A hobbit - Az öt sereg csatája filmkritika

2014. december 17.
71.3551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Egy esztendővel ezelőtt a Smaug pusztasága igazi cliffhangerrel végződött, nyilván azért, hogy tűkön ülve várjuk a befejezést - ám nem az álmából felébresztett, dühös és bosszúszomjas sárkány volt az egyetlen elvarratlan szál a történetben. Tóváros lakóinak sorsa mellett olyan kérdések is nyitva maradtak, hogy például hol van az olyannyira keresett Arken-kő, hová tűnt az ork vezért üldöző Legolas, mi lesz a Dol Guldurban bebörtönzött Gandalf sorsa, és még sorolhatnánk.


Az öt sereg csatájában természetesen megkapjuk a választ a kérdéseinkre, mint ahogyan arra is, hogyan illeszkednek az események a Gyűrűk Ura világába. A Hobbit-trilógia első két felvonásának megtekintésekor már tanúi lehettünk, hogy Peter Jackson aprólékos figyelmet szentel a kontinuitás megőrzésének, sőt kihangsúlyozásának, és ez most sincs másképpen, miközben természetesen a harci jelenetekre és a mindent eldöntő, végső ütközetre is nagy hangsúlyt fektetett. Jackson és írótársai attól sem riadtak vissza, hogy a Tolkien által a rövidke regényben meg sem említett eseményekhez vagy szereplőkhöz nyúljanak, akik személyes történetszála ezáltal néha még jobban kibontásra és elvarrásra került, mint némelyik, a moziváltozatban "saját jogon" részt vevő karakteré.

A tetőponton felfüggesztett cselekménynek köszönhetően a nézőnek nem sok ideje van ráhangolódni a befejező epizódra - ami olyan szempontból ugyan nem okoz problémát, hogy a gyors egymásutánban bekövetkező események révén az alkotók azonnal berántanak bennünket, az aktuális "állás" felidézése végett azonban aki csak teheti, mégis jobban teszi, ha mozizás előtt újra előveszi az első két, vagy legalább a második részt frissítésképpen. Tény, hogy Smaug rohama Tóváros ellen - egy-két nyilvánvaló képtelenség ellenére - izgalmasra és rendkívül látványosra sikeredett, és utána sem dőlhetünk hátra a székünkben, mivel máris kezdetét veszi az Erebor kincséért és Középfölde ezen szekciójának birtoklásáért folyó küzdelem felvezetése.

Smaug pusztasága kiterjesztésén munkálkodik

Smaug pusztasága kiterjesztésén munkálkodik


A tempó itt már általában nem olyan lassú, mint a közbülső epizód sok esetben kényszerből elnyújtott cselekménye - amire ugyebár azért volt szükség, mert a két részesre tervezett széria helyett végül három részre bontották a hosszúsága révén ezt egyáltalán nem indokló anyagot -, az események gördülékenyen követik egymást, és a rövidebb játékidő még kevesebb teret enged az üresjáratoknak. Az Erebor visszafoglalása utáni patthelyzet kiélezettsége már-már kézzelfogható, az előjelek vészjóslóak, ahogy mindenki a kincsre és a hegyre feni a fogát. Thorin, a törpkirály korábban már fokozatosan felvezetett őrülete pedig egészen hihető és nyomasztó, ami A király visszatér végső ütközete előttihez hasonlóan reménytelen hangulatot kölcsönöz a narratívának.

A király visszatér Ereborba

A király visszatér Ereborba


A cliffhanger utáni kezdés tehát nagyon ígéretes, ráadásul a fanok kedvéért Jacksonék külön kis összecsapást ütöttek össze Középfölde jó és rossz oldalának prominens alakjai között, amibe még a járni is alig tudó, kilencven esztendős Christopher Lee által - nyilván csupán a statikus jelenetekben - alakított Szarumánt is bevonták.

Az átkötések a GYU-hoz tehát továbbra is kiválóak, és a rajongók egész biztosan értékelni fogják azokat, mint ahogy a törpök, az emberek és a tündék közötti feszültség nagyszerű adagolását is alighanem várakozással telve követik majd figyelemmel. Ha aztán végül ez a nagy várakozás kielégítetlen marad, az talán éppen annak köszönhető, hogy összességében nagyobb hangsúlyt kapott a nagy egész, mint a pillanatnyi történéseknek az etalonnak számító elődhöz hasonló színvonalon való elbeszélése, ami egyben a teljes Hobbit-filmtrilógia egyik legkomolyabb problémája.

Mennyből az angyal

Mennyből az angyal


Annak ellenére, hogy Az öt sereg csatája már gyakorlatilag az aktuális trilógia befejezése, nem pedig egy közbülső epizód, mint volt a Smaug pusztasága, a narratíva több helyen hasonló érzéseket kelt a nézőben. Mintha a félig elvarratlan szálak és a jövőre tett utalások mindvégig azt sugallnák, hogy majd ezután jön a Gyűrűk Ura, miközben a jelenben zajló események összekapcsolása hiányt szenved, s nem egyszer találkozunk hirtelen félbeszakadt jelenetekkel. Az összecsapott és igencsak felületes befejezés is csak egy laza átkötéssel oldja meg a lezárást, miközben a nézőben leginkább ürességérzet marad a látottak után.

Te sem tudod, miért mindig engem néznek Orlando Bloomnak helyetted?

Te sem tudod, miért mindig engem néznek Orlando Bloomnak helyetted?


A gondok valahol ott kezdődnek, amikor a törpök már jó ideje csak vesztegelnek, hogy azután a végletekig makacs vezetőjük, Thorin viselkedésében beállt változás szinte teljesen váratlanul, minimális előkészítéssel menjen végbe. A regényben meg sem említett Legolas még nála is rosszabbul járt, lévén a jellemfejlődés jóformán nem is érzékelhető nála, egyik pillanatról a másikra fordul szembe apjával, hogy azután viselnie kelljen annak következményeit.

A Tauriel és Kili közötti ominózus, sokak által kétkedve fogadott kapcsolat tovább bonyolódik, de azért többé-kevésbé megmarad plátói szinten, és szerencsére nem fordul szó szerint nyálas romantikába - mindazonáltal a kettejük viszonyát idáig is fenntartásokkal kezelő nézők valószínűleg ezután sem igen fogják tudni megemészteni azt. A címszereplő Bilbo szintén felemás utat jár be a történet során: a Smaug pusztaságában látott hullámvasút után egy időre újra a középpontba kerül, máskor meg csak téblábol, hogy a végső összecsapás során jóformán alig jusson számára valódi szerep.

Tauriel a szeretet képviselője a Bakacsin-erdő tündéi között

Tauriel a szeretet képviselője a Bakacsin-erdő tündéi között


Ami magát a csatát illeti, rendkívüli hosszúsága ellenére unalmasnak nem nevezhető, mivel mindig akad egy újabb fordulat, és közben több szálon fut a cselekmény. A GYU grandiózus harc- és ostromjelenetei után az embernek mégis hiányérzete támad - az alkotók kreativitása itt már kifulladóban volt, a jelek szerint Jackson is ellőtte A király visszatérben minden puskaporát. Mindazonáltal a rá jellemző fogásokon most sem változtatott, így a csata során több esetben találkozhatunk erős túlzásokkal, egyes jelenetek pedig kifejezetten erőltetettre vagy teátrálisra sikeredtek.

Azog és orkserege pusztítást hoz Középföldére

Azog és orkserege pusztítást hoz Középföldére


A karakterekkel való bánásmód terén tapasztalt következetlenség a befejezés során újfent felüti a fejét, lévén némelyik szereplőt csak úgy bedobják a turmixba az alkotók, hogy azután teljességgel megfeledkezzenek róluk. Hirtelen előkerül az addig mellőzött Beorn és Radagast is, a Tolkien-féle eukatasztrófa bevetésének köszönhetően pedig már megint a sasok érkezése jelenti a végső megoldást - az igazi katarzis azonban, amit annyira jól kézben tartott Jackson A király visszatérben (az azt követő, félórásra elnyújtott lezárás ellenére), ezúttal valahogy elmarad.

Lehet, hogy nem a törpök a legfőbb ellenségeid, Thranduil uram?

Lehet, hogy nem a törpök a legfőbb ellenségeid, Thranduil uram?


Az öt sereg csatája azért is oszthatja meg a rajongókat, mert talán a legsötétebb GYU film lett az összes eddigi közül. Itt már bizony akadnak komoly veszteségek, és a hangvétel is többnyire igen komor, a megszokotthoz képest viszonylag kevés humorral oldva a feszültséget. A képi világ ennek megfelelően jobbára sötét, szürke és színtelen, kihangsúlyozva a világvége-hangulatot, amibe az ezúttal egészen jól sikerült 3D-hatás csak még inkább beránt bennünket. A maga részéről Howard Shore úgyszintén megtesz minden tőle telhetőt, hogy a tőle megszokott, csodálatos melódiák révén hasson az érzelmeinkre, melyek ellenére azonban könnyen előfordulhat, hogy felemás érzésekkel távozunk a moziból.

Jobb lesz, ha gyorsan kitörpölünk valamit!

Jobb lesz, ha gyorsan kitörpölünk valamit!


Ha Peter Jackson és alkotótársai nem annyira a GYU-val való összekötésre koncentráltak volna, hanem egy kicsit jobban odafigyelnek az éppen aktuális trilógia befejezésére, illetve a méltó lezárásra, akkor talán kisebb lenne a minőségbeli különbség a két széria között, és most kevésbé lenne hiányérzetünk és keserű szájízünk, melyet a csatát követő melankolikus jelenetek csak még jobban felerősítenek. Persze könnyen lehet, hogy éppen az volt a szándékuk, hogy aki látta a filmet, máris rohanjon megnézni a kétségtelenül magasabb színvonalat képviselő Gyűrűk Urát, hogy jobb kedvre derüljön...

A hobbit - Az öt sereg csatája előzetes

 

A hobbit - Az öt sereg csatája filmkritika / The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

  • Műfaj: kaland, fantasy
  • Hazai premier: 2014. december 18.
  • Rendezte: Peter Jackson
  • Hossz: 144 perc
  • Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Luke Evans, Lee Pace, Benedict Cumberbatch
  • Forgatókönyv: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
  • Operatőr: Andrew Lesnie
  • Vágó: Jabez Olssen
  • Zene: Howard Shore
17 hozzászólás

sutiszorny19

4 éve, 10 hónapja és 20 napja

A harci mangalica mindent visz!!!

válasz erre

fnx

5 éve, 1 hónapja és 23 napja

Ezt a részt is szeretem

válasz erre

Drenzer

5 éve, 1 hónapja és 26 napja

Ma fogom megnézni 3d.ben. A látvány világra sz.tem nem lesz panasz. Remélem méltó befejezése lesz a trilógiának.

válasz erre

sutiszorny19

5 éve, 2 hónapja és 7 napja

Én a film után azt mondtam hogy lehetett volna bármilyen az egész film a csatajelenet a törpök harci mangalicája kárpótolt mindenért

válasz erre

szita2

5 éve, 3 hónapja és 16 napja

Igazából nem volt rossz, mondjuk amíg vártunk a moziban egy ivós játékot is kitaláltunk haverral

válasz erre

VASkereszt

5 éve, 4 hónapja és 3 napja

Én szerintem nem volt rossz volt film tény, hogy volt pár érdekes jelenet meg az előzetesekben látott jelenetek hiányoztak de attól függetlenül látványos volt engem lekötött, mondjuk lehet azért mert filmek terén nincsenek nagy elvárási igényeim

válasz erre

5t3v3nk3

5 éve, 4 hónapja és 4 napja

hm én tegnap láttam... a filmet közepe felé úgy gondoltam ezt nem szabad Hobbitként nézni, és döbbent arcom gyorsan lelkes izgatottság jeleit kezdte mutatni. A filmnek nem ártott a pár összekötés a Gyűrűk Urával, de sok dologtól a hajamat szedegettem.
Visszatekintve a három filmre összességében, kaptunk egy Hobbitot, meg egy jó adag marketingfogást, és szájbarágós történelem órát.

A csata közben döbbentem rá, hogy én még nem láttam amolyan High-fantasy törpöket csatába vonulni a filmvásznon(szerintem más se nagyon)... Azóta Törp akarok lenni..

A három részt összességében nézve nem egy erős eresztése, főleg a Gyűrűk Ura mellett , de azért szégyent sem hozott Tolkien világára. Mondom ezt Tolkien kedvelőként....

válasz erre

matyigeek01

5 éve, 4 hónapja és 20 napja

A Trailer nagyon izginek mutatja a filmet, de egy picit lehet csalódi benne sajnos.

válasz erre

Gólem

5 éve, 4 hónapja és 21 napja

Ez a film az egész sorozat megcsúfolása, önmaga paródiája volt. Nem tudom az érzéseimet spoiler nélkül elmondani, ezért inkább csak a véleményemet közlöm.

válasz erre

PaulMarloW

5 éve, 4 hónapja és 26 napja

2 napja néztem meg.Ebben a filmben csak egy jó dolog volt.
Az előtte lévő Star Wars trailer 3d-ben.

Egyedül a látványvilág ami talán hozta a Gyűrűk Ura érzést...de maga film közröhej tárgya az első résztől kezdve.Elég lett volna 2 rész is ....teljesen feleslegesen lett elhúzva 3 részre.

Talán azzal engesztelnének ki ha ezek után kiadnának a jövőben egy feljavított GYűrűk Urát, 3d-ben.

válasz erre

LinkedHornet

5 éve, 5 hónapja és 1 napja

Két ünnep között fogom megnézni a családdal így nem akarom nagon lespoilerezni magamnak...

válasz erre

Mordorer

5 éve, 5 hónapja és 2 napja

Sajnálatos hogy mennyire le lett degradálva Tolkien világa ezzel a sok összevissza filmmel..

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaNeurotic profilja