A holnap határa filmkritika

2014. május 28.
71.8361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Manapság, a fogyasztói társadalom, illetve a monumentális világvállalatok és filmstúdiók másodvirágzásának idejében a hollywoodi blockbusterek dömpingjének korát éljük, amikor egy éven belül már nem csupán egy-két, óriás költségvetésű film kerül a mozikba, hanem minden hónapra jut legalább ugyanennyi szuperprodukció. (Noha a minőség ez esetben sem igazán arányos a mennyiséggel, mint tudjuk, a blockbusterek általában nem is feltétlenül erről szólnak.) Az audiovizuális effektusok robbanásszerű fejlődésével e filmek igen gyakran a sci-fi sokak által kedvelt műfajából táplálkoznak - és eme trend alól a Tom Cruise nevével fémjelzett, potom 178 millió dollárból készült A holnap határa sem képez kivételt.


A rendkívül látványosra, a tartalmat és a bevételt illetően azonban felemásra sikeredett Feledés után tehát a karrierje csúcsát alighanem maga mögött tudó Cruise újfent egy sci-fivel próbálkozik, ezúttal a Bourne-rejtély és a Mr. és Mrs. Smith című filmekről ismerős Doug Liman rendező irányítása mellett. Noha A holnap határa koncepciója részben hasonló a Feledéséhez, a csavart ez alkalommal a megszálló földönkívüliek más jellegű ténykedése képezi: a főszereplő időhurokba kerül, vagyis újra meg újra átéli ugyanazokat az eseményeket, csak minden esetben egy kicsit másképpen, míg végül meg nem találja a megoldást a hurok megszakítására.

William Cage őrnagy (Cruise) egy harctéri múlttal egyáltalán nem rendelkező, valójában a marketingben jeleskedő katonatiszt, aki az események ironikus összjátéka folytán egy földönkívüli invázió kellős közepébe csöppen a francia partvonalon. A csata poklában természetesen ő sem sokáig húzza, ám halála után legnagyobb megdöbbenésére újfent az előző napra ébred. Az utolsó napját ily módon újra meg újra átélni kénytelen férfi egyre ügyesebb és tapasztaltabb lesz, és keresni kezdi a kiutat önnön végzete, illetve az idegenekkel szembeni biztos vereség elől. Szinte kilátástalannak látszó küldetésében csupán egyetlen ember, a hősként ünnepelt Rita Vrataski (Emily Blunt) segítségére számíthat, akivel együtt igyekeznek átírni saját, illetve az emberiség látszólag előre elrendelt sorsának menetét.

Brigham tábornok (Brendan Gleeson) csak a belevaló katonákat kedveli, mint amilyen Rita Vrataski (Emily Blunt)

Brigham tábornok (Brendan Gleeson) csak a belevaló katonákat kedveli, mint amilyen Rita Vrataski (Emily Blunt)


A film koncepciója egy japán ifjúsági regény adaptációjából származik, mely érdekfeszítő ugyan, de ha még nem is agyonhasznált, a műfaj rajongói számára távolról sem hat újszerűnek. Legutóbb a Forráskód című moziban akadt dolgunk nagyon hasonló felállással, de az alapötlet már a 2004-ben megjelent Sakurazaka mű idején sem számított újdonságnak, lévén például már a Star Trek tévésorozatban is láthattunk időhurokkal kapcsolatos epizódo(ka)t, de az Idétlen időkig című, 1993-as Harold Ramis komédiában lényegében szintén ugyanazzal a koncepcióval, egy teljes nap újra meg újra történő átélésével találkozhattunk. Habár A holnap határa esetében nem annyira romantikus filmről, mintsem egy sci-fi akciófilmről beszélhetünk, némi átfedés azért mutatkozik, mivel a műfajtól megszokotthoz képest a film narratívája jóval könnyedebb hangvételt képvisel.

Farrell főtörzsőrmestert (Bill Paxton) nem hatják meg a kifogások

Farrell főtörzsőrmestert (Bill Paxton) nem hatják meg a kifogások


Protagonistánk szokatlan szituációkba való keveredésének humorral átitatott bemutatásán kívül a komikus felhang egyértelmű bizonyítékaként szolgál Bill Paxton szarkasztikus főtörzsőrmesterként való szerepeltetése, mely találó poén és egyben főhajtás a veterán színész karrierje előtt. Brendan Gleeson nagydarab, mégis intelligenciát sugárzó tábornoka úgyszintén remekül eltalált karakter, aki adott esetben nem átall visszaélni pozíciójával csupán saját hatalmának fitogtatása vagy rosszallásának kifejezése végett. A játékidő jelentős részében középpontban álló Cruise és Blunt interakciói pedig tele vannak a feszültségoldást célzó, könnyed pillanatokkal, melyet nagyszerűen kiegészít a főtörzs katonai alakulatának tagjaival folytatott, vissza-visszatérő csipkelődés.

Tényleg szükségünk van ezekre a fickókra?

Tényleg szükségünk van ezekre a fickókra?


A színészek tehát bőven hozzák azt, amit egy efféle blockbusterben való alakítástól elvárhatunk, és ahogy az egy ilyen mozinál dukál, az effektekért felelős szakemberek úgyszintén kellőképpen kitesznek magukért. Habár a 3D-nek csupán a film elején, a csatajelenetek alkalmával akad bármiféle szerepe, hogy a későbbiek folyamán teljességgel elveszítse jelentőségét, a részben apokaliptikus helyszíneken keresztül elénk táruló jövő képei hatványozottan stimulálóan hatnak, legyen szó akár a kaotikus küzdelem vagy az inváziót követően földig rombolt város által nyújtott vizualitásról. Az ütős és amikor kell, dinamikus hangeffektek terén sem szenvedünk hiányt, amit Christophe Beck zenéje tesz az érzelmek szintjén is átélhetővé.

A földönkívüli invázió (leg)újabb inkarnációja

A földönkívüli invázió (leg)újabb inkarnációja


A pörgő akció, robbanások és izgalom mellett a cselekmény változatossága is gondoskodik arról, hogy a néző ne unatkozzon a közel kétórás játékidő alatt, lévén hiába éli át hősünk ugyanazt a napot számtalanszor, a tettei révén befolyásolt események szinte sohasem ismétlődnek meg ugyanúgy kétszer egymás után. A narrációra tehát összességében nem panaszkodhatunk, mivel az úgy ahogy elgondolkodtató cselekmény mellett a kellő dinamika és a humor sem hiányzik. Egy hasonlóan kommersz produkciótól aligha várhatunk többet, legfeljebb annyit róhatunk fel az alkotóknak, hogy az I. és a II. világháború eseményeivel kapcsolatos párhuzamok meglehetősen olcsó és ötlettelen húzásnak minősülnek, a franciaországi támadás pedig egyenesen a normandiai partraszállásra hajaz.

Az amerikai-angol hadsereget ezúttal sem virág és bonbon várja

Az amerikai-angol hadsereget ezúttal sem virág és bonbon várja


Eredetiségről tehát eme sci-fi alkotás esetében sem igen beszélhetünk, még ha nem is kell szembesülnünk olyan szintű plágiummal, mint a már emlegetett Feledés megtekintése során. Tény, hogy nem egyszer láthattunk már időutazást, idegen inváziót vagy akár az emberi képességeket drasztikusan megnövelő harci exoskeletont a mozivásznon, melyek némiképp sajátos újrakeverésével van dolgunk.

Mindezt figyelembe véve megállapítható, hogy A holnap határa lényegében tökéletesen illeszkedik a kor tipikus hollywoodi blockbustereinek sorába - ugyanakkor az átlagból némiképp kiemeli, hogy a cselekmény valamelyest az agyunkat is igénybe veszi megtekintés közben. A látványos és akciódús szuperprodukciók híveinek, illetve a casual sci-fi kedvelőknek minden bizonnyal bejön majd a film, de kellően alacsony elvárások mellett talán a műfaj hardcore rajongói is élvezni fogják.

Én már látom a jövőt, te nem?

Én már látom a jövőt, te nem?




A holnap határa előzetes

 

A holnap határa / Edge of Tomorrow (2014)

  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2014. május 29.
  • Rendezte: Doug Liman
  • Hossz: 113 perc
  • 2014-05-28 14:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_holnap_hatara_1.jpg
  • Szereplők: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson
  • Forgatókönyv: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
  • Operatőr: Dion Beebe
  • Vágó: James Herbert, Laura Jennings
  • Zene: Christophe Beck
Doug Liman 113 Christophe Beck 2014-05-28 14:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_holnap_hatara_1.jpg
11 hozzászólás

rDAVE

10 éve, 4 hónapja és 21 napja

Nem is volt rossz, sőt tetszett. Bár nem egyedi és még egy kis giccs is beleférkőzött, viszont végig szórakoztató volt, szóval jó ez. mosolygó smiley

válasz erre

gokuvsvegita

10 éve, 8 hónapja és 4 napja

Ez a film nekem így elsőre nem tetszik. Nem hű a mangához amiből készítették!!!

válasz erre

PaulMarloW

10 éve, 8 hónapja és 8 napja

Teljesen korrekt a film.Tom Cruiset nem szeretem a vallási nézetei miatt de mint színész, bajom nincs vele..Talán a ferde fogsorával röhögő smiley

Egyébként a filmen nagyon érződik az, hogy manga az alapja.Ami nem gond...sőt.

Ja és arról nem is beszélve hogy Emily Blunt az első olyan fitt hölgy akinek az izomzata miatt estem majdnem szerelembe. (Ugye az ominózus jelenet amikor fekvőtámaszból -vagy miből- tekint fel Tom-ra na ott minden alkalommal elrabolta a szívem.)Majd később rájöttem hogy eme színésznő még helyes is. röhögő smiley

válasz erre

1000feri

10 éve, 8 hónapja és 17 napja

talán...majd 1x kacsintó smiley

válasz erre

Scoo

10 éve, 9 hónapja és 5 napja

Én nagyon elégedett vagyok a filmmel. Nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyed, humoros lesz. Sokat lehet rajta kuncogni. Persze ez csak az elejére igaz, utána megkapjuk a drámai tartalmat és hangulatot is. A történet is nagyon rendben van (az utolsó egy perc írtam volna meg másképp). A látványról nem kell beszélni, hiszen az szuper.
A Godzilla, X-men és e között talán ezt a filmet élveztem a legjobban (egyértelműen csak az X-men van vele versenyben, de ha választanom kellene melyik nézzem meg megint, akkor ezt választanám). Szerintem minden sci-fi kedvelő nézze meg, a hardcore fanok is. A műfaj iránt kicsit is érdeklődök szerintem élvezni fogják. Megtekintése moziban ajánlott, de elég a 2D.

válasz erre

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 6 napja

rDAVE írta:
Film szezon van. röhögő smiley Jön a jó idő, ezért pedig az emberek mennek moziba.

A film nem tűnik nekem érdekesnek, de egyszer majd megnézem.
Régen még úgy volt, hogy akkor mentek moziba a népek, amikor pocsék volt az idő... Hiába, változik a világmosolygó smiley

válasz erre

dedikiraly007

10 éve, 9 hónapja és 6 napja

Tom Cruise-nak sztem elég ütős és akciódús filmjei vannak amúgy mosolygó smiley

válasz erre

marco

10 éve, 9 hónapja és 6 napja

Naggggyon tetszett a film! Tom Cruise-t csipem, ezt a stílust imádom. Ütős kombó!mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

10 éve, 9 hónapja és 6 napja

wegh írta:
Mostanában egyre több a filmkritika az oldalon, aminek én csak örülök mosolygó smiley . Nekem ez a film, abszolút nem mozgatja meg a fantáziám, Cruise-ot se igazán kedvelem.
Film szezon van. röhögő smiley Jön a jó idő, ezért pedig az emberek mennek moziba.

A film nem tűnik nekem érdekesnek, de egyszer majd megnézem.

válasz erre

wegh

10 éve, 9 hónapja és 6 napja

Mostanában egyre több a filmkritika az oldalon, aminek én csak örülök mosolygó smiley . Nekem ez a film, abszolút nem mozgatja meg a fantáziám, Cruise-ot se igazán kedvelem.

válasz erre

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 6 napja

Jujj de jó filmnek ígérkeik!mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profiljaiPet profilja