A karate kölyök filmkritika

2010. szeptember 01.
81.0621
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Ez a film egy önmagába bújtatott ellentmondás, két lábon járó (vagyis inkább celluloidra rögzített, majd onnan vászonra vetített) mozgóképes ambivalencia. Egyfelől nevezhetjük a tökéletes remake mintaképének is, mivel majdhogynem mindent magában foglal, amit csak elvárhatunk egy méltó újrafeldolgozástól: éppen eléggé marad hű az eredeti alkotás szelleméhez, közben pedig elegendő finomabb, esetenként pedig szembeötlőbb eltérést iktat be ahhoz, hogy saját lábán is képes legyen megállni, önálló produktumként. Másfelől, A karate kölyök új változatához kötődő ordító és megbocsáthatatlan hibák ugyanezen a helyen gyökereznek: egy olyan történetet ismételten vászonra vinni, ami már 1984-ben is elcsépeltnek és klisésnek számított, de akkor még épp átfért a léc alatt, büntetlenül semmiképp sem lehetséges. A karate kölyök papírvékony sztorija és még annál is kevésbé ihletett mondanivalója az elmúlt 26 évben csak még inkább sablonosabbá, megmosolyognivalóvá vált. A remake annyira görcsösen ragaszkodik a tipikus sportfilmes toposzok követéséhez - kezdve az örök vesztes főhőstől, aki egy idős, bölcs mestert talál magának, majd hosszas edzés után nyertesként kerül ki egy versenyből, ahol összemérheti erejét a sokkal esélyesebb és erősebbnek tűnő örök ellenféllel - hogy az újszerűség és eredetiség csak egy-egy pillanatra tud teret nyerni. A karate kölyök akkor sem lenne kevésbé ismerős és középszerű, ha más címmel tálalták volna számunkra.A karate kölyök filmkritika - 2. kép

Azokból, akiknek az eredeti Karate kölyök franchise gyerekkorukhoz köthető, és mondhatni a Pat Morita által alakított Mr. Miyagi mester tanításain nőttek fel, a 2010-es újrázás minden bizonnyal erősen nosztalgikus érzéseket fog előhozni. Kicsit olyan élmény, mint a középiskolás osztálytalálkozón belefutni ismét az egykori nagy szerelmünkbe; a valaha oly sokat jelentő vágy tárgya szívet melengetően ismerős, de egyben mégis kellően megváltozott ahhoz, hogy megérdemeljen egy második összeismerkedést - az eltelt éveket be kell hozni. Az alapanyag ugyanaz, de az összetétel kicsit módósult, és az arányok is máshova helyeződtek. Az egyik legfontosabb változtatás a helyszín, a 2010-es karate kölyök (szintén megözvegyült, egyedülálló) édesanyja ugyanis egy munkalehetőséget követve ez alkalommal nem Kaliforniába, hanem egyenesen Kínába, a kung fu hazájába utazik csemetéjével egyetemben. Itt álljunk is meg egy szóra, hiszen a címben továbbra is a karate szó szerepel, ami tudnivaló, hogy japán eredetű harcművészet, ahogyan az eredeti Mr. Miyagi is japán származású volt, míg Kínában kung fu-t gyakorolnak az emberek. Mégis, a készítők úgy gondolták meghagyják az ismert címet érintetlenül, félredobva a narratív logikát, és inkább egy márkanévhez ragaszkodnak, ami sokat sejtetően utalhat a remake elkészültének három fő céljára is: pénz, pénz, pénz. Ugyanaz a cím, ugyanazok az elvárások: úgyis ugyanazt kapjuk, amit 26 éve, nemde?

Nos, nem teljesen. Az 1984-es és a 2010-es kiadás közti legnagyobb különbség a hangvételben keresendő. Míg előbbi egy nagy általánosságban véve könnyed és esetenként vígjátékba áthajló családi film volt, addig a remake a forrásmű laza légköréhöz képest maga a sötétség völgye. A két film megközelítése ég és föld, annyira eltérnek egymástól. A karate kölyök 2010-ben átment komolyba, sőt, komorba. A címszereplő nagyritkán mosolyog vagy mond valami vicceset, az őt kínzó banda sokkal kegyetlenebb, mint elődeik, a mentor csökönyös magatartása alatt pedig mély tragédiát találunk.

A karate kölyök filmkritika - 3. kép

Más időket élünk, más szelek fújnak: a jelen társadalom cinikusságon és hiperrealizmuson alapuló prediszpozícióját figyelembe véve (ennek jelei láthatóak például az utóbbi idők képregényadaptációin), nem csoda, hogy az új karate kölyök lelkivilága sem felhőtlen. Ettől földhözragadtabb, valóságosabb lett a felállás, egyértelműen az az elképzelés vezérelte ezt a művészi döntést, hogy véletlenül se nézzük önparódiának vagy sekélyes nosztalgia-fesztnek a filmet. A karate kölyök főszereplői és a tér, amiben mozognak nem cukormázzal bevont mesebeli színhely, hanem a sokszor sötét és kilátástalan való világ.


A karate kölyök filmkritika - 4. kép

A komolyabb atmoszféráért cserében áldozni is kellett, így odalett az eredeti film ártatlansága és gyermeki bája. Garantáltan lesznek nézők, akik azt mondják majd, megérte a mérleg nyelvének a drámai oldal felé történő döntése, míg mások hiányolni fogják a sűrűbben felbukkanó poénokat és a könnyebben megszerethető karaktereket - de erre szokás mondani, hogy ízlések és pofonok. A remake karakterei mindenképpen élőbb, és inkább a többdimenzió felé hajló figurák, míg ezzel szemben az eredeti gárda egysíkú volt. Az új karakterekkel nehezebb lesz azonosulni, pedig kidolgozottabbak, mégis többet kell velük küzdeni, de végül megéri, mert talán így az utolsó csatára több érzelmet is invesztálunk a mesterbe és tanítványába. Ez A karate kölyök nem egy eszképista szórakozást nyújtó darab, hanem - a PG besorolás és a főhős lecsökentett kora ellenére - felnőttebb, érettebb produkció, mint a több mint negyed évszázaddal korábban látott előfutára. 1984-ben még elég volt az Amerikán belüli keletről nyugati partra történő váltás (New Jersey-ből Kaliforniába költözés) okozta kulturális sokk, mint fő konfliktus, ami a protagonistánkat belülről tépte. Ez ma már nem elég, és fel kellett nagyítani a végletekig, ezért Dre Parker (Jaden Smith) és anyja, Sherry (Taraji P. Henson) egészen Ázsiáig utazik. Dre természetesen nem kedveli meg egyből az új otthonát, és a nyelvet sem hajlandó megtanulni. A dolgok azonban kezdenek megváltozni, mikor megismerkedik egy korabeli lánnyal, Meiying-gel (Wenwen Han).


A karate kölyök filmkritika - 5. kép

Sajnos közbeszól egy Cheng nevű idősebb fiú (Zhenwei Wang), aki nem engedi, hogy Dre közelebb kerülhessen a lányhoz, és egyfolytában verekedéseket provokál ki. A cselekmény innen a megszokott séma szerint bontakozik ki: a Dre és Cheng közti ellentét egyre fokozódik; Dre rájön, hogy Mr. Han (Jackie Chan), a lakóközösség mindenese valójában mestere a kung-fu-nak; a fiú ráveszi a férfit, hogy tanítsa meg verekedni; eközben kulturális és osztálybeli különbségek fenyegetik Dre és Meiying kapcsolatát; a tréning megkezdődik, de egyáltalán nem úgy folyik, ahogyan azt Dre gondolta; és végül minden egy nagy fináléban kulminálódik, mely Cheng és Dre nagy, mindent eldöntő harcát mutatja be. A karate kölyökre semmiképp sem azért ülünk be, mert nagy meglepetésekre számítunk, ez a bizonyos szintű kiszámíthatóság negatívumként is felróható, de a film vonzereje is egyben. Tudjuk, hogy miképp végződik a történet, ezért fókuszálhatunk a többi részletre. A főszereplő megfiatalítása (középsulis srácból általános iskolássá) az új forgatókönyv kontextusában nézve nem mondható rossz döntésnek, bár bizonyos ziccerek vitathatatlanul kihasználatlanul maradnak így. Dre épp elég idős ahhoz, hogy a Meiying és közte szövődő románc már hiteles lehessen, fiatalsága miatt viszont még sérülékenyebb és infantilisabb, mint az 1984-es film Danielje. Ralph Macchio karaktere dühös tinédzser volt, aki utálta, hogy az anyja elrángatta magával az ország másik felébe, Dre szimplán nem elég idős még ahhoz, hogy tudja, pontosan mi miatt és kire is dühös, inkább elveszettnek és szomorúnak nevezhető.

Jaden Smith, Will Smith (executive producerként vett részt a film munkálataiban) és Jada Pinkett-Smith fia, színészcsalád sarja, és egy annyira karizmatikus és megnyerő apával, mint amilyen az övé, elkerülhetetlen, hogy legalább egy mikroszkopikus résznyit ne örököljön abból a tehetségből, ami az öregét a szupersztárságig vitte. A kis Smith olyasmi, mint ha az apuci Kicsi Énje lenne, volt honnan tanulnia a millió dolláros mosolyt és a világ női lakosságának jelentős hányadát lábukról ledöntő egysorosokat. Ha nem is ér (még) apja nyomába, mindent bevet, hogy rá hasonlítson, ami mondjuk sajnálatosan sok erőltetett és átlátszó próbálkozásban végződik.

A karate kölyök filmkritika - 6. kép

A Karate kölyök széria Ralph Macchio nevét egyik pillanatról a másikra tette világhírűvé, majd a színész hasonló gyorsasággal el is tűnt a süllyesztőben. Jadent lehet szeretni és nem szeretni (én személy szerint inkább nem szeretem), de azt el kell ismerni, hogy van benne kellő potenciál. Az ifjú Smith-ből még hiányzik az a sárm, ami Willt jellemezte a Kaliforniába jöttem idején, de azért így is hozza ismételten azt a "cukiságot" amit már megcsillogtathatott A boldogság nyomában hajléktalan lurkójaként. De nagyon hamarosan, a tini- majd a felnőttkor felé érve változni fog a helyzet, és ha nem szedi össze magát, ez a most még aranyos magamutogatás könnyen átmegy idegesítő arroganciába.


A karate kölyök filmkritika - 7. kép

A Jackie Chan által megformált Mr. Han csak távolról emlékeztet a Pat Morita-féle klasszikus Mr. Miyagira. A humoros elemekből nagyon kevés maradt csak meg, ami meglepő, figyelembe véve, hogy Chan kiváló komikus, nem csak akciósztár. A Miyagi múltjában fellelhető szomorú incidens, amire csak kis utalást kapunk az 1984-es filmben, fel lett fújva egy mindent megváltoztató, szörnyű tragédiára. Chan így lehetőséget kap drámai eszköztárának kihasználására is, valamint sokkal elfogadhatóbb, hitelesebb egy idősebb, megtört karakterként verekedni látni, mint mondjuk a Csúcsformában filmekben, amelyekben már csak régi önmaga kifakult árnyéka, mégis szuperhősként igyekeznek eladni nekünk. Utóbbi már-már a sci-fi határán mozog, de egy öreg karbantartó, aki egy 12 évest tanít kung-fu-ra jóval életszerűbb, vagy legalábbis könnyebben befogadható. Harald Zwart (ÖcsiKém, A rózsaszín párduc 2.) direktor tisztes munkát végez, de nincs semmi kiemelkedő a teljesítményében, A karate kölyök szép látvánnyal bír, de ez operatőr és a csodálatos kínai táj, illetve nevezetességek (ne is figyelj a kommunista elnyomásra, milyen gyönyörű a Nagy Fal!) érdeme. James Horner unalmas zenéje, és a több mint két órányi játékidő sem segít a film nézhetőségén. A nagy felhajtás ellenére a záró kung-fu verseny kicsit csalódást okozó, a kis Dre tudásából nem sokat kapunk, és a verekedések is idegesítő MTV-módra vannak vágva, gyors, ugráló képeket látunk, kivehető akció helyett.

A karate kölyök filmkritika - 8. kép

A karate kölyök ugyan lejárja a kötelező köröket (tréning montázs, adrenalinpumpáló zene, szülőbarát bölcseletek, a kerítésfestés és hasonló edzőmódszerek egy új, de hasonlóképpen furcsa megoldása sűrítve, abszurd mód túljátszott gonosz Dojo vezető, utalások az eredeti filmre és így tovább), de amúgy hiányzik belőle az a megfoghatatlan varázs, ami 1984-ben jelen volt. Megpróbál szubtilis lenni, de végezetül otrombán direkt minden mozzanata. A komolyabb hangulat érékelhető próbálkozás, de az igyekezetnek erőltetett és súlytalan dráma a vége. Felesleges, de nézhető remake, nosztalgikus élmény az idősebbeknek, újszerű kaland a kicsiknek, és a legfőbb erőssége Jackie Chan, plusz a látvány.

A karate kölyök előzetes

 

A karate kölyök filmkritika / The Karate Kid (2010)

  • Műfaj: akció
  • Hazai premier: 2010. szeptember 02.
  • Rendezte: Harald Zwart
  • Hossz: 140 perc
  • Szereplők: Jaden Smith, Jackie Chan, Wenwen Han, Taraji P. Henson, Zhenwei Wang, Rongguang Yu
  • Forgatókönyv: Christopher Murphey, Robert Mark Kamen
  • Operatőr: Roger Pratt
  • Vágó: Joel Negron
  • Zene: James Horner
19 hozzászólás

juhaszandor

7 éve, 4 hónapja és 7 napja

Nagyon jó film a fiatal színész ellenére.

válasz erre

BDSAeron

9 éve, 2 hónapja és 16 napja

nagyon jóóó! Ez jól sikerült film lett. Először mikor hallottam róla : mégegy???? De kellemesen csalódtam benne.

válasz erre

Vendég

10 éve, 4 hónapja és 19 napja

I,love kerete keliök

válasz erre

Vendég

10 éve, 5 hónapja és 6 napja

Nagyon jó szerintem a film Jaden Smith nagyon jó volt Jackie Chan meg még mindig ő a király én is szerepelnék egy filmben Jackie Channal mert tudni illik én is karatézom ALÁÍRÁS:Zvelihár Szabolcs

válasz erre

gocsa

10 éve, 6 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
igen képzeld fiu !!! nem nan vicces
Hát most nézve, Shade az ő emo haircut-jával azért nem túl jogosan kéri számon a főszereplő srác nemét

válasz erre

gocsa

10 éve, 6 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
Nem tudom miert kell egy erosen korhataros filmen szamon kerni az "mtv"-s vagast a verekedeseknel. Mashogy eleg nehez lett volna elerni, hogy ne latszodjanak a veres pofonok amire annyira lelkesen mozdul minden jogvedo idiota szervezet. A vegen meg 18as karikaval kerult volna moziba, az a korosztaly viszont aligha vevo ra.
Teljesen félreértettél. Dehogy a vért hiányoltam, kétlem amúgy is, hogy "véres pofonok" egyáltalán lennének vagy nem járnának azonnali kizárással egy gyerekversenyen. Az MTV-s vágás alatt a klipszerű, epileptikus gyors vágásokat értem, MTV, mint a zenecsatorna, amin elvileg videoklipek mennek (bár manapság már ez sem nagyon igaz), éérted.

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 3 napja

Shade írta:
Jó film lehet, Jackie Chan jól megöregedett. A főszereplő gyerekről meg még mindíg nemtudom eldönetni, hogy fiu vagy lány. Baromira lánynak tűnik, de mégis fiúnak....hmmm.
mert mondjuk az is!!!!

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 3 napja

Shade írta:
Jó de akkor most fiu?
igen képzeld fiu !!! nem nan vicces

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 18 napja

Nem tudom miert kell egy erosen korhataros filmen szamon kerni az "mtv"-s vagast a verekedeseknel. Mashogy eleg nehez lett volna elerni, hogy ne latszodjanak a veres pofonok amire annyira lelkesen mozdul minden jogvedo idiota szervezet. A vegen meg 18as karikaval kerult volna moziba, az a korosztaly viszont aligha vevo ra.

válasz erre

totyak

10 éve, 6 hónapja és 23 napja

Az eredeti részeket láttam és tetszettek is. Gondolom ez a remake az első epizódot dolgozza fel? Lehet, hogy lesz folytatás?

válasz erre

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 4 napja

Kár hogy Jackie Chan ebben nem olyan mint a több filmben, itt csak olyan mellékszereplő és tök öreg.

válasz erre

gocsa

10 éve, 7 hónapja és 4 napja

Tibit írta:
Igen-igen, Miyagi, nem tudom miért írtam Omagi-t! Kicsit hasonlítanak azért.
Akkor várjunk, bár sztem később sem lesz nagy durranás. Nem nagyon tudom elképzelni más szerepekben. Ebben is csak azért, mert más megtette helyetem.
Talán Will Smith-t volt ember, aki el tudta volna képzelni anno a 80-as évek végén akcióhősként, sőt, drámai filmek főszereplőjeként, mikor akkor még alig több mint 20 évesen, pálcikaszerű kezeivel és lábaival kalimpált, ugrabugrált, hülyéskedett és rappelt a Kaliforniába jöttem-ben? Gondolta szerinted valaki a 80-as évek végén, mikor még Will Grammy-nyertes hip-hop előadó volt, hogy egyszer Oscar-díjra is jelölik?

válasz erre
12a(z) 2 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljarDAVE profiljaSándorkolbász profiljagery1113 profiljaManiac profilja