A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka filmkritika

2003. szeptember 17.
79.9601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Igen ritka mostanában az ilyen jellegű film. Kalózokról meg még régebben nem hallottunk már. Hála Istennek ez a film nem a mostani trendet követve készült, vagyis nem kell attól félnünk, hogy egy látványvilágban gazdag, ellenben minden másban szegényes filmet tisztelhetünk a Karib-tenger kalózai című filmben. Megközelíti a 9 és 10-es határt. Ahol persze 10 a none plusz ultra.

Nem is tudom mit emeljek ki a filmből mielőtt leírom magát a történetet. Minden momentuma említésre méltó, de azért megpróbálom a legfontosabbakat kiragadni. A látványvilág igen jóra sikerült. Bár sok köszönhető a vizuális effektusoknak, a készítők amit lehetett megalkották a valósában. A díszletek, a szereplők ruhái mind, mind hozzájárultak ahhoz, hogy elhiggyük, hogy abban a korban járunk, mikor a kalózok uralták a vizeket és az ágyúk ereje maga volt a hatalom.
Akkor lássuk a történetet.
A film elején megismerünk egy ifjú hölgyet és egy fiatal fiút, akit egy kalóztámadás után süllyedő hajó romjai közül húznak ki. A kislány elvesz a fiútól egy kalóz-medáliont, melyet ha megtaláltak volna nála biztos hogy halál fia. Egy váltás és eltelt tízegynehány év. A lány és az fiú felnőtt. A lányt lassan házasodni készül (bár nem akar), az fiú pedig a fegyverkovács inasa, bár a mesterséget jobban kitanulta mint a kovács. Emellett úgy bánik a kardal, mint a legkiválóbb kardforgatók. Ismét egy váltás és Jack Sparrow kapitány láthatjuk miközben hajója árbocrúdján kémleli a horizontot. Egy kis humor: A kikötőbe való beérkezése pont egybeesett hajója elsüllyedésével, vagy az árbockosárból egy lépéssel a kikötő stégjére léphetett.
Célja, új hajó szerezni. Amit persze jó kalóz módjára nem megvenni akar, sokkal inkább ellopni. Eközben a medálion valami furcsa erejének köszönhetően magához vonzza a sötét árnyakat. Sparrow csínytevéseinek köszönhetően börtönbe zárják és kivégzése óráját fontolgatják, annak ellenére, hogy megmentette Elizabethet, a kormányzó lányát.
De a kivégzés előtti éjjel sűrű köd ült egész Port Royal-ra. Nem sokkal később pedig feltűnt a hírhedt Fekete Gyöngy a városka öblében. Majd elszabadult a pokol. A csatározások végére a kalózok elrabolták Elizabeth-et, leütötték Will-t a kovácsinast és a fél várost rommá lőtték.
Indul a hajsza.
Will meggyőzi Jack-et, hogy kiszabadítja, ha segít megkeresni Elizabeth-et. Jack természetesen kalózként viselkedve hasznot szimatol, így belemegy az üzletbe. Egy ügyes fortéllyal megszerzik Port Royal leggyorsabb hajóját és a Fekete Gyöngy nyomába erednek.
Elizabeth eközben a kalózhajó olyan – nem igen pozitív – élményeket él át mely maradandó nyomot hagynak benne. Kiderül, hogy a kalózok egyben élőhalottak és ez akkor lesz az emberi szem számára is látható, ha rajuk süt a hold fénye. A Fekete Gyöngyöt és legénységet egy súlyos átok sújtja. Anno Kortez egy láda aranyérmét vette el az Aztékoktól. Erre ők megátkozták a ládát és tartalmát. Aki kivesz, akár egy darabot is, az élőhalottá változik. Vagyis sem él sem halott, nem érez semmi mint egy ember és nem is tud meghalni. Barbossa kapitány és legénysége már tíz hosszú éve él ebben a szörnyű állapotban és nem hajtja őket semmi más cél, csak az, hogy visszaszerezzék az össze érmét, melytől megtörik az átok. Ehhez persze annak vérére is szükség van, valakinek a vérére is.
A bonyodalmak akkor kezdődnek, mikor kiderül, hogy a lány vére nem jó az átok megtörésére. Csak egy ember vére jó, és az nem más mint Will Turner, kiről kiderül, hogy egyetlen fia az egyik leghíresebb kalóznak, akit Barbossa megölt.
A film végére kiderül, hogy Will elnyeri e Elizabeth kegyeit és végül kezét; Megtörik e a Fekete Gyöngyöt és legénységét súlytó szörnyű átkot; és Jack túlélve minden megpróbáltatás ismét a Fekete Gyöngy kaptányaként szelheti a habokat újabb áldozatokat keresve a Karib-tengeren.
Pozitívumok: ha ez esetben az mondhatom az egész film számomra pozitívum. Hihetetlenül szórakoztató, jól felépített, látványos film. Amit még érdemes megemlíteni, az a zene. Véleményem szerint ha nem lenne a filmben zene, vagy legalábbis nem ez a zene lenne, biztos nem éreznénk azt a teljességet, melyet a zene és a film összhatása alakít ki. Tipikusan olyan zenéről beszélhetünk, amit akár külön zene cd-n is megvenne az ember. Vagyis nagymértékben növeli a film hangulatát.
Negatívumok: Talán az egyetlen negatívum az, hogy nincs negatívum, vagy ez a rész normálisan üres maradna.

Egyszóval ez a film ott volt a toppon. Nem lehet azt mondani, hogy azért jó mert azt kapod amit vársz, se többet se kevesebbet, mert erről szó sincs. Ez a film kihoz minden ebből a témából amit csak lehet. Bár lehet hogy nagyon ömlengősre sikerült a cikk zárása, de próbáltam érzékeltetni, hogy – SZERINTEM – hosszú idő után végre egy olyan akció-kaland film, ami minden téren jól sikerült.
Vagyis ha nem nézed meg a filmet, akkor egyszerűen te nem szereted az akció-kaland filmeket.

A Karib-tenger kalózai:
A Fekete Gyöngy átka
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, Kaland
Hossz: 144 perc
Készült: 2003
Premier: Szeptember 18.
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
Rendező: Gore Verbinski
Szereplők: Geoffrey Rush, Johnny Depp, Keira Knightley, Orlando Bloom
Fényképezte: Dariusz Wolski
Díszlet: Larry Dias
Írta: Ted Elliott , Terry Rossio
Producer: Jerry Bruckheimer
 

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2003-09-17 18:30:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030917ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2003-09-17 18:30:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030917ga0101.jpg
29 hozzászólás

fnx

9 éve, 10 hónapja és 16 napja

Jól sikerült film

válasz erre

Vendég

14 éve, 4 napja

nagyon jóó ez a filmröhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 7 hónapja és 27 napja

A moovie.hu-n megtalálod mind a három részt,csak írd be a keresőbe kacsintó smiley

válasz erre

hellokitti

15 éve, 6 hónapja és 24 napja

Nagyon szupi film és imádlak Jack Sparrow röhögő smiley

válasz erre

Lac

15 éve, 6 hónapja és 24 napja

Dorcika írta:
Szerintem folytatódik Jack és Will kalandja, például Will szállítja a halottakat a hajóján, Jack, és a többi kalóz pedig fel akarják Will-t kutatni... Nem tudom én sem... mosolygó smiley
Szerintem valószínűbb, hogy az Élet vizét keresi Jack. Elvégre az lenne a logikus folytatás.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

15 éve, 6 hónapja és 24 napja

[Tiltott felhasználó!]

Hori a (hun)

15 éve, 6 hónapja és 24 napja

Amúgy tényleg jó film, az összeset láttam, egy kicsit túlságosan is "tűlképzelt"

válasz erre

Hori a (hun)

15 éve, 6 hónapja és 24 napja

Dorcika írta:
Ez az egyik kedvenc filmem! Főleg Will-t és Jack-et bírom. röhögő smiley Két kedvenc sztárom együtt, egy filmben! mosolygó smiley Már alig várom, hogy kijöjjön a 4! menő smiley
De ha már legyőzték a "gonoszt" akkor mi lenne a 4. részében?

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 24 napja

én csak az 1et láttam. sehol nem tudom megnézni a 2-t és a 3at szomorú smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 16 napja

Nekem megvan a Karib tenger kalózai 1-2-3, mindegyik nagyon szuper, főleg a 3-ik rész.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

15 éve, 11 hónapja és 23 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

16 éve, 19 napja

Hol töltsem le az fekete gyöngy átkát?

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja