2 kaliber filmkritika

2013. szeptember 11.
73.6991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az utóbbi időben több olyan moziról született kritika a Game Channel virtuális hasábjain, melyek a felütésben lévő témakör kibontása helyett végül egészen másfajta produkcióvá alakultak, mint amire a rövid tartalmi összefoglalójuk elolvasása után feltétlenül számíthattunk. A múlt héten debütáló A bűn éjszakájával, az Elysiummal és hasonszőrű társaikkal szemben azonban akadnak filmek, melyek készítői nem kívánják felfedezni a spanyolviaszt, nem próbálnak meg mindenféle magvas mondanivalóval ellátott, ám alaposan félresiklott, agyatlan és kritikán aluli, vagy csak egyszerűen a középszerűség szürkeségébe vesző, hatásvadász produkciókat ledugni a torkunkon, céljuk mindössze a már jól bevált eszközökre építő, kötetlen és felhőtlen szórakoztatás.


A 2 kaliber is csupán ennyit kínál: az alkotók egy sablonos - valójában egy képregényből származó - alapsztorihoz hozzáadtak egy felkapott akciósztárt, Mark Wahlberget, illetve egy olyan veterán színészt Denzel Washington személyében, akinek feltűnése a stáblistán immár egyfajta garanciát jelent, ha nem is mindig az elsöprő sikerre, de legalább egy elfogadható minőségbeli színvonal biztosítására. A produkció Baltasar Kormákur, az erősen Hollywood felé kacsingató izlandi direktor és Wahlberg kooperációja nyomán született, akik a Csempészek forgatása során dolgoztak először egymással. Noha első közös projektjük nem lett igazán sikeres - azzal együtt, hogy a belefektetett dollármilliókat bőven visszahozta -, ez nem vette el a kedvüket a további együttműködéstől, ám ezúttal inkább viccesre igyekeztek venni a figurát a bűnszervezetek világának véresen komoly, ökölszabályokkal és indulatokkal teli bemutatása helyett.

Míg a Csempészek esetében Wahlberg és Kormákur hiteles képet próbált festeni a nemzetközi kábítószer- és egyéb csempészek életéről és tevékenységéről, közben a szokásos sablonokat és közhelyeket puffogtatták, már ezerszer látott, cseppet sem izgalmas vagy érdekfeszítő módon. A 2 kaliber ellenben egy percig sem akar többnek mutatkozni annál, mint ami: egy laza és tökös, maffiába beépülős, bunyós és lövöldözős, be- és kiszólásokkal teli zsaru- és "buddy-movie", mely éppen csak annyira veszi komolyan önmagát, ami a narráció befogadhatóságához feltétlenül szükséges. A fekete és fehér főhős párosa már nem egyszer bizonyult bevált formulának az akciómozik történetében, s bár a 2 kaliber színvonala és jelentősége elmarad a ma már etalonnak számító Halálos fegyver-filmekétől, kellemes kikapcsolódást nyújthat a zsáner kedvelőinek.

Az öreg Papi Greco (Edward James Olmos) és bandája mindig rosszban sántikál

Az öreg Papi Greco (Edward James Olmos) és bandája mindig rosszban sántikál


Mexikó és az Egyesült Államok határvidékén járunk, ahol mindig forró a talaj a kábítószer- és embercsempészetnek, illetve az ebből élő maffiák tevékenységének köszönhetően. Bobby Trench, a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) beépített ügynöke (Washington) éppen egy helyi maffiafőnök, Papi Greco (Edward James Olmos) leleplezésén fáradozik, ami azonban kudarcba fullad, miután a drogbárótól nem sikerül megszereznie a bizonyításhoz szükséges kábítószert. Főnöke ellenkező utasítása ellenére Trench úgy dönt, továbbra is inkognitóban marad, és új cimborájával, a kilétéről mit sem sejtő Michael Stigmannal (Wahlberg) elhatározzák, kirabolják Papi bankját, ahol az a tisztára mosott pénzt tartja. Miközben DEA-ügynökünk ily módon reméli ráhúzni a vizes lepedőt a bandára, ő sincs tisztában a ténnyel, hogy társa valójában a tengerészet embere, aki a piszkos üzelmeket folytató Harold Quince parancsnoknak (James Marsden) dolgozik.

Earl (Bill Paxton) és CIA-s fogdmegjei sem tréfálnak

Earl (Bill Paxton) és CIA-s fogdmegjei sem tréfálnak


Ráadásul a történet még tovább bonyolódik, amikor az ügybe belekeveredik a könyörtelen CIA-főnök Earl (Bill Paxton), aki szintén törvénytelen utakon jár, és feltett szándéka, hogy elkapja bajkeverő hőseinket. A két ügynök rivalizálása ugyanakkor alaposan megnehezíti az ügy megoldását, arról nem is beszélve, hogy a puszta életben maradás érdekében is együtt kellene dolgozniuk. A kölcsönös átverések és leszámolások közepette Trench-nek kolléganőjét és egyben szeretőjét, a belevaló Deb Rees-t (Paula Patton) is meg kell védenie, miközben tisztában van vele, hogy a nőnek mással is viszonya van, s ki tudja, talán egyéb titkolnivalója is akad...

Bobby és kolléganője, Deb Rees (Paula Patton) kapcsolata nem felhőtlen

Bobby és kolléganője, Deb Rees (Paula Patton) kapcsolata nem felhőtlen


E többszereplős történetben tehát jóformán senki sem bízhat senkiben, s olykor - a hasonló mozikban kevésbé jártas néző számára - váratlan fordulatok következnek, hogy bizonytalanságban tartsanak, ki kivel van valójában. Noha a sztori igencsak távol áll a realitástól, nyilvánvalóan nem is ez volt a cél az alkotók részéről, hanem csupán az, hogy a szereplőket helyzetbe hozzák az akciózáshoz, és természetesen a vele gyakorta együtt járó komédiázáshoz. Vagyis ez még véletlenül sem az a fajta beépülős zsarufilm, mint a Miami Vice vagy a Donnie Brasco - bár néhány hasonló utalás előfordul, a narratíva távolról sem szolgál mélyen szántó gondolatokkal a beépített ügynökök munkájának nehézségeiről, illetve a kettős élettel hosszú távon együtt járó identitásválságról. És annak ellenére, hogy minimális szociálpolitikai felhang kiérezhető, a 2 kaliber mégis a vegytiszta szórakoztatás jegyében készült.

Stig leadja a drótot főnökének

Stig leadja a drótot főnökének


A film persze le sem tagadhatná, hogy a már bevett, régi sablonokból építkezik, de az effajta kiszámíthatóság inkább előnyére, mintsem hátrányára válik. Mindez elsősorban azért lehetséges, mert Stig és Trench párosa jól működik, ezért a sztori is működőképes, még ha a forgatókönyv és a rendezés nem is mindig áll a helyzet magaslatán. A meglepő módon sziporkázó Wahlberg szövege alkalomadtán fergeteges, Washington pedig - annak ellenére, hogy szinte végig rutinból játszik - remek partnernek bizonyul a macsó mókázásban.

A sikerhez a jól megválasztott, remek teljesítményt nyújtó és karakteres mellékszereplők is nagyban hozzájárulnak: a korrupt CIA-st alakító Bill Paxton aljasabb, mint valaha, és Edward James Olmos is emlékezetes a szikár és könyörtelen, fekete humorban azonban szintén nem szűkölködő drogbáró, a "mexikói Einstein" szerepében. Paula Patton figurája és teljesítménye ugyan nem igazán kiemelkedő, a bájos színésznő ezúttal is dögös és vagány, mint mindig - így legfeljebb James Marsden renegát tisztjéről mondható, hogy meglehetősen jellegtelenre és unalmasra sikeredett.

A talpraesett Deb érti a célzást

A talpraesett Deb érti a célzást


A film markáns stílusa részben annak is köszönhető, hogy az alkotók nem akarták mindenáron megszerezni az alacsonyabb korhatárbesorolást a nagyobb bevétel érdekében, s ragaszkodtak az erőszak többé-kevésbé valósághű bemutatásához. A mérsékelten véres jelenetek, leszámolások és sérülések viszonylag kendőzetlen ábrázolása mellett elő-előforduló, elnyújtott párbeszédekben némi nyelvi, illetve szituációs komédiázás is megfigyelhető, melyek együttesen egyfajta Tarantino-utánérzést keltenek. Mindazonáltal a feszültségteremtés csak részben sikerült Kormákurnak és csapatának, aki korántsem kezeli olyan mesterien a könnyed és halálosan komoly helyzetek közötti átmeneteket - vagyis az alkalmi hasonlóságon kívül e produkciót távolról sem lehet egy lapon említeni az Oscar-díjas alkotó munkáival.

Gangsta-style

Gangsta-style


A 2 kaliber ugyanakkor a 80-as, 90-es évek akciófilmjeiből is merít, miáltal az old-school rajongóinak könnyen belophatja magát a szívébe. A nosztalgikus hangvétel és az itt-ott bizony hiányos vagy felszínes jellemábrázolás ellenére kedvelhető karakterek miatt még a zsáner közhelyeinek frekventált alkalmazását is megbocsátjuk az alkotóknak, habár az összképen némileg ront a meglehetősen ötlettelen, kliséket egymásra halmozó befejezés. Maga a végső leszámolás túlságosan is képregényszerű lett, bár az kétségtelen, hogy képes megidézni a sokak által egykor rongyosra nézett akciómozik sajátos hangulatát. Mivel azonban ténylegesen egy képregény adaptációjáról beszélünk, így legfeljebb abba lehetne belekötni, hogy sok más jelenet miért nem a képregény(ek) stílusában került felvételre, miáltal egy még kevésbé realista, de talán a végterméknél is szórakoztatóbb filmet kaphattunk volna.

A mexikói Einsteinnel nem lehet szórakozni!

A mexikói Einsteinnel nem lehet szórakozni!


Azt azonban el kell ismerni a 2 kaliber mozgóképes adaptációja védelmében, hogy mindvégig őszintén felvállalja önmagát, a sztori és a narratíva összes komolytalanságával együtt, ami a főszereplők spontán és megmosolyogtató vagy épp kacagtató döntéseiben, a valószerűtlen, sokszor mégis a legegyszerűbb megoldások alkalmazásában is tetten érhető. S noha az egyre bonyolódó cselekményben több csavar is előfordul, az igazán meghökkentő és hatásvadász fordulatok helyett Kormákurék alapvetően a hangulatteremtésre helyezték a hangsúlyt, ami ezúttal sokkal jobban sikerült, mint a Csempészekben. A 2 kaliber tehát könnyed, laza kikapcsolódást ígér, remek főszereplő-párossal és néhány megjegyezhető egysorossal, 3D-től és minden egyéb sallangtól mentesen.

Mint mindig, most is minden a pénz körül forog

Mint mindig, most is minden a pénz körül forog
2 kaliber előzetes

 

2 kaliber filmkritika / 2 Guns (2013)

  • Műfaj: akció-vígjáték
  • Hazai premier: 2013. szeptember 12.
  • Rendezte: Baltasar Kormákur
  • Hossz: 109 perc
  • Szereplők: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Edward James Olmos, James Marsden, Bill Paxton
  • Forgatókönyv: Blake Masters
  • Operatőr: Oliver Wood
  • Vágó: Michael Tronick
  • Zene: Clinton Shorter
27 hozzászólás

Tomis

6 éve, 7 hónapja és 8 napja

Láttam már a filmet, szerintem amit-akit a két színész alkot és ahogy, lenyűgöző. Csak ajánlani tudom, hogy nézzétek meg.

válasz erre

Azer11

6 éve, 9 hónapja és 9 napja

Azt hiszem ezt meg kell tekintenem

válasz erre

leopoldus

6 éve, 9 hónapja és 22 napja

nagyon jó film

válasz erre

kishege2003

6 éve, 10 hónapja és 10 napja

Bolond egy film bírom jó színészi alakítással

válasz erre

italianman

6 éve, 10 hónapja és 13 napja

Már várom a dvd megjelenést.

válasz erre

Danielkiraly

6 éve, 10 hónapja és 14 napja

Tervbe volt ,hogy megnézem csak aztán valahogy elmaradt

válasz erre

fantis6

6 éve, 10 hónapja és 19 napja

I3enG írta:
Matt Damon mostanában jó sok filmben szerepel
elég felkapott, de szerintem nem is rosszul szerepel

válasz erre

Rolman2012

6 éve, 10 hónapja és 23 napja

Jó kis film lessz ez.

válasz erre

I3enG

6 éve, 11 hónapja és 1 napja

Matt Damon mostanában jó sok filmben szerepel

válasz erre

fantis6

6 éve, 11 hónapja és 2 napja

Érdekesnek tűnik, ha lesz idő talán megnézem.

válasz erre

GameMester92

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

Mindkettő színész szerintem korrekt. Főleg Denzel Washington neve adhat garanciát arra, hogy nem lesz felesleges idő az, amit a film nézésére fordít az ember.

válasz erre

angol26

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

italianman írta:
Elég annyit mondani ;hogy Denzel Washington.
Neki tényleg nem nagyon van rossz filmje. Egy picit gyengébb persze akad, de az belefér. Jól választja meg a szerepeit, és nem adja el magát, mint sok öreg.(D Hoffmad, R DeNiro, J Nickolson, stb.)

válasz erre
123a(z) 3 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljaManiac profilja