A Kaptár: Utolsó fejezet filmkritika

2017. január 27.
72.9481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Déjá vum van, 2016 pontosan ugyanígy kezdődött számomra filmek tekintetében, mint ez az év: az érzékszerveinket meggyalázó, elképesztően ocsmány és felesleges, már-már sértően szar filmekkel. El nem tudom képzelni, mi zajlott le a rendező Paul W.S. Anderson fejében, amikor meglátta saját alkotásának végeredményét a stábnak tartott vetítésen, de abban biztos vagyok, hogy aki ebben a mocsokban részt vett, mérhetetlen szégyenében azóta is bujkálva settenkedik az éjszakai utcákon. Legalábbis ha szorult bele némi jóérzés.
Advertisement


Na de ne szaladjunk ennyire előre: Alice (Milla Jovovich) ki ki tudja már hányadszor (na jó, immáron hatodszor) tér vissza a vászonra hogy a silány első rész után egyre mélyebbre merüljön abban a vizuális fertőben amit a Kaptár széria képvisel. Ezúttal éppen az derül ki hogy az elpusztíthatatlan hősnő az egyetlen lény kerek e világon, aki megmentheti a megmaradt pár ezer embert a Földön, mert csak. Persze hogy ne legyen minden fenékig tejfel, mindössze 48 órája van a nemes feladat végrehajtására mert utána másodpercre pontosan mindenki meghal.

Ezt az információt nem más közli a rettenthetetlen amazonnal mint maga a Vörös Királynő, aki egyszeriben csak elkezd aggódni az emberiség utolsó megmaradt magvaiért. Igen, azokért akikből mát hétmilliárdot kiirtott. Alice okosórája be is állítja magát a deadline-ra és szépen elkezd visszaszámolni. Néhány mobilgyártó példát vehetne akksigyártásból, mert ez az óra nem merül. Még évekkel az áram megszűnése után sem. Kúl, biztos van benne egy miniPaks2.

Persze az időlimiten túl még egy óriási csavart kapunk, hiszen Alice-nek át kell verekednie magát párszáz mérföldön hogy elérjen oda, ahonnan az egész cécó indult: Raccoon City-be. A hihetetlen sztori mellé persze elképesztő forgatókönyv is jár, az őrületes fordulatoktól, a mérhetetlen izgalomtól percről percre összecsináljuk magunkat. Ja nem.

A rendezői munkát nehéz lenne értékelni, szinte alig érhető tetten, köszönhetően az operatőrök és a vágók hathatós munkájának, akik sikeresen elkövettek mindent, hogy a filmből semmit ne lássunk. Előbbiek kamerarángatási technikája Oscar-díjat érdemel - kár hogy a rángatózó kezeket nem díjazzák a jeles eseményen - , utóbbiak pedig stopperrel mérték hogy minden 0,8 másodpercben feltétlenül legyen egy vágás. Nyilván a dolog nem indokolatlan, a maguk módján próbáltak akciót belevinni az élőhalottak vs emberek csatákba amik elég egyhangúak, hiszen vagy egy harapás, vagy egy lövés és kész.

Annyira ijesztően tartja a pisztolyt, hogy a zombik fejvesztve menekülnek

Annyira ijesztően tartja a pisztolyt, hogy a zombik fejvesztve menekülnek


Ha a fentiek még nem győztek volna meg arról hogy ha van egy film idén, amit biztosan nem nézel meg, akkor készülj fel arra hogy ha el is követed azt a bűnt hogy beülsz rá a moziba, semmit nem fogsz látni belőle. Merthogy az egész film töksötét. Mondom: TÖKSÖTÉT. Néha fel lehet ismerni egy-egy szereplőt, illetve a kilencvenedik perc körül láttam egyszer egy lámpát is égni benne hét másodpercig, de ennél sokkal többre ne számíts.

Igaz, nem is vesztesz sokat, ha a színészi játékra vagy kíváncsi, mert az mint olyan, nem nagyon van. Mimika nélküli (már ahol kivehető az arc) bábuk, akiken annyi rettegés látszik mondjuk a zombikkal vagy épp az egyéb rájuk leselkedő veszélyekkel szemben, mint egy barbibabán amikor meglátja a meztelen Kent. Oké, nem várhatjuk el mindenkitől hogy olyan szájjal lövöldözzön mint Rambo a gépágyúval, de azért na...

De hogy mondjak jót is: az első percek nem is olyan rosszak, amikor a film elindult, még az is eszembe jutott, hogy végre csináltak egy jó Resident Evil filmet a végére. Az első képkockákon felidézzük az eddig történteket (vírus-zombi-halál-vírus-zombi-halál-...) utána pedig néhány percig még világos is van a vásznon, ami a film egészére vetítve katartikus élmény.

Szuperhős. Akármennyi ellenfél jöhet, másodpercek alatt végük. Olyan izgi!!!!

Szuperhős. Akármennyi ellenfél jöhet, másodpercek alatt végük. Olyan izgi!!!!


A zene határozottan jó, ez a film meg sem érdemel ilyen aláfestést, egyszerűen viccesnek hat amikor a hatásos akciófilm dallamok felcsendülnek a nevetséges képi megvalósítás alatt. És ennyi a pozitívum.

A CGI értékelhetetlen a folyamatos sötét miatt, valószínűleg költséghatékonyabb volt a digitális zombihorda így, hogy csak sejtjük a látványt. Sokan vagyunk akik azt gondoltuk, a sorozatnak már nincs lejjebb, de ez az epizód bizonyította hogy nem tapasztaltunk meg eddig minden mélységet. Ez a film értékelhetetlenül szörnyű több aspektusból is, ha van is benne bármilyen pozitívum, azt én képtelen voltam felfedezni.

Szumma szummárum, az unalomig ismert T-vírus sztori csak nem akar leállni, és bár az A Kaptár: Utolsó fejezet cím bizakodásra adhatna okot, Paul WS Anderson szemlátomást képtelen másban gondolkodni, mint hogy családi vállalkozásban csináljon filmeket, így nem lennék meglepve ha lenne utolsó után is.

A Kaptár: Utolsó fejezet előzetes

 

A Kaptár: Utolsó fejezet / Resident Evil - The Final Chapter (2017)

Ez egy Uwe Boll film?
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2017. január 26.
  • Rendezte: Paul W.S. Anderson
  • Hossz: 106 perc
  • 2017-01-27 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-kaptar-utolso-fejezet_1.jpg
  • Szereplők: Milla Jovovich, Ruby Rose, Ali Larter, Iai Glen, Shawn Roberts
  • Forgatókönyv: Paul W.S. Anderson
  • Operatőr: Glen MacPherson
  • Vágó: Doobie White
  • Zene: Paul Haslinger
3
Paul W.S. Anderson 106 Paul Haslinger 2017-01-27 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-kaptar-utolso-fejezet_1.jpg
13 hozzászólás

rDAVE

7 éve, 5 hónapja és 22 napja

#ultrakaki
Pedig élveztem ezt a sorozatot kb a harmadik részig, de ez... WTF!? Rengeteg akciójelenet átláthatatlan, pedig az lenne a legfontosabb. A történettől meg a hajam téptem. Sosem volt zseniális, de az első három rész után mintha f.stak volna az egészbe és itt már-már maximumra pörgették az igénytelenségüket.

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 9 hónapja és 2 napja

Marduk írta:
Szóval akkor lesz epilógusa? röhögő smiley
Ha ezt erre írtad: "nem lennék meglepve ha lenne utolsó után is", akkor nagyon nem értetted, mire írja ezt Marco.

válasz erre

Marduk

7 éve, 9 hónapja és 2 napja

Szóval akkor lesz epilógusa? röhögő smiley

válasz erre

csirkee

7 éve, 9 hónapja és 2 napja

RyutheStaR írta:
Hát akkor jobb lett volna ha a Széttörve-re mentek el, azt akarom még megnézni. mosolygó smiley
Egyébként a zombikkal úgy vagyok, hogy elég volt, szóval én örülök ha kicsit a sztorit erősíti a lezárás.
Na azt a filmet én is meg akarom nézni, mert nagyon bírom az ilyen pszichos filmeket. mosolygó smiley

válasz erre

marco

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

RyutheStaR: amikor írtam már annyira fáradt voltam hogy az igazi fikát ki is hagytam. röhögő smiley Például a föld alatt folyamatosan napszemcsiben domborító kamuneo a Mátrixból meg ilyenek. röhögő smiley

5t3v3nk3: Jovovich kisasszonyt határozottan rühellem, de igazad van, a Kaptárral kapcsolatban vannak előítéleteim, mert mind kegyetlen tré, de ezt levetkőzve ültem be a filmre, eskü.

Mindenkinek aki rákérdezett: Sajnos tényleg nagyon nagy baj van ezzel a filmmel. szomorú smiley

Tommy: Sajnos az időhiány miatt nem tudok többet szomorú smiley de igyekszem idén többről írni én is. Bár azért tavaly is sikerült 8-10 filmről nekem firkantani.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

[Tiltott felhasználó!]

muki

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

Hát én ezen a kritikán olyan jól szórakoztam hogy már csak azért is megnézem a filmet! röhögő smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

Azt hiszem az első három részt láttam, azok szerintem nem voltak rosszak. Nem tudom az azutániak mit mutattak. Lehet majd tartok egyszer egy Kaptár napot.
A kritika egyébként nagyon szórakoztató lett. Akkor is lehet jót írni, ha gyalázatos, amit elemzünk. Moziba amúgy sem mentem volna erre a filmre, nem vagyok akkora Kaptár fan, majd BDRip-ben meglesem röhögő smiley

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

csirkee írta:
Az a baj h tényleg nagyon sötét a szörnyeket alig látni és kevés a zombi elleni támadás is...nem lett egy nagy szám a jó trailer ellenére.
Hát akkor jobb lett volna ha a Széttörve-re mentek el, azt akarom még megnézni. mosolygó smiley
Egyébként a zombikkal úgy vagyok, hogy elég volt, szóval én örülök ha kicsit a sztorit erősíti a lezárás.

válasz erre

Gólem

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

Elég szigorúan fogott a tollad (billentyűzeted) Marco! röhögő smiley Tényleg ennyire gáz? De komolyan?

válasz erre

Tommy

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

Eddig sem szerettem egyik részt sem. De jó lett volna ha legalább a vége jó... wtf smiley

Marco, írj több kritikát! Kérlek! mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

7 éve, 9 hónapja és 3 napja

RyutheStaR írta:
Hát Marco, remélem, hogy azért ennyire tényleg nem lett siralmas és csak a mai napi rossz kedved dobta meg ennyire lehúzóan a kritikát. röhögő smiley
Én sem vártam csodát, gondoltam, hogy nem lesz túlságosan minőségi darab. De ahogy leírtad, ennél azért jobbra számítottam. mosolygó smiley
Az a baj h tényleg nagyon sötét a szörnyeket alig látni és kevés a zombi elleni támadás is...nem lett egy nagy szám a jó trailer ellenére.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja