Zombik! Zombik mindenütt! (Meg a játékképernyőn.)

2014. június 15.
41.4221
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
DGergely profilja, adatai
DGergely
Valami istentelen bűz csapja meg az orrodat. A szag marja a tüdődet, ahogy belélegzed. Nem tudod mi lehet ez, de hirtelen meghallasz egy csosszanást a földön és egy elnyújtott hörgést.


Nos tehát, mivel előző zombi blogomban bemutattam a zombik filmes eredetét, most szeretnék rátérni a zombik játékbeli felbukkanására is. Amennyire tudom megpróbálom időrendben és érthetően leírni, amit találok.
(Előre megjegyzem, eléggé igénybe kell vegyem a wikipediát.)

Az első olyan játék amelyben valamilyen szinten megjelennek a zombik az a The Evil Dead, mely 1984-ben jelent meg a jó öreg Commodore 64-re és ZX Spectrumra. Az alapelve nagyon egyszerű. Csupán annyiból áll a játék, hogy becsukom az ajtókat, kiölök minden lényt a házban, majd elpusztítom a Holtak Könyvét (milyen találó, a Múmiában is ez a könyv van benne, biztos nem volt fantáziája az embereknek). Grafikailag nem nagy szám. Erősen retro játékosoknak ajánlom.


Zombik! Zombik mindenütt! (Meg a játékképernyőn.) - 1. képViszont a következő már ténylegesen zombikról szól, melynek ugyancsak nagyon találó címet találtak ki: Zombie Zombie. Ebben az ugyancsak 1984-es Spectrum játékban a zombik maga a gonosz változtatja át az embereket zombivá. Legyőzni pedig úgy lehet őket, hogy felmászunk valahová, a zombi spuri utánunk, átugrasz egy másik pontra, de mivel a zombi nem tud ugrani, így matrica lesz belőle.


Zombik! Zombik mindenütt! (Meg a játékképernyőn.) - 2. képA harmadik és legfontosabb kezdeti zombis játék a Zombi. A játék az előző bejegyzésemben röviden bemutatott George A. Romero rendezte Holtak hajnalát veszi alapul. Négy főhős bent ragad egy bevásárló központ amelynek tetején egy helikopter csücsül amelybe benzint kell szerezni. Ja és ha meghal valamelyik főhős akkor az zombivá válik. Amúgy csak szerintem van itt egy Left 4 Dead szag?


Zombik! Zombik mindenütt! (Meg a játékképernyőn.) - 3. képMég említést akarok tenni a Voodoo Kid-ről, mely egy kalandjáték. És igen, voodoo varázslat által változtak át benne az emberek egy zombivá! Egyébként a játék egy szellemhajón játszódik, ahol a kapitányt kell legyőzni, aki mellesleg a zombik királya és a voodoo kultúra mestere.

Tagjaid remegni kezdenek, ahogy az adrenalin szétterjed a testedben és tudod, nincs menekvés. Vagy ölsz vagy megölnek. Fejben gyorsan átszámolod, hány töltényed maradt, aztán eszedbe jut, hogy kifogyott a tár. Miközben jobb kezeddel görcsösen tartod a pisztolyt, bal kezeddel a késedért nyúlsz...

Most pedig tegyünk egy rövid összegzést. Akit kicsit is érdekli az utána tud nézni a fent elsorolt játékoknak youtube-on is, de osztok meg linket is. A lényeg az, hogy ezek a játékok nem voltak valami rémisztőek. Igazából csak annyit látni belőle, hogy egyik pacát üldözi a másik piros paca. Tehát ezek nem ijesztőek, csak szórakoztatóak. Persze a kor nagyon sokat számít, hiszen még nem volt olyan erős rendszer amellyel 3D modelleket lehet alkotni, így hát ugorjunk egy kicsit, egyenesen a horrorok - mára szerintem már koronát vesztett - királyához.

Gyorsan fordulsz hátra és meglátod. Maga a bomló halál áll előtted kezét előre nyújtva, húsra éhezve. Késeddel egyből döfsz a fordulásod lendületét kihasználva. Egyenesen a szemébe találsz és érzed, ahogy átütöd a csontot. A kés tövig belemélyed.

Az idő 1996. A név Resident Evil. A helyzet: zombiktól hemzseg egy hatalmas birtok. Nem tudom hányan játszottatok vele. Bizonyára elég sokan, így ti ismerhetitek a sorozat további részeit is. Ez a játék képes volt a frászt hozni az emberre. Folyamatos küzdelem volt az elejétől a végéig, főleg ha egyedül játszottad. Figyelni a lőszert, mennyi zöld növénykéd van (hihetetlen, hogy füvezésre buzdít egy játék, na meg hogy keverni is lehet őket). Emlékezetem szerint ez volt az egyik legelső játék, amely meg mert mutatni egy rothadó, két lábon járó hullát - na jó, nem egyet. És tette ezt úgy, hogy aki nem ijedt meg, azt megjutalmazta. Megjutalmazta azzal, hogy utat nyitott a túlélő horrorok új fajtájának. Hiszen elég erős ellenfelének számít a Silent Hill sorozat, főleg a néhol hátborzongató zenéjével.
Akkoriban a Resident Evil egy márka volt. Egy olyan márka, amelyet ha megvásárolt a kedves vevő, elégedetten kelt fel a fotelból és kimondta: Ez igen, ez jó játék.


Zombik! Zombik mindenütt! (Meg a játékképernyőn.) - 4. képViszont sajnálatos módon most le kell zárjam a mai blogot, pedig megígértem, hogy rátérek a zombi típusokra, de úgy hiszem, elég ennyi mára. Legalább megismerkedhettetek a zombi játékok történelmének egy kis szeletkéjével.

Linkek:
The Evil Dead http://www.youtube.com/watch?v=uenymQfMG8g
Zombie Zombie http://www.youtube.com/watch?v=2Xc5isZsKOM
Zombi http://www.youtube.com/watch?v=bua3ZBwqJPk

Kocsonyás, alvadt vér csorog kezedre, de a lény már nem él. Fáradtan rogysz le a hullával. Mikor észhez térsz átkutatod. A foszló ruhán keresztül kitapintasz egy kulcsot. A kulcsot, melyről tudod, az igazi rémségek még rád várnak.
4 hozzászólás

Vendég

6 éve, 3 hónapja és 16 napja

Sajnos az RE név meg lett tépázva nagyon. Valóban régen volt, amit írsz:

"Akkoriban a Resident Evil egy márka volt."

Manapság nagyon gáz. A filmek is meg a játékok is.

válasz erre

DGergely

6 éve, 3 hónapja és 18 napja

PaulMarloW írta:
Jó kis blog remélem nem fogja hamar a süllyesztőben végezni.Érdekes téma (gamerekhez is fűződő téma) és jó tálalás.Gratula hozzá.

A zombi fajtákhoz pedig sok sikert, ahány szellemi termék annyi fajta zombi.Lesz dolgod nem kevés.
Hát igen, csak még azt nem tudom, hogy a zombi fertőzött állatokat is belevegyem-e, de valószínűleg belefogom. Hiszen azokból is van nem kevés

válasz erre

PaulMarloW

6 éve, 3 hónapja és 20 napja

Jó kis blog remélem nem fogja hamar a süllyesztőben végezni.Érdekes téma (gamerekhez is fűződő téma) és jó tálalás.Gratula hozzá.

A zombi fajtákhoz pedig sok sikert, ahány szellemi termék annyi fajta zombi.Lesz dolgod nem kevés.

válasz erre

5t3v3nk3

6 éve, 3 hónapja és 23 napja

Ehhh faja kis blog... Megéheztem(NEM)

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Sunyi78 profiljagery1113 profilja