A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika

2011. augusztus 15.
77.2871
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Mivel már nyakunkon A majmok bolygója: Lázadás hazai bemutatójának napja, ezért úgy gondoltuk, hogy éppen itt az ideje egy visszatekintő összeállítás erejéig leporolni a franchise korábban készült darabjait, és megosztani veletek, melyikre miért is érdemes (vagy bizonyos esetekben inkább miért nem érdemes) emlékeznie az utókornak. Az elkövetkezőekben szép sorjában végigszaladunk A majmok bolygója minden egyes mozgóképes inkarnációján (a képregényektől, valamint egyéb művészeti formáktól, amelyekben a franchise még tiszteletét tette, most eltekintünk), felidézve a legszebb és legszégyenletesebb pillanatokat egyaránt. Rávilágítunk az erősségekre, a gyengeségekre, nem megyünk el szó nélkül az olyan hibák, mint például az idegörlő inkonzisztenciák mellett sem, és a forgatásokkal, alkotókkal, vagy egyéb, a filmekkel kapcsolatos érdekességeket sem tartjuk magunkban. Az összefoglalóra tekinthettek felzárkóztatásként, filmtörténeti gyorstalpalóként, nosztalgikus visszapillantásként, a homályos ismeretek tisztázásaként, vagy egész egyszerűen csak hangulatteremtőként a héten mozikba kerülő filmhez.



A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika - 2. kép

Az 1968 és 1973 között öt fejezetet megélt eredeti A majmok bolygója saga minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb, legsikeresebb és maró, leplezetlen társadalomkritikájának, izgalmas cselekményeinek, na meg egyedülálló, viszont gyakran mosolyfakasztóan silány minőségű maszkjainak és jelmezeinek köszönhetően garantáltan az egyik legszórakoztatóbb sci-fi franchise, ami valaha készült. A több mint négy évtizedes sorozat sokmindent átélt, volt a csúcson, és megjárta a mélypontokat is. Egy rövid ideig milliók rajongtak érte, majd a siker, amilyen hamar jött, olyan gyorsan el is szállt. Ami biztos: A majmok bolygója franchise a mai napig nem hagyta el a köztudatot, nagyszerű, és nagyon is jelentős momentumokkal örvendeztette meg mind a science fiction műfaját, mind általában véve a filmek világát, míg legendás mondatai és ikonikus jelenetei örökké fennmaradnak és újra meg újra felidéződnek. Jerry Goldsmith zeneszerző felejhetetlenül lüktető taktusokat komponált az első részhez, a hat év alatt pedig olyan nagyszerű színészek tűntek fel a filmekben, mint Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, vagy Claudie Akins.

Ahogy a franchise az újabb és újabb folytatásokat termelte ki magából, a produkciók minősége is egyre lejjebb és lejjebb kezdett csúszni; a forgatókönyvek ugyan viszonylag kreatívak tudtak maradni, a szufla láthatóan kezdett kifogyni. Az idő nem maradt egyformán kegyes mindegyik filmhez, bizonyos üzenetek és dialógusok igencsak rosszul öregedtek, és arcpirítóan idejétmúltnak hatnak manapság.

A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika - 3. kép

Látva a bámulatos mértékű érdeklődést a nézők részéről, a stúdió azonnal meglovagolta a kezdeti sikerhullámot, az utolsó bőrt is lehúzva a koncepcióról, míg nem a sebtiben, futószalagon gyártott folytatásokkal lényegében sikerült kisajtolnia az utolsó centet is belőle. Öt film, egy rövid életű tévésorozat, egy még annál is kevesebb ideig futó rajzfilmsorozat és egy remake - ez a mérleg, a szám szerinti hetedik mozis próbálkozás, a nulláról induló reboot/előzményfilm pedig már az ajtón kopogtat. Most azonban csak a múltra koncentrálunk. Következzen hát A majmok bolygója franchise evolúciója!

Figyelmeztetés! A majmok bolygója filmek többek közt váratlan fordulataikról és nem egy esetben sokkoló befejezéseikről váltak híressé. Való igaz, hogy ezek mára már beleivódtak a köztudatba, részei lettek a kollektív popkulturális emlékezetnek, de persze csodák vannak, így ha valamilyen okból kifolyólag mégis lehetséges, hogy valaki nincs birtokában ezeknek az információknak (mert például az utóbbi 40 évet egy barlangban élve töltötte), akkor itt álljon meg az olvasásban. Senki ne mondhassa, hogy mi nem szóltunk: a cikkben számottevő méretű és számú SPOILER-ekkel találkozhattok.

A majmok bolygója (Planet of the Apes) - 1968


A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika - 4. kép

A klasszikusnak számító első rész 1968. február 8-án debütált, és Pierre Boulle 1963-ban megjelent, azonos című regényén alapult. A több szempontból is úttörő alkotás maszkmestere, John Cambers Oscar-díjat nyert, illetve a film emellett még két jelölést kapott. Boulle munkájában a hangsúly nem annyira a tudományos fantasztikumra helyeződött, mint inkább a valódi, mindennapi életünk ironikus kifigurázására egy olyan utopisztikus, majmok uralta képzeletbeli jövőkép segítségével, ahol az emberek elnyomva, primitív lényekként, törzsi formában élnek. Az író így, görbe tükröt tartva a modern társadalom elé, reflektálni tudott a korszakot éppen sújtó szociális, gazdasági vagy politikai nehézségekre. A bestsellerré vált francia forrásműből az Alkonyzóna szülőatyja, Rod Serling írt forgatókönyvet, amely ugyan számos cselekményszálat nélkülözött és a szatirikus hangvételből is jócskán visszavett, de a lényegesebb elemeket, többek közt a karakterek nagy részét, vagy a történet alapvető struktúráját, így is érintetlenül hagyta. NASA aszronauták egy csapata űrhajójukkal egy ismeretlen bolygón landolnak. Vezetőjük, Taylor ezredes (Charlton Heston) két társával átkel az üres sivatagon, majd emberekre találnak. Egy gond van: ezek az emberek vadak és képtelenek beszédre. Miután beosztottjai meghalnak, főhősünk egyedül marad a fordított planétán, melyen a majmok beszélni tudnak, intelligensek és az uralkodó fajt képviselik, míg az emberek nem többek állatoknál.

Szerencsére Taylor barátokra talál: Zira (Kim Hunter) és Cornelius (Roddy McDowell), két tudós csimpánz, kész bármit megtenni, hogy megmentsék őt Dr. Zaius (Maurice Evans), az elvakult vallási vezető karmai közül. A végső csavar letaglózó erővel bír: a bolygó, ahová Taylor és a többiek megérkeztek nem más, mint a Föld, 2000 évvel később. A 20th Century Fox nem gondolta úgy, hogy A majmok bolygóját komoly, hihető filmként vászonra lehetne vinni, kételkedve a maszkok élethűségében, ám egy Heston, Edward G. Robinson és Josh Brolin szereplésével készített próbafelvétel meggyőzte az illetékeseket, és végül mégis zöldutat adtak a projektnek - a többi pedig már történelem.

A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika - 5. kép

Magával ragadó és idegfeszítő; gyönyörűen fényképezett; a zenéje borzongatóan kísérteties; Heston, Hunter és McDowell alakításai bravúrosak; a látványvilága egyedi; a maszkok pedig egyszerűek, de hatásosak. A befejező kép (a ledöntött Szabadság-szobor) és Heston halhatatlan záró szavai kultikus magasságokba emelték. Franklin J. Schaffner rendező filmje egy poszt-hidegháborús paranoiával átitatott sci-fi mestermű, ami óriási kasszasikernek bizonyult. Egyértelműen ez a franchise legjobb és - megérdemelten - legtöbbet méltatott darabja.

A majmok bolygója 2. (Beneath the Planet of the Apes) - 1970


A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika - 6. kép

Ha a filmes folytatásokat nézzük, a Majmok bolygója 2. távolról sem a valaha készült legrosszabb, viszont az első résznek nyomába sem érhet. Kezdjük ott, hogy Heston a folytatásban csak egy néhány perces cameo erejéig tűnik fel a film elején, és végén. Helyébe a készítők James Franciscus-t, Heston kiköpött mását találták, aki egy Brent nevű asztronautát játszik. Brent egy mentőakció során kerül a majmok bolygójára, és a film első harmadában körülbelül ugyanazokon a hányattatásokon megy keresztül és ugyanarra a felismerésre is jut, mint elődje, akit megmenteni jött. Miután feltérképezte a helyzetet, Brent elindul Taylor nyomában, aki titokzatos körülmények között tűnt el az úgynevezett Tiltott Zónában. A majmok rettegnek ettől a területtől, ahova tilos belépniük, melyről később kiderül, hogy az egykori New York sugárzásfertőzött romjai találhatóak alatta. Itt élnek a nukleáris holokauszt túlélői, telekinetikus képességekkel rendelkező eltorzult emberek, akik egy különös szekta tagjai, és egy atombombára tekintenek istenükként.


A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika - 7. kép

A film utolsó felvonásában a majmok serege, Dr. Zaius és Ursus tábornok (James Gregory az eredetileg Orson Wellesnek szánt szerepben) vezetve, háborút indítanak a mutáns túlélők ellen, a befejezés pedig ezúttal is kellően meglepő: Taylor előkerül, és a bomba detonálásával megsemmisíti a Földet (Heston azzal a feltétellel vállalta el újra a szerepet, hogy meghal, és magával visz mindenki mást is). Az első rész rasszizmus ellenes mondanivalója helyett ez alkalommal a vallási fanatizmus és háborúellenesség kerül előtérbe (bár ezek a témák kevésbé hangsúlyosabban már az előző filmben is jelen voltak azért). Az igyekezet már itt láthatóan lanyhulni kezdett, és Ted Post rendezésében megjelentek a B-filmes spórolásra utaló első jelek: elég csak néhány háttérben megbúvó statiszta kifejezéstelen, kidolgozatlan maszkját megfigyelni.

A majmok bolygója 3. - A menekülés (Escape from the Planet of the Apes) - 1971

A második rész befejezése garantálni látszott, hogy a franchise végleg lezárult, de természetesen a pénz beszélt, és a 3 milliós költségvetéssel szembeni 19 millió dolláros box office eredmény egy következő film elkészítésére sarkallta a stúdiót. A 3. rész története csavart egyet A majmok bolygója eredeti mítoszán, és már szó se volt az emberek által vívott nukleáris háborúról, amely aztán a majmok hatalomátvételéhez vezetett. Nem, most már titokzatos, űrből érkező vírusról szólt a fáma, amely minden kutyát és macskát seperc alatt kiírtott a földről, így az emberek új háziállat után néztek: a választásuk a majmokra esett. Az emberszabású kedvencek bámulatos sebességgel tanultak, egyhamar rabszolgákká minősültek át, majd olyan intelligencia szintet értek el, hogy képesek lettek fellázadni, és győzelmüket követően igába hajtani egykori gazdáikat.

A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész filmkritika - 8. kép

Mindezt Zira és Cornelius (Roddy McDowell, aki az előző filmben más elfoglaltságai miatt nem tudott szerepelni, de most visszatért) szájából halljuk, akik Taylor űrhajóját megjavították, megmenekültek az éppen megsemmisülő bolygóról, és visszautaztak az időben oda, ahonnan Taylor jött: a 70-es évek Amerikájába. A beszélő majmokat a publikum sztárokként kezeli, ám mikor kiderül, hogy Zira terhes, egyhamar menekülniük kell. A kormány ugyanis meg akarja változtatni a jövőt: ha Zira gyerekét még születése előtt megölik, a szülőket pedig rögtön ezután nemzőképtelenné teszik, akkor talán elkerülhetik a majom-puccsot. Végül Cornelius-szal és Zirával is végeznek, akik időközben világra jött csemetéjüket még korábban elrejtették egy cirkuszban. A történet a semmiből jött, és hamar elillanó népszerűség, a xenofóbia, az állatkísérletek, a női egyenjogúság, és az időutazás teóriájának ellentmondásos kérdéseit boncolgatja. Ezzel a résszel könnyen nevetséges önparódiába fordulhatott volna a franchise, de a humor inkább csak árnyaltan része az amúgy komoly sztorinak. A filmbe keveredik egy kis romantika és könnyedség is, Kim Hunter és Roddy McDowell alakításai pedig csodálatosak.

A cikk holnap folytatódik!
 

A majmok bolygója - Visszatekintés, 1. rész / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2011-08-15 14:15:58 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_majmok_bolygoja__visszatekintes_1_resz_1.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2011-08-15 14:15:58 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_majmok_bolygoja__visszatekintes_1_resz_1.jpg
7 hozzászólás

marco

13 éve, 8 hónapja és 13 napja

totyak írta:
Most kezdtem el újra nézni a filmeket. Az első hármon túl vagyok és érezhetően csökkent a színvonal. Gondolom annak idején meg akarták lovagolni az első rész sikereit.
Viszont a 2001-es remake nekem szintén nagyon tetszett. Visszaadta az eredeti első rész élményét.
Az új epizódot, ezt az előzmény részt még nem láttam, de attól tartok ez már túl hollywood-i lett.
Az nekem is nagyon tetszett. Egész más sztori volt, de nagyon bejött.

válasz erre

totyak

13 éve, 8 hónapja és 13 napja

Most kezdtem el újra nézni a filmeket. Az első hármon túl vagyok és érezhetően csökkent a színvonal. Gondolom annak idején meg akarták lovagolni az első rész sikereit.
Viszont a 2001-es remake nekem szintén nagyon tetszett. Visszaadta az eredeti első rész élményét.
Az új epizódot, ezt az előzmény részt még nem láttam, de attól tartok ez már túl hollywood-i lett.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 16 napja

bizony az első eredeti majmok bolygója egy fantasztikusan jól összerakott és nagyon szórakoztató scifi. a többi silány utánzat.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 16 napja

Első részt semelyik sem tudta űberelni később, de nem is volt rá szükség. Nekem a második rész is nagyon tetszett egyébként.

De az új elgondolással forgatott 2000-es évekbeli verzió is jó volt.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 17 napja

Jó összefoglaló, várom a holnapi adagot!mosolygó smiley

válasz erre

marco

13 éve, 8 hónapja és 17 napja

Imádom a sorozatot. Azon kevés nem digitális hangú és tüköréles képű filmjeim között van, amit mégis blurayen vettem meg, nem dvd-n.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 17 napja

Mindig attól féltem h a valóságban is bekövetkezik 1 ilyen!röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja