A galaxis őrzői filmkritika

2014. augusztus 13.
71.5971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A galaxis őrzői egy újabb képregényadaptáció és egyben szuperhősmozi a Marvel-univerzumból, mely kétségtelenül hatalmas, így szinte kiapadhatatlan forrást biztosít a megfilmesítésre váró franchise-ok számára. A Marvel felvásárlásával (is) óriásit szakító Disney jóvoltából ezen adaptációk immár mondhatni futószalagon érkeznek, néha ugyan felemás minőségben, de egy bizonyos szintet mindig megütve. Ha azt vesszük, hogy a képregények megfilmesítésére néhány éve forgatókönyv-pályázatot kiíró egeres stúdiónál az általános közönségsikert aratott Bosszúállók számít az etalonnak, akkor A galaxis őrzőiről nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy bőven megugorja a kitűzött színvonalat.


A galaxis őrzői képregények ismerői számára aligha kell bemutatni a kalandor Star-Lord, a zöldszínű bőrrel megáldott Gamora, Rocket mosómedve, a fa kinézete ellenére igencsak eleven Groot vagy Drax, a pusztító figuráját, akik e mozi szedett-vedett, mégis ütőképes csapatát alkotják. A fő protagonista szerepében természetesen a Földről származó Star-Lord, vagyis Peter Quill (Chris Pratt) tündököl, aki azzal vívja ki a renegát Kree hadúr, Ronan (Lee Pace) haragját, hogy meglovasít előle egy titokzatos gömböt abban a reményben, hogy annak eladásáért egy egész vagyonra tehet szert. A Quill személyére, illetve lényegében a gömbre kikiáltott fejpénz azonban megteszi hatását, miáltal mind a genetikailag rettenthetetlen harcossá fejlesztett Gamora (Zoe Saldana), mind pedig Rocket (Bradley Cooper) és hűséges társa, Groot (Vin Diesel) hősünk nyomába ered.

Peter Quill alias Star-Lord (Chris Pratt), a földlakóból lett maszkos űrkalandor

Peter Quill alias Star-Lord (Chris Pratt), a földlakóból lett maszkos űrkalandor


Végül mind a négy jómadár a Nova Corps űrbéli börtönében találja magát, ahol többen is kinyilvánítják barátságtalan szándékaikat az új jövevények felé. Hőseink csupán a Ronan elleni bosszú után áhítozó Drax (Dave Bautista) támogatásával képesek úrrá lenni a helyzeten, s miután meglépnek, tovább folytatják egymás iránti bizonytalansággal és vitákkal teli útjukat a rejtélyes erővel bíró gömb potenciális vásárlójához. A gömböt azonban többen is meg akarják kaparintani, köztük Quill régi és dühös kalóztársával, Yonduval (Michael Rooker), valamint a gyűlölettel teli Ronan-nel, aki ha megszerzi azt, segítségével globális megsemmisítő csapást mérhet ellenségeire a Nova által felügyelt, békés Xandar bolygón...

A romlott lelkű Ronan (Lee Pace) nem ismer könyörületet

A romlott lelkű Ronan (Lee Pace) nem ismer könyörületet


Az egyik ok, amiért A galaxis őrzői jó film, hogy nem akar többnek látszani annál, mint ami: egy - apróbb kitérőktől eltekintve - mindvégig könnyed hangvételű kaland, melynél egyáltalán nem a cél, hanem maga az utazás a fontos. Mivel a fantasy műfajának keretei közé sokminden belefér, nem kell túlságosan sokat agyalnunk a látottakon: mint a hasonló sztoriknál általában, a középpontban újfent a jó és a rossz harca áll, melyben azonban senki és semmi sem csupán fekete vagy fehér, noha az alapvető értékek - legalábbis a maguk kezdetleges módján - a narratíva révén egyértelműen kifejezésre kerülnek. Az alkotás esszenciája azonban természetesen a sodró lendületű cselekményben, a látványos akciókban és a fantasztikus helyszínekben keresendő, melyek nélkül aligha lehet sikeres egy ekkora kaliberű képregényadaptáció.

Quill és társai hajója a békés Xandar bolygó felhői között

Quill és társai hajója a békés Xandar bolygó felhői között


A galaxis őrzői esetében - a Bosszúállókhoz hasonlóan - a fantasztikus látvány mellett a humor a siker kulcsa, na és persze a jellegzetes tulajdonságokkal felruházott, kissé ugyan egysíkú, ám igencsak szórakoztató karakterek. A zöld színben is remekül festő Zoe Saldana által alakított Gamora dögös és beképzelt, a tank módjára nyomuló Drax zord külseje érző lelket takar, Chris Pratt Star-Lordja pedig laza, mégis hős típus - de hogy az egyébként kiválóan megvalósított CGI-szereplőkről se feledkezzünk meg, Rocket mérete ellenére pimasz és nagyképű, míg Groot ugyan bamba és szűkszavú, de óriási szíve van. Szerencsére a karakterek felépítésére elegendő időt szánt a félig-meddig kezdő rendező, miáltal azok szerethetők, s bár múltjuk többnyire homályba vész, és motivációikkal sem feltétlenül könnyű azonosulni, képesek érzéseket kiváltani a nézőből, ami az egyik legfontosabb szempont egy ilyen produkciónál.

Rocket a galaxis legcinikusabb mosómedvéje komoly bűnlajstrommal

Rocket a galaxis legcinikusabb mosómedvéje komoly bűnlajstrommal


A film egyik legnagyobb sztárja kétségtelenül Rocket, aki a főszereplő Quillen és Gamorán kívül máris a közönség legnagyobb kedvencévé vált, de a többi szereplő összeütközései is sok szórakoztató pillanatot és dialógust eredményeznek. A figurák s ezáltal a párbeszédek kellő őrültséggel bírnak ahhoz, hogy üdítően hassanak a trendi produkciók sablonos szövegeihez képest, sokszor éppen váratlanságukkal vagy abszurditásukkal meglepetést okozva a nézőnek. A meglepetést csupán fokozza néhány nagyformátumú színész cameo szerepben való feltűnése, melyek közül alighanem Benicio del Toro különc Gyűjtője marad meg leginkább a rajongók emlékezetében.

A Gyűjtő (Benicio del Toro) bármit megvesz jó áron, ami különleges

A Gyűjtő (Benicio del Toro) bármit megvesz jó áron, ami különleges


A sajátos atmoszféra további elengedhetetlen kelléke a zene: Quill öröksége révén az alkotók gondoskodtak róla, hogy a cselekmény aláfestéseként szinte végig a 70-es és 80-as évek slágereit hallgathassuk, ami igencsak hatásos és a pörgő akciók szünetében végig egyfajta lazaságot kölcsönöz a látottaknak. A walkman pedig máris a film egyik ikonikus tárgyává vált, bizonyítva, hogy a modern eszközök és díszletek - kellő odafigyelés mellett - jól megférnek a klasszikus vagy éppen retro kellékekkel a filmvásznon. Vagyis A galaxis őrzői másik komoly erénye a kiváló hangulatteremtés, melyben talán még a Bosszúállókat is felülmúlja, de legalábbis ugyanabban a nívós kategóriában emlegethető.

A bosszúra éhes Drax (Dave Bautista) nem fél a túlerőtől

A bosszúra éhes Drax (Dave Bautista) nem fél a túlerőtől


Mint már utaltam rá, a vizualitás úgyszintén elsőrangú, s bár rengeteg a CGI, a kvázi hibátlan megvalósítás és a valós díszletekkel, illetve praktikus trükkökkel való együttes alkalmazás miatt ez egyáltalán nem zavaró. A konverzió ténye ellenére a 3D egész pofásra sikeredett, de látványfilmről lévén szó az élmény - már csak a vászon mérete okán is - IMAX-ben az igazi.

A galaxis őrzői kritikai és anyagi sikere egyértelmű, így nem véletlen, hogy már a folytatást is bejelentették 2017-es megjelenést előirányozva. És amit a Disney-nél elterveznek, arra mérget vehetünk, hogy az úgy is fog történni...

A csábító Gamora (Zoe Saldana) számára szinte ismeretlen fogalom a bizalom

A csábító Gamora (Zoe Saldana) számára szinte ismeretlen fogalom a bizalom
A galaxis őrzői előzetes

 

A galaxis őrzői filmkritika / Guardians of the Galaxy (2014)

  • Műfaj: akció, fantasy
  • Hazai premier: 2014. augusztus 14.
  • Rendezte: James Gunn
  • Hossz: 121 perc
  • Szereplők: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio del Toro
  • Forgatókönyv: James Gunn, Nicole Perlman
  • Operatőr: Ben Davis
  • Vágó: Fred Raskin, Hugh Winborne, Craig Wood
  • Zene: Tyler Bates
15 hozzászólás

LinkedHornet

6 éve, 8 hónapja és 8 napja

Sajnos nem tudtam moziban megnézni pedig IMAX 3D-ben akartam megnézni (de az osztálykirándulás nem úgy alakult ezaz...) úgyhogy csak egy hete néztem meg itthon angolul, tegnap este pedig már magyar szinkronnal is. És meg kell mondjam az angolul sokkal jobban átjönnek a poénok és sokkal jobb maga a film is.
Sosem értettem a neveket miért kell lefordítani... Így csak olyan félresikerült neveket kapunk, mint Űrlord vagy Mordály... Szerintem meg sem közelíti az eredeti menőségét és stílusát.

válasz erre

Petya1987

6 éve, 9 hónapja és 13 napja

skywaker99 írta:
Hát, a bemutatója nem rossz. Még nem néztem meg, de lehet megnézem mert elég látványos effecteket használnak. Egyébként jó lett a blog.
mindenképp nézd meg!

válasz erre

Petya1987

6 éve, 9 hónapja és 13 napja

Nagyon jóóóó! Nem szeretem a Marvel filmeket, de ez tényleg nagyon ott van Érdemes megnézni, és a pénzét is megéri

válasz erre

FeRzY

6 éve, 11 hónapja és 22 napja

Azer11 írta:
Megnéztem moziban, hát ez AZ a film amire be kell ülni és 3D-ben megnézni, a képi világ elképesztő, a poénok nagyon ütnek, akad benne 1-2 jó fordulat is, a film legnagyobb és majdnem egyetlen hibája a stáblista utáni jelenettel van... Értem én hogy erőltetni kell azt a szálat mert majd biztos nagy szerepe lesz, de én ezt kihagytam volna belőle A mosómedve az egyik legjobb, de Én vagyok Groot
A legnagyobb poén akkor is a stáblista végén volt:
"No raccoons or tree creatures were harmed during the making of this film."

Bár azért szíven megnéztem volna eredeti nyelven (Vin Diesel hangjával IM GROOT)

válasz erre

Exerent

6 éve, 11 hónapja és 23 napja

Jó kis film lehet.

válasz erre

Azer11

6 éve, 11 hónapja és 26 napja

5t3v3nk3 írta:
Fukin' ROCKET in de Haus.. alap moziban nézős film, De hogy az előzetesben Űrlordnak fordították Starlordot.. bevérzett a fülem tőle...
az a baj hogy nem csak az előzetesben, nekem végig vérzett tőle, bár a csillagúrnál, csillaglordnál esetleg a szupernovamesternél még jobb

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 1 napja

[Tiltott felhasználó!]

skywaker99

7 éve, 1 napja

Hát, a bemutatója nem rossz. Még nem néztem meg, de lehet megnézem mert elég látványos effecteket használnak. Egyébként jó lett a blog.

válasz erre

Azer11

7 éve, 3 napja

Megnéztem moziban, hát ez AZ a film amire be kell ülni és 3D-ben megnézni, a képi világ elképesztő, a poénok nagyon ütnek, akad benne 1-2 jó fordulat is, a film legnagyobb és majdnem egyetlen hibája a stáblista utáni jelenettel van... Értem én hogy erőltetni kell azt a szálat mert majd biztos nagy szerepe lesz, de én ezt kihagytam volna belőle A mosómedve az egyik legjobb, de Én vagyok Groot

válasz erre

csirkee

7 éve, 4 napja

Mivel DNS azt mondja, nem rossz ezért megnézős film lesz. Amúgy is tetszik a bemutatója.

válasz erre

Kekmedve

7 éve, 4 napja

Nagyon jó film lett, rég tetszett ennyire film amire beültem, I AM GROOT!

válasz erre

PaulMarloW

7 éve, 4 napja

Valaki felvilágosíthatna, hogy ez a Chris Patt miért lett ekkora hype a neten mióta kijött a film, csak mert a Városfejlesztési osztály-ban is állandó karakter s abból a sorozatból alig jött róla valami.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja