2012 filmkritika

2009. november 21.
74.0721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
A germánus direktor, Roland Emmerich (akit nyugodt szívvel nevezhetünk akár Michael Bay teuton megfelelőjének is), tipikusan olyan fajta művész, aki sosem tudott kicsiben gondolkodni. Kezdeti szárnypróbálgatásairól, igaz, talán még nem sugárzik annyira a megalománia (otthonában forgatta le a Noé bárkája elv, a Szellemhajsza és a Moon 44 című fércmunkákat), de amerikai debütálása, a Jean Claude Van Damme és Dolph Lundgren főszereplésével készült Tökéletes katona, már jóindulattal se nevezhető visszafogottnak, innen kezdve pedig újra és újra magasabbra és magasabbra helyezte a mércét önmaga, és egyúttal szakmabeli társai számára is, már ami a városrombolós, világelpusztítós, grandiózus katasztrófafilmeket illeti. Emmerich ugyanis ebben az alműfajban (ha nevezhetjük egyáltalán annak) találta meg a maga kis kényelmes helyét, ami a több, mint egy évtized alatt szépen bebetonozódott - sajnos attól még, hogy a rendező úr mást se csinál, csak az ilyen típusú filmeket ontja magából, egyáltalán nem jelenti azt, hogy jó is a végtermék, amit letesz az asztalra.



2012 filmkritika - 2. kép

Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy Emmerich magnum opusa az 1996-os A függetlenség napja (és akkor ilyen kijelentés után szoktak a maréknyi Csillagkapu-rajongók rátámadni az emberre), ami kiforrott, érett és átgondolt alkotásnak semmiképp se nevezhető, de minden butaságát, hibáját képes elfeledtetni velünk par excellence audiovizuális orgazmust nyújtó speciális effektusaival, illetve szórakoztató karaktereivel. Igazi guilty pleasure, vagyis bűnös öröm újra és újra látni, és elmerülni az agyatlan, viszont hihetetlenül látványos, akciódús és léleküdítően bugyuta poénokkal tarkított világában. Az inkonzisztens, fizikailag lehetetlen, vagy úgy általánosságban teljességgel értelmetlen események lajstroma, amiket A függetlenség napjában láthatunk, végeláthatatlan, de legalább ugyanilyen hosszú listát alkotna az emlékezetes momentumok és egysorosok gyűjteménye, amit közel két és fél órás játékideje alatt nyújt (és ne felejtsük, hogy Will Smith-t is a nagyszájú pilóta szerepe emelte megasztárrá).

Emmerich sem ezt megelőzően, sem ezután nem volt képes felülmúlni az akkori teljesítményét - habár a próbálkozást máig se hagyta abba, a gond azonban az, hogy a "nagyobb, hangosabb, több pénzbe kerülő" még nem közvetlenül egyenlő a jobbal. A 2012 se több, mint A függetlenség napja sokkal nagyobb fordulatszámra pörgetve, sokkal epikusabb és sokkal hivalkodóbb kiadásban. A legfurcsább dolog a 2012-vel kapcsolatban talán az, hogy nem is a legrosszabb, legeltúlzottabb részei miatt elviselhetetlen, azokon legalább lehet röhögni, és fejtcsóválni, inkább a középszerű, és unalmas részei teszik pocsék filmmé.

2012 filmkritika - 3. kép

A 2012 alapszituációja valószínűleg már mindenki által ismert. Röviden abból ered a galiba, hogy ebben az évben fog eljönni a világvége, legalábbis azok szerint, akik belekukkantottak a maják ősi naptárába, ami állítólag nagyon pontos, és kifinomult egy kalendárium, egyetlen problémája van csak, mégpedig hogy 2012-nél befejeződik. Emmerich megragadja hát az alkalmat, hogy ezt a közelgő apokalipszist, egészen pontosan a vele együtt járó lázat meglovagolja, és filmre vigye ahogy eleddig sose látott mértékű földrengések, vulkánkitörések és szökőárak szép lassan összeroppantják földünket, és megsemmisítik a rajta élő kicsinyke létszámú emberiségünket.


2012 filmkritika - 4. kép

Annak ellenére, hogy a téma még egy órás dokumentumfilmet is nehézkesen töltene ki, Emmerich bácsi úgy döntött epikus méretű, két és fél órát is túllépő hosszúságú szuper-mega-giga mozit varázsol köré. Ehhez nyugodt szívvel hozzászámíthatunk még vagy fél órát, a 2012 ugyanis legalább 3 órásnak érződik. Mindenki készüljön fel, hogy rojtosra fogja ülni a sejhaját. A film egyébként a sztenderd katasztrófa-sémát követi: első felvonás a felütés, megmagyarázhatatlan események sora, és az emberi faj jövőjére, illetve az azzal kapcsolatos kilátásokra tett homályos és nem túl kecsegtető utalások; a második felvonás a nagy show, ekkor a speciális effektusokra költött pénz számlálója irdatlan iramban pörög felfelé percől percre haladva; az utolsó felvonásban pedig a nagy finis és a konklúzió látható, hősies tettek sora megmenti az emberiséget, vagy legalább egy kis részét, és minden rendbejön. Karakterekből megszámlálhatatlanul sok van, ennek következménye, hogy egyik se tud igazán kiemelkedni, és több vászon töltött időhöz jutni, mint mások, a látvány mellett pedig mindegyik személyisége eltörpül. Egyikükkel se tudunk azonosulni, életük-haláluk pedig cseppet sem izgat minket, végzetük közömbös számunkra, így drukkolni se tudunk értük.


2012 filmkritika - 5. kép

Az első fontos szereplő, akivel találkozunk Dr. Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor), az Egyesült Államok elnökének (Danny Glover) tudományos tanácsadója. Legutóbbi indiai expedíciója során figyelt fel a jelekre, amelyek afelé mutatnak, hogy a világ hamarosan véget fog érni. Ekkor 2009-et írunk, három évvel később pedig jóslatai be is teljesülnek. Helmsley lesz annak a nemzetközi csoportnak egyik vezetője, amelynek feladata, hogy a problémát alaposan kivizsgálja, és előrukkoljon egy megoldással, ami meg fogja menteni az emberiséget a kihalástól. Közvetlen felettese Carl Anheuser (Oliver Platt), akinek legfőbb feladata talán az, hogy érzelemmentes döntéseket hozzon, miközben milliók, sőt milliárdok életéről döntenek - erre Dr. Helmsley, az Elnök, vagy lánya (Thandie Newton) se képesek. Eközben Jackson Curtis (John Cusack), Los Angeles-i író, éppen vakációzni van Yosemite-ben, két gyermekével, mikor egy óriási nagy földrengés híre hazautazásra készteti. Még mielőtt visszamenne LA-be, Curtis beszél Charlie Frost-tal (Woody Harrelson), a gerillarádióssal, aki elárulja neki a bizalmas infót, vagyis hogy a maják szerint december 21-én mindenkinek kampec.

Curtis és kölykei épp időben érkeznek meg ex-felesége, Kate (Amanda Peet) és plasztikai sebész barátja, Gordon (Tom McCarthy) házához, amikor Los Angeles végső megsemmisülése kezdetét veszi. Így közösen szépen beugranak a kocsiba, és Yellowstone felé veszik az irányt, Charlie szerint ugyanis ott vannak az "űrhajók térképei", amelyeket a kormány terveztetett, hogy megmentsék az emberiséget. A felsoroltakon kívül vannak még főbb karakterek (egy indiai geofizikus, egy sétahajó-út utasai, stb.), de ők még Cusack-éknél is jelentéktelenebb figurák.

2012 filmkritika - 6. kép

Nem tudom, hogy a 2012-ben bemutatott történések, és azok geológiai, fizikai és asztronómiai szinten történő magyarázatai a legarcpirítóbb félreértelmezései-e a felsorolt tudományoknak, amit valaha vászonra vittek, de mindenképpen toplistás helyet foglal el az olyan műremekek között, mint a Twister, vagy a Tűzhányó. Ez ugyanakkor nem is okoz nagy meglepetést, Emmerich mindig is sokkal érdekeltebb volt a látványos pusztítás bemutatásában, semmint a fizika törvényeihez való igazodásban. A 2012-vel még önmagát is felülmúlja, ami az ostoba jeleneteket illeti, a Godzilla, az I.e. 10 000 és a Holnapután kutyafüle ahhoz képest, amit ez alkalommal tapasztalhatunk.


2012 filmkritika - 7. kép

Jószerint valamennyi létező természeti katasztrófa látható a 2012-ben. Földrengés, vulkánkitörés, összedőlő felhőkarcolók, tűzvész, repülőgépbalesetek, cunamik. A sort még lehetne folytatni. De egy átlagos néző azért fog beülni a filmre, hogy ezt lássa, nem a karakterek és a cselekmény fogja izgatni - ami okos dolog, mert ilyenekről szó sincs a 2012 esetében. A CGI nem nevezhető éppen pocséknak, de nem is döntik le az embert a lábáról. A 2012-ben látottak nagy részét már korábban is megcsodálhattuk, más filmekben. Felismerhető épületből, szoborból vagy más jelképből sincs sok, bár Washington, Las Vegas, vagy éppen a Vatikán is szépen lerombolódik, Emmerich ezúttal Los Angeles-re koncentrál, ahol túl sok nevezetesség nem található. A katasztrófajelenetek túl hosszúak, repetitívek és hamar unalmassá válnak. A képzelőerőnket elő kell venni sok esetben, és alaposan megdolgoztatni, hogy bizonyos akciószcénákat elhiggyünk.

2012 filmkritika - 8. kép

A 2012 nagyköltségvetésű B-mozi ellenére tisztességes szereplőgárdával rendelkezik, ami kész csoda (vajon ennyi sztárnév tarifájára hatott negatívan a gazdasági válság?), de mivel szinte nulla, amiből dolgozhatnak, ezért nulla körüli a teljesítményük is. A forgatókönyvet mintha egy csapatnyi alsó tagozatos általános iskolás dobta volna össze, az egyedüli indok pedig, amiért érdemes lenne beülni a filmre, vagyis a speciális effektusok, nos, még azok is kiábrándítóan sablonosra és érdektelenre sikerültek. A péntárcánkat kíméljük meg, no meg jó néhány agysejtünket, ha kihagyjuk a 2012-t.

2012 előzetes

 

2012 / 2012 (2009)

  • Műfaj: Dráma
  • Hazai premier: 2009. november 12.
  • Rendezte: Roland Emmerich
  • Hossz: 158 perc
  • 2009-11-21 18:05:03 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/2012_1.jpg
  • Szereplők: John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Oliver Platt, Woody Harrelson, Danny Glover
  • Forgatókönyv: Roland Emmerich, Harald Kloser
  • Operatőr: Dean Semler
  • Vágó: David Brenner, Peter S. Elliot
  • Zene: Harald Kloser, Thomas Wanker
Roland Emmerich 158 Harald Kloser, Thomas Wanker 2009-11-21 18:05:03 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/2012_1.jpg
17 hozzászólás

Lac

15 éve, 7 hónapja és 26 napja

Imádom ezt a "amcsi fater vagyok oszt megmentem a Földet" sémát (ofkorsz irónia rulz!). Mondjuk a Godzilla tetszett, bár voltam vagy 10 éves, amikor láttam. Lehet meg kellene megint nézniröhögő smiley

válasz erre

valko2

15 éve, 7 hónapja és 26 napja

szerintem ez a 2012 már unalmas. csináltak már vagy 3 filmet amibnek a címében szerepel a 2012, mindegyik világvégés,mindmeghalós-demégsem, szóval ahogy marco is mondta, sablonos, de az trailere egész jó szerintem

válasz erre

marco

15 éve, 7 hónapja és 26 napja

Egyet kell értsek gocsával, és bár rendre keményen kritizál, most tényleg megűűlja a helyét minden szó. Sajnos sablonos film, néhol kifejezetten gagyi effektekkel. Nekem rettenetesen nagy csalódás volt, sokkal de sokkal többet ki lehetett volna hozni az alapkoncepcióból.

válasz erre

Hori a (hun)

15 éve, 7 hónapja és 26 napja

Láttam a moziban, és nekem nagyon tetszettröhögő smiley

válasz erre

marco

15 éve, 7 hónapja és 26 napja

Ezt a kritikádat már nagyon vártam, gocsa!kacsintó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja