a meccset kitütéssel megnyerte. És a szerencse innentől már felfelé tört.
Az emberek ezt a sikert látva, egy reménysugárhoz hasonlították Jimet. A nincstelenségből van remény a felemelkedésre. A csatákat sorra nyerte, mivel szeme előtt ott lebegett felesége és gyermekei, miként fagyoskodtak anno a szegénységben. Ez az erő emberfeletti erővel vértezte fel és oly meccseket is sikerült megnyerni, melyekre semmi esély nem látszott.


A remény bajnoka filmkritika - 5. kép

Az utolsó nagy csata a világbajnok ellen volt. Már két embert küldött a halálba az irtózatos jobb egyenesével. A meccs hihetetlenül izgalmasra sikerült. Mindketten kihozták magukból a maximumot, de végül Jim szíve ismét felülkerekedett minden fájdalmon és végkimerültségen és egy bravúros kiütéssel beírta nevét a hallhatatlan világbajnokok közé. Ezzel Jim Braddock példaértékű karriert futott be egy olyan időben, mikor a megélhetés nagyon nehéz volt. És ezzel az emberek szemében ő lett a Remény bajnoka.
Szóval a történet nagyjából ennyi lenne. Ha hibát szeretnénk keresni a filmben, nem igen találnánk. Én is csak egy olyan hibára lettem figyelmes, melyet talán a rendező vétett. A film elején Jim úgy jön a meccsekről, hogy elsőre azt hiszi a felesége, veszített. És mikor látta szemükben a sajnálatot, akkor árulta csak el, hogy valójában nyert. Miután teljes szegénységbe került, volt rá példa, hogy szomorúan jött haza, mivel nem kapott ételt, ekkor persze nem volt váltás vidámságra, hiszen most ez komoly volt. Aztán mikor az első esélyből nyertesen tért haza, ismét eljátszotta, hogy vesztett és csak mikor látta felesége szomorú tekintetét árulta el, a valós helyzetet.
Véleményem szerint egy embert, aki átéli ezeket a borzalmakat, többet nem tud ilyen dologgal viccelődni, mivel sosem szeretné átélni azokat a pillanatokat, mikor felesége szemében a teljes kilátástalanság mellett a szomorúság is látható lesz.
Ezek tükrében én mindenképpen megnézem még egyszer a filmet és várom azt a pillanatot, mikor a film DVD-n is megjelenik.

A remény bajnoka
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Dráma
Hossz: 144 perc
Készült: 2005
Premier: 2005. szeptember 8.
Forgalmazza: Forum Hungary

Eredeti cím: Cinderella Man
Rendező: Ron Howard
Szereplők: Russell Crowe, Renée Zellwege
Fényképezte: Salvatore Totino
Díszlet: Daniel Orlandi
Írta: Cliff Hollingsworth
Producer: Brain Grazer
 

A remény bajnoka / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2005-09-10 12:06:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050910ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
A remény bajnoka filmkritika - 4. kép

Általában az igaz történeten alapuló filmek nagy része jól sikerül. Most sincs ez másként, talán azzal az eltéréssel, hogy a Remény bajnoka nagyon jóra sikerült. Az elmúlt nyár nem igen mutatott fel nagy alkotást. Talán még A sziget című filmet lehetne sikergyanúsnak titulálni, de véleményem szerint ez a mostani film túltesz bármelyik idei alkotáson. Amellett, hogy a történet magával ragadja az embert, helyenként igencsak megindító tud lenni.'> 0 2005-09-10 12:06:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050910ga0101.jpg
A remény bajnoka filmkritika - 4. kép

Általában az igaz történeten alapuló filmek nagy része jól sikerül. Most sincs ez másként, talán azzal az eltéréssel, hogy a Remény bajnoka nagyon jóra sikerült. Az elmúlt nyár nem igen mutatott fel nagy alkotást. Talán még A sziget című filmet lehetne sikergyanúsnak titulálni, de véleményem szerint ez a mostani film túltesz bármelyik idei alkotáson. Amellett, hogy a történet magával ragadja az embert, helyenként igencsak megindító tud lenni.'>
1 hozzászólás

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 6 napja

Nagyon -nagyon tetszik a film..
Angól praktikám volt, és ezt a filmet választották, eredeti változatban néztem. És remek volt!!!!!
röhögő smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Aphelios lesz a League of Legends 147. bajnoka

Aphelios lesz a League of Legends 147. bajnoka

VKLiooon lett a Hearthstone első női globális bajnoka

VKLiooon lett a Hearthstone első női globális bajnoka

Bemutatkozott Bronco, a Drawn to Death csúszkálásban erős bajnoka

Bemutatkozott Bronco, a Drawn to Death csúszkálásban erős bajnoka

ezt mondjátok

muki profilja

muki

1 órája és 47 perce
muki profilja

muki

1 órája és 49 perce
muki profilja

muki

1 órája és 50 perce

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
472692 5

marco profilja