A hét mesterlövész filmkritika

2016. szeptember 21.
71.5341
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Remek... Egy újabb remake! - kiálthat fel az egyszeri kritikus. Ezzel alighanem még a mai fiatal userek (akarom mondani nézők) is tisztában vannak, azt azonban sokan nem tudják, hogy az 1960-as változat - csakúgy, mint a mostani - Kuroszava Akira legendás filmjének, az 1954-ben elkészült A hét szamurájnak a feldolgozása.


Tény, hogy mindig nehéz egy nagynevű előd örökébe lépni, kettőébe pedig még nehezebb. A kritikusok és az idősebb nézők viszont önkéntelenül azokhoz hasonlítják az új feldolgozást, amely így nagyon ritkán képes megközelíteni az elvárásokat, pláne ugyanolyan, vagy legalábbis majdnem olyan nagyot robbantani. Az előjelek tehát nem voltak túl kedvezőek, de vajon ez a remake is pont olyan felesleges lett, mint a többi általában?

Antoine Fuqua (A kiképzés, A nap könnyei, Artúr király, Orvlövész, Támadás a fehér ház ellen, A védelmező, Mélyütés) rendezte verzió igyekezett némileg más irányból megközelíteni az alapanyagot, és egy mexikói földműves faluból egy kis amerikai bányavárosba helyezte át a cselekményt, a polgárháború utáni évekbe. A korábban egyhangú és dolgos hétköznapokat élő Rose Creek lakossága a gátlástalan iparmágnás, Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) elnyomásától szenved, mígnem egy tragikus incidenst követően Emma Cullen (Haley Bennett) megelégeli a dolgot, és egy csapatnyi törvényenkívüli alakhoz fordul segítségért.

A fejvadász Sam Chisolm (Denzel Washintgon), a szerencsejátékos Josh Farraday (Chris Pratt), a mesterlövész és háborús hős Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), a bérgyilkos Billy Rocks (Byung-hun Lee), a vadász Jack Horne (Vincent D'Onofrio), a bandita Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo), valamint a komancs harcos Vörös Aratás (Martin Sensmeier) különböző okból vállalja a lehetetlennek tűnő kihívást, hogy szembeszálljon Bogue hadseregével. Amikor azonban elszabadul a pokol, mindannyiuknak be kell látnia, hogy ez a küzdelem jóval többről szól, mint a puszta fizetségről...

Josh Farraday (Chris Pratt) keze épp oly gyors, mint a nyelve

Josh Farraday (Chris Pratt) keze épp oly gyors, mint a nyelve


Annak ellenére, hogy Fuqua a műfaj nagy rajongója volt, azelőtt még sohasem készített westernt, s bár láthatóan jól bánik a látványelemekkel és a dramaturgiával, a narrációval és a karakterekkel időről időre meggyűlik a baja. A gond ott kezdődik, hogy már maga a koncepció is némileg félrecsúszott - vajon mennyire reális, hogy néhány fehér szerencsevadász és csirkefogó összeáll egy fekete és egy ázsiai fickóval, továbbá egy indiánnal a korabeli Vadnyugaton?

Az világos, hogy színesebbé és változatosabbá akarták tenni a figurákat, a multikulturális szereplőgárda azonban inkább a mai multikulturális viszonyokat és politikai korrektségre való törekvést reflektálja, semmint az akkori Vadnyugat valódi farkastörvényeit. Mindenesetre nehezen hihető, hogy egy fekete férfi mögé abban az időben szó nélkül felsorakozna annyi fehér ember (plusz egy indián), és ha az alapszituáció eleve sántít, az arra épülő eseményeket is nehezebb befogadni.

Sam Chisolm (Denzel Washintgon) úgy dirigál, mintha földesúr volna

Sam Chisolm (Denzel Washintgon) úgy dirigál, mintha földesúr volna


Az átlag mozinézőt persze hidegen hagyják az efféle tartalmi aggályok, és csupán akciót, drámát és menő hősöket akar látni. Valószínűleg még az sem zavarja különösebben, hogy a három főszereplő kivételével szinte mindenki néhány közhelyre felépített, papírmasé figura, valódi mélység nélkül, hiszen ez félig-meddig az 1960-as A hét mesterlövészről is elmondható. Azt viszont látni kell, hogy a klasszikus adaptációra jellemző romanticizmus itt már csupán nyomokban fellelhető.

A fenyegetést és a helyzet kegyetlen, húsbavágó reménytelenségét bemutatni hivatott bevezető rész túlságosan komolyra és vontatottra sikeredett, hogy azután nagy nehezen beinduljon a film, noha akkor is elég döcögősen. Amikor viszont felpörögnek az események, akkor számos látványos harci jelenetben, illetve élethűen dübörgő fegyverropogásban és robbanásokban lehet részünk, lévén az alkotók a mai trendeket követve a megjelenítés terén is inkább a realisztikusságra helyezték a hangsúlyt.

Ha harcra kerül a sor, hőseink nem tétováznak

Ha harcra kerül a sor, hőseink nem tétováznak


Az már kevésbé szerencsés, hogy az időnként alábbhagyó, majd újra felerősödő fenyegetettség érzése legalább annyira a felvonultatott túlerőnek és fegyverarzenálnak köszönhető, mintsem az antagonista személyének. Sarsgaard figurája rendelkezik ugyan némi karizmával, és megjelenése nem kevés feszültséget hordoz magában, ám igazán karakteresnek sem mondható, inkább az átlagos és feledhető gonoszok közé tartozik, akiben távolról sincs meg az a kiszámíthatatlan őrület, mint ami Eli Wallach Calverájából anno csak úgy sugárzott.

A leghálásabb szerep kétségtelenül a zsiványságban profi Chris Pratté, ami jól is áll a sármőr színésznek, és a legtöbb humoros momentum szintén hozzá köthető. Ethan Hawke figurája ugyanakkor Charles Bronson haloványabb kiadása, Washington karaktere pedig a már említett ellentmondás miatt, bármennyire is szimpatikus vezéregyéniség, eléggé gyenge lábakon áll. Azt azért pozitívumként értékelhetjük, hogy legalább a hét főhős nevét és foglalkozását megváltoztatták a klasszikushoz képest, valamint a szereplők között helyett kapott egy erős női karakter is.

Emma Cullen (Haley Bennett) nem az a törékeny nő, akinek látszik

Emma Cullen (Haley Bennett) nem az a törékeny nő, akinek látszik


Ugyanakkor nem lehet szemet hunyni afelett, hogy a régiben jobban együtt lehetett érezni a szereplőkkel és határozottabban átjött maga a mondanivaló (a becsület, a hűség és tisztesség fontossága még akkor is, amikor nagy a tét és embertelenek a körülmények), illetve az egyes karakterek vívódása. Összességében megállapíthatjuk, hogy a forgatókönyvírók és a rendező többnyire a jól bevált klisékből építkeztek, és lényegében ebből az újrafeldolgozásból is kiöltek mindent, ami a régiben klasszikus és ikonikus volt, ami alapvetően a zenéről is elmondható.

A produkció előjelei ebből a szempontból sem voltak reménykeltők, lévén a forgatás megkezdése előtt a leszerződtetett zeneszerző, a kiváló, Oscar-díjas James Horner váratlanul életét vesztette. Az ő munkájából kiindulva készítette el azután Simon Franglen a végső változatot, ami ugyan nem lett rossz, megteszi, amit kell, de túlságosan jellegtelen és egysíkú ahhoz, hogy emlékezetes maradjon.

A jól végzett munka után édes a pihenés

A jól végzett munka után édes a pihenés


Fuqua munkásságát elnézve mindig is úgy gondoltam, hogy a legtöbb filmje akár igazán jó is lehetett volna, valahol mégis félresiklott, és megmaradt a középszerűség posványában. A hét mesterlövész újrafeldolgozása sajnos ezen alkotásainak számát gyarapítja.

Mint általában, annyi értelme talán ez esetben is van az újrafeldolgozásnak, hogy a fiatalok felfedezzék maguknak és megnézzék a klasszikus filmet. Annak ellenére, hogy ez a remake még mindig jobb, mint a nemrég kivesézett, teljes unalomba és érdektelenségbe fulladó Ben-Hur, legfeljebb egyszer nézős kategóriának minősíteném.

A hét mesterlövész előzetes

 

A hét mesterlövész / The Magnificent Seven (2016)

  • Műfaj: Western
  • Hazai premier: 2016. szeptember 22.
  • Rendezte: Antoine Fuqua
  • Hossz: 132 perc
  • 2016-09-21 15:59:45 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-het-mesterlovesz_1.jpg
  • Szereplők: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D Onofrio, Byung-hun Lee, Haley Bennett, Peter Sarsgaard
  • Forgatókönyv: Richard Wenk, Nick Pizzolatto
  • Operatőr: Mauro Fiore
  • Vágó: John Refoua
  • Zene: Simon Franglen, James Horner
Antoine Fuqua 132 Simon Franglen, James Horner 2016-09-21 15:59:45 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/a-het-mesterlovesz_1.jpg
6 hozzászólás

RyutheStaR

8 éve, 1 hónapja és 23 napja

Tegnap néztem meg. Nem volt rossz, de amolyan egyszer nézős akció western. Szerintem minőségben közel sincs a Hét Szamuráj-hoz képest szerintem(lehet, hogy picit elfogult vagyok, mert nagy kedvenc).
DE, a szeplős kis vöröst még szívesen elnéztem volna... röhögő smiley
ui.: Talán a medvedisznóember volt a legfrappánsabb karakter benne.

válasz erre

totyak

8 éve, 2 hónapja és 1 napja

Ez a film azért lett, hogy Hollywood megint kaszáljon. És fog is, mert sokan meg fogják nézni, már csak a főszereplők miatt is. Viszont látatlanban, DNS véleményének olvasása nélkül is borítékoltam, hogy az eredetit nem tudja felülmúlni.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

8 éve, 2 hónapja és 1 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

8 éve, 2 hónapja és 1 napja

[Tiltott felhasználó!]

Hentes

8 éve, 2 hónapja és 1 napja

Pedig mennyire vártam. szomorú smiley Kéne már egy jó western, mostanában nagyon ritka.

válasz erre

Santonio

8 éve, 2 hónapja és 1 napja

Egyszóval kár érte. szomorú smiley Na majd tévében...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja