Annabelle 2: A teremtés filmkritika

2017. augusztus 10.
74.1081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amikor az első The Conjuring (nálunk a csodálatos Démonok között címet kapta) film 2013-ban elfoglalta méltó helyét a jobban sikerült horrorfilmek listáján, már lehetett tudni hogy Ed és Lorraine Warren történetének elmesélése nem áll meg azon a ponton. Az viszont hogy a filmben feltűnő jelenések, démonok külön spinoffokat kapnak, nem volt borítékolható, és az első - elég gyengére sikeredett - Annabelle film után sem éreztük hiányát a folytatásnak.
Advertisement


Most azonban megérkezett az Annabelle 2: A teremtés előzményfilm, ami helyrebillenti a "sorozat" renoméját, és méltó alapot teremt a többi folytatásnak is, igazándiból most ágyazva meg az egy ideje már tervezett franchise alapjainak. A horror nehéz műfaj, már az átlagos mozinézőnek is magas az ingerküszöbe, egy olyan, véres cafatokon, leszakadt végtagokon és démoni teremtményeken nevelkedett vén rókát mint jómagam pedig már határozottan nehéz bármivel is megijeszteni.

Az Annabelle 2-nek mégis sikerült megdobni a pulzusomat, ami kifejezetten jó jel, a filmnézés közben a teremben felhangzó halk vagy épp hangos kuncogások pedig azt sejtetik, hogy ez a film keményen beszaratós. A rémisztő jelenetek legfőbb ismertetőjele ugyanis nem más, mint az belőttsérős gyúrnivótam keménylegények kommentálása és nevetése olyan jeleneteknél, ahol egyébként éppen teliszarják a gatyájukat. Na ilyen ezen a filmen volt, nem is egyszer.

A történet, előzményfilm lévén eddig - elvileg - nem ismert karaktereket vonultat fel, természetesen az Annabelle babán kívül, amiről (vagy akiről?) sok minden nyitott kérdés kiderül. Az "elvileg" arra vonatkozik, hogy bizony felbukkannak ismerős arcok is a sorozat többi részéből, még ha csak ügyesen elrejtve is, de ott vannak.

Itt még vidáman a Csipet csapat

Itt még vidáman a Csipet csapat


Az Annabelle 2: A teremtés-ben megismerjük a baba létrejöttének minden mozzanatát, és azt is, miként lett belőle az a rémisztő szörny, amiként Ed és Lorraine Warren találkozott vele. Maga a történet azonban már erősen fikció, nem úgy mint az Amityville történetekben, ahol valóság alapja van a sztorinak, még ha csak haloványan is.

Adott egy vidám család, egy sikeres babakészítő (Anthony LaPaglia) - manapság kézműves iparnak hívjuk azt ahogyan ő dolgozik, csinos feleség (Miranda Otto) és a szokásosan tündéri kislány. Ám egy szörnyű baleset mindent megváltoztat, Bee (a kislány) autó elé lép, és meghal, innentől pedig az idillnek vége, több szempontból is.

Másodpercekre a démonná válástól

Másodpercekre a démonná válástól


A szomorú házba több mint egy évtized után visszaköltözik az élet, amikor a nem messze bezárt árvaházból kiköltöztetett gyerekeket és a szuperszexi Charlotte nővért (Stephanie Sigman) befogadja otthonába a család - mármint a két szülő. A gyerekek azonban túlontúl kíváncsiak és hiába a tiltás, a lezárt szobák, Janice (Talitha Bateman) némi túlvilági segítséggel olyan helyre téved ahol maga a gonosz lakozik.

Kezdetben ritkán tért vissza.
Aztán engedélyt kért, hogy egy babába költözhessen,
és örökre velünk maradhasson.

Az film első fele nagyjából a felvezetéssel telik, megismerjük a karaktereket, megtudjuk hogyan készült a baba (aki ekkor még név nélküli) és néhány jumpscare-re is jut idő. Janice azonban gyenge láncszemnek bizonyul és a langyos víz után beindul a haddelhadd: démonok, szellemek és persze a baba hozza ránk a frászt megszakítás nélkül.

Aszitted az a hitvány feszület bármitől megvéd, te tudatlan?

Aszitted az a hitvány feszület bármitől megvéd, te tudatlan?


A helyzet az hogy mostanra érett meg a franchise, az Annabelle folytatása határozottan jobb az elődjénél, sőt a Démonok között ijesztgetései mellett is jól megállja a helyét, annak második részét bőven meg is ugorja. Nyilván lehet benne találni hibákat, butus lányokat akik égőket csavargatnak ahelyett hogy futnának, démonokat akiket megállít egy ajtó, kliséket, amiket már máshol láttunk - sokszor -, mégis a teremtés igazán jól sikerült horrormozi.

A színészi játékot felemás érzésekkel értékelem, Janice főszereplő lévén hozza az elvárt kötelezőt, azonban a barátnőjét játszó Linda (Lulu Wilson) egyértelműen ellopja tőle a showt. A fiatal kora ellenére már veterán horrorfilm-szereplőnek számító riadt szemű lánytól már akkor kiráz a frász amikor még meg sem szólalt.

Szállj, repülj velünk hát!

Szállj, repülj velünk hát!


A többiek kellékek és ez így is van jól: a néző az atmoszférára kíváncsi, minden más csak mellékes, legyen az apáca, megfáradt apa, vagy félarcú anya. Annabelle története szépen megágyaz a pár hét múlva érkező Amytivillye: az ébredés számára, így ha valaki szeretné azt is megnézni, nem szabad ezt sem kihagyni.

A rendező, David F. Sandberg nagyon ráérzett a rémbaba sztorira, olyannyira hogy az eddigi legjobb részt láthatjuk a szériában az Annabelle 2: A teremtés képében. A kicsit lassú, de abszolút elfogadható felvezetés után olyan egy órát kapunk, ami után biztos hogy villanyt kapcsolunk pár napig ha kimegyünk éjjel a vécére. Ha ki merünk menni.

Annabelle 2: A teremtés előzetes

 

Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation (2017)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Horror
  • Hazai premier: 2017. augusztus 10.
  • Rendezte: David F. Sandberg
  • Hossz: 109 perc
  • 2017-08-10 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/annabelle-2-a-teremtes_1.jpg
  • Szereplők: Stephanie Sigman, Talitha Bateman, Lulu Wilson, Anthony Lapaglia, Miranda Otto, Philippa Coulthard, Grace Fulton, Lou Lou Safran, Tayler Buck, Samara Lee
  • Forgatókönyv: Gary Dauberman
  • Operatőr: Maxime Alexandre
  • Vágó: Michel Aller
  • Zene: Benjamin Wallfisch
7.5
David F. Sandberg 109 Benjamin Wallfisch 2017-08-10 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/annabelle-2-a-teremtes_1.jpg
7 hozzászólás

kpal

7 éve, 1 hónapja és 27 napja

Ez a film top! kacsintó smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 2 hónapja és 3 napja

Én tuti kihagyom. Utálok megijedni. Hát még azért fizetni, hogy aztán tudom, hogy megijedek.

válasz erre

Direktor

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Az összes részt imádtam eddig (még az első Annabelle-t is röhögő smiley), úgyhogy amúgy is megnéztem volna, de elolvasva a kritikát még jobban vásom! mosolygó smiley

válasz erre

Patrik94

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Na végre akkor egy jónak ígérkező horror. Az-t nagyon várom még, de ez is a listámon volt.

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Gondoltam hogy nem úszom meg és meg kell néznem. röhögő smiley Pedig az első rész után azt hittem még ****abb lesz.

válasz erre

drift3r91

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Remélem eléri nálam is a kivánt hatást röhögő smiley
Várom kacsintó smiley

válasz erre

Hentes

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Hát akkor ez nálam kötelezővé lépett elő! mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Monyo profiljaManiac profiljamarco profilja