Aki bújt filmkritika

2019. augusztus 22.
77.3301
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Habár az Aki bújt első ránézésre a horror-thriller filmek nem túl komoly fajtájának tűnik, lényegében nem másról van itt szó, mint egy fekete komédiáról. Ahhoz, hogy ez működhessen, megfelelő arányban és érzékkel kell ötvözni a humort, illetve az (ön)iróniát az egyébként nyilvánvalóan hátborzongató cselekménnyel, ami azért nem is annyira egyszerű feladat.
Advertisement


Mindazonáltal a mutatvány már számos esetben sikerrel végződött - elég csak az olyan, ma már klasszikusnak számító mozikra gondolni, mint a Ponyvaregény, a Fargo vagy a Trainspotting, hogy csak néhány példát említsünk. Jelen esetben az alapszituáció a különös szokásokkal rendelkező, különc családok jelenségéhez nyúl vissza, melybe kívülállóként belecsöppenni igencsak faramuci élményekhez vezethet. Mindezt természetesen jócskán eltúlzott mértékben tálalja a film, a valós élethelyzet mintegy szatirikus kifigurázásaként.

Nézőként egy ifjú ara, Grace (Samara Weaving) megpróbáltatásait követhetjük nyomon, aki boldogan, minden gyanú nélkül készülődik választottja, Alex Le Domas (Mark O'Brien) oldalán oltár elé állni. A felettébb tehetős család azonban mintegy ártatlan beavatási szertartásként rábeszéli a lányt, hogy részt vegyen egy bújócskában, melynek során a szabályok szerint a családtagoknak még a napkelte beállta előtt meg kell őt találniuk.

A Le Domas család beavatási szertartása furcsa hiedelmeken nyugszik

A Le Domas család beavatási szertartása furcsa hiedelmeken nyugszik


Grace-nek azonban hamar rá kell jönnie, hogy a látszólagos játék valójában vérre menő hajtóvadászat, aminek ő a célpontja s egyben áldozata. A kezdetben ijedt lány végül felveszi a kesztyűt, és az egyoldalú vadászatot kölcsönös élethalálharccá változtatja. A halálos játszmában viszont úgy tűnik, kizárólag újdonsült férje, a bűnbánó Alex támogatására számíthat...

Maga a "játék" egyébként egyáltalán nem a levegőben lóg, hanem komplett háttértörténetet kreáltak hozzá az alkotók, ami több generációra nyúlik vissza a Le Lomas család nem éppen szokványos múltjában. A szatirikus hangvétel apropóját éppen az adja, hogy az egyes családtagok hogyan kezelik a helyzetet és az azzal járó nyomást, illetve a családba kívülről bekerült rokonok miképpen reagálnak.

Daniel (Adam Brody) és apja, Tony (Henry Czerny) nem egerekre vadászik a házban

Daniel (Adam Brody) és apja, Tony (Henry Czerny) nem egerekre vadászik a házban


Talán mondanom sem kell, hogy mindez remek alapot szolgáltat a fekete humornak, amiben a narratíva nem is szenved hiányt. Az értelmetlen tradíciók, öröklött babonák, primitív hiedelmek és barbár szokások kifigurázása mellett a film pszichológiai vonatkozások tömkelegét tartalmazza, az emberi természet sötét oldalától kezdve a befolyásolhatóságon, szolgalelkűségen és a hűség képlékeny fogalmán át a család szentségéig.

Sőt a szenvedő alanyként középpontban álló Grace-en keresztül a szegények és a gazdagok közötti, örökös társadalmi ellentétek is feszegetésre kerülnek. A főszereplő Samara Weaving, aki mellesleg Hugo Weaving (Mátrix, A Gyűrűk Ura) unokahúga, kellő lazasággal alakítja a ránézésre átlagos, ám a történet szerint nevelőszülők segítségével szerény körülmények között felnőtt lányt, miközben a paráztatós és a durva, talpraesettséget mutató szituációkban is meggyőző és vicces tud lenni.

Alex (Mark O

Alex (Mark O'Brien) retteg, hogy rögtön elveszíti újdonsült feleségét


Az egyébként számunkra lényegében ismeretlen színészi gárda szintén jól teljesít, a szereplők megfelelően lettek kiválasztva az egyes figurákhoz, azok jellemző tulajdonságai alapján. Egy ismerős arc azért akad, még ha Andie MacDowellt kicsit furcsa is a torzlelkű családanya szerepében látni a rengeteg romantikus film után - bár azóta annyira elszállt az idő, hogy a legtöbb néző számára már talán feledésbe is merült az egykor igencsak felkapott színésznő.

Viszonylag egyszerű, mégis több réteggel bíró karaktereket kapunk tehát, ami a fekete komédia céljainak alapvetően megfelel, azon túl azonban nem sokra elég. A szereplők motivációi néha zavarosak, a jellemábrázolás pedig nem a legkifinomultabb - kicsit olyan benyomást kelt a dolog, mintha az alkotók adott esetben feláldoznák a logikát és a következetességet egy-egy váratlan húzás érdekében.

Becky (Andie MacDowell) kedveli ugyan Grace-t, de a vadászatot azért mégsem hagyná ki

Becky (Andie MacDowell) kedveli ugyan Grace-t, de a vadászatot azért mégsem hagyná ki


Ennek köszönhetően ugyanakkor a cselekmény fordulatos, nem túl könnyen kiszámítható, a végén egy csattanós befejezéssel. A legnagyobb hiányosság talán az, hogy a narratíva sok velős témába beletenyerel, néha nem is kicsit, ám azután lógni hagyja őket a levegőben. Emiatt nehéz eldönteni, hogy a produkció valóban több akart-e lenni egy fekete humorral átszőtt horrornál, vagy csak simán megelégedett a B-kategóriával.

Örökzöld klasszikusként tehát még véletlenül sem fogjuk évtizedek múlva felemlegetni, mindettől függetlenül azonban az Aki bújt egy felettébb elgondolkodtató és szórakoztató alkotás is egyben, aminek azért sikerül az átlag fölé emelkednie. Miközben nagyjából felvonultatja a hasonló jellegű horror-thriller filmek szokásos eszköztárát, kellőképpen friss és vicces tud maradni ahhoz, hogy ne váljon unalmassá.

Aki bújt előzetes

 

Aki bújt / Ready or Not (2019)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Thriller
  • Hazai premier: 2019. augusztus 22.
  • Rendezte: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
  • Hossz: 95 perc
  • 2019-08-22 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/aki-bujt_1.jpg
  • Szereplők: Samara Weawing, Adam Brody, Mark O'Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell
  • Forgatókönyv: Guy Busick, Ryan Murphy
  • Operatőr: Brett Jutkiewicz
  • Vágó: Terel Gibson
  • Zene: Brian Tyler
7
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett 95 Brian Tyler 2019-08-22 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/aki-bujt_1.jpg
5 hozzászólás

Tommy

4 éve, 11 hónapja és 16 napja

Igen jónak ígérkezik. Megnézős.

válasz erre

Mordorer

4 éve, 11 hónapja és 17 napja

elég csak egy nachos, köszi! röhögő smiley

Nálam kötelező film lesz.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 11 hónapja és 18 napja

Hmmmm így elsőre eléggé tetszik! mosolygó smiley

válasz erre

Patrik94

4 éve, 11 hónapja és 18 napja

Na ez jónak ígérkezik!

válasz erre

Direktor

4 éve, 11 hónapja és 18 napja

Nem is hallottam erről a filmről meglepett smiley de most már érdekel!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja