Aquaman filmkritika

2018. december 13.
78.4401
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Egyik szuperhős a másik után - a képregény-rajongók örülhetnek, mivel a Marvel táborába tartozó Pókember legújabb kalandjával egy időben a rivális DC egyik ásza, Aquaman is tiszteletét teszi a mozikban. A nem hivatalos verseny tehát tovább folytatódik, lévén a Warner Brothers mindenáron szeretné ugyanolyan népszerűvé és jövedelmezővé tenni a DCEU-t (azaz a DC Comics "kiterjesztett univerzumát"), mint amilyen a nagyrészt a Disney kezében lévő, már majdnem kéttucatnyi filmmel rendelkező Marvel Moziverzum.


Alapvető különbség azonban a két tábor között, hogy az utóbbi időben a DC Comics hőseihez kapcsolódó filmek finoman szólva is ingadozó minőséget produkáltak. Míg Wonder Woman eredettörténete általános sikert aratott, addig az Acélember jobban megosztotta a rajongókat, a Batman Superman ellen, a Suicide Squad - Öngyilkos osztag és Az Igazság Ligája pedig igencsak felemás minőséggel, illetve értékelésekkel "büszkélkedhet". Minden jel szerint tehát az Aquamannel szemben sem lehetnek különösebben magas elvárásaink - vagy talán mégis?

A film cselekménye szerint Az Igazság Ligája eseményei után járunk, ennek ellenére mégis egyfajta eredettörténet tárul elénk. Tanúi lehetünk ugyanis, hogyan nevelkedett fel egy, az elsüllyedt Atlantisz királyságából való anya, Atlanna (Nicole Kidman) és egy világítótorony-őr, Thomas Curry (Temuera Morrison) valószínűtlen kapcsolatából származó fiú, Arthur (Jason Momoa), akit a Batman és szuperhőscsapatának akciózása kapcsán eddig csak úgy ismertünk: Aquaman.

A királyi örökséggel bíró félvér atlantiszi mentora, Vulko (Willem Dafoe) tanításával képes manipulálni a tenger hullámait, szuperszonikus sebességgel úszni, valamint kommunikálni a tenger lényeivel, mindezen felül pedig még emberfeletti erővel is rendelkezik. A víz alatt azonban emberére akad féltestvére, Atlantisz aktuális uralkodója, Orm (Patrick Wilson) személyében, aki mindenáron egyesíteni akarja a hét tengeri királyságot az óceánokat beszennyező, a felszínen élő emberek ellen.

A háború tehát csak úgy kerülhető el, ha Arthur félreteszi kétségeit és minden vonakodását, és a rá váró próbákat kiállva elfoglalja Atlantisz trónját. Ez azonban még úgy sem bizonyul könnyű feladatnak, hogy küldetése során nincs teljesen egyedül, lévén a Xebel törzs uralkodójának, Nereusnak (Dolph Lundgren) lánya, a szemrevaló Mera (Amber Heard) szintén a béke oldalán harcol.

Atlanna (Nicole Kidman) mindenáron meg akarja védeni fiát, a kis Arthur Curry-t

Atlanna (Nicole Kidman) mindenáron meg akarja védeni fiát, a kis Arthur Curry-t


A neveket elnézve látható, hogy igencsak impozáns a szereposztás, sikerült számos jónevű és veterán színészt megnyerni a produkciónak. Ebből a szempontból összefoglalva a cselekményt röviden akár így is fogalmazhatnánk: Nicole Kidman (Tágra zárt szemek) és Temuera Morrison (A klónok támadása) szerelemgyerekeként a világra jön Jason Momoa (Conan, a barbár), aki Willem Dafoe (Antikrisztus) útmutatásával valamint Amber Heard (Féktelen harag) hathatós támogatásával szembeszáll Patrick Wilsonnal (Az operaház fantomja), illetve a Dolph Lundgren (A feláldozhatók) által vezetett királysággal.

De a viccet félretéve, magukkal az alakításokkal nincs is különösebb baj - legfeljebb Amber Heard az, aki időnként kilóg a képből valamelyest -, az már más kérdés, hogy mit kellett adott esetben a színészeknek eljátszaniuk, illetve, hogy milyen szövegeket adtak a szájukba. Mert bizony a párbeszédek időnként eléggé banálisak, a humor sokszor esetlen, egyes jelenetek pedig igencsak olcsó, mondhatni öncélúan magamutogató húzásokkal élnek.

Mera (Amber Heard) testhezálló ruhában szeli a vizet, mégsem úszónő

Mera (Amber Heard) testhezálló ruhában szeli a vizet, mégsem úszónő


Noha az Arthurban dúló belső konfliktus lényegében átjön a narratívából, a többi karaktert és a produkció egészét tekintve a jellemábrázolás alapvetően elnagyolt, sablonos. A jó és a rossz közötti határvonalat újfent igyekeztek elmosni az alkotók, ami csak részben sikerült nekik, akár a szereplők indítékait és motivációit, akár a tengeri és a szárazföldi népek szembenállását nézzük. Habár eléggé kiszámítható, a sztori nagyjából rendben van - egy képregény-adaptációhoz képest mindenképpen -, alapvetően a szokásos, mitológiai és egyéb elemekből építkezik.

A fent említett problémák ellenére azonban az Aquaman máris a legjobban nyitó DCEU mozi cím várományosa, még mielőtt a nagyobb piacokon egyáltalán bemutatták volna, ami nagyrészt nyilván az erőteljes marketingnek köszönhető. Tény, hogy az előzetesek igencsak ütősre és szemrevalóra sikeredtek, mely szempontból maga a film sem okoz csalódást.

A cápák harapós kedvükben vannak, főleg ha úgy tartják őket

A cápák harapós kedvükben vannak, főleg ha úgy tartják őket


A pörgő cselekményt és akciókat, a grandiózus csatákat látva már nagyjából érthető, hogy egy stábtag miért jellemezhette röviden úgy a rendező, James Wan vízióját a produkcióról, hogy "Star Wars a víz alatt".

A számtalan szereplővel és különleges lénnyel operáló, egzotikus technológiákat felsorakoztató jelenetek, illetve a fantáziadús és szebbnél szebb víz alatti helyszínek valóban rendkívül impozánsak, köszönhetően annak, hogy tucatnyi elismert vizuális effektműhely (ILM, Weta Digital, Digital Domain stb.) gondoskodott a lehető legélethűbb megvalósításról.

A legnagyobb baj mindezzel az, hogy a nagy adok-kapokhoz nem mindig társul mögöttes tartalom, miáltal az egész zúzás kicsit céltalan és lelketlen tud lenni. Ennek ellenére az Aquaman alapvetően kellemes, sőt nem hétköznapi szórakozást nyújt, lévén a meglehetősen hosszú játékidőt sikerrel feledteti az egyébként dinamikus narratíva, a karizmatikus főhős, illetve a lehengerlő látványvilág és audiovizuális élmény.

Arthur és Orm (Patrick Wilson) felkészült a leszámolásra

Arthur és Orm (Patrick Wilson) felkészült a leszámolásra


Végeredményben azt kell mondanom, hogy kinézetében még nem sok képregényt sikerült ennyire élethűen az ezüstvászonra adaptálni, ami hibái ellenére vérbeli popcorn (de legalábbis nachos) moziélményt képes nyújtani a nézői számára. Az egyik legnagyobb szabású szuperhősfilm címre akkor is joggal tarthat igényt, ha például egy Marvel-féle Végtelen háborúval nem versenyezhet komplexitásban.

Ne legyenek hát kétségeink a folytatás sorsával kapcsolatban, amire már a stáblista közbeni jelenet is határozott utalást tesz. Addig azonban, míg az megvalósul, a DC és a Warner továbbra is gőzerővel igyekszik utolérni vetélytársait, a Wonder Woman második részén és Harley Quinn visszatérésén kívül többek között olyan, kevésbé ismert szuperhősök bevetésével, mint Shazam, Cyborg és Flash. Mondjuk abban, hogy legyőzik-e Marvel Kapitányt, Pókembert és társaikat, nem biztos, hogy rájuk fogadnék...

Aquaman előzetes

 

Aquaman / Aquaman (2018)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Szuperhősfilm
  • Hazai premier: 2018. december 13.
  • Rendezte: James Wan
  • Hossz: 143 perc
  • 2018-12-13 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/aquaman_1.jpg
  • Szereplők: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Dolph Lundgren, Yahya-Abdul Mateen II, Temuera Morrison
  • Forgatókönyv: David Leslie Johnson-McGoldrick
  • Operatőr: Don Burgess
  • Vágó: Kirk Morri
  • Zene: Rupert Gregson-Williams
7
James Wan 143 Rupert Gregson-Williams 2018-12-13 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/aquaman_1.jpg
17 hozzászólás

Ronalddo

5 éve, 8 hónapja és 27 napja

Akkor ezt érdemes megnézni. Öröm, mert jegyem van rá. röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

5 éve, 8 hónapja és 27 napja

Jó kis mozi lesz ez! mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

5 éve, 8 hónapja és 27 napja

Zsír! Hétvégén nézem! mosolygó smiley

válasz erre

Hentes

5 éve, 8 hónapja és 27 napja

DC filmeket sokkal jobban szeretem, mint a Marvel filmeket. Alap hogy megnézem, ilyen jó pont után már reményem is van, hogy jó lett. mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 8 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profilja