A majmok bolygója: Háború filmkritika

2017. július 12.
72.8731
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Lázadás, Forradalom, és most Háború - vagyis elérkeztünk a klasszikus Majmok bolygója eseményeinek előzményeit elmesélő, 2011-ben indult filmfolyam újabb, az intelligens majmok és az emberek konfliktusát még inkább kiélező felvonásához. Miután Matt Reeves rendezőként még az első, felvezetésnek igen biztató résznél is minőségibb és húsbavágóbb folytatást készített, talán joggal várhattuk tőle, hogy újfent egy feszültséggel teli, lebilincselő mozival bővíti a közönség és a kritikusok által egyaránt kedvelt franchise-t.


Reeves ezúttal azonban társ-forgatókönyvíróként is kivette a részét az alkotói folyamatból, miközben két korábbi író producerré avanzsálása mellett Mark Bomback továbbra is rendelkezésre állt a történet és a karakterek kidolgozása során. A gond csupán az, hogy Reeves aprólékos és alapos, részletekbe menő stílusa olyannyira meghatározóvá vált a Háború esetében, ami immár sokszor inkább kárára, mintsem hasznára vált a produkciónak. Noha maga a cselekmény egyfajta logikus folytatása a korábbiaknak, a realizmust a szentimentalizmus oltárán feláldozó narratíva már nem biztos, hogy az előző részek kedvelőinek is ugyanúgy elnyeri majd a tetszését.

Két évvel a Forradalom eseményei után az intelligens majmok Cézár (Andy Serkis) által vezetett törzse továbbra is a San Francisco környéki erdőkben bujkál, miközben a csak Ezredesként emlegetett, mindenre elszánt katona (Woody Harrelson) emberei azon igyekeznek, hogy kézre kerítsék legfőbb ellenségüket. Az események szerencsétlen fordulatát követően Cézár elhatározza, hogy maga számol le az Ezredessel, csapata túlnyomó részét ugyanakkor útnak indítja egy új, békésnek remélt otthon felé.

A leghűségesebb társai, Maurice (Karin Konoval) és Rakéta (Terry Notary) által kísért vezér katonákat követő útja során olyan furcsa szerzetekkel találkozik, mint Nova, a néma és elárvult kislány (Amiah Miller) vagy az állatkerti csimpánzból remetévé vált "Rossz majom" (Steve Zahn), miközben újra meg újra kénytelen megtapasztalni az ember kegyetlenségét.

Amikor azonban végre szemtől szemben találkozik a gyűlölt ezredessel, olyan dolgokra derül fény, melyek egészen más megvilágításba helyezik Cézár számára a "majominfluenza" miatt a kihalás szélére sodródott Homo sapiens és az intelligenssé vált majmok rendkívüli helyzetét...

Maurice, a nagylelkű orángután (Karin Konoval) az elárvult Nova (Amiah Miller) védelmére kel

Maurice, a nagylelkű orángután (Karin Konoval) az elárvult Nova (Amiah Miller) védelmére kel


A Háború, noha jól és izgalmasan kezdődik, a játékidő előrehaladtával fokozatosan ellaposodik és vontatottá válik. Nagyon kevés az akció, lényegében csak a film elején és végén találunk mozgalmasabb részeket, ami önmagában még nem lenne baj, ha a feszültség hosszú távon megmaradna, és nem haladna olyan akadozva a sztori. Az író-rendező azonban ezúttal sajnos a feszültséget sem volt képes fenntartani, ami a Forradalomban végig szinte kézzelfogható volt.

A gondokat csak tetézi a helyenként hatásvadász megvalósítás, mely nem egyszer áthajlik túlzottan művibe és művészieskedőbe, sőt néha egyenesen teátrálisba. A kelleténél mesterkéltebb és elnyújtottabb jelenetek közben többször előfordult, hogy nem voltam képes fenntartani a kétkedésem felfüggesztését, ami pedig egy fiktív történet esetében mindig alapvető fontosságú ahhoz, hogy az ember el, illetve be tudja fogadni a látottakat. És talán éppen ez a legnagyobb baj a Háborúval, hisz ezzel sajnos az előző részben látott, nagyfokú realizmus érzése is odalett.

Majmok lovon - A majmok bolygója egyik elmaradhatatlan momentuma

Majmok lovon - A majmok bolygója egyik elmaradhatatlan momentuma


De ha már a tárgyalásmódnál tartunk, eleve felmerül a kérdés, hogy miért kell egy, majdhogynem a hard science fiction határát súroló, mégis egyértelműen blockbusternek számító Majmok bolygójából szinte száz százalékban művészfilmet csinálni. A - számomra legalábbis - ezúttal kisebb csalódást okozó Matt Reeves és stábja munkáján látszik, hogy rengeteg filmet megnéztek a forgatás előtt és számtalan ötletet meríttek azokból, csakhogy felhasználásuk eredetisége és kivitelezésmódja nem kevés kívánnivalót hagy maga után.

Az egyik legjobb példa erre, hogy az egyébként egyáltalán nem közlékeny, kőkemény Ezredes egyetlen monológban összefoglalja a történet lényegét, ráadásul olyan szájbarágós módon, hogy egy ponton még a "majmok bolygója" frázis is elhangzik tőle. Ehhez hozzáadódnak Cézár víziói, melyek szintén hatásvadászok, és inkább zavaróak mint hihetőek. A majmok vezetője immár majdnem bibliai státuszokra tör, magára vállalva, hogy elvezeti övéit egy új hazába, csakhogy a párhuzam megvalósítása sajnos kissé erőltetettre sikeredett.

Az Ezredes (Woody Harrelson) a "vagy mi, vagy ők" elvét követi

Az Ezredes (Woody Harrelson) a "vagy mi, vagy ők" elvét követi


A Maurice által "örökbe fogadott" kislány sztorija, illetve a majmokkal való, szinte minden átmenet vagy felvezetés nélküli szoros kapcsolata úgyszintén nehezen hihető, még ha akadnak is igaznak tetsző, megható pillatatai a történet ezen szálának. A komikus vonalat bevezető "Rossz majom" szerepeltetése pedig alapvetően félresikerült próbálkozás, mely nem igazán illik a narratíva kontextusába és hangvételébe, pláne annak tükrében, hogy már a Forradalom is nagyon jól működött hasonló jellegű karakterek nélkül.

Az efféle húzások ellenére A majmok bolygójának legújabb felvonása immár sokkal inkább tragikus eposz, mint igazi sci-fi, thriller vagy akciófilm, mely műfajokat oly sikeresen ötvözte a Forradalom a drámai elbeszélésmóddal. Visszatekintve mindenképp kicsit becsapva érzem magam a Háború által, melynek már a címe is eléggé megtévesztő, lévén a cselekmény elsősorban nem az emberek és a majmok közötti háborúról szól, hanem a személyes bosszúról és a túlélésről.

A "Rossz majom" (Steve Zahn) gyávasága ellenére hajlandó segíteni Cézárnak

A "Rossz majom" (Steve Zahn) gyávasága ellenére hajlandó segíteni Cézárnak


Ami továbbra is tetszett ugyanakkor, az a CGI, illetve motion capture általi, egészen élethű, már-már fotorealisztikus vizuális megvalósítás, valamint a majmok világának részletes bemutatása. Annyiban sikerült tovább mélyíteni a mitológiát, hogy akadnak árulók és hűséges alattvalók, mint ahogy az általában a valóságban is lenni szokott. Az emberek és a főemlősök közötti egyensúly nagyjából ugyanúgy fennáll, mint az előző részben, habár kissé újfent eltolódik az utóbbiak felé.

Az viszont nem feltétlenül szerencsés, hogy a Lázadáshoz hasonlóan most sem igen kapunk kedvelhető emberi karaktereket, leginkább csak olyanokat, akiket valamilyen szinten meg lehet érteni, még ha teljesen azonosulni nem is tudunk velük. A tény, hogy az Ezredes és csapata egyetlen célja, hogy biztosítsák az emberi faj fennmaradását és domináns státuszának megőrzését, még nem feltétlenül teszi őket szimpatikusabbá a néző számára az Avatarban látott embereknél, akik képesek leigázni egy bolygó egész népét a saját hasznuk érdekében.

A majmok vezére ugyan nem akar háborút, de sosem hátrál meg övéi előtt

A majmok vezére ugyan nem akar háborút, de sosem hátrál meg övéi előtt


A pozitívumok között meg kell még említeni, hogy alapvetően jól sikerült az összekötés az eredeti Majmok bolygójával, szóval ha itt abba is hagynák a sztorit - amit a hírek szerint nem fognak -, a kettő közötti átmenet akkor is teljesen logikusan lekövethető volna. Az ugyanakkor még mindig nem derült ki pontosan - legfeljebb néhány utalás történt rá -, hogyan lett egy elszigetelt majomcsapatból az egész világra kiterjedő, uralkodó csoport.

Habár sosem könnyű egy ilyen, az emberben felemás benyomásokat keltő produkciót értékelni, azt be kell vallanom, hogy a Háború kritikai visszhangjait látva kicsit ugyanaz az érzés fogott el, mint nemrég a Logan-t követően: biztos, hogy ugyanazt a filmet láttuk? Amennyiben igen, akkor vagy én tévedek, vagy úgy tűnik, a politikai korrektség kényszere immár nem csak a politikusokat és a média egyéb területeit, de a filmkritikusokat is utolérte.

Félreértés ne essék: ha az e heti premierfilmek valamelyikének megtekintésén gondolkodtok, netán a Baywatch és A majmok bolygója között hezitálva, akkor még mindig sokkal inkább az utóbbit tudom ajánlani, lévén az legalább tartalmaz valamilyen értéket az előbbivel szemben...


A majmok bolygója: Háború előzetes

 

A majmok bolygója: Háború / War for the Planet of the Apes (2017)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2017. július 13.
  • Rendezte: Matt Reeves
  • Hossz: 140 perc
  • 2017-07-12 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-majmok-bolygoja-haboru_1.jpg
  • Szereplők: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Amiah Miller, Karin Konoval, Terry Notary, Toby Kebbel
  • Forgatókönyv: Matt Reeves, Mark Bomback
  • Operatőr: Michael Seresin
  • Vágó: William Hoy, Stan Salfas
  • Zene: Michael Giacchino
6
Matt Reeves 140 Michael Giacchino 2017-07-12 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-majmok-bolygoja-haboru_1.jpg
20 hozzászólás

Yanez

7 éve, 3 hónapja és 9 napja

Ha valami film szinte mindenütt jól szerepel, akkor itt biztosan nem fog. Szerencsére pont innen tudom, ha a GC-n nem lett valami pozitív a kritika, akkor tutira egy remek filmről van szó!!! Elvégre úgy általában világszinten is pazarul szerepelnek az itt lehúzott filmek, tehát nem csak úgy beszélek a levegőbe.

válasz erre

DNS

7 éve, 3 hónapja és 12 napja

totyak írta:
Aki az első kettőt megnézte, az már ezt is megnézi, hogy kerek legyen a sztori, tehát pénzügyileg nem lesz itt gond, még ha kritikailag nem is tökéletes a film. Érdemes egyébként megnézni az eredeti filmeket is, legalábbis az első kettő-hármat. A végén már ott is erőltetett lett az egész és nyújtották a történetet. Meg a Tim Burton féle első rész feldolgozás is elég jó szerintem.
Igazából nem értem, hogy miért nem tud a két faj békében élni egymás mellett, ha már úgy alakult, hogy az emberek kissé megritkultak, a majmok meg megokosodtak, lenne hely mindenkinek. Magunkra mondjuk, hogy kegyetlen faj vagyunk, nyilván ezért nem bírjuk elviselni, hogy egy másik felsőrendű faj is megjelent, (én legalábbis így gondolom), de azért láthatjuk a régebbi filmekben, hogy a majmok sem lesznek jobbak nálunk, még ha itt, az újakban némileg erkölcsösebbnek is tűnnek, mint mi (majom nem öl majmot, bla-bla). Azért én így is megnézem majd.
Nos igen, hosszú távon az intelligens majmok aligha jobbak az embernél, de azt hiszem, egy hasonló kijelentés talán már a Forradalomban is elhangzott Cézár szájából. A Háború ugyanakkor megint aránytalanul mutatja be a két fajt, mintha a majmok mégis különbek lennének. Szóval ahogy a Lázadásban, itt megint főleg csak nekik lehet drukkolni...

Egyébként Gocsa kolléga anno igencsak részletes és átfogó elemzést írt a szériáról, a franchise iránt érdeklődőknek érdemes lehet elolvasni. A második cikkben többek között arról is szó van, hogy a 2001-es, Burton-féle "remake" miért is lóg ki a sorbólmosolygó smiley Amúgy én sem gondolom azt, hogy nézhetetlen volna, csak mint Majmok bolygója film lényegében értelmezhetetlen.

http://www.gamechannel.hu/cikk/cinemachannel/a_majmok_bolygoja__visszatekintes_1_resz

http://www.gamechannel.hu/cikk/cinemachannel/a_majmok_bolygoja__visszatekintes_2_resz

válasz erre

marco

7 éve, 3 hónapja és 13 napja

totyak írta:
Aki az első kettőt megnézte, az már ezt is megnézi, hogy kerek legyen a sztori, tehát pénzügyileg nem lesz itt gond, még ha kritikailag nem is tökéletes a film. Érdemes egyébként megnézni az eredeti filmeket is, legalábbis az első kettő-hármat. A végén már ott is erőltetett lett az egész és nyújtották a történetet. Meg a Tim Burton féle első rész feldolgozás is elég jó szerintem.
Igazából nem értem, hogy miért nem tud a két faj békében élni egymás mellett, ha már úgy alakult, hogy az emberek kissé megritkultak, a majmok meg megokosodtak, lenne hely mindenkinek. Magunkra mondjuk, hogy kegyetlen faj vagyunk, nyilván ezért nem bírjuk elviselni, hogy egy másik felsőrendű faj is megjelent, (én legalábbis így gondolom), de azért láthatjuk a régebbi filmekben, hogy a majmok sem lesznek jobbak nálunk, még ha itt, az újakban némileg erkölcsösebbnek is tűnnek, mint mi (majom nem öl majmot, bla-bla). Azért én így is megnézem majd.
Ez így van, én is meg fogom nézni, és előre látom hogy a CGI és a zene engem le fog nyűgözni. Történetet mint olyat nem nagyon kerestem az elődeben sem.

Az eredeti széria első része etalon, a második szoszo, a többi viszont csak üzlet és ez látszik is rajta. Ennek ellenére időről időre végignézem az egész sorozatot újra, mert imádom! mosolygó smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 3 hónapja és 13 napja

Aki az első kettőt megnézte, az már ezt is megnézi, hogy kerek legyen a sztori, tehát pénzügyileg nem lesz itt gond, még ha kritikailag nem is tökéletes a film. Érdemes egyébként megnézni az eredeti filmeket is, legalábbis az első kettő-hármat. A végén már ott is erőltetett lett az egész és nyújtották a történetet. Meg a Tim Burton féle első rész feldolgozás is elég jó szerintem.
Igazából nem értem, hogy miért nem tud a két faj békében élni egymás mellett, ha már úgy alakult, hogy az emberek kissé megritkultak, a majmok meg megokosodtak, lenne hely mindenkinek. Magunkra mondjuk, hogy kegyetlen faj vagyunk, nyilván ezért nem bírjuk elviselni, hogy egy másik felsőrendű faj is megjelent, (én legalábbis így gondolom), de azért láthatjuk a régebbi filmekben, hogy a majmok sem lesznek jobbak nálunk, még ha itt, az újakban némileg erkölcsösebbnek is tűnnek, mint mi (majom nem öl majmot, bla-bla). Azért én így is megnézem majd.

válasz erre

Patrik94

7 éve, 3 hónapja és 14 napja

Nagyjából erre számítottam. szomorú smiley

válasz erre

Direktor

7 éve, 3 hónapja és 14 napja

Nyomába sem ér sajnos az eredetinek, de ezt elnézzük neki mert új trendek vannak, de hogy nég ezt is el tudják cseszni az durva.

válasz erre

Hentes

7 éve, 3 hónapja és 15 napja

Hát ennél sokkal jobbra számítottam. szomorú smiley Oké hogy biztos látványos, de azért ez elég jó cím lett az elmúlt években.

válasz erre

fighterlaci

7 éve, 3 hónapja és 15 napja

Pedig de vártam.... szomorú smileyszomorú smileyszomorú smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja