A szépség és a szörnyeteg filmkritika

2017. március 22.
72.8961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Minden kornak szüksége van hősökre, így mesehősökre is. Ennek tudatában a Disney a szuperhősök futtatása után, illetve közben néha előrukkol egy-egy mesehős kalandjaival, és ha épp nincs kéznél új ötlet, leporolnak és modernizálnak egy régit az újrahasznosítás jegyében. Hogy erre mennyire van ténylegesen szükség, vagy mennyire szolgálja inkább a stúdió pénztárcáját, azt mindenki eldöntheti magának - ettől azonban a tény tény marad: az A szépség és a szörnyeteg klasszikus története is megkapta a maga feldolgozását, a mai kor sztárjaival és filmes eszközeivel.


Habár a film eredetileg az 1994-es Broadway-musical adaptációja lett volna, az ötletet végül elvetették a producerek, ehelyett az 1991-es, közkedveltté vált, egészestés, az eredeti XVIII. századi francia tündérmese első mozgóképes feldolgozásaként készült rajzfilm élőszereplős remake-jét készítették el. Annak tükrében persze, hogy újabban a Disney is minden sikeres meséjét előveszi és átülteti élőszereplős változatba (lásd Alice Csodaországban, Demóna, Hamupipőke, A dzsungel könyve), eme fejlemény aligha okozott különösebb meglepetést...

A sztorit alapjait tekintve alighanem mindenki ismeri, de a tegnap születettek és a feledékenyebbek kedvéért nem árt összefoglalni a lényeget. A francia vidéken élő, okos és szépséges, ám kissé különc és álmodozó Belle-t (Emma Watson) egy ijesztő és magányos szörnyeteg (Dan Stevens) foglyul ejti elátkozott kastélyában, ahol a gazdán kívül a teljes személyzetet elvarázsolták fennhéjázó és öntelt érzéketlenségükért való büntetésképpen.

Miután a lány fokozatosan felismeri a gyengéd, érző szívű herceget fogvatartójában, felcsillan a remény, hogy megtörheti az átkot, amihez bele kell szeretnie a külsőre visszataszító szörnyetegbe. Eközben azonban aggódó apja, Maurice (Kevin Kline) már dolgozik a kiszabadításán, ráadásul a Belle-t mindenáron nőül venni kívánó, gőgös Gaston (Luke Evans) haragjával is számolni kénytelen a visszautasítás miatt.

Vajon sikerül-e végül leküzdeni a nehézségeket, és a szerelem erejével megtörni a hosszú évek óta tartó átkot? Hát persze, hogy sikerül, hisz ez egy tündérmese!

Maurice (Kevin Kline) számára kislánya az egyetlen szeme fénye

Maurice (Kevin Kline) számára kislánya az egyetlen szeme fénye


Mivel egy klasszikus, széles körben ismert, mondhatni még ma is a popkultúra szerves részét képező történetről van szó, sok újdonságot aligha várhattunk az új feldolgozástól, így a legfőbb kérdés a megvalósítás módja volt, ami - a nagyszabású kiállítással kapcsolatos igényesség és technikai bravúrok ellenére (vagy éppen azok miatt) - kicsit giccsesre és túlzsúfoltra sikeredett. Noha az arányok azért általában egészséges keretek között maradnak, akadnak részek, melyek kifejezetten a CGI-orgiáról szólnak és csak a látványt szolgálják.

Szó se róla, a vizualitás valóban grandiózus, a díszletek minden apró részletig kidolgozottak és nem egyszer monumentálisak, de a jelmezeken és a kellékeken is mind meglátszik az a rengeteg pénz, amit beleöltek a produkcióba. A számítógéppel életre keltett tárgyak animációja kifogástalan, sőt szemkápráztató - IMAX 3D-ben nézve pedig különösen tetszetős -, viszont az élőlények esetében már közel sem annyira meggyőző a dolog.

Az elátkozott kastélyban a tárgyak sem mind azok, aminek látszanak

Az elátkozott kastélyban a tárgyak sem mind azok, aminek látszanak


A digitális farkasok még elfogadhatók, ám az egyik főszerepet betöltő szörnyeteg mimikája és mozgása sokszor furcsa, természetellenes, ami akár ki is zökkentheti a nézőket. Dan Stevens alakítását önmagában nagyon nehéz megítélni, hiszen azt nagyban befolyásolja a színészt kiegészítő - sőt mondhatni teljesen elfedő - számítógépes animáció, minek eredményeképpen néha a főszereplők közti interakció is elég furcsán hat. Ennek ellenére valamiféle kémia azért felfedezhető közöttük, s még ha egyelőre nem is tartozik a legjobb színésznők közé a világon, Emma Watson kétségtelenül bájos és ártatlanságot sugároz, így illik hozzá a szerep.

Az arrogáns és önimádó Gaston mint legfőbb antagonista szerepében Luke Evans kellően meggyőző ahhoz, hogy a figura utálható legyen, és Belle apjaként a veterán Kevin Kline is hozza azt, amit megkíván ez a viszonylag egyszerű, jóságos karakter. Szerencsére néhány komikus pillanatban is részünk lehet a sok aggódás és izgalom közepette, melyek jelentős részéért LeFou, Gaston hóbortos társa a felelős, aki nagyon passzol az őt játszó, kissé piknikus Josh Gad-hez.

LeFou (Josh Gad) mindig készséggel hallgatja Gaston (Luke Evans) kiselőadását

LeFou (Josh Gad) mindig készséggel hallgatja Gaston (Luke Evans) kiselőadását


A Disney az eladhatóság fokozása érdekében még arra is gondosan ügyelt, hogy a párbeszédek mellett magukat a dalokat is szinkronizált formában prezentálják a közönség számára, és nem is akármilyen minőségben. Látszik tehát, hogy a gyerekbarát egeres stúdiónál mindent elkövettek azért, hogy A szépség és a szörnyeteg legújabb feldolgozása a külcsín, illetve a körítés tekintetében lehengerlő legyen, ám mindez kissé egy cukormázzal leöntött teasüteményre hasonlít.

Egy színes-szagos valamire, amit gondosan elmajszolva marad némi rossz íz a szánkban, lévén a tartalom tekintetében már korántsem igazolható olyan könnyen, hogy ismét elővették a történetet. Sajnálatos módon ugyanis nem egyszer hiányzik az eredeti bája, és az új adaptáció kiváló példája annak, hogy sok esetben néhány jó maszkkal és kicsit több, valódi színészi játékkal még mindig meggyőzőbb és megkapóbb tud lenni egy ilyen érzelmes, romantikus mese ugyanúgy, mint bármilyen más mozi.

Az ódon kastély falai között csak idő kérdése a romantikus szálak kialakulása

Az ódon kastély falai között csak idő kérdése a romantikus szálak kialakulása


Mindent egybevetve azért egyáltalán nem született rossz feldolgozás, egy mozijegyet adott esetben megér a dolog. Az ijesztő jelenetek miatt túlságosan kicsi gyerekkel viszont nem ajánlott beülni rá, tehát ez esetben nem véletlen az a 12-es karika. Azt pedig, hogy szükség van-e homoszexuális utalásokra egy Disney moziban, pláne egy tündérmesében - ami nem egy országban kisebb botrányt okozott -, illetve, hogy ez zavaró tényező-e a film megtekintése alatt, azt megint csak mindenki döntse el saját magának...

A szépség és a szörnyeteg előzetes

 

A szépség és a szörnyeteg / Beauty and the Beast (2017)

  • Műfaj: Zenés
  • Hazai premier: 2017. március 23.
  • Rendezte: Bill Condon
  • Hossz: 129 perc
  • 2017-03-22 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-szepseg-es-a-szornyeteg_1.jpg
  • Szereplők: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad
  • Forgatókönyv: Stephen Chbosky
  • Operatőr: Tobias A. Schliessler
  • Vágó: Virginia Katz
  • Zene: Alan Menken
Bill Condon 129 Alan Menken 2017-03-22 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-szepseg-es-a-szornyeteg_1.jpg
16 hozzászólás

csirkee

7 éve, 8 hónapja és 6 napja

Azért nincs nagyon túl tolva ez a meleg dolog a filmben. Csak a végén kb 2 mp-re látjuk a két pasit együtt táncolni. Egy gyereknek fel sem fog tűnni a sok-sok tánc ember ének és stb között.

Egyébként is a gyerekek nehezen fogják érteni a film egyes jeleneteit és dalait. Nekik maximum a látvány miatt lesz szép a mese.

De az valami borzadály, ahogy a magyar szinkron és Emma Watson mimikája eltér!!! Mintha valami mást énekelne a főszereplő. És nagyon szembe tűnik még az egyszerű nézőnek is. Nem hiszem, hogy megéri kifizetni az IMAX jegyeket rá...

Viszont az menő volt, hogy a filmforgalmazó elhozta a premier előtti vetítésre az egyik főszereplőt: Luke Evanst. mosolygó smiley https://www.instagram.com/p/BR-lFM2lA83/

válasz erre

Hentes

7 éve, 8 hónapja és 6 napja

Imperator írta:
Ez a meleg téma is olyan, hogy már a premier előtt az ember pofájába tolják, hogy nézd már milyen polkorrekt gyerekfilmet csinálunk, ezer oldalon cikkeznek róla, mindenki erről beszél. A kutyát nem érdekelné szerintem, hogy van egy-két meleg mellékszereplő, ha már eleve a film bemutatása előtt külön nem hívnák fel rá a figyelmet. Egy családi filmnél pedig kicsit gusztustalan dolognak tartom, hogy a különböző jogi meg politikai szervezetek vagy akármik befolyásolják a végeredményt. Jégvarázsnál is követelték, hogy Elsa legyen leszbikus. Lassan ott tartunk, hogy a casting nagy része abból áll, hogy kötelező néger, kötelező latin-amerikai, kötelező meleg, mivel Kína nagy piac lett ezért kötelező kínai plusz a film fele is ott játszódjon. Pedig amúgy egyszerű statisztika az egész, hiszen a kisebbségek tényleg alig 1%-át teszik ki a teljes lakosságnak, mégis a filmekben a többség kerül kisebbségbe. Egyébként Emma Watson nem egy rossz nő, de nem az esetem. röhögő smiley
"ezer oldalon cikkeznek róla, mindenki erről beszél"

Az lehet de itt kicsit fordítva sült el a dolog: egy csomó országban kitiltották a filmet.

válasz erre

rDAVE

7 éve, 8 hónapja és 6 napja

Imperator írta:
Ez a meleg téma is olyan, hogy már a premier előtt az ember pofájába tolják, hogy nézd már milyen polkorrekt gyerekfilmet csinálunk, ezer oldalon cikkeznek róla, mindenki erről beszél. A kutyát nem érdekelné szerintem, hogy van egy-két meleg mellékszereplő, ha már eleve a film bemutatása előtt külön nem hívnák fel rá a figyelmet. Egy családi filmnél pedig kicsit gusztustalan dolognak tartom, hogy a különböző jogi meg politikai szervezetek vagy akármik befolyásolják a végeredményt. Jégvarázsnál is követelték, hogy Elsa legyen leszbikus. Lassan ott tartunk, hogy a casting nagy része abból áll, hogy kötelező néger, kötelező latin-amerikai, kötelező meleg, mivel Kína nagy piac lett ezért kötelező kínai plusz a film fele is ott játszódjon. Pedig amúgy egyszerű statisztika az egész, hiszen a kisebbségek tényleg alig 1%-át teszik ki a teljes lakosságnak, mégis a filmekben a többség kerül kisebbségbe. Egyébként Emma Watson nem egy rossz nő, de nem az esetem. röhögő smiley
Melyik országban alig 1% a kisebbség? Nem Amerika az biztos. röhögő smiley Csak a fekete lakosság 40 millió főhöz közel jár és az ázsiai lakosság is tíz millió fölött van. A latin származásúak meg mindkettőnél többen vannak. Ami egy 1%-ot tesz ki az a natív amerikai...

válasz erre

Imperator

7 éve, 8 hónapja és 6 napja

Ez a meleg téma is olyan, hogy már a premier előtt az ember pofájába tolják, hogy nézd már milyen polkorrekt gyerekfilmet csinálunk, ezer oldalon cikkeznek róla, mindenki erről beszél. A kutyát nem érdekelné szerintem, hogy van egy-két meleg mellékszereplő, ha már eleve a film bemutatása előtt külön nem hívnák fel rá a figyelmet. Egy családi filmnél pedig kicsit gusztustalan dolognak tartom, hogy a különböző jogi meg politikai szervezetek vagy akármik befolyásolják a végeredményt. Jégvarázsnál is követelték, hogy Elsa legyen leszbikus. Lassan ott tartunk, hogy a casting nagy része abból áll, hogy kötelező néger, kötelező latin-amerikai, kötelező meleg, mivel Kína nagy piac lett ezért kötelező kínai plusz a film fele is ott játszódjon. Pedig amúgy egyszerű statisztika az egész, hiszen a kisebbségek tényleg alig 1%-át teszik ki a teljes lakosságnak, mégis a filmekben a többség kerül kisebbségbe. Egyébként Emma Watson nem egy rossz nő, de nem az esetem. röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

[Tiltott felhasználó!]

rDAVE

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

DNS írta:
Nem kell aggódni, akadnak azért színesbőrű szereplők is a filmben.
Nem aggódtam, mert a kritika és az előzetes meggyőzött, hogy ez a film az ég világon nem ad nekem semmit, szóval kihagyom. Az Alice legalább próbál más utakon járni, habár nagy bánatomra nem túl jó utakon, de megteszi. Szeretem annyira Alice történeteit, hogy elfogadjam a filmeket. röhögő smileyröhögő smiley Az új 'A dzsungel könyve' sem volt rossz, némileg meg is lepett. Ezt még torrentről sem fogom leszedni és a mozijegy árát is inkább a Mulan filmverziójára rakom félre.

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

DNS írta:
Nem kell aggódni, akadnak azért színesbőrű szereplők is a filmben.
Ugye ketrecben? röhögő smiley :V
Egyébként undorítónak tartom ezt a köcsögpárti kampányát a díszninek mostanság, de hát ez van...

Amúgy nem rég volt egy feldolgozása a történetnek emlékeim szerint, szóval értelmetlennek tartom a mostanit. Egy biztos, a jegyárt megspóroltam. mosolygó smiley

válasz erre

DNS

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

rDAVE írta:
Ott a meleg dolog, az elég korrekt politikailag. Amúgy meg Amerika nem fehér, így már rég alapnak kellene legyen, hogy Hollywoodban túljussanak a "kötelező" és sztereotipikus fekete, ázsiai és latin karaktereken, de nem megy nekik.
Nem kell aggódni, akadnak azért színesbőrű szereplők is a filmben.

válasz erre

DNS

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

totyak írta:
Moziba nem rohanok, hogy megnézzem, de évek múlva, ha leadja valamelyik tv csatorna, szívesen leülök elé. Emma Watson nagyon szemrevaló, fiatal hölggyé cseperedett, valószínűleg tökéletes választás volt erre a szerepre.
Nem tudom egészen pontosan mi ez a meleg jelenet a filmben, de nem gondolom, hogy a Disney túlzásba vinné az ilyesmi mutogatását. A gyerekek még úgy sem értik, a felnőtteknek meg el kellene fogadni, hogy ilyesmi is létezik és túltenni magukat azon az 5 percen.
Hát ja, legfeljebb lehet magyarázni a gyereknek, ha érdeklődik, hogy az a két bácsi miért táncol egymássalmosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

WarriorAutobot írta:
Az eredeti mese tetszett nagyon, de ha nem lesz meggyőző a CGI akkor nem kellene erőltetni. Plusz a fölösleges meleg karakter se kellene bele nem tudom hogy fekete karakter van-e benne, de azt most akkor nem is erőltették vagy mi hogy politikailag korrekt legyen?
Ott a meleg dolog, az elég korrekt politikailag. Amúgy meg Amerika nem fehér, így már rég alapnak kellene legyen, hogy Hollywoodban túljussanak a "kötelező" és sztereotipikus fekete, ázsiai és latin karaktereken, de nem megy nekik.

válasz erre

totyak

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

Moziba nem rohanok, hogy megnézzem, de évek múlva, ha leadja valamelyik tv csatorna, szívesen leülök elé. Emma Watson nagyon szemrevaló, fiatal hölggyé cseperedett, valószínűleg tökéletes választás volt erre a szerepre.
Nem tudom egészen pontosan mi ez a meleg jelenet a filmben, de nem gondolom, hogy a Disney túlzásba vinné az ilyesmi mutogatását. A gyerekek még úgy sem értik, a felnőtteknek meg el kellene fogadni, hogy ilyesmi is létezik és túltenni magukat azon az 5 percen.

válasz erre

WarriorAutobot

7 éve, 8 hónapja és 7 napja

Az eredeti mese tetszett nagyon, de ha nem lesz meggyőző a CGI akkor nem kellene erőltetni. Plusz a fölösleges meleg karakter se kellene bele nem tudom hogy fekete karakter van-e benne, de azt most akkor nem is erőltették vagy mi hogy politikailag korrekt legyen?

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja