A karate kölyök filmkritika

2010. szeptember 01.
84.1661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Ez a film egy önmagába bújtatott ellentmondás, két lábon járó (vagyis inkább celluloidra rögzített, majd onnan vászonra vetített) mozgóképes ambivalencia. Egyfelől nevezhetjük a tökéletes remake mintaképének is, mivel majdhogynem mindent magában foglal, amit csak elvárhatunk egy méltó újrafeldolgozástól: éppen eléggé marad hű az eredeti alkotás szelleméhez, közben pedig elegendő finomabb, esetenként pedig szembeötlőbb eltérést iktat be ahhoz, hogy saját lábán is képes legyen megállni, önálló produktumként. Másfelől, A karate kölyök új változatához kötődő ordító és megbocsáthatatlan hibák ugyanezen a helyen gyökereznek: egy olyan történetet ismételten vászonra vinni, ami már 1984-ben is elcsépeltnek és klisésnek számított, de akkor még épp átfért a léc alatt, büntetlenül semmiképp sem lehetséges. A karate kölyök papírvékony sztorija és még annál is kevésbé ihletett mondanivalója az elmúlt 26 évben csak még inkább sablonosabbá, megmosolyognivalóvá vált. A remake annyira görcsösen ragaszkodik a tipikus sportfilmes toposzok követéséhez - kezdve az örök vesztes főhőstől, aki egy idős, bölcs mestert talál magának, majd hosszas edzés után nyertesként kerül ki egy versenyből, ahol összemérheti erejét a sokkal esélyesebb és erősebbnek tűnő örök ellenféllel - hogy az újszerűség és eredetiség csak egy-egy pillanatra tud teret nyerni. A karate kölyök akkor sem lenne kevésbé ismerős és középszerű, ha más címmel tálalták volna számunkra.



A karate kölyök filmkritika - 2. kép

Azokból, akiknek az eredeti Karate kölyök franchise gyerekkorukhoz köthető, és mondhatni a Pat Morita által alakított Mr. Miyagi mester tanításain nőttek fel, a 2010-es újrázás minden bizonnyal erősen nosztalgikus érzéseket fog előhozni. Kicsit olyan élmény, mint a középiskolás osztálytalálkozón belefutni ismét az egykori nagy szerelmünkbe; a valaha oly sokat jelentő vágy tárgya szívet melengetően ismerős, de egyben mégis kellően megváltozott ahhoz, hogy megérdemeljen egy második összeismerkedést - az eltelt éveket be kell hozni. Az alapanyag ugyanaz, de az összetétel kicsit módósult, és az arányok is máshova helyeződtek. Az egyik legfontosabb változtatás a helyszín, a 2010-es karate kölyök (szintén megözvegyült, egyedülálló) édesanyja ugyanis egy munkalehetőséget követve ez alkalommal nem Kaliforniába, hanem egyenesen Kínába, a kung fu hazájába utazik csemetéjével egyetemben. Itt álljunk is meg egy szóra, hiszen a címben továbbra is a karate szó szerepel, ami tudnivaló, hogy japán eredetű harcművészet, ahogyan az eredeti Mr. Miyagi is japán származású volt, míg Kínában kung fu-t gyakorolnak az emberek. Mégis, a készítők úgy gondolták meghagyják az ismert címet érintetlenül, félredobva a narratív logikát, és inkább egy márkanévhez ragaszkodnak, ami sokat sejtetően utalhat a remake elkészültének három fő céljára is: pénz, pénz, pénz. Ugyanaz a cím, ugyanazok az elvárások: úgyis ugyanazt kapjuk, amit 26 éve, nemde?

Nos, nem teljesen. Az 1984-es és a 2010-es kiadás közti legnagyobb különbség a hangvételben keresendő. Míg előbbi egy nagy általánosságban véve könnyed és esetenként vígjátékba áthajló családi film volt, addig a remake a forrásmű laza légköréhöz képest maga a sötétség völgye. A két film megközelítése ég és föld, annyira eltérnek egymástól. A karate kölyök 2010-ben átment komolyba, sőt, komorba. A címszereplő nagyritkán mosolyog vagy mond valami vicceset, az őt kínzó banda sokkal kegyetlenebb, mint elődeik, a mentor csökönyös magatartása alatt pedig mély tragédiát találunk.

A karate kölyök filmkritika - 3. kép

Más időket élünk, más szelek fújnak: a jelen társadalom cinikusságon és hiperrealizmuson alapuló prediszpozícióját figyelembe véve (ennek jelei láthatóak például az utóbbi idők képregényadaptációin), nem csoda, hogy az új karate kölyök lelkivilága sem felhőtlen. Ettől földhözragadtabb, valóságosabb lett a felállás, egyértelműen az az elképzelés vezérelte ezt a művészi döntést, hogy véletlenül se nézzük önparódiának vagy sekélyes nosztalgia-fesztnek a filmet. A karate kölyök főszereplői és a tér, amiben mozognak nem cukormázzal bevont mesebeli színhely, hanem a sokszor sötét és kilátástalan való világ.


A karate kölyök filmkritika - 4. kép

A komolyabb atmoszféráért cserében áldozni is kellett, így odalett az eredeti film ártatlansága és gyermeki bája. Garantáltan lesznek nézők, akik azt mondják majd, megérte a mérleg nyelvének a drámai oldal felé történő döntése, míg mások hiányolni fogják a sűrűbben felbukkanó poénokat és a könnyebben megszerethető karaktereket - de erre szokás mondani, hogy ízlések és pofonok. A remake karakterei mindenképpen élőbb, és inkább a többdimenzió felé hajló figurák, míg ezzel szemben az eredeti gárda egysíkú volt. Az új karakterekkel nehezebb lesz azonosulni, pedig kidolgozottabbak, mégis többet kell velük küzdeni, de végül megéri, mert talán így az utolsó csatára több érzelmet is invesztálunk a mesterbe és tanítványába. Ez A karate kölyök nem egy eszképista szórakozást nyújtó darab, hanem - a PG besorolás és a főhős lecsökentett kora ellenére - felnőttebb, érettebb produkció, mint a több mint negyed évszázaddal korábban látott előfutára. 1984-ben még elég volt az Amerikán belüli keletről nyugati partra történő váltás (New Jersey-ből Kaliforniába költözés) okozta kulturális sokk, mint fő konfliktus, ami a protagonistánkat belülről tépte. Ez ma már nem elég, és fel kellett nagyítani a végletekig, ezért Dre Parker (Jaden Smith) és anyja, Sherry (Taraji P. Henson) egészen Ázsiáig utazik. Dre természetesen nem kedveli meg egyből az új otthonát, és a nyelvet sem hajlandó megtanulni. A dolgok azonban kezdenek megváltozni, mikor megismerkedik egy korabeli lánnyal, Meiying-gel (Wenwen Han).


A karate kölyök filmkritika - 5. kép

Sajnos közbeszól egy Cheng nevű idősebb fiú (Zhenwei Wang), aki nem engedi, hogy Dre közelebb kerülhessen a lányhoz, és egyfolytában verekedéseket provokál ki. A cselekmény innen a megszokott séma szerint bontakozik ki: a Dre és Cheng közti ellentét egyre fokozódik; Dre rájön, hogy Mr. Han (Jackie Chan), a lakóközösség mindenese valójában mestere a kung-fu-nak; a fiú ráveszi a férfit, hogy tanítsa meg verekedni; eközben kulturális és osztálybeli különbségek fenyegetik Dre és Meiying kapcsolatát; a tréning megkezdődik, de egyáltalán nem úgy folyik, ahogyan azt Dre gondolta; és végül minden egy nagy fináléban kulminálódik, mely Cheng és Dre nagy, mindent eldöntő harcát mutatja be. A karate kölyökre semmiképp sem azért ülünk be, mert nagy meglepetésekre számítunk, ez a bizonyos szintű kiszámíthatóság negatívumként is felróható, de a film vonzereje is egyben. Tudjuk, hogy miképp végződik a történet, ezért fókuszálhatunk a többi részletre. A főszereplő megfiatalítása (középsulis srácból általános iskolássá) az új forgatókönyv kontextusában nézve nem mondható rossz döntésnek, bár bizonyos ziccerek vitathatatlanul kihasználatlanul maradnak így. Dre épp elég idős ahhoz, hogy a Meiying és közte szövődő románc már hiteles lehessen, fiatalsága miatt viszont még sérülékenyebb és infantilisabb, mint az 1984-es film Danielje. Ralph Macchio karaktere dühös tinédzser volt, aki utálta, hogy az anyja elrángatta magával az ország másik felébe, Dre szimplán nem elég idős még ahhoz, hogy tudja, pontosan mi miatt és kire is dühös, inkább elveszettnek és szomorúnak nevezhető.

Jaden Smith, Will Smith (executive producerként vett részt a film munkálataiban) és Jada Pinkett-Smith fia, színészcsalád sarja, és egy annyira karizmatikus és megnyerő apával, mint amilyen az övé, elkerülhetetlen, hogy legalább egy mikroszkopikus résznyit ne örököljön abból a tehetségből, ami az öregét a szupersztárságig vitte. A kis Smith olyasmi, mint ha az apuci Kicsi Énje lenne, volt honnan tanulnia a millió dolláros mosolyt és a világ női lakosságának jelentős hányadát lábukról ledöntő egysorosokat. Ha nem is ér (még) apja nyomába, mindent bevet, hogy rá hasonlítson, ami mondjuk sajnálatosan sok erőltetett és átlátszó próbálkozásban végződik.

A karate kölyök filmkritika - 6. kép

A Karate kölyök széria Ralph Macchio nevét egyik pillanatról a másikra tette világhírűvé, majd a színész hasonló gyorsasággal el is tűnt a süllyesztőben. Jadent lehet szeretni és nem szeretni (én személy szerint inkább nem szeretem), de azt el kell ismerni, hogy van benne kellő potenciál. Az ifjú Smith-ből még hiányzik az a sárm, ami Willt jellemezte a Kaliforniába jöttem idején, de azért így is hozza ismételten azt a "cukiságot" amit már megcsillogtathatott A boldogság nyomában hajléktalan lurkójaként. De nagyon hamarosan, a tini- majd a felnőttkor felé érve változni fog a helyzet, és ha nem szedi össze magát, ez a most még aranyos magamutogatás könnyen átmegy idegesítő arroganciába.


A karate kölyök filmkritika - 7. kép

A Jackie Chan által megformált Mr. Han csak távolról emlékeztet a Pat Morita-féle klasszikus Mr. Miyagira. A humoros elemekből nagyon kevés maradt csak meg, ami meglepő, figyelembe véve, hogy Chan kiváló komikus, nem csak akciósztár. A Miyagi múltjában fellelhető szomorú incidens, amire csak kis utalást kapunk az 1984-es filmben, fel lett fújva egy mindent megváltoztató, szörnyű tragédiára. Chan így lehetőséget kap drámai eszköztárának kihasználására is, valamint sokkal elfogadhatóbb, hitelesebb egy idősebb, megtört karakterként verekedni látni, mint mondjuk a Csúcsformában filmekben, amelyekben már csak régi önmaga kifakult árnyéka, mégis szuperhősként igyekeznek eladni nekünk. Utóbbi már-már a sci-fi határán mozog, de egy öreg karbantartó, aki egy 12 évest tanít kung-fu-ra jóval életszerűbb, vagy legalábbis könnyebben befogadható. Harald Zwart (ÖcsiKém, A rózsaszín párduc 2.) direktor tisztes munkát végez, de nincs semmi kiemelkedő a teljesítményében, A karate kölyök szép látvánnyal bír, de ez operatőr és a csodálatos kínai táj, illetve nevezetességek (ne is figyelj a kommunista elnyomásra, milyen gyönyörű a Nagy Fal!) érdeme. James Horner unalmas zenéje, és a több mint két órányi játékidő sem segít a film nézhetőségén. A nagy felhajtás ellenére a záró kung-fu verseny kicsit csalódást okozó, a kis Dre tudásából nem sokat kapunk, és a verekedések is idegesítő MTV-módra vannak vágva, gyors, ugráló képeket látunk, kivehető akció helyett.

A karate kölyök filmkritika - 8. kép

A karate kölyök ugyan lejárja a kötelező köröket (tréning montázs, adrenalinpumpáló zene, szülőbarát bölcseletek, a kerítésfestés és hasonló edzőmódszerek egy új, de hasonlóképpen furcsa megoldása sűrítve, abszurd mód túljátszott gonosz Dojo vezető, utalások az eredeti filmre és így tovább), de amúgy hiányzik belőle az a megfoghatatlan varázs, ami 1984-ben jelen volt. Megpróbál szubtilis lenni, de végezetül otrombán direkt minden mozzanata. A komolyabb hangulat érékelhető próbálkozás, de az igyekezetnek erőltetett és súlytalan dráma a vége. Felesleges, de nézhető remake, nosztalgikus élmény az idősebbeknek, újszerű kaland a kicsiknek, és a legfőbb erőssége Jackie Chan, plusz a látvány.

A karate kölyök előzetes

 

A karate kölyök / The Karate Kid (2010)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2010. szeptember 02.
  • Rendezte: Harald Zwart
  • Hossz: 140 perc
  • 2010-09-01 20:55:38 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_karate_kolyok_1.jpg
  • Szereplők: Jaden Smith, Jackie Chan, Wenwen Han, Taraji P. Henson, Zhenwei Wang, Rongguang Yu
  • Forgatókönyv: Christopher Murphey, Robert Mark Kamen
  • Operatőr: Roger Pratt
  • Vágó: Joel Negron
  • Zene: James Horner
Harald Zwart 140 James Horner 2010-09-01 20:55:38 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_karate_kolyok_1.jpg
19 hozzászólás

Tibit

14 éve, 9 hónapja és 21 napja

gocsa írta:
Omagi? Mármint Miyagira gondolsz?mosolygó smiley Ahogy a cikkben is szerepel, Jadenben szerintem van potenciál, látszik, hogy apja fia, de sokan már most nem kedvelik, és tényleg meg lehet utálni, belátom. Ráadásul ha később is ien kis öntelt, idegesítő ficsúr marad.. És ha rossz irányba megy/viszik, akkor lehet nem is lesz soha olyan jó színész, mint Will. Úgy gondolom korai még véleményt alkotni, várni kell és meglátjuk mi lesz. Ki kell bújnia a szülei árnyékából, és akkor nem fogják azt gondolni az emberek - ahogyan te is - hogy csak a neve miatt van ott, ahol.
Igen-igen, Miyagi, nem tudom miért írtam Omagi-t! mosolygó smiley Kicsit hasonlítanak azért.
Akkor várjunk, bár sztem később sem lesz nagy durranás. Nem nagyon tudom elképzelni más szerepekben. Ebben is csak azért, mert más megtette helyetem.

válasz erre

gocsa

14 éve, 9 hónapja és 21 napja

Tibit írta:
Most a gyerekei tényleg akkora nagy tehetségek? A lánya azt hiszem a Madagaszkárban volt szinkrohang. Szerintem inkább csak a név miatt kapnak szerepeket.

Chackie Chan-hez illik a szerep, hasonlít egy kicsit az öreg Omagira.
Omagi? Mármint Miyagira gondolsz?mosolygó smiley Ahogy a cikkben is szerepel, Jadenben szerintem van potenciál, látszik, hogy apja fia, de sokan már most nem kedvelik, és tényleg meg lehet utálni, belátom. Ráadásul ha később is ien kis öntelt, idegesítő ficsúr marad.. És ha rossz irányba megy/viszik, akkor lehet nem is lesz soha olyan jó színész, mint Will. Úgy gondolom korai még véleményt alkotni, várni kell és meglátjuk mi lesz. Ki kell bújnia a szülei árnyékából, és akkor nem fogják azt gondolni az emberek - ahogyan te is - hogy csak a neve miatt van ott, ahol.

válasz erre

Tibit

14 éve, 9 hónapja és 22 napja

Most a gyerekei tényleg akkora nagy tehetségek? A lánya azt hiszem a Madagaszkárban volt szinkrohang. Szerintem inkább csak a név miatt kapnak szerepeket.

Chackie Chan-hez illik a szerep, hasonlít egy kicsit az öreg Omagira.

válasz erre

gocsa

14 éve, 9 hónapja és 22 napja

Igenröhögő smiley Will Smith csemetéje. De elég lenne a cikkbe belepillantani és rájönnélröhögő smiley

válasz erre

Shade

14 éve, 9 hónapja és 22 napja

gocsa írta:
Csak mert fonott haja van?mosolygó smiley Egyébként a faterja se volt annyira férfias jelenség, elég sokáigmosolygó smiley
Jó de akkor most fiu?röhögő smiley

válasz erre

gocsa

14 éve, 9 hónapja és 22 napja

Shade írta:
Jó film lehet, Jackie Chan jól megöregedett. röhögő smiley A főszereplő gyerekről meg még mindíg nemtudom eldönetni, hogy fiu vagy lány. Baromira lánynak tűnik, de mégis fiúnak....hmmm.
Csak mert fonott haja van?mosolygó smiley Egyébként a faterja se volt annyira férfias jelenség, elég sokáigmosolygó smiley

válasz erre

Shade

14 éve, 9 hónapja és 22 napja

Jó film lehet, Jackie Chan jól megöregedett. röhögő smiley A főszereplő gyerekről meg még mindíg nemtudom eldönetni, hogy fiu vagy lány. Baromira lánynak tűnik, de mégis fiúnak....hmmm.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljaXTomiX0029 profilja