A Hangya filmkritika

2015. július 22.
70.5461
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A Hangya az idén már a második Marvel-film a mozikban, miután a Bosszúállók második közös kalandját tavasszal abszolválhattuk. Ez viszont már nem az első alkalom, hogy egy nagyobb képregény-durranást egy kisebb kaliberű szuperhős-sztori követ az ezüst vásznon, mely recept még lehet, be is válik a cégnek, illetve az őket (is) birtokló Disney-nek.


A fókuszban ezúttal nem annyira a Föld megmentése, mint inkább egy különleges találmány kalandos sorsa és az ügybe mit sem sejtve belecsöppent főhős megpróbáltatásai állnak, ily módon a narratíva összességében könnyed hangvételű, leginkább A galaxis őrzőihez vagy a Vasember-filmekhez hasonlítható.

A hangyaembert, oly sok más Marvel-hőshöz hasonlóan, a képregények terén immár legendának számító Stan Lee-nek, Larry Liebernek és Jack Kirby-nek köszönhetjük, akik még valamikor a múlt század hatvanas éveiben hívták életre eme nem túl szokványos képességekkel bíró, parányi szuperhőst.

A karakter első élőszereplős megjelenésének megfelelően a Hangya eredettörténet, úgy, hogy közben mégsem az, mivel az eredeti Hangya, vagyis Dr. Hank Pym (Michael Douglas) korai kalandjainak - egy rövid visszaemlékezés kivételével - nem lehetünk a tanúi, a cselekmény inkább a tanítványára, Scott Langre (Paul Rudd) és a jelenre koncentrál.

A látszólag kisstílű tolvaj Scott hiába határozza el, hogy jó útra tér, miután kiengedik a börtönből, egykori cellatársa, Luis (Michael Pena) és cimborái újabb felkérésére képtelen nemet mondani abbéli reményében, hogy elvált feleségével élő kislányát végre támogathatja és viszontláthatja.

Az akció közben azonban olyasmibe csöppen, amiről álmodni sem mert volna, és hamarosan a forradalmi kicsinyítő-technológiát kifejlesztő Dr. Pym, illetve annak bizalmatlan lánya, Hope (Evangeline Lilly) agyafúrt tervének középpontjában találja magát. Mialatt ők a szuperképességeket garantáló Hangya-felszerelés tökéletesítésén dolgoznak, a doktor egykori védence, az ambiciózus Darren Cross (Corey Stoll) a Pym Technologies élén a saját pecsenyéjét sütögeti...

Scott Lang (Paul Rudd) és Hope (Evangeline Lilly) Dr. Pym (Michael Douglas) kiselőadását figyeli

Scott Lang (Paul Rudd) és Hope (Evangeline Lilly) Dr. Pym (Michael Douglas) kiselőadását figyeli


Előzetesen azért lehetett némileg aggódni a produkció miatt, mert a forgatás megkezdése előtt váratlanul leváltották Edgar Wright rendezőt - amennyiben hinni lehet a pletykáknak, erre azért került sor, mert egyedi látásmódja és sajátos módszerei nem feleltek meg a Marvel, illetve a Disney által támasztott követelményeknek.

Annyi bizonyos, hogy Wright eredeti elképzelései szerint a Hangya nem illeszkedett volna szorosan a Bosszúállók-féle kronológiába. Ehhez képest a Marvel meghosszabbított keze, Kevin Feige producer elérte, hogy nagyon is határozott módon kapcsolódjon a cselekmény, amiből többek között az is kiderül, hogy a Hangya története nem sokkal az Ultron kora után játszódik.

Hank Pym egykori felfedezettje, Darren Cross (Corey Stoll) a saját elképzelésit követi

Hank Pym egykori felfedezettje, Darren Cross (Corey Stoll) a saját elképzelésit követi


Így hát az sem érhet bennünket meglepetésként, hogy a S.H.I.E.L.D. ismét felbukkan a sztoriban, néhány prominens képviselőjével és olyan, visszatérő motívumokkal egyetemben, mint amilyen például a veszélyes új találmányok menedzselése vagy a fejesek közötti civakodások. A Bosszúállók úgyszintén megkapják a magukét élcelődő kiszólások, utalások és egyebek formájában, illetve részben még láthatjuk is őket egy rövid ideig, hogy kétségünk se maradjon afelől, mikor és hogyan illeszkedik a cselekmény a már évekre előre belőtt Marvel-idővonalra.

Mihez kezdjek én egy motorosruhával?!

Mihez kezdjek én egy motorosruhával?!


Hogy a geek kultúrát kívülről-belülről ismerő Wright sokak szerint kreatív és hozzáértő kezei között milyen adaptáció született volna, már sosem fogjuk megtudni - bár annak ellenére, hogy rajta kívül még három másik író is részt vett a forgatókönyv alakításában, néhány tőle származó ötlet és koncepció láthatóan benne maradt a végleges változatban.

Részben talán ennek is köszönhető, hogy egyes cselekményszálak erősen tendálnak a vígjátékok felé, amivel némileg szemben állnak az alkalomadtán kissé hosszúra nyújtott, lamentálós, a sztori és a karakterek felépítését szolgáló részek. Ilyenkor azért meglátszik, hogy a végeredmény egésze több alkotó munkájának alapvetően koherens és működőképes, ám korántsem tökéletes összefércelése.

Szóval nem csak hangyákban utaztál, apukám?

Szóval nem csak hangyákban utaztál, apukám?


A Hangya vonzerejét ugyanakkor növeli a sajátos nosztalgiaérzet, amennyiben időnként önkéntelenül is felmerül a régi emberkicsinyítős mozikkal való összehasonlítás. Tény, hogy a produkció több zsánerfilmet is megidéz, miközben - bizonyos kereteken belül persze - realistább és a mai technológia révén jóval hatásosabb azoknál. Ráadásul a 3D-hatás az IMAX formátummal együtt megdobja a különleges látványvilágot, segítségével a néző ugyanolyan parányinak érezheti magát, mint maga a protagonista. Alapvetően tehát nem panaszkodhatunk a megvalósításra, legfeljebb a számítógéppel animált hangyák tűnnek sokszor elnagyoltnak és életszerűtlennek.

Ha nem tudsz repülni, egy hangya is jó

Ha nem tudsz repülni, egy hangya is jó


További plusz pont, hogy a néha esetlen, ámde találékony főszereplő szerethető figura, ami nem kis mértékben Paul Rudd érdeme. A Scott által bejárt út ugyan meglehetősen közhelyes, jellemfejlődésének kidolgozottsága mégis elegendő ahhoz, hogy Rudd természetes sármjával és humorával sikeresen eladja a karaktert.

Ehhez azért kap egy kis segítséget a veterán Michael Douglastől is, kinek aurája némi súlyt kölcsönöz az egyébként igencsak hihetetlen, nehezen komolyan vehető narratívának. Evangeline Lily újfent titokzatos és szexi, Stan Lee szokásos cameoja pedig természetesen ebben a Marvel-történetben is elmaradhatatlan.

A hangyaörökség tovább él

A hangyaörökség tovább él


A klisékkel teli történet ellenére A Hangya nem sokkal marad el nagyobb "testvéreitől", köszönhetően annak, hogy a film nem a grandiózusságával hódít, mint a Bosszúállók és hasonszőrű társai, hanem éppen a - sokszor szó szerint - parányi perspektívájával szórakoztat.

Amennyiben nem volna tele a szokásos utalásokkal, a produkció akár olyan benyomást is kelthetne, mintha csak egy spin-off mozi lenne a hatalmas Marvel-univerzumban, azonban szerencsére nincs szükség annak részletes ismeretére ahhoz, hogy a hasonló jellegű, laza nyári blockbusterekre nyitott nézők élvezni tudják.

A Hangya előzetes

 

A Hangya / Ant-Man (2015)

  • Műfaj: Szuperhősfilm
  • Hazai premier: 2015. július 23.
  • Rendezte: Payton Reed
  • Hossz: 117 perc
  • 2015-07-22 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_hangya_1.jpg
  • Szereplők: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Michael Pena, Corey Stoll, Bobby Cannavale, Judy Greer
  • Forgatókönyv: Edgar Wright, Joe Cornish, Adam McKay, Paul Rudd
  • Operatőr: Russell Carpenter
  • Vágó: Dan Lebental, Colby Parker Jr.
  • Zene: Christophe Beck
Payton Reed 117 Christophe Beck 2015-07-22 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a_hangya_1.jpg
10 hozzászólás

ColeCollins

8 éve, 10 hónapja és 2 napja

Kellemes film volt, főleg a humora miatt.

válasz erre

Warusz

9 éve, 4 hónapja és 25 napja

Jó film, sok a poén jó az akció, igaz semmi bravúros csavar, de jól bele van csempészve a folytatási lehetőség.

válasz erre

kpal

9 éve, 5 hónapja és 6 napja

Ez így nyáron kellemes megnézhető filmnek ígérkezik, bár vannak jobb alkotások is.

válasz erre

DNS

9 éve, 5 hónapja és 6 napja

zender írta:
Számomra ez a karakter teljesen ismeretlen, épp azért meg is fogom nézni a filmet.

De az sem mindegy hogy ezt nem annyira húztátok le! röhögő smiley
Lehet, hogy nem húztam le, de tudod, hogy van ez: minden relatívmosolygó smiley

Ha a Terminátor: Genisys mondjuk 50%-os volt (némi jóindulattal), a Ted 2 pedig 60%, akkor ennek nagyjából 70%-ot adnék.

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 5 hónapja és 7 napja

totyak írta:
Nagyon szeretem a MArvel szuperhős filmeket, mindet láttam. Ezt is megnézem, de őszintén szólva nem sokat várok tőle. Szerintem ezt nem kellett volna erőltetni. Azt meg főleg nem, hogy valahogy megpróbálják benyomni a Bosszuállók témába. Remélem nem fog a akarkter csatlakozni hozzájuk egy későbbi epizódban. Ennek a filmnek egy különálló kis Marvel mellékszálnak kellett volna lennie, amit mindenki megnéz, nagy kasza lesz, aztán mindenki gyorsan elfelejt és koncentrálhat a Bosszúállókra.
A képregény világában is nagy szerepe van a bosszúállókban...Nem csak szimplán bele akarják erőszakolni a filmesek abba a Franchise-ba.

Egyébként nálam a Marvel lehúzhatja a rolót.Suicide Squad és Batman v Superman után kb le is fogom tojni ezt a matinét, amit ettől a képregénygyártótól adaptálnak.Na jó,a Daredevil azért király volt.

válasz erre

Imperator

9 éve, 5 hónapja és 7 napja

Marvel részről az utóbbi időben nem szoktak rossz adaptációkat csinálni, az előzetes lapján pedig ez is jónak tűnik, biztos megnézem majd, de tuti nem moziban.

válasz erre

marco

9 éve, 5 hónapja és 7 napja

Majd egyszer...

válasz erre

rDAVE

9 éve, 5 hónapja és 7 napja

Youtube-on böngészve találtam rá még az előzetesre... Néztem, hogy valami The Asylum csoda vagy mi lehet, de nem, marvel... röhögő smiley Aztán láttam moziban egy másik előzetesét, akkor azt gondoltam, hogy oké, egyszer meg lehet nézni. Úgy nézem jól gondoltam.

válasz erre

zender

9 éve, 5 hónapja és 7 napja

Számomra ez a karakter teljesen ismeretlen, épp azért meg is fogom nézni a filmet.

De az sem mindegy hogy ezt nem annyira húztátok le! röhögő smiley

válasz erre

totyak

9 éve, 5 hónapja és 7 napja

Nagyon szeretem a MArvel szuperhős filmeket, mindet láttam. Ezt is megnézem, de őszintén szólva nem sokat várok tőle. Szerintem ezt nem kellett volna erőltetni. Azt meg főleg nem, hogy valahogy megpróbálják benyomni a Bosszuállók témába. Remélem nem fog a akarkter csatlakozni hozzájuk egy későbbi epizódban. Ennek a filmnek egy különálló kis Marvel mellékszálnak kellett volna lennie, amit mindenki megnéz, nagy kasza lesz, aztán mindenki gyorsan elfelejt és koncentrálhat a Bosszúállókra.

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja