A Bourne-csapda filmkritika

2004. szeptember 27.
71.2941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Mr. Bourne ismét menekülésre fogja, hiszen nem tudja pontosan ki és mért üldözik. Bár nem pang a piac kémfilmek terén, de ennek ellenére is ez a film mindenképpen erősen jogosult, hogy jelen legyen a mozikban és ily módon, a mozilátogatók kedvencévé váljon. Esetemben mindenképpen jelesre vizsgázott vagyis pontozásomban az előkelő 9-est érdemelte ki. Az az egy pont pedig csak azért nem volt meg, mivel a harci jeleneteknél sajnálatos módon alkalmazták – a számomra nagyon ellenszenves – parkinzonos kameraman effektet, plusz egészet 20 cm-es távolságból alkalmazva.

/>
A Bourne-csapda filmkritika - 2. kép

Vagyis a verekedés közben a kamera összevissza mozog és a közelítés beragasztották a kamerán. No most hogy ilyen kellemesen indítottam a film bemutatását essék néhány szó az első részről.
Egy férfi húznak ki a tengerből aki erős amnéziában szenved. Nem tudja ki ő és honnan jött. Csak egy bőre alá operált biléta alapján tud elindulni. Útja során számos konfliktusba és veszélybe keveredik, de olyan hihetetlen ügyességgel jön ki belőlük hogy lassan egyértelművé válik számár, a munkája is hasonló veszélyek közt zajlott. Vagyis nem lehet más, mint valamiféle titkosügynök. Bár a film végére igen sok minden kiderült Bourne múltjáról, jó néhány folt maradt még. A második részben ez a foltok is napvilágot látnak.

Egy kis szereplő áttekintés
MATT DAMON (Jason Bourne) jelenleg az Ocean’s Twelve című gengszterfilmet forgatja, amely a nagy sikerű Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi folytatása.
Damon 1998-ban jó barátjával, Ben Affleckkel OscarŽ-t nyert a Good Will Hunting című film forgatókönyvéért, egyben OscarŽ-ra jelölték a filmben nyújtott alakításáért. A film összesen hét OscarŽ-jelölést kapott, Damon és Affleck Arany Glóbuszt nyert a forgatókönyvért, s Damont e díjra is jelölték alakításáért.
Fontosabb filmjei: Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan), Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance), A tehetséges Mr. Ripley (The Talented Mr. Ripley – Arany Glóbuszra jelölték alakításáért), Képtelen képregény (Chasing Amy), Dogma, Vad lovak (All the Pretty Horses), Pókerarcok (Rounders), Az esőcsináló (The Rainmaker), A bátrak igazsága (Courage Under Fire).


A Bourne-csapda filmkritika - 3. kép

FRANKA POTENTE (Marie) számos német filmben játszott, mielőtt világszerte felfigyeltek rá A lé meg a Lola (Lola Rennt) címszerepében. Válogatott filmográfiája: A Bourne-rejtély, A harcos és a hercegnő (Der Krieger und die Kaiserin), Betépve (Blow).

BRIAN COX (Abbott) több mint negyven filmben, valamint számos tévés és színházi produkcióban játszott. Nemzedéke egyik legsokoldalúbb tehetsége. Fontosabb filmjei: Trója (Troy), X-Men 2., A kör (The Ring), Okostojás (Rushmore), A királyné nyakéke (The Affair of the Necklace), Rettenthetetlen (Braveheart), Mocskos zsaruk (The Corruptor), Rob Roy, Utánunk a tűzözön (The Long Kiss Goodnight), Adaptáció (Adaptation), Embervadász (Manhunter).

JULIA STILES (Nicky) legutóbb a Mona Lisa mosolya (Mona Lisa Smile) című filmben volt látható Julia Roberts oldalán. Az ifjú színésznő több modern Shakespeare-adaptáció főszerepében vívott ki magának elismerést: O (az Othello nyomán), Hamlet, Tíz dolog, amit utálok benned (10 Things I Hate About You – Makrancos hölgy ). További fontosabb filmjei: Bosszúálló nők (The Business of Strangers), A szívem érted rapes (Save the Last Dance), Ennyi! (State & Main), Gonosz (Wicked), Az ördög maga (The Devil’s Own).


A Bourne-csapda filmkritika - 4. kép

A filmben hihetetlen akciójelenetek vannak, mely fokozzák az amúgy is felcsigázott nézők. Némely jelenet annyira kihegyezett, hogy már, már megmosolyogtató mégis professzionálisan kivitelezett. Talán ezek ellensúlyozzák a legjobban, hogy az alapsztori egy kicsit sántít. De természetesen ez mindenki maga döntse el.
Tény az hogy Mr. Bourne ismét harcba száll a múltja ellen és a múltjában szereplő szellemek ellen.
Pozitívumok: Akciójelenetek mindenképpen jól vizsgáztak bár a kameramegoldások – szerintem – nagyon rosszak volta.
Negatívumok: Az alaptörténet néhány helyen nem stimmel.
Én speciel nagyon örülök hogy ez elsők között nézhettem meg kis hazánkban a filmet, mert egy igen jó akciófilmmel lehetünk gazdagabbak.


A Bourne-csapda filmkritika - 5. kép

És végül egy kis háttér a filmről.
A Bourne-történetek komoly kihívást jelentettek a filmkészítők számára. Ludlum rendkívül népszerű regényeiben a hidegháború szolgáltatta a hátteret, a baljóslatú események szálait pedig Carlos, a hírhedt nemzetközi terrorista mozgatta. – Ludlumot azonban nem maga a hidegháború érdekelte – magyarázza Hanry Morrison, az író régi barátja és irodalmi ügynöke. – Sokkal inkább az foglalkoztatta, hogy mi történik az emberekkel, hogy a multinacionális vállalatok és a kormányok miképpen manipulálják őket. Erről szólnak az ő regényei.
Az első Bourne-film alkotói bebizonyították, hogy Ludlum talányos hősét képesek a hidegháború utáni korszakba helyezni, ahol nem léteznek többé fekete-fehér ellenségek, azaz velejéig romlott gonoszok és makulátlan hősök.
Akárcsak az első film esetében, az alkotók a folytatásban is kiemeltek egy fordulópontot, amely ezúttal oda vezet, hogy Jason Bourne reaktiválja magát. – A második kötetben túszul ejtik Marie-t, hogy így kényszerítsék ki Bourne visszatérését – mutatja be Marshall a második film kiindulópontját. – És persze arra is alapoztunk, hogy Bourne az első részben kijelenti: elkapja őket, ha még egyszer a közelébe merészkednek.
- Amikor A Bourne-rejtélyt bemutatták, azt mondtam, kevés az esély arra, hogy folytatása lesz – magyarázza Matt Damon. – Az első rész alkotói közül ugyanis senki nem akart olyan második részt csinálni, ami nem jobb, mint az első.
- Tudtuk, hogy valamilyen radikális lépésre lesz szükségünk – folytatja Marshall. – És akkor Tony Gilroy zseniálisan kitalálta, hogy Bourne a szamuráj útját járja be, azaz vezekelni fog a maga módján.
- El kell ismernünk, hogy eléggé elrugaszkodtunk a regény cselekményétől – szögezi le Paul L. Sandberg producer. – Megtartottuk a főhőst, a sztori kiindulópontját, a sztori hangulatát – de magát a cselekményt meg kellett változtatnunk. A könyv megjelenése óta annyit változott a világ, hogy nem tehettünk mást.

A Bourne-csapda filmkritika - 6. kép

Mivel Matt Damont és a film többi szereplőjét nem kellett sokat győzködni, már csak a megfelelő rendező kiválasztása maradt hátra. A producerek a brit Paul Greengrass, a több rangos díjjal kitüntetett Véres vasárnap alkotója mellett döntöttek. A Véres vasárnap valós eseményeket elevenített fel: 1972. január 30-án, az észak-írországi Derryben egy békés polgárjogi tüntetést mészárlássá változtatott a biztonsági erők beavatkozása.
A Bourne-csapda producereit megragadta Greengrass egyéni stílusa, amely spontánná és valószerűvé tette a Véres vasárnap jeleneteit. Úgy érezték, pont erre van szükségük filmjükhöz, hogy messze meghaladhassák a hollywoodi klisékből összerakott hagyományos produkciók színvonalát.
Grengrass, aki oknyomozó újságíróként kezdte pályafutását, majd dokumentumfilmesből lett játékfilmes rendező, izgalmasnak találta, hogy teljesen új kihívással találta szembe magát. – Úgy éreztem, kell egy kis kaland, miután az utóbbi időben csupa hasonló filmet csináltam, mint a Véres vasárnap. Új színészek, új filmes csapat – végre megint tanulhattam valami újat.

A Bourne-csapda
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, thriller
Hossz: 108
Készült: 2004
Premier: 2004-09-30
Forgalmazza: UIP Duna

Eredeti cím: Bourne Supremacy
Rendező: Paul Greengrass
Szereplők: Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles
Fényképezte: Oliver Wood
Díszlet: Dinah Collin
Írta: Robert Ludlum regényéből a forgatókönyvet írta: Tony Gilroy
 

A Bourne-csapda filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
2 hozzászólás

fnx

5 éve, 10 hónapja és 15 napja

Nem rossz

válasz erre

lajk0

9 éve, 2 hónapja és 13 napja

Egyik kedvenc akció, thriller trilógiám.
Mint akcióban, mint thrillerben nagyot alkottak.
Csak ajánlani tudom.

Nemsokára Jön a 4. rész, de sajnos Matt Damon színészi játékára már nem számíthatunk.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Neurotic profiljagery1113 profiljaWickedSick profilja