Angry Birds - a film filmkritika

2016. május 12.
72.3371
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Rka profilja, adatai
Rka
"Miért?!" - fogalmazódhat meg a kérdés a nézőben a film előzetese láttán. Teljesen jogosan! Milyen mozis alkotást lehet készíteni egy okostelefonos játékból? Pont egy animációs filmnyit, abból is elég haloványat. Egyszerű történet, játékhű karakterek, néhol erőltetett poénok és szájba rágott tanulság - mindez másfél órában találva.
Advertisement


A Madár-sziget - ahol tollas barátaink élnek - békés mindennapjainak nyugodt vizű tavát csak egyetlen csőrös képes megzavarni, ő pedig nem más, mint Piros. Dühkezelési terápiára járva ismerkedik meg későbbi barátaival, akikkel együtt próbálják megmenteni a társaikat, mikor a szigetre érkező zöld malacok fondorlatos és gonosz terve életbe lép...

A történet - melyet egyébként ennyivel le is írtuk minden féle poén és csattanó lelövése nélkül - a játék előtörténeteként szolgál. Megtudjuk, hogy mi a malacok célja, és hogy miért lesznek a tollasok dühösek. Mivel maga a játék sem a követhetetlenül bonyolult kategóriába tartozik, így az "előzménye" sem lett az, szóval senki ne számítson komoly, csavarokkal és meglepetésekkel teletűzdelt filmre.

Viszont (!) ennek köszönhetően a karakterek kidolgozására több lehetőség maradt, melyet az első filmes rendezők, Clay Kaytis és Fergal Reilly szépen meg is ragadnak. Megismerjük a szereplők motivációit, mozgató rugóit, életüket. Adaptáció lévén hozzák a játékból már jól ismert képességeiket, melyeket szerencsére nem az első jelenetben, hanem fokozatosan, a történet előrehaladtával, megfelelő ritmusban használnak fel. Így a néző mindig számíthat egy következő durranásra, általában valamilyen poén keretében.

De akkor beszéljünk is a karakterekről. A főszereplő, Piros életébe elég mély betekintést nyerünk, mely a rendezésnek köszönhetően elég élvezhetőre sikeredett. Pontosan megtudjuk miért lett olyan, amilyen, vagyis néha kicsit dühösebb és őszintébb a kelleténél. Ennek köszönhetően pedig vele tud a néző a legkönnyebben azonosulni (micsoda meglepetés!).

Ne izgulj, nem lesz gond! Dehogy ütöd meg magad! Menj csak!

Ne izgulj, nem lesz gond! Dehogy ütöd meg magad! Menj csak!


Ez a két tulajdonsága pedig egy dühkezelési terápiára sodorja, ahol összetalálkozik Chuckkal, Bombával, Terence-szel és Matildával. Sajnos Piros részletgazdag bemutatása annyira elviszi a filmet, hogy a többi karakter kibontására csak néhány kisebb jelenet áll rendelkezésre. Chuck olyan gyorsan fut, hogy az idő is lelassul körülötte (ezzel kicsit az X-men Quicksilverére hajaz), Bomba a szeretetre éhes nagymedve, aki mindig a leglehetetlenebb pillanatokban robban fel és már ezért is csak sajnálni tudjuk inkább, mint félni.

Matilda, a terapeuta a cipő nélküli suszter tipikus esete, már pár szóból érezni lehet, hogy ezzel a tyúkkal valami nem stimmel. De sajnos ennél többet nem tudunk meg róla, csak úgy, mint a főgonoszról, Leonardról. A disznók királya egyszer csak megjelenik, csak úgy van egy ideig, aztán egyszerűen lelép, mikor eléri gonosz célját. Pedig egy negatív karakter esetén kifejezetten fontos, hogy megismerje a néző a cselekedetei mögött álló okot. De itt ez kimerül annyiban, hogy éhes. A legnagyobb csalódást pedig Hell karaktere okozza. Aki ismeri Szirmai Gergőt, biztosan hallotta, hogy ő adja papagáj hangját.

Ártatlan szemek LVL 999

Ártatlan szemek LVL 999


A rajongók biztosan nagyon várták, hogy a magyar szinkront híresen nem kedvelő filmkritikus hogyan teljesít ebben a feladatkörben. Ráadásul akkora felhajtás került a dolog mögé, hogy a vlogger még egy videót is készített a stúdiómunkáról. Ehhez képest nagyjából négyszer jelenik meg a vásznon, ebből kétszer meg is szólal, az egyetlen akciója pedig kudarcba fullad. Pedig ez a legnehezebben megjátszható karakter az egész játékban!

Mint minden gyerekfilmnek, természetesen ennek a filmnek is van egy eléggé szájbarágós tanulsága: lehet egy embernek - gyereknek - bármilyen példaképe, követendő példája, szuperhőse, a saját sorsát mégis csak ő maga irányítja. A fontos pillanatokban ugyanis nem lesz ott Superman, hogy segítsen a döntést meghozni, Batman sem fog tudni segíteni kikecmeregni a mélypontról.

Az ember csak magára és a barátaira számíthat, amikor olyan helyzetbe sodorja az élet. Illetve nem feltétlen kell szupererővel bírnia valakinek ahhoz, hogy jót tegyen, segítsen másokon vagy adott esetben megmentsen valakit.

A helyi country club jeles képviselői.

A helyi country club jeles képviselői.


Összegezve egy tipikus, már-már sablonos családi animációs film, melytől az ebéd utáni csendes pihenő kitöltésénél többet nem várhatunk. A történet nagyon egyszerű, viszont így a karakterek kerültek előtérbe, ami a gyerekek szórakoztatására és a tanulság átültetésére szolgált.

Angry Birds - a film előzetes

 

Angry Birds - a film / The Angry Birds Movie (2016)

  • Műfaj: Animációs
  • Hazai premier: 2016. május 12.
  • Rendezte: Clay Kaytis
  • Hossz: 97 perc
  • 2016-05-12 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/angry-birds--a-film_1.jpg
  • Szereplők: Peter Dinklage, Jason Sudeikis, Bill Hader, Josh Gad, Maya Rudolph, Keegan-Michael Key
  • Forgatókönyv: Jon Vitti
  • Operatőr:
  • Vágó: Kent Beyda
  • Zene: Heitor Pereira
Clay Kaytis 97 Heitor Pereira 2016-05-12 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/angry-birds--a-film_1.jpg
6 hozzászólás

Tommy

8 éve, 6 hónapja és 10 napja

Utálom a játékot, irritál hogy van belőle 100 rész. Erre jön filmben is. ÁÁÁÁÁÁ!!!!!

válasz erre

Eltohn

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Na, még egy film amit nem kell megnéznem! röhögő smiley

válasz erre

petrovicsz

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Ez maximum tévében megnézős lesz. Nagyon ügyesen írtad meg a cikket, nem húztad le látványosan röhögő smiley de látszott hogy ez a film nem igazán sikerült jól... mosolygó smiley

válasz erre

totyak

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Nem vártam többet és így nem is csalódtam. Sejtettem, hogy olyan animáció lesz, amit egyszer egy szabad délutánon megnézek, aztán legközelebb maximum akkor, amikor X TV csatorna műsorra tűzi. Nincs is ezzel gond, megmondom őszintén, szerintem az animációs filmek 60-70%-ról ugyanez elmondható. Ki akarták használni a név erejét, biztos, hogy sikerül is nekik és ezzel kifújt a lufi.

válasz erre

Paint

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Ezzel a filmel a Rovio megpróbálta újra megyújtani a pár éve menthetetlenül kihúny Angry Brids lázat, de ha film ilyen, akkor ez most nem jött össze.

válasz erre

nefaria

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Vártam ezt a filmet. Gondoltam hogy nem lesz egy különösen nagy alkotás de hogy szinte kizárólag csak gyerekeknek szól az nagy baj. szomorú smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
muki profiljaGargameth profiljaKisember001 profilja