A kém filmkritika

2015. június 04.
70.7491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Melissa McCarthy neve egyet jelent a brutális szócsépléssel, az alpári humorral és a nagybetűs SZÓRAKOZTATÁSsal már egy ideje, hiszen a pár éve felbukkant komika soha nem hazudtolja meg magát, eddig gyakorlatilag minden filmje hozta a várt humorbombát. A Kém azonban némileg lecsíp a Melissára osztott mocskos szájból, de csak azért hogy átadja a helyét Jason Stathamnek. Tényleg.

A legnagyobb részben hazánkban forgatott A Kém igazi James Bond paródia, annak minden kifigurázható elemével, a sármos, de önállóan szinte béna ügynökkel, a nagyotmondó, ezerbevetésenvoltamvaze de persze még bénább ügynökkel és a szürke kismadárból főnixként feltámadó aktakukacból, aki egyébként nő. Na és valójában titkosügynök, csak ezt rajta kívül és néhány másik aktakukacon kívül senki nem tudja róla.

A CIA egyik legjobb ügynökét elkapják és minden jel szerint brutálisan kivégzik. A tetteseket azonnal el kell kapni, de a feladat nem egyszerű, hiszen szinte minden kémről kellő információval rendelkeznek a terroristák, akik azonnal kiszimatolják ha valaki nem civil hanem épp szuperügynök. Így nincs más, olyan embert kell bevetésre küldeni, akiről soha senki nem tudná elképzelni, hogy egy magasan képzett ügynök, egy két lábon járó komplett fegyverarzenál, egy lélegző gyilkológép.

Igaz, a fentiekből Susan Cooper-re (Melissa McCarthy) egyik sem jellemző, ellenben nagyszerűen képes családanyát, vagy unatkozó kisvárosi klubvezetőt alakítani, és nem mellesleg a likvidált szuperügynök, Bradley Fine (Jude Law) - igaz csak az íróasztal mellett - jobbkeze volt, így - elméletben legalábbis - mindent tud, amit a feladathoz tudni kell. Susan tehát feláll az alagsori íróasztal mellől és terepre indul, éles bevetésre.

A kém aki (nem) szeretett engem

A kém aki (nem) szeretett engem


Az önmagát legkeményebb kémként aposztrofáló, egyébként hihetetlenül béna Rick Ford (Jason Statham) nem tartja alkalmasnak a feladatra az újdonsült CIA hírszerzőt, így szakadár ügynökként ered a nő nyomába és lépten nyomon köp bele a levesébe, ezzel az egyébként a dolgát nagyszerűen végző Susannek rengeteg problémát, nekünk pedig önfeledt röhögést képes okozni.

Statham egyébként hihetetlenül jól adja az általa megformált ügynököt, az önmaga más filmekben látott karaktereit kifigurázó poénok mindig ütnek és milliónyi van belőlük. A saját magát folyamatosan sztároló renitens ügynök, aki egyszer visszavarrta a saját leszakadt kezét, óriási poénokat lök folyamatosan, idézem is azt, ami a leginkább illik egy gamer magazinhoz:

Olyan sok mikrochipet nyeltem már le és szartam ki hogy computer lehetnék!

...Van még kérdés?

Ahogy a bevezetőben jeleztem, ezzel Statham átvesz némileg a Melissa McCarthy-tól megszokott harsány alpári humorból, a komika részére most kevesebb altáji poén jut, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem ontja a rizsát a nem éppen karcsúságáról híres színésznő. A poénok folyamatosan ömlenek, nagyon minimális lélegzetvételnyi szünetekkel, hogy a rekeszizom kicsit megpihenhessen, de egyetlen percre sem áll le a pörgés.

Statham igazi arca :D

Statham igazi arca :D


Mindemellett az akció is jelentős szerepet kap, hiszen mégiscsak egy kémfilm-paródiáról beszélünk, autós üldözések, robbanások, helikopteres jelenetek, Paul Feig mindent belegyúrt a moziba, ami egy igazi akciókomédiához szükségeltetik. Nagyon pozitív momentum, hogy a mellékszereplők is tudnak csillogni a filmben, mindenki megkapja a maga néhány percét és azt láthatóan maximálisan ki is használja.

Raina Boyanovot (Rose Byrne) mint főgonosz nagyszerűen alakít, persze neki nem a sziporkázó humor jut, hiszen kíméletlen gyilkos és bandavezér, na meg az egyik legkeményebb maffiózó lánya. Miranda Hart, zsiráfméretű, ennélfogva elvegyülni képtelen kolléganő is sziporkázik folyamatosan, az olasz tikosügynök Aldo (Peter Serafinowicz) pedig akár önálló spinoffot is kaphatna, annyira érzi a szerepet.

Nekünk magyaroknak a legfontosabb mégis az, hogy a filmet itthon forgatták és az események nagyrészt itthon is játszódnak. A budapesti utcák mellett a Balaton is jelentős szerepet kap, sőt a film utolsó poénja is magyar tengerhez kötődik. Végre - néhány kivételes jelenettől eltekintve - nem Párizst vagy Londont formázza meg fővárosunk, hanem önmagát.

A nagybetűs TITKOSÜGYNÖK - beépülve, elterelő szettben

A nagybetűs TITKOSÜGYNÖK - beépülve, elterelő szettben


A kém egyszerűen kihagyhatatlan: egy nagyszerű vígjáték, fergeteges poénokkal, rengeteg akcióval - igazi nyárindító mozi!

A kém előzetes

 

A kém filmkritika / Spy (2015)

  • Műfaj: vígjáték
  • Hazai premier: 2015. június 04.
  • Rendezte: Paul Feig
  • Hossz: 120 perc
  • Szereplők: Melissa McCarthy, Jude Law, Rose Byrne, Jason Statham
  • Forgatókönyv: Paul Feig
  • Operatőr: Robert D. Yeoman
  • Vágó: Mellissa Bretherton
  • Zene: Theodore Shapiro
13 hozzászólás

marco

4 éve, 10 hónapja és 18 napja

rDAVE írta:
Jobb volt, mint amire számította, sokkal jobb, bár nem tudtam előre, hogy ennyi káromkodás és pénisz lesz benne... A kritikát csak most olvastam el, azt hittem délutáni vígjáték, szóval nem voltam felkészülve.
Öreg hiba, ezzel kellett volna kezdeni! Akkor tudtad volna hogy milyen a humor benne!

Hatalmas film, várom hogy jöjjön HBO-ra.

válasz erre

rDAVE

4 éve, 10 hónapja és 18 napja

Jobb volt, mint amire számította, sokkal jobb, bár nem tudtam előre, hogy ennyi káromkodás és pénisz lesz benne... A kritikát csak most olvastam el, azt hittem délutáni vígjáték, szóval nem voltam felkészülve.

válasz erre

teglasdavid

5 éve, 2 hónapja és 9 napja

Nagyon jó film,csak ajánlani tudom. !

válasz erre

Gólem

5 éve, 2 hónapja és 15 napja

Megnéztem. Fájt a hasam a röhögéstől sokszor. Nagyon jó vígjáték, és nagyon tetszett a sok magyar jelenet.

válasz erre

marco

5 éve, 2 hónapja és 26 napja

sutiszorny19 írta:
Ha jól tudom valamelyik jelenetét hazánkban forgatták.
Utolsó bekezdés:

"Nekünk magyaroknak a legfontosabb mégis az, hogy a filmet itthon forgatták és az események nagyrészt itthon is játszódnak."

válasz erre

sutiszorny19

5 éve, 2 hónapja és 26 napja

Ha jól tudom valamelyik jelenetét hazánkban forgatták.

válasz erre

fnx

5 éve, 3 hónapja és 4 napja

Amiben Statham benne van, nem lehet rossz film

válasz erre

csirkee

5 éve, 3 hónapja és 5 napja

Szuper jó film, rég nevettem ennyit már egy filmen.

válasz erre

petrovicsz

5 éve, 3 hónapja és 6 napja

Bírom ezt a csajt nagyon, amit láttam eddig tőle azon mindig jót röhögtem. Mindenképp megnézős!

És jó cikk!

válasz erre

totyak

5 éve, 3 hónapja és 6 napja

Melissa McCarthy-tól már láttam két, vagy három vígjátékot, és mindegyiken jókat tudtam nevetni. És ez nagy szó a mai világban, mert a legtöbb vígjáték lapos, mint a 10 forintos. Biztos, hogy ezt is meg fogom nézni.

válasz erre

Yanez

5 éve, 3 hónapja és 6 napja

Jó cikk lett! A film már eddig is felkeltette az érdeklődésem, az előzetes alapján, ez a kritika pedig megpecsételte azt. Manapság ritka a jó humorú film, úgyhogy csemegeként fogom elfogyasztani Melissa McCarthy-t... mármint ezt a filmet.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 3 hónapja és 6 napja

Mindenképpen mégnézem. Nagyon bejön a cikk alapján.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

muki profiljagery1113 profiljaMarduk profiljarDAVE profiljaSándorkolbász profilja