A Man Apart - Túl mindenen filmkritika

2003. augusztus 28.
73.0501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Nem szeretek lehúzni filmet, így most szólok mindenkinek, aki meg akarja mindenképpen nézni a filmet, ne olvassa tovább a cikket. Persze ez szubjektív, vagyis lehet, hogy másnak nagyon fog tetszeni a film és azok a momentumok, melyek engem elrettentettek, másoknak nagyon fog tetszeni. Tehát ismét egy akciófilm Vin Dieseltől, melyben ismét egy hihetetlenül kemény fickót alakít, aki felveszi a harcot a mexikói drogkarterrel.

A film annyiban eltér a többi ilyen típusú filmtől, hogy itt a főhős igen forrófejű. Még a Halálos fegyverből ismert – Mel Gibson által alakított – Riggs-nél is vadabb kirohanásai vannak. Míg, az említett Gibson figura akkor is mókás és színpatikus, mikor elönti az vér az agyát, addig Sean Vetter (Vin Diesel) igen kemény és némiképp taszító énje mutatkozik meg.

Bár lehet, hogy volt a szándék. Vagyis, hogy megmutassa, milyen kemény is egy olyan ember, aki a gettóból jött, és hogy a jó ügyért harcoljon, rendőrnek állt. Itt rögtön egy apró momentum. Rendőr – elméletileg – csak úgy lehet valakiből, hogy pszichológiai vizsgálatokon megy keresztül. Vagyis ez egy kicsit kimaradt Sean életéből. Bár az is lehet, hogy a protekció itt is segített.
A film elején egy akcióba csöppenünk, mikor Mexikóban és a legnagyobb drogbárót készül elkapni a helyi hatóság, az államokból jött segéderők támogatásával, melyben természetesen Sean a legtökösebb figura. Az akció során láthatjuk, hogy az alvilág milyen luxusban él. Testőrök garmadája, lányok melyeken ruha alig, vagyis egy állom annak, aki ilyenre vágyik. Az akció sajnos nem a legjobban felvett jelenetek közé tartozik, mivel a kamera vagy ráng, hogy fokozza az akció látszatát, vagy olyan közel veszi a jelenetekben szereplőket, hogy szinte kivehetetlen a kép. Viszont, aki hozzá van szokva az ilyenhez, az jól fog szórakozni.


A Man Apart - Túl mindenen filmkritika - 2. kép

Az akció majdnem kudarcot vall, mivel a rendőrök mindenkit elfognak, kivéve a drogbárót. De természetesen Sean rögtön megmutatja kivételes képességeit, és egymaga kapja el a hírhedt vezért. Ennek örömére nagy ünnepség van otthon – az államokban. Sean feleségével és legjobb barátaival buliznak a hős rendőr tengerparti házában. (egy gettóból jött néger srác, aki most a rendőrségen dolgozik, hogy engedhet meg magának ilyet. Bár az is lehet hogy az asszony oldaláról vaskor a pénztárca, de erre kicsi az esély). A buli során természetesen megismerjük a Vetter családod. Vagyis, hogy milyen romantikus kapcsolat kettőjük között és hogy mindennél jobban szeretik egymást. Ebből egyértelműen következik, hogy tragédia történik. És valóban. Éjszaka betörnek Diablo emberei (aki közben átvette a drogbussness irányítását), megölik Sean feleségét, őt magát pedig súlyosan megsebesítik. Itt jött az első furcsaság. Sean magához tér – kitudja mennyi idő után (de ez az idő nem lehet nagyon hosszú, hiszen nem hiszem, hogy sok barát vackolja be magát az intenzívre, hetekre.) – tehát Sean magához tér és keresi nejét, aki időközben eltemettek. Vagyis nem voltak képesek maximum két hetet várni a temetéssel. Na de mindegy. Sean ettől teljesen padlóra kerül és nem hajtja más innentől kezdve csak a bosszú. Minden eszközt felhasznál, hogy megtalálja felesége gyilkosát. Még az elfogott drogbáróval is találkozik, hogy információt szedjen ki belőle.


A Man Apart - Túl mindenen filmkritika - 3. kép

Eközben meghal a drogbáró felesége is egy merényletben. Minden száll azt mutatja, hogy valaki valóban átvette az irányítást. Sean még egy tippet is kap az elítélttől, hogy hol van a pénz ami az egész gépezetet mozgatja. Rendőrünk meg is találja, egy lerobban mexikói város még lerobbantabb épületében. Vagyis egy szobába, ami padlótól a mennyezetig pénz közegek tárol. (Milyen hihető, vagy talán egy kicsit elnagyolt?!?) De ez csapda volt és kiderül, hogy a film elején elfogott drogbáró megegyezik Diabloval, vagyis nincs új vezér. Ő irányított mindent.
Természetesen a film végére a jó győz és a rossz elbukik. Miután a drogbáró elmenekül és visszatér mexikói városába – a hol ő az úr és mindenki ismeri – Sean is ellátogat hozzá. Egyszerűen mint egy turista besétál elé a főtérre, vált vele pár „kemény” szót, majd mikor elfordul, a téren lévők fele lefegyverzi a másik felét. Vagyis az ott lévők fele rendőrök voltak, a másik fele pedig a drogkartel emberei. (Ez is milyen hihető és ésszerű. Bár a vásznon jól mutat).
Mint ahogy a cikk elején írtam nekem nem tetszett a film mivel, rengeteg hibát, elnagyolt szituációkat, stílusokat vonultat fel. De aki csak azt akarja látni, hogy egy napbarnított, kigyúrt keményfiú, még keményebb akciójelenetekben csépeli a drogkartel embereit, akkor ez a film nekik való. De komolyan.

Túl mindenen
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, krimi
Hossz: 110 perc
Készült: 2003
Premier: 2003. augusztus 7.
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: A Man Apart
Rendező: F. Gary Gray
Szereplők: Vin Diesel, Larenz Tate
Fényképezte: Jack N. Green
Díszlet: Ellen Totleben
Írta: Christian Gudegast
Producer: Robert Degus, Vincent Newman
 

A Man Apart - Túl mindenen / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2003-08-28 18:19:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030828nm0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2003-08-28 18:19:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030828nm0101.jpg
1 hozzászólás

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 11 napja

****a
menő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaKisember001 profilja