Adventureland - Kalandpark filmkritika

2009. július 14.
73.4361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
987 nyara van, James Brennan (Jesse Eisenberg) pedig frissen végzett főiskolásként kész élete egyik legszebb időszakára. Megvan a barátnő hozzá, és megvan a kaland is; élete legnagyobb vágya, ami nem más, mint egy európai körút. A dolgok azonban nem úgy alakulnak, ahogyan azt James elképzelte: barátnője az év végi bulin szakít vele, a szülei pedig nem tudják finanszírozni az álomutazást, sőt, még az egyetemi továbbtanulásáért sem tudnak fizetni. Nincs más megoldás, főhősünknek nyári munkát kell találnia, méghozzá gyorsan. Miután szinte mindenhonnan elutasítják a tapasztalat és képzettség hiányára hivatkozva, végül az Adventureland nevezetű helyi pittsburghi vidámparknál jelentkezik, ahol a játékokért, mint például a célbalövölde és társai, felelős állást sikeresen megszerzi. A katasztrofálisan unalmas és szánalmas meló, ahol a legfőbb cél természetesen a vevők átverése, hogy minél kisebb esélyük lehessen nyerni, botrányosan alulfizetett és a munkakörülmények sem éppen igazságosak.



Adventureland - Kalandpark filmkritika - 2. kép

Minderre még rátesz egy lapáttal, hogy a munkatársaknak sincs ki mind a négy kereke: Mike Connell (Ryan Reynolds) a karbantartó házas ember, de ennek ellenére jobbra-balra flörtöl minden nővel, emellett rockzenészkedik is és állítása szerint Lou Reed-del is játszott egyszer közösen; Joel (Martin Starr) száraz, szarkasztikus humorral bíró geek, a lányokhoz pedig legalább olyan rosszul ért, mint James; a park főnöke, Bobby (Bill Hader) pedig igazi garasoskodó, ugráltató, nagyszájú, de szerethető ripacs, aki mellett mindig ott van igencsak rezignált személyiségű felesége, Paulette (Kristen Wiig). Ugyancsak a dolgozótársak között található még Frigo (Matt Bush), James legnagyobb gyerekkori ellensége, Sue O'Malley (Paige Howard), Mark (Mark Miller) és Lisa P. (Margarita Levieva), utóbbi tölti be a park szexi cicababájának szerepét, akiről kivétel nélkül minden férfi álmodozik.

James érdeklődését azonban egyvalaki kelti fel igazán, és az Em (Kristen Stewart), a korabeli lány, akit akkor ismer meg közelebbről, mikor Em kimenti őt egy feldühödött vásárló karmai közül. James haverjai korábban a fiú fülébe ültették, hogy azért hagyta ott előző barátnője, mert még szűz, és szerintük ezen sürgősen változtatnia kell - a többit innen már kitalálhatjátok ti is. James és Em egyre jobban megismerik egymást, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a történet pedig egyhamar átalakul a felnőtté válásról szóló tanmesévé.

Adventureland - Kalandpark filmkritika - 3. kép

De annak ellenére, hogy az Adventureland - Kalandpark egy ennyire sablonos és felszínes témát állít a középpontba, távolabb nem is állhatna a szimplisztikus gondolkodású, sztereotip és bugyuta amerikai tinivígjátékoktól. Habár a már több, mint 30 évvel ezelőtt a Parti zóna által lefektetett alapokon nyugvó harsány, sekélyes humorral operáló megközelítés (amit legutóbb talán az Amerikai pite-sorozat élesztett fel újra igazán sikeresen) olcsó módja a közönség szórakoztatásának, a szisztéma kártyavárként összeomlik, ha több mondanivalót is akarunk közvetíteni.


Adventureland - Kalandpark filmkritika - 4. kép

Greg Mottola író-rendező a nehezebb utat választotta, és filmjében a karakterek nem papírmasé figurák, hanem élő, többdimenziós emberek, akik valódi érzésekkel bírnak, és valódi problémákkal szembesülnek, a humoros helyzetek pedig nem szkeccsek itt-ott elpotyogtatva a történetben, hanem szerves részei annak, a szereplők közti kapcsolatokból fakadnak. Mottola hasonlóval próbálkozott már a két évvel ezelőtti Superbadben is (legfőképpen McLovin? és a két zsaru közös jeleneteiben figyelhető ez meg), de ott még sok esetben elnyomta az ésszel összerakott szegmenseket a tinikomédiák italozós-hányós-szexelős kötelező paneljei. Az Adventureland-del Mottola jóval nagyobbat kívánt markolni, és sikerült is neki sokat fognia; többet kockáztatott, az eredmény viszont egy intelligens, élő és bájos filmecske lett.


Adventureland - Kalandpark filmkritika - 5. kép

Az Adventureland egyfajta indie érzést sugároz kifelé minden másodpercéből - ha előre pontosan kiszámított, és időzített poénokat várunk, ne erre a filmre üljünk be. Ha John Hughes a nyolcvanas években bő 5 évvel idősebb korosztályról szóló mozikat írt és rendezett volna, akkor azok valószínűleg nagyon hasonlítottak volna az Adventurelandhez. Aki Judd Apatow-féle komádiázásra, profanitásra vágyik, rossz helyen jár, ennek a filmnek ugyanis van szíve, méghozzá valódi, dobogó szíve, nem olyan mesterséges, mint a legtöbb mai hollywoodi produkciónak. Ahogyan már írtam, az Adventureland karakterei élő-lélegző emberek, még ha meg is vannak a maguk jellemzői, nem teljességgel kiszámíthatóak, nem tudjuk kikövetkeztetni következő lépéseiket, vagy a szájukat legközelebb elhagyó mondatokat. Maga a vidámpark pedig - a mikrokozmosz, amit ezek a szereplők benépesítenek - elsőrangúan lett felépítve, és most nem csak a külső megjelenésére gondolok. Ha ránézünk bármelyik jelenetre, látjuk, érezzük, hogy ez az 1980-as évek, a helyszín pedig egy másodrangú létesítmény.

A James és Em közötti viszony, habár közel sem a világ legegyszerűbb kapcsolata, azért teljesen mentes a romantikus komédiák megszokott klisészerű akadályaitól. Mikor kiderül, hogy Em a nála jóval idősebb Conell-lel is kavar, aki ráadásul házas is, akkor tudhatjuk, hogy itt nem szokványos tinifilmmel van dolgunk.

Adventureland - Kalandpark filmkritika - 6. kép

Conell szándékosan úgy van Mottola által bemutatva, mint egy félresiklott, nem éppen pozitív dolgokat cselekvő, de semmiképpen sem abszolút negatív figura. Az Adventurelandben semmi sem fekete, vagy fehér. Conellt a legtöbb rendező garantáltan ellenszenves baromként ábrázolná gondolkodás nélkül, hálaistennek Mottola ezt a konvencionális utat sikeresen elkerüli: Conell ahelyett, hogy nyíltan betámadná Jamest, mikor megtud Em-mel való kapcsolatáról, inkább a háttérbe húzódik, és megfontoltan cselekszik. A hollywoodi tipizált karakterek messziről elkerülik ezt a filmet.


Adventureland - Kalandpark filmkritika - 7. kép

James-ről ugyanez mondható el. Egy tucat hollywoodi filmből kilógna, mert geek, de mégsem egy két lábon járó szerencsétlenség: megvan a magához való esze, nem viselkedik úgy, mintha sosem járt volna emberek közt, de introvertáltsága és a lányokkal szembeni félénksége azért tapasztalható. Kristen Stewart Em-je a szomszéd lány archetípusának tökéletes megtestesítője, a Twilight-sorozat hősnője pedig valósággal eggyé vált a szerepével, szikrákat szór a szemével, és egy mosolyában benne van minden, amit egy oldalas monológgal sem lehetne elmondani. A mellékszereplőgárda is mesés egy csapat: Reynolds végre igazán ráillő szerepet kapott, és egy pillanatra sem játssza túl; Martin Starr egyelőre nem tud elszakadni ettől a szemüveges, okoskodó, kétballábas figurától (már a 10 évvel ezelőtti Freaks and Geeks-ben is ugyanezt játszotta), de (sajnos, vagy nem sajnos) erre termett, kiválóan alakítja ezt; Bill Haderre és a többi mellékszereplőre sem lehet panasz, az időhiányból adódóan azonban kevés dialógushoz jutnak.

Adventureland - Kalandpark filmkritika - 8. kép

Az Adventureland pontosan olyan, mintha egy klasszikus ifjúsági regény adaptációja lenne - egy melankolikus, humoros, romantikus, és kicsit szomorú egynyári kaland története. Szórakoztató film, de valószínűleg nem úgy, ahogy a legtöbbekben a szórakozás fogalma él. A szereplők mindennapos, átlagos mondatokban vagy félmondatokban beszélnek; se nem túlgondoltak (pl. Juno), se nem túl bugyuták (bármelyik hollywoodi tinivígjáték). Igaz, hogy nekünk nincs sok közünk a 80-as évek Amerikájához, mégis még minket, magyar nézőket is nosztalgiával tölthet el a pocsék nyári munkával töltött, de mégis élvezetes és emlékezetes szünidő, illetve a felhőtlen fiatalság boldog-szomorú könnyeket előcsalogató jelenetei. Ha már unod a semmitmondó, sablonos tinifilmeket, akkor az Adventureland neked készült.


Adventureland - Kalandpark előzetes

 

Adventureland - Kalandpark / Adventureland (2009)

  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2009. július 16.
  • Rendezte: Greg Mottola
  • Hossz: 107 perc
  • 2009-07-14 15:55:07 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/adventurelandkalandpark_1.jpg
  • Szereplők: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Kelsey Ford, Michael Zegen, Ryan McFarland, Martin Starr, Bill Hader, Ryan Reynolds
  • Forgatókönyv: Greg Mottola
  • Operatőr: Terry Stacey
  • Vágó: Anne McCabe
  • Zene:
Greg Mottola 107 2009-07-14 15:55:07 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/adventurelandkalandpark_1.jpg
5 hozzászólás

marco

14 éve, 10 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
hol lehet megnézni?
Augusztus 20. 20:00 - HBO

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 16 napja

hol lehet megnézni?

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 napja

énláttam, és nekem nagyon tetszettröhögő smiley

válasz erre

Maniac

16 éve, 16 napja

Nem nagyon szoktam ilyen filmeket nézni, de ez a bemutató megfogott... Beszerzem majd, ha kijött DVD-n!

válasz erre

Vendég

16 éve, 16 napja

szaisztok nagyon jó a filmkacsintó smileymenő smileymosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja