A Bourne ultimátum filmkritika

2007. október 22.
71.3531
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Hát igen! Ismét - harmadszor is - hozta a megfelelő színvonalat a film. Bár nem éri el a Matrix trilógiát, de nagyon közel van hozzá, legalábbis az én meglátásom szerint. Persze a két trilógia ég és föld, de titkos-ügynökös akció kategóriában messze kimagaslik e három film a többi közül. A megoldások, a csattanók, jelenetek kidolgozottsága és egymásra épülése majdhogynem hibátlannak mondható. Sajnos csak majdnem, de ezen kicsiny hibák elenyésznek. A bevezetés alapján még nem árultam el túl sokat.



A Bourne ultimátum filmkritika - 2. kép

A harmadik rész nagyjából ott folytatódik ahol a második résznek vége lett, de mégsem egészen. Folyamatos visszaemlékezések révén egyre jobban megismerjük Bourne múltját, míg a film végére mindenre fény derül. Megtudjuk, ki is ő valójában és hogy mi miért történt.
Általában az ilyen filmeknél könnyen elrontják az érthetőséget a túlzott elbonyolítással vagy az összefüggéstelen jelenetek kavalkádjával. Itt szerencsére ettől nem kell tartani, de azt mindenképpen le kell szögeznem, hogy teljesen másként láthatjuk és értelmezhetjük a filmet, ha az előző két részt megnézzük előtte. Tehát aki ezt elmulasztotta volna az mindenképpen pótolja be mielőtt nekiül a harmadik résznek.
Jason Bourne, ahogy az első két részből megtudtuk, egy igen jól képzett titkos-ügynök. Pontosabban egy titkos kísérlet eredménye. Hogyan képezzünk ki egy embert, aki minden helyzetben feltalálja magát, akinek az ösztönei csalhatatlanok és az érzékei borotvaélesek. Úgy tűnik az amerikaiaknak sikerült és a Treadstone hadművelet részeként megalkották Jason Bourne-t.

A Bourne ultimátum filmkritika - 3. kép

Akciói mind sikeresek voltak, de egyet nem sikerült befejeznie és menekülés közben megsebesült, majd teljes amnéziát kapott. A harmadik rész végére viszont ismét minden tiszta lesz számára és rájön hogy csak egy nagy egész részeként tevékenykedett. Egy gép volt aki utasítást kapott melyet minden gondolkodás nélkül végre is hajtott.
A második rész végén Jason úgy tűnt, eltűnt, felszívódott, de ennek ellenére az ügynökség számára veszélyt jelent, hiszen nem tudni mit is tud valójában és mire is akarja felhasználni tudását. De Jason Bourne nem tűnt el. Keresi a múltját és azt, aki válaszokat adhat kérdéseire.


A Bourne ultimátum filmkritika - 4. kép

Ennél a pontnál érdemes egy pillanatra megállni. Sajnos ha hibát kell keresni egy filmben az mindig igen könnyű. Ez esetben ha nem is számít túlzottan nagy hibának, azért többeknek szemet szúrhat, vagy ahogy engem is még zavarhat is. Sajnos ahhoz, hogy a főhős elérje célját - már-már emberfeletti képességeit kell bevetnie. Ez egy kicsit nevetségesre sikeredik némely helyen. Persze mondhatni, hogy a jó ügynökhöz társul egy kilónyi szerencse, ez esetben viszont több mázsáról beszélhetnénk. Követni valakit egy bazár labirintusban úgy, hogy nem is látjuk a célpontot és azt sem, hogy pontosan merre ment... Egy pályaudvaron figyelni több tucatnyi kamera pontos irányát, miközben kiszúrjuk a többi ügynököt és plusz még instruálunk egy személyt merre menjen, hogy senki ne vegye észre... Belátom, lehet valakinek ilyen kombináló és megfigyelőképessége, de ehhez azért nagy szerencse is kell, hiszen sok a kiszámíthatatlan egy ilyen esetben egy pályaudvar kellős közpén.

A Bourne ultimátum filmkritika - 5. kép

És még egyéb nyalánkságok voltak melyek azért - valljuk be őszintén - a valósában nem igen kivitelezhető. De ennek ellenére a valóságtól pont annyira volt elrugaszkodott egypár jelenet, hogy azt még élvezni lehetett.

Nos Jason nyomoz a múltja után, az ügynökség pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy titkaik továbbra is titkok maradhassanak. Egy csöpp probléma viszont ismét felmerül. Egy újságíró igencsak belső, titkos információkat tud meg egy ismeretlen informátortól. És ami a fő baj, hogy ezeket az információkat szépen lassan közkincsé is teszi.


A Bourne ultimátum filmkritika - 6. kép

A feladat adott. Az informátor beazonosítása és elhallgattatása az újságíróval egyetemben. Itt jön ismét a képbe Jason, aki szintén olvassa a titkos akták anyagát az újságban. Ő is az újságíró nyomába ered és természetesen mindig egy lépéssel az ügynökség előtt teszi ezt. Már majdnem sikerrel jár és megtudja az újságírótól, amire kíváncsi, mikor egy ugyan csak hasonló képességekkel felvértezett ügynök egy tölténnyel félbeszakítja Jason és az újságíró kapcsolatát. Ennek ellenére sikerül megszereznie egy kis füzetecskét, melyből számos új információt tud meg és így tovább tud lépni. Szép lassan eljut oda ahol minden kezdődött...
Sajnos a film mondanivalóját tekintve nincs nagy csattanó, nincs nagy fordulat, de szerintem egy ilyen filmnél erre semmi szükség.

A Bourne ultimátum filmkritika - 7. kép

A harmadik résszel a trilógia kikerekedik és úgymond a kör bezárul, mikor Jason Bourne eljut végcéljához, oda ahol minden kezdődött, ahol kiképezték, ahol megszűnt a régi élete és egy irányítható robot vált belőle.
Mindenkinek javaslom a filmet, de azzal a megkötéssel, hogy előbb az első két részt nézzék meg, mert csak úgy élvezhetnek végig közel öt óra akciót.

A Bourne ultimátum előzetes

 

A Bourne ultimátum / The Bourne Ultimatum (2007)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2007. október 25.
  • Rendezte: Paul Greengrass
  • Hossz: 112 perc
  • 2007-10-22 10:54:16 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/abourneultimatum_1.jpg
  • Szereplők: Matt Damon, Julia Stiles, Joan Allen, David Strathairn, Paddy Considine, Chris Cooper, Brian Cox, Daniel Brühl
  • Forgatókönyv: Tony Gilroy, Tom Stoppard, Scott Burns, Paul Attanasio
  • Operatőr: Oliver Wood
  • Vágó: Christopher Rouse
  • Zene: John Powell
Paul Greengrass 112 John Powell 2007-10-22 10:54:16 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/abourneultimatum_1.jpg
2 hozzászólás

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 19 napja

en is kivancsi lennek hol lehet letolteni

válasz erre

marco

17 éve, 10 hónapja és 17 napja

_FORUM_TOROLT_HOZZASZOLAS
Nálad valami rettenetesen csúszik...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja