A régi város filmkritika

2017. február 21.
71.0141
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Casey Affleck már rég nem csak arról híres, hogy Ben Affleck kisöccse - elég csupán a Jesse James meggyilkolása vagy a Hideg nyomon c. filmjére gondolnunk, ahol igencsak erős alakítással rukkolt elő. Casey ezúttal újra esélyes lehet az Oscar-díj elnyerésére A régi városban nyújtott, kimagasló teljesítményével, mely produkció ráadásul a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában is jelölésre került.


Ezen alkotásával kapcsolatban alighanem az egyébként már nem fiatal, ám annál tehetségesebb író-rendező, Kenneth Lonergan nevét is meg fogjuk jegyezni, akár sikerrel díjra váltja bármelyik jelölését, akár nem. Na és persze ne feledkezzünk meg a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában nevezett Lucas Hedgesről és a legjobb női mellékszereplők mezőnyében induló Michelle Williamsről sem, akik fontos pillérei eme erősen karakterorientált történetnek.

Amint azt a felütés során megtudjuk, a központi bonyodalmat az okozza, hogy hirtelen elhunyt bátyja, Joe (Kyle Chandler) Lee-t (Affleck) nevezi meg 16 éves fia egyedüli gyámjának. Lee vonakodva hagyja ott Bostont és a munkáját, hogy visszatérjen élete korábbi helyszínére, a tengerpart melletti Manchester nevű kisvárosba, hogy gondoskodjon a temetésről, valamint unokaöccséről, Patrickről (Hedges).

A férfi számára komoly gondot okoz, hogy a tervezettnél tovább kell a városban maradnia, ahol kénytelen szembenézni a közösséggel, melyben felnőtt, és a múlttal, mely elválasztotta őt a feleségétől, Randitől (Williams). Mivel a családot mindig Joe tartotta össze, Lee-re és Patrick-re nehéz küzdelem vár, hogy a segítsége nélkül alkalmazkodjanak egymáshoz és a megváltozott helyzethez, miközben számos akadályt kell legyőzniük, nem egyszer önmagukon is felülemelkedve.

Randi (Michelle Williams) szereti is meg nem is volt férjét, de már ő is új életet kezdett

Randi (Michelle Williams) szereti is meg nem is volt férjét, de már ő is új életet kezdett


Habár a történet középpontjában a kamasz srác és bácsikája kapcsolata áll, a film számos réteggel rendelkezik, és olyan mélységet nyújt az egyes karakterek, illetve élethelyzetek ábrázolása terén, amit manapság nagyon ritkán látni a moziban. A narratíva a jelenben zajló események között időnkénti visszaemlékezések formájában tár elénk bizonyos múltbéli, jelentőséggel bíró történéseket, melyek alapján fokozatosan áll össze a kép a családi viszonyokról Chandleréknél, melyek finoman szólva is komplikáltnak nevezhetők.

Lee-nek bátyja halála és Patrick gyámsága mellett a saját múltjával is folyamatosan meg kell küzdenie, melyek letargiába és alkoholfüggőségbe taszították. Affleck talán nem is lehetne tökéletesebb a megtört, önmagával vívódó férfi szerepében, akinek a családja, vagyis Joe és annak fia jelenti a kapcsolatot az élettel, melyről nagyrészt már lemondott.

Lee azonban hiába akarja mindenáron elhagyni Manchester városát, lelkiismerete ezt nem engedi, lévén unokaöccsét minden oda köti, és apja halála után nem szeretne még több változást az életében.

Régi szép idők...

Régi szép idők...


Patrick a körülmények dacára átlagos tinédzser, aki próbálja tovább élni az életét az őt ért tragédia és új kihívások ellenére - számára elsősorban az okozza a legnagyobb gondot, hogy kizárólag nagybátyjára számíthat, lévén alkoholista anyja, Elise (Gretchen Mol) már rég elhagyta őket. A hirtelen felnőni kénytelen fiú jelleme apránként, de jól érzékelhetően alakul az őt ért hatások mentén, nem utolsósorban az ifjú Lucas Hedges elkötelezett teljesítményének köszönhetően.

Hedges kétségkívül tehetséges színész, még ha időnként kissé kiforratlannak is tűnik a játéka. Miközben alakítása olykor csak átlagos, akadnak zseniális pillanatai - alighanem ezeknek köszönheti az őt körülvevő hype-ot és Oscar-jelölését. Habár Patrick tinédzserként nem mindig úgy reagál szeretett apja, egyben egyetlen aktív szülője elvesztésére, ahogy azt feltétlenül várnánk, Hedges képes hatékonyan érzékeltetni a kamasz srác több oldalát, miközben a karakter jelentős mélységei is feltárulnak.

Patrick egy átlagos kamasz srác kevésbé átlagos szituációban

Patrick egy átlagos kamasz srác kevésbé átlagos szituációban


A régi város elsőrangú színészi, írói és rendezői munka keveréke, mely amellett, hogy rendkívül tanulságos és szívbemarkoló, még hitelesen szórakoztató is tud lenni. Igazi érzelmi hullámvasút, mely reálisan mutatja be a kamaszok problémáit és az elhidegült családok, a tönkrement kapcsolatok nehézségeit, lévén nincsenek erőltetett poénok vagy hatásvadász monológok és megnyilvánulások, így minden életszerűnek hat.

A zene maximális módon támogatja az elbeszélés módját: a kifejező dallamok és a jól eltalált számválasztás mellett az alkotók azt is remekül időzítették, hogy mikor lehet a legjobban a csend által érzéseket és hangulatokat közvetíteni. Az emocionális reakciók kiváltása mellett a narratíva képes alaposan elgondolkodtatni a nézőt, és nem egy olyan szituáció akad, melyben bárki magára ismerhet, illetve együtt érezhet a szereplőkkel.

Az amerikai Manchester tengerparton fekszik, így a hajózás szerves része a helyiek életének

Az amerikai Manchester tengerparton fekszik, így a hajózás szerves része a helyiek életének


A filmben még az évszakok és az időjárás változása is szimbolikus jelentőséggel bír, amennyiben hathatósan részt vesz a különböző hangulatok és aktuális élethelyzetbeli tendenciák közvetítésében. A valós helyszíneken való forgatás még tovább növeli az elkészült alkotás már-már dokumentarista jellegű realisztikusságát, de a fényképezés és a vágás, illetve maga a történetmesélés módja is tényszerű, lényegre törő és természetes, így cseppet sem vonja el a figyelmet a színészek által közvetített érzésekről és gondolatokról.

A tény, hogy a narratíva tele van empátiával, intellektualitással és szellemességgel egyrészt Lonergan kivételes (forgatókönyv)írói tehetségének köszönhető, másrészt annak, hogy két teljes évet töltött a karakterek és a sztori részletekbe menő kidolgozásával. Nagy szerencsénkre végül arra is megkapta a lehetőséget, hogy direktorként saját maga valósítsa meg filmen az elképzeléseit, ami remek döntésnek bizonyult.

Joe (Kyle Chandler) sajnos már nincs itt, hogy támogassa szeretteit

Joe (Kyle Chandler) sajnos már nincs itt, hogy támogassa szeretteit


Az alkotói talentum és szabadság eme ritka ötvözeteként létrejött A régi város egy vérbeli karakterdráma, mely lassú és alapos, ugyanakkor megható és szórakoztató is egyben - egy film, ami olyan, mint maga az élet, egy bő kétórás, ám cseppet sem unalmas csomagban összesűrítve és átnyújtva mindazoknak, akik nem csak a harsány és rohanó tempójú alkotásokért hajlandók beülni a moziba.

A régi város előzetes

 

A régi város / Manchester by the Sea (2016)

  • Műfaj: Dráma
  • Hazai premier: 2017. február 23.
  • Rendezte: Kenneth Lonergan
  • Hossz: 137 perc
  • 2017-02-21 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-regi-varos_1.jpg
  • Szereplők: Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges, Kyle Chandler, Gretchen Mol
  • Forgatókönyv: Kenneth Lonergan
  • Operatőr: Jody Lee Lipes
  • Vágó: Jennifer Lame
  • Zene: Lesley Barber
Kenneth Lonergan 137 Lesley Barber 2017-02-21 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-regi-varos_1.jpg
4 hozzászólás

totyak

7 éve, 8 hónapja és 15 napja

Nos, hiába jó a kritika, szinte biztos, hogy nem fogom megnézni. Már elsőre sem csigázott fel a rövid történet alapján, aztán amikor ki lett fejtve bővebben, az apa halála, a régi, nem kívánatos életbe való visszatérés, a piás másik szülő, a mindennapi gondok, stb-stb., az merült fel bennem, hogy kinek kell ez, mikor így is van elég baja mindenkinek az életben? Nehogymár még a moziban is ezt kelljen bámulnom.

válasz erre

wegh

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Az a helyzet, hogy azt se tudtam, hogy van még egy Affleck, nemhogy ő is színész röhögő smiley Mondjuk egészen más stílusban mozog, úgy látom. A kritika nagyon jó lett kacsintó smiley

válasz erre

Mordorer

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Hmmmmm, kritika alapján maga a film jó, nekem a stílus nem annyira tetszik. De most meginogtam... mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Pozitív kritika DNS-től!? meglepett smiley Akkor ez jó film! mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja