21 - Las Vegas ostroma filmkritika

2008. április 26.
77.1121
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Marjanka profilja, adatai
Marjanka
Mi történik akkor, amikor zseniális tanuló vagy, tele ambíciókkal, ajánlásokkal, ámde nincs pénzed a tanulmányaidat tovább folytatni? Van tehetséged, eszed, álmod, ám közted és a vágyaid között ott áll a szegénység szürke madara. A 21 Las Vegas ostroma című film pontosan erről a 'problémáról' mesél, méghozzá igaz történet alapján. Él valahol Bostonban egy srác, amolyan zseniféle, hiszen a matematikai kör feje, több tanulmányi versenyen részt vett -most is arra készül-, de az álma az, hogy orvos legyen, és bekerüljön a Harvardra. Egy lehetősége maradt, a Robinson ösztöndíj. Természetesen nem hagyja ki ezt a lépést, ám a kitűnő eredményei, tanári ajánlásai nem kápráztatják el a döntéshozót. Neki valami egyedi kell, valami élettapasztalat, valami amitől lehidalhat.
 21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 2. kép

Ben Campbell ( ez a böcsületes neve főhősünket, akit JIM STURGESS személyesít meg ) nem rendelkezik ilyennel, lévén, hogy eddigi életét a tanulásnak szánta. Se nők, se bulik, semmi fiatalkori kilengés. Persze ne gondoljuk, hogy valami vézna, szemüveges okostojással van dolgunk. Nem. Ben jóképű srác, és izma is van, ez kiderül egy gatyás jelenetnél (valószínűleg mégiscsak jó sport az agyra gyúrás.. ), ám valamit mindig fel kell áldozni egy nagyobb célért, és ez nem más volt, mint az élete. Mivel is kápráztassa el azt, akinek a véleményétől függ a jövője? És akkor jön - sok humor, és jó beszólás után - egy lehetősége. Mivelhogy szinte minden tantárgyban toronymagasan a többiek felett áll, adódnak pillanatok, amikor ezt meg is csillanthatja. Például a matek órán, Newton elméletét taglalva, szerényen ámde biztos logikai tudással.

21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 3. kép

Fel is figyel rá a professzora Micky Rosa ( Kevin Spacey) , aki beveszi 'kaszinórablós' csapatába. Ben kicsit viaskodik a lelkiismeretével, de nem annyira, hogy az agyunkra menjen, így hamar belecsöppen egy új világba. Ami első látásra nagyon ígéretesnek tűnik, hiszen amikor a talpát nyalod egy tanárnak, az kiválasztottá is tesz, és természetesen engedményekkel jár. Pl. nem kell dolgozatot írnod. Jó fejek a tanárok, elsőre :) De Isten mentsen a haragjuktól. A felállás a következő. Kidolgoztak egy jó kis elméletet - amit sikerült a gyakorlatba ültetniük - hogyan is tudják a kaszinókat megkoppasztani?!


21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 4. kép

Adva van egy csapat fiatal -fiúk, lányok vegyesen-, akiknek nemcsak a blackjack alapszabályait kell megtanulni, hanem az egymás közötti jeleket is, és itt nem árt ha jó a matek alapod. De még ne rohanjuk ennyire előre. A csapat feloszlik vadászokra és nagymenőkre. Egy csapatban általában két nagymenő van, a többiek a vadászok, ami azt jelenti, hogy leülnek egy-egy blackjack asztalhoz, és kicsiben elkezdenek játszani, közben számolják a lapokat, figyelik mikor kezd forrósodni a pakli. Minél több figura van a pakliban annál forróbb. Amikor a pakli forró, a vadász hátul a két karját összetéve jelzi a nagymenőnek, aki odalép az asztalhoz, kivág egy halom pénzt, és nagy tétekben kezd játszani. Ilyenkor játsszák el, hogy valami milliomos csemeték, jócskán eláztatva. Amikor a kártyákat újra keverik, átmegy egy másik asztalhoz.


21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 5. kép

A vadászok sajátos virágnyelven kommunikálnak, amelyben a számokat szavak jelzik. A lényeg, hogy nemcsak a nagymenő számolja tovább a paklit, hanem a vadász is, és ha úgy látja, akkor jeleket ad a nagymenőnek mikor hűl ki a pakli, és mikor érdemes abbahagyni a játékot. Amikor kihűl egy pakli akkor a homlokukhoz érintik a kezüket; amikor baj van akkor beletúrnak a hajukat. Ezzel egyidejűleg megtanulják, hogy egy-egy számhoz fogalmakat kapcsoljanak, majd egy ártatlan mondattal közlik a nagymenővel. Pl.: +15 áll a pakli (ami egyébként nemtom mit jelent), és a 15-höz a fizetést kapcsolták, akkor a vadász esetleg felsóhajt:' Jack, itt hagyom az egész fizetésemet!'

21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 6. kép

Lám-lám a kaszinó világa is kijátszható, és nemcsak úgy, mint az Ocean's eleven-ben. Ha komputeragyad van, jól tudsz számolni, és megérted a blackjack működését nyert ügyed van. Csak ki tudj szállni. Ugyanis a pénz, a hírnév - hiszen Las Vegasban pénzért bármit megkaphatsz - elég csábító tud lenni. Ben csupán a 300 ezrét akarja megkeresni, ám ő sem tudja abbahagyni, mert tetszik neki a kettős élet. Bostonban egy átlag, okos diák, ám Las Vegasban bepótolhatja mindazt amit idáig 'elvesztegetett'.

Casinók, táncosnők dögivel, buli, egy olyan helyen, ahová minden fiatal vágyik. Emellett pedig bárkivé válhatnak, számos szerepet kipróbálhatnak- és válnak is-, hiszen arra nagyon kell figyelniük, nehogy kiszúrják őket. Igaz olyan kaszinókba mennek, ahol nincs még arcfelismerő rendszer, de még mindig számolniuk kell a biztonsági emberekre, főként Cole Williamsre (Lawrence Fishburne). Ő pedig felismeri a 'csalókat, összejátszókat'.


21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 8. kép

Mindaddig zökkenőmentesen megy minden, amíg érzelmeket nem kevernek a dologba. Amint az emocionális gondolkodás felváltja a logikust, akkor bomlik minden. Ben gyengéd érzelmeket táplál Jill Tayler (Kate Bosworth) iránt, aki nagyban hozzájárult, hogy a csapatban benne legyen. Kihasználta nőiességét, ami általában a nőknek a fegyvere szokott lenni. Persze ez csak hab a tortán. A baj tetőződik azzal, hogy a másik csapattárs Fisher (JACOB PITT) -nél felüti fejét az irigység, ami majdnem a vesztüket okozza. Ezután már Ben sem az igazi, meg is gyűlik kicsapongó tanárával a baja, minekután természetesen a professzora úgy betesz neki, hogy a fal adja a másikat. Egy mérges tanárnál, már csak egy morcos dékán a rosszabb. Minden tőle telhetőt megtesz, és meg is tesz, hogy Bent kettétörje. Ám Benhez társul a szerencse, meg az esze-amire a jövőben hallgat is- így majdnem tökéletes véget ér a film.

21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 9. kép

Tele könnyed, emészthető poénokkal, humorral, beszólásokkal, fordulatokkal, amik emelik a film élvezhetőségét, és egy percig sem hagyják lankadni a figyelmet. Mindamellett pedig az alkotók igyekeztek érdekes karakterekkel színesíteni a filmet. Például ott van Choi ( AARON YOO) akinek a szellemi képessége némi kivetnivalót hagy maga után. Vadászként működik, de cikisen ellop mindent az összes luxus szállodából, bárból, klubból. Vészesen emlékeztet néhány honfitársunkra. Vagy ott van Kianna (LIZA LAPIRA, aki állandó szereplője a Huff című tévésorozatnak) egy keleti vonásokkal teletűzdelt lány, némi 'szőke' beütéssel.


21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 10. kép

Mint említettem a sztorit igaz történet alapján írták. Volt a kilencvenes években az M.I.T-n egy kiemelkedői fiatal hallgatókból álló csapat, akik rájöttek a kaszinók sebezhetőségére. Nosza felkerekedtek, aminek az eredménye sok millió lett, és letiltás a Vegasi asztalokról :) Ben Mezrich írta a témáról a könyvet, és ez 59 hétig volt a bestseller-listán, 1,5 millió példányban kelt el, és tizenkét nyelvre fordították le. A non-fiction történet megfilmesítéséhez néhány változtatást kellett végrehajtani az alapanyagon, de ez a lényeget nem érintette. A kilencvenes évek helyett napjainkba helyezték az elbeszélést, és beleszőttek egy szerelmi szálat, de ezen kívül minden megtörtént eseményen alapul.

21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 11. kép

A könyv és a film Jeff Ma élményeire épül, aki a kilencvenes évek közepén járt a M.I.T.-re, és ekkor szervezték be egy blackjack-csapatba. Bár a csapat tagjai az egyetem legtehetségesebb hallgatói közé tartoztak, a sikerhez a borotvaéles elmén kívül másra is szükség volt. "Nem csak a matematikai tehetségem miatt vettek be" - meséli Ma, "hanem mert úgy gondolták, hogy megvan bennem az a hidegvér és vagányság is, ami egy stiklihez nélkülözhetetlen." Az M.I.T.-csapatban eltöltött idő Ma egész életét megváltoztatta. "Annyi pénzt kerestem, hogy soha többé nem kell olyan munkát elvállalnom, amihez nincs kedvem. Előbb vízilabda-edző voltam, aztán beindítottam egy sportcéget. Azt csinálom, amit akarok: ez a legnagyobb ajándék, amit a blackjacktől kaptam."

21 - Las Vegas ostroma filmkritika - 7. kép

Az M.I.T.-csapatban annak idején ő volt a "nagymenő". Amikor a játék menetét figyelő csapattagok, a vadászok úgy látták, hogy kezd forrósodni a pakli, vagyis a nyerési esélyek javulnak, Ma beült, és nagy tétekben kezdett játszani. "Mindig megvolt az esélye, hogy fülön csípnek" - emlékezik Ma, "és én olyan típus vagyok, aki rosszul viseli, ha ordítoznak vele. A gyomrom egy kicsit mindig összeszorult a félelemtől, és nagyon össze kellett kapnom magam, hogy meggyőzően játsszam a nagymenő szerepét." Ma többször is meglátogatta a forgatást, és még egy kis szerepet is kapott a filmben: egy osztót alakít. Nos? Ki akar mégis matekszakra jelentkezni?;)

21 - Las Vegas ostroma előzetes

 

21 - Las Vegas ostroma filmkritika / 21 (2008)

  • Műfaj: dráma
  • Hazai premier: 2008. május 01.
  • Rendezte: Robert Luketic
  • Hossz: 123 perc
  • Szereplők: Jim Sturgess, Kate Bosworth, Laurence Fishburne, Kevin Spacey, Aaron Yoo, Liza Lapira, Jacob Pitt
  • Forgatókönyv: Peter Steinfeld, Allan Loeb
  • Operatőr: Russell Carpenter
  • Vágó: Elliot Graham
  • Zene: David Sardy
4 hozzászólás

coulgar

13 éve, 3 hónapja és 9 napja

thx

válasz erre

dorci babah

13 éve, 3 hónapja és 26 napja

hogyan tom lexedni?

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 13 napja

Ja az nem lenne rossz!
thx

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 23 napja

Felirata valakinek nincsen hozza?

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Marduk profiljamarco profiljarDAVE profiljaWickedSick profilja