Advertisement

Ami nem öl meg filmkritika

2018. november 08.
70.5961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Tovább folytatódik az eredetileg svéd, Stieg Larsson író nagysikerű, A tetovált lány címen elhíresült regényeit feldolgozó széria hollywoodi változata, még ha elég sokat is vártunk rá. Az immáron hét esztendeje napvilágot látott első részt több díjra is jelölték, elsősorban mégis azért maradt emlékezetes a film, mert a zseniális David Fincher hozzáértő vezénylete alatt kellően sötét és nyomasztó lett, miközben a borzongás mellett kellő drámai mélységet és néhány igencsak kemény gyomrost volt képes produkálni a nézők számára.
Advertisement


Az azóta eltelt idő valamint az alkotó- és szereplőgárda gyakorlatilag teljes kicserélődése viszont nem sok jót ígért a folytatás minősége tekintetében. Pedig tehetségben most sem volt hiány: elég csak a sikeres horror rendező Fede Alvarez (Gonosz halott, Vaksötét) vagy a kevéssé ismert, ám kiváló színésznő Claire Foy (Tébolyult, Az első ember) részvételére gondolni. Ennek ellenére az összkép ezúttal sajnos nem olyan kedvező, mint A tetovált lány esetében volt, minek oka részben az adaptált alapanyag minőségében keresendő.

Ezúttal ugyanis egy másik író munkája alapján készült a folytatás, aki Larsson 2004-ben bekövetkezett halála után vette át a stafétabotot. David Lagercrantz The Girl in the Spider's Web (A lány a pók hálójában) címmel megjelent regénye szerint három év telt el a hányatott sorsú, különc hackerlány, Lisbeth Salander (Foy) és a szakmai válságban szenvedő sztárújságíró, Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) találkozása és első közös ügye óta.

A történetből kiderül, hogy az alkalmi partnerek azóta sem igen találkoztak, ám egy különös ügy kapcsán a folyamatosan körözött lány kénytelen a férfi segítségét kérni.

Amikor Frans Balder (Stephen Merchant), az NSA korábbi ügynöke Lisbeth segítségével meglovasít egy igen veszélyes szoftvert, nem csupán az amerikai ügynökség, hanem annak svéd megfelelője is a nyomukba ered. Ráadásul a szintén svéd, csak a pók motívumáról ismert bűnszervezet is kiveti rájuk a hálóját, ami miatt nem mellesleg önjelölt igazságosztónk kénytelen a múltjával is szembenézni.

A svéd hatóságok sem repesnek az NSA ügynök Edwin Needham (LaKeith Stanfield) jelenlététől

A svéd hatóságok sem repesnek az NSA ügynök Edwin Needham (LaKeith Stanfield) jelenlététől


Habár Fede Alvarez hangulatteremtésben majdnem olyan erős, mint elődje, David Fincher, a forgatókönyv hiányosságait sajnos ő sem volt képes kompenzálni. A narratíva igencsak döcögős, a cselekmény és a fordulatok sokszor nem valami életszerűek. A központi szerepet játszó hackelés pedig kb. olyan szinten zajlik a filmben, mintha csak egy Watch Dogs játékban lennénk, amit néha már eléggé nehéz komolyan venni.

Olykor a karakterek motivációja is a levegőben lóg, legtöbbjük sajnos mindvégig egydimenziós marad, jellemfejlődésük nulla vagy minimális. A bevett sablonok alkalmazása mellett adott esetben még a színészválasztás sem sikerült a legjobban, ami különösen igaz a Daniel Craig (illetve, a svéd verziót tekintve a néhai Michael Nyqvist) helyét átvevő Sverrir Gudnasonra, aki nem igazán tudott mit kezdeni Blomkvist - egyébként igencsak vázlatosan megírt - szerepével.

Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) Lisbeth kedvéért újra akcióba lendül

Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) Lisbeth kedvéért újra akcióba lendül


Azt leszámítva, hogy picit idős Lisbeth-nek, Claire Foy lényegében ugyanolyan meggyőző az antiszociális igazságosztó szerepében, mint Rooney Mara volt. Az ő játékán kívül azonban sajnos nem sok kiemelkedő pontja van a filmnek, akár a karaktereket, akár a sztorit nézzük. A narratíva igyekszik ugyan némi mélységet adni a címszereplőnek azzal, hogy betekintést enged a múltjába, ez csak felszínesen sikerül neki, és nem könnyíti meg az azonosulást egy alapvetően antiszociális protagonistával.

A másik oldalon, az antagonisták tekintetében sem valami komplex az összkép, lényegében egy teljesen sablonos bűnszervezetet kapunk. A korrupcióra való utalások felszínesek és leegyszerűsítettek, ami pedig a motivációkat illeti, itt is csak homályos indokokról beszélhetünk. A meglepetés-főgonosz, még ha némileg képes is valamiféle érzelmi hatást kiváltani, alapvetően ugyanolyan közhelyes és kidolgozatlan, mint a narratíva egésze, miáltal a befejezés sem bír olyan súllyal, mint amilyennek az alkotók szánták.

A tetovált lány a hackelés mellett az igazságot osztja szabadidejében

A tetovált lány a hackelés mellett az igazságot osztja szabadidejében


Habár akad néhány momentum a filmben, ami majdnem annyira húsba vágó és felkavaró, mint az első rész legtorokszorítóbb pillanatai, az összhatás itt mégis elmarad.

Az Ami nem öl meg egészére elmondható, hogy kevés igazán meglepő dolog történik, sok a klisé és az olyan megoldás, melyet máshol már számos alkalommal láthattunk. Ilyenformán pedig újfent egy alapvetően felesleges folytatással van dolgunk, amit A tetovált lány vagy az igazán ütős és sötét thrillerek kedvelőinek nehéz volna nyugodt szívvel ajánlani.

Ami nem öl meg előzetes

 

Ami nem öl meg filmkritika / The Girl in the Spider's Web (2018)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: thriller
  • Hazai premier: 2018. november 08.
  • Rendezte: Fede Alvarez
  • Hossz: 117 perc
  • Szereplők: Claire Foy, Sverrir Gudnasson, Lakeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Stephen Merchant
  • Forgatókönyv: Steven Knight
  • Operatőr: Pedro Luque
  • Vágó: Tatiana S. Riegel
  • Zene: Roque Banos
6
Advertisement
3 hozzászólás

Ronalddo

2 éve, 6 hónapja és 1 napja

Nem valami combos pont. Mondjuk nekem az első se tetszett...

válasz erre

1000feri

2 éve, 6 hónapja és 3 napja

Ami már milliószor bebizonyosodtt:
A regény és a film köszönőviszonyban sem áll egymással.
Az elsőnél sem állt..........

válasz erre

Direktor

2 éve, 6 hónapja és 3 napja

Azon kevesek közé tartozom akiknek az első sem jött be. Gondolom akkor ezt még jobb ha kihagyom.

válasz erre
Advertisement

kapcsolódó hírek, cikkek

A tetovált lány

A tetovált lány

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaAkitelin profiljaiPet profiljaManiac profiljaVaPe profiljaMrMuki01 profilja adambalonyi profilja