A Viszkis filmkritika

2017. november 23.
82.7671
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Hat év alatt majdnem harminc pénzintézet. A 90-es években még csak a hírekben követhettük kétes ténykedését, mára azonban a Viszkis rabló egyfajta legendává nőtte ki magát kis hazánkban. Vannak, akik szidják, és akadnak, akik istenítik - annyi mindenesetre biztos, hogy szinte senki sem közömbös iránta, aki hallott róla, története mindannyiunknak megragadta a fantáziáját.
Advertisement


Így volt ezzel a filmes szakma és a Magyar Nemzeti Filmalap is, így csupán idő kérdése volt, hogy Ambrus Attila nem hétköznapi sztoriját viszontláthassuk az ezüstvásznon. A forgatókönyv megírását és a rendezést az az Antal Nimród vállalta magára, aki már magyar (Kontroll) valamint hollywoodi (Ragadozók) viszonylatban is bizonyította rátermettségét. S bár a Viszkis személye körül kialakult kultusz és a mostani felhajtás nyilván segít eladni a produkciót, örömmel jelenthetem, hogy annak minősége önmagában is elegendő okot szolgáltat a megtekintésre.

Az Erdélyben félárván felnövő Ambrus Attila (Szalay Bence) életét gyermekkorától követjük végig, melyet zűrös kamaszkor és egy román javítóintézetben, majd a katonaságnál eltöltött éveket követően hagy maga mögött. Miután kalandos körülmények között Magyarországra szökik, nincs semmije és senkije, ezért új élete még nehezebbnek bizonyul a réginél.

Ambrus azonban talpraesett, és hamarosan kedvenc sportjában, a jégkorongban találja meg a helyét, amikor egy profi csapat kapusként és szertárosként alkalmazza. A jómódú egyetemista lány, Kata (Móga Piroska) személyében még barátnőre is szert tesz, kinek szülei viszont nem sokra tartják a szerény körülmények között élő fiatalembert. Ráadásul még a magyar állampolgárság megszerzése sem jön össze, mivel "Miki bácsi" (Csuja Imre), az egyetlen ember, aki segíthetne, túlságosan magas árat követel...

Nincs más hátra, Attilának muszáj valahonnan pénzt szereznie, nem is keveset. Miután végső elkeseredésében kirabol egy postát, rájön, van némi tehetsége a dologhoz. Végül annyira belelendül a rablásba és az azzal szerzett vagyon élvezetébe, hogy a társául fogadott Géza (Klem Viktor) segítségével a nagyobb bankok kifosztásától sem riad vissza - hogy azután a vesztét is ez okozza.

Ambrus már a jégen is megedződött a kemény helyzetekre

Ambrus már a jégen is megedződött a kemény helyzetekre


Ambrus Attila története olyan, mint egy modern népmese: becenevét onnan kapta, hogy a legenda szerint mindig felhajtott egy viszkit rablás előtt, és annak idején sokan Rózsa Sándorhoz hasonlították - a betyárhoz, aki csak a gazdagok alá tört borsot. Egy ilyen alapanyagból valóban igen hálás feladat filmet forgatni, ugyanakkor egy ekkora kultfigura életre keltéséhez, illetve az akkori miliő és hangulat élethű visszaadásához kellő tehetség és odafigyelés szükséges, nem kevés alázat mellett.

Antal Nimród és stábja azonban nem okoz csalódást, olyannyira, hogy A viszkist joggal nevezhetjük a rendező eddigi legjobb munkájának. A produkció sikerrel repít vissza bennünket a nyolcvanas-kilencvenes évekbe, a rendszerváltás hirtelen és lassú változásokkal együtt járó világába.

A korabeli díszletek, használati tárgyak, autók és egyebek mind mind autentikusak, a helyszínek úgyszintén - ahhoz legalábbis eléggé, hogy néhány akkori tévés bejátszás segítségével teljességgel valóságosnak hassanak. A retro csúcsa, amikor egy alkalommal a Szomszédok megy a tévében, de Juszt László műsorának bejátszásai a Viszkisről még közelebb hozzák számunkra az akkori eseményeket.

Bartos nyomozó (Schneider Zoltán) nem tartja sokra a sztárolt bankrablót

Bartos nyomozó (Schneider Zoltán) nem tartja sokra a sztárolt bankrablót


A sikerhez természetesen az is kellett, hogy a sztori és a karakterek megfelelő mélységet kapjanak, és az író-rendező szerencsére e téren is kellő alapossággal járt el egy közönségfilmhez képest. Antal mind a két oldalt bemutatja számunkra, vagyis nem csupán a Viszkis rabló és a közvélemény szemszögéből tárja elénk az eseményeket, hanem a másik oldalon álló nyomozó, Bartos László (Schneider Zoltán) és az igazságszolgáltatás szempontjait is megismerhetjük.

A címszereplő élettörténete lényegében egy kihallgatás keretében, fokozatosan előadva tárul elénk. A magánéletében frusztrált detektívet irritálja Ambrus kétes értékű népszerűsége - mint megtudjuk, Bartos éjt nappallá téve üldözte a Viszkist, míg végül már körülötte forgott az egész élete. Így számunkra is érthetővé válik abbéli törekvése, hogy karrierje és önbecsülése érdekében minél több időre rács mögé dugja a bűnözőt, akár olyasmit is rábizonyítva, amit el sem követett.

Kata (Móga Piroska) családja sem igazán rajong a "román" udvarlóért

Kata (Móga Piroska) családja sem igazán rajong a "román" udvarlóért


Az örök kérdés persze itt is előtérbe kerül: bűnös-e vagy csupán áldozat a pénzszerzés könnyebb, de legalábbis gyorsabb útját választó Ambrus Attila, a nehéz gyermekkorból és nincstelenségből érkezett kisember? Noha a narratívának nem mindig sikerül teljesen pártatlannak maradnia, az látszik, hogy a szándék megvolt rá.

A hirtelen jött gazdagság pszichológiáját viszont nagyon szemléletesen tárja elénk a film, amennyiben ilyenkor a delikvens könnyen elherdálja a pénzt mindenféle luxuscikkekre és szolgáltatásokra. A lóvé így persze hamar elfogy, ezért utánpótlásra van szükség, ami maga után vonja az adott tevékenység, ez esetben a rablások folytatását.

Az A Viszkis plusz érdeme, hogy egy kicsit még a rendszerváltás körüli állapotok tárgyalását is sikerült beleszőni a narratívába, melyben egyesek talán még némi társadalomkritikát is felfedezni vélnek majd. E téren azért nyilván nem szabad sokat várni a produkciótól, hiszen a közönségfilm alapvetően populáris műfaj, melynek megvannak a maga korlátai.

Géza (Klem Viktor) elég rosszul tűri, ha nem fogadnak szót neki

Géza (Klem Viktor) elég rosszul tűri, ha nem fogadnak szót neki


A súlyos gondolatok kifejtésének hiányát ellenben remekül kompenzálják a jól kiválasztott színészek, akik a rendező és a hatásos zene segítségével sokszor szavak nélkül, csupán gesztusokkal is át tudják adni, mit érezhet adott helyzetben a karakterük. A feszültség növelése nagyszerűen sikerült - a direktor fokozatosan építkezik, hogy amikor kell, a végkifejlet ismerete ellenére mégis megfeszüljenek az izmaink és gombóc legyen a torkunkban.

A film komolysága ellenére képes időről időre, megfelelően kis dózisokban adagolt humorral oldani a hangulatot. A gegek fénypontja az igazi Ambrus Attila feltűnése a filmben egy váratlan cameo szerepben, de hasonlóan fergeteges Csuja Imre játéka a korrupt hivatalnok bőrében, akinek nincs ugyan sok jelenete, mégis mindegyik emlékezetes marad.

Antal Nimród kétségkívül remekül hasznosítja a Amerikában szerzett tapasztalatait, melyek segítségével pörgős, izgalmas és érdekes módon meséli el a kultfigurává vált egyszerű ember történetét. A fényképezés, a vágás és az egész tálalásmód rendkívül profi és modern benyomást kelt, a zenét is beleértve. Az utóbbival kapcsolatban örvendetes, hogy végre nem néma csendben telik szinte a teljes játékidő egy magyar film esetében, ami nem ritkán baromi unalmas és lehangoló tud lenni - arról már nem is beszélve, hogy mellőzve azt az alkotók lemondanak az egyik legfontosabb filmes kifejező eszközről.

Akkor inkább maradok a kerámiáknál...

Akkor inkább maradok a kerámiáknál...


Ez esetben viszont a zene, még ha néha talán túl is tolták kissé, többnyire nagyon hatásosan erősíti a drámát és fokozza a feszültséget. Az eredmény pedig egy mélységgel rendelkező közönségfilm, ami ugyan nem fogja megváltani a világot, a kitűzött célnak azonban alighanem bőven megfelel.

Való igaz, az A Viszkis néha már túlságosan is hollywoodira veszi a figurát - különösen az üldözések tekintetében -, ami némileg csökkenti a látottak realisztikusságát. De ha ez szükséges ahhoz, hogy sokan üljenek be rá, akkor azt kell mondjam, mindenképpen megérte ennyire populáris megközelítésbe helyezni ezt az egyébként nagyon is tanulságos történetet.

A Viszkis előzetes

 

A Viszkis / (2017)

egy popcornt kérek kólával!
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2017. november 23.
  • Rendezte: Antal Nimród
  • Hossz: 126 perc
  • 2017-11-23 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-viszkis_1.jpg
  • Szereplők: Szalay Bence, Schneider Zoltán, Móga Piroska, Klem Viktor, Gazsó György, Csuja Imre
  • Forgatókönyv: Antal Nimród
  • Operatőr: Szatmári Péter
  • Vágó: Kovács Zoltán
  • Zene: Yonderboi
8
Antal Nimród 126 Yonderboi 2017-11-23 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-viszkis_1.jpg
6 hozzászólás

totyak

6 éve, 10 hónapja és 7 napja

DNS írta:
Na erre a filmre sokmindent lehet mondani, de azt nem, hogy színvonaltalankacsintó smiley
Nem mondtam rá. Míg nem látom, nem is mondhatom.

válasz erre

DNS

6 éve, 10 hónapja és 7 napja

totyak írta:
Ambrus Attila élete érdekes volt, mert azért ő csak egy bűnöző, mégis mindenki drukkolt neki anno. Leülte a nem kevés büntetését és most úgy tűnik becsületesen él. Azt mondjuk nem értem miért kell ennyire futtatni, de azt fel tudom dolgozni, hogy a története van annyira érdekes, hogy abból film készüljön. Szerintem meg is fogom nézni valamikor, bár nem csípem a magyar alkotásokat, többnyire színvonaltalanok.
Na erre a filmre sokmindent lehet mondani, de azt nem, hogy színvonaltalankacsintó smiley

válasz erre

totyak

6 éve, 10 hónapja és 8 napja

Ambrus Attila élete érdekes volt, mert azért ő csak egy bűnöző, mégis mindenki drukkolt neki anno. Leülte a nem kevés büntetését és most úgy tűnik becsületesen él. Azt mondjuk nem értem miért kell ennyire futtatni, de azt fel tudom dolgozni, hogy a története van annyira érdekes, hogy abból film készüljön. Szerintem meg is fogom nézni valamikor, bár nem csípem a magyar alkotásokat, többnyire színvonaltalanok.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 10 hónapja és 11 napja

[Tiltott felhasználó!]

Santonio

6 éve, 10 hónapja és 11 napja

8 pont egy DNS kritika alatt? meglepett smiley Ennyire nem lehet jó! röhögő smiley

válasz erre

RyutheStaR

6 éve, 10 hónapja és 11 napja

Az első magyar film amire mihamarabb beszeretnék ülni a moziba. Köszi DNS a kritikát, jó volt olvasni.
Egyébként gusztustalan volt a kiszabott büntetése és az a szomorú, hogy a mai "jogszolgáltatás" sem különb az akkoritól. (borosgazda(tudom, hogy "felmentették"), Budaházy, csak hogy az ismertebbeket említsem)

Érdekességképp nem csak névrokon(Ambrus), de honrokon is Ambrus Attila. Emiatt annó sokáig próbáltak cikizni a suliban, akkoriban ez még frusztrált. De most, érettebb fejjel egyáltalán nem veszem rossznéven, ha egyik haver poénból "leviszkisez". röhögő smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Patrik94 profiljaManiac profilja