Windows Történelem

2013. július 21.
43.7891
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
richie8 profilja, adatai
richie8
Ebben a blogbejegyzésben a Microsoft Windows történetét olvashatjátok az alapítástól egészen napjainkig.


Maga a Microsoft, mint cég 1975-ben alakult. Már kezdetekben is irodai alkalmazásokat gyártott, de szerették volna magukat beírni a történelemkönyvekbe, valami igazán maradandót alkotni.

Akkoriban bontakoztak ki a személyi számítógépek, és megkezdődött az elterjedésük, kezdetekben még a nagyvállalatok körében.
A legeslegelső operációs rendszerüket IBM PC-kre készítették, 1981-ben. Az MS-DOS névre keresztelt, karakteres felületű program igen nagy hátrányokkal küszködött, már csak azért is, mert karakteres volt, így a felhasználónak nagyon sok parancsot kellett megjegyeznie.
Itt-ott toldozgatták-foldozgatták, majd 1994-ben, a 6.22-es verzió kiadása után végleg leálltak vele.

Egy modernebb, átláthatóbb struktúrán gondolkodtak, melynél nem kell bonyolult parancsokat használnia a usernek. Az Apple cég legkoraibb MacOS forrásaira építve kifejlesztették saját grafikus felületüket.

Így készült el a Windows 1.0, 1985-ben. Ez még nem volt teljesen operációs rendszer, igazából az MS-DOS egy bővítése volt.
Lehetővé tette a parancsok használatát grafikus környezetben, és tartalmazott jegyzettömböt, naptárat, órát és számológépet is.
Itt fontos megjegyezni, hogy a navigáláshoz már egér használatára is szükség volt.
Képes volt párhuzamos feladatokat ellátni, de nem kezelte az üzleti alkalmazásokat, így a nagyvállalatoknak valami másra volt szükségük.


Windows Történelem - 1. képA Windows 2.0 1987-ben látta meg a napvilágot a közönség előtt. A technika fejlődését követve kihasználta az Intel 286-os processzorának tulajdonságait, valamint a memóriát. Ebben már az Excel és a Word is elérhető volt.

A Windows 3.0 1990-ben indult útjára. A programokat ablakokba rendezte, képes volt kihasználni az Intel 386 adta lehetőségeket. Az akkoriban még forradalmi újdonságnak számító operációs rendszer követelménye 2 MB RAM volt, valamint 8 MB tárhely.
Kifejlesztették a programkezelőt, és a 16 színű megjelenítést.

Az 1992-ben kiadott Windows 3.1 már magyarul is elérhető volt. Ezzel párhuzamban lett elérhető a Windows for Workgroups 3.1, amely a vállalatokat kívánta ismét megcélozni.
Hálózati és kommunikációs tulajdonságokkal lett felvértezve.


Windows Történelem - 2. képAz első igazi operációs rendszer 1995-ben került a köztudatba, Windows 95 néven. 32 bites felépítésének, gyors és biztonságos működésének (akkoriban...) köszönhetően 4 millió példányban kelt el az első 4 napban.
Teljes mértékben kihasználja a processzort, a programokat egymástól
elfüggetlenítve. A grafikus megjelenést elősegítendő, megjelenik a Sajátgép, a Start menü és a Lomtár.
Ha a Windows hibát észlel egy alkalmazásban, leállítja azt, de a többi program továbbra is működőképes marad.
Itt jelenik meg először a Plug&Play szolgáltatás is. Üzleti szempontból
minden idők legsikeresebb operációs rendszere lett.


Windows Történelem - 3. kép1998-ban indult útnak a Windows 95 alapokra készült Windows 98. Nem tartalmazott sok újítást, de mindenképp megemlítendő a Pentium processzorok támogatása, és bővült a hardverek támogatottsága is. Integrálták az Internet Explorer böngészőt, és lehetővé vált több monitor használata is, egy időben.
Kifejezetten otthoni használatra készült, ez időben ugyanis kezdett elterjedni a háztartásokban a számítógép.
Ekkorra már olyan szinten elérhető áron kínálták, hogy a vállalatokon kívül az otthonok is megengedhették maguknak ezt a luxust.
A negatív oldal, hogy ezzel egy időben terjedt el a "kék halál" nevű képernyő, mely alól maga Bill Gates sem volt kivétel.


Windows Történelem - 4. kép1999-ben jött ki a Windows 98 javításait és foltozgatásait tartalmazó Winsows 98 SE. Itt megemlítendő a DirectX integrálása, és az otthoni gépek közötti megosztás is elérhetővé vált.

2000-ben hódított a Windows Me nevű újítás, mely nem is tartalmazott olyan sok újítást elődjéhez képest. Esetleg megemlíthető a Windows Media Player és a Movie Maker integrálása, valamint a rendszervisszaállítás funkció.


Windows Történelem - 5. kép2001-ben a Microsoft úgy döntött, csinál egy normális operációs rendszert. A Windows XP-t két verzióban kínálták, gondolva az otthoni és az üzleti felhasználásra. Ezek a Home Edition és a Professional.
Új felhasználói felületet kaptunk, immár 24 bites színmélységgel. A megújult Start menü csoportosítja az alkalmazásokat, és segít a felhasználónak könnyedén megtalálni azt, amire szüksége van.
A rendszer beállításai és a súgó is gyorsan elérhetőek lettek. 2003-ban épült ki a Windows XP 64 bites változata.

Szerverekre szánt rendszerrel ugyancsak 2003-ban rukkolt elő a gyártó, Windows Server 2003 névvel. Bevezették az Active Directory-t és a csoportházirendet is. Négy verzióban készült el:

- Standard Edition - kis- és középvállalatok számára szánt verzió
- Web Edition - weboldalak, illetve szolgáltatások nyújtása - Enterprise Edition - közép - és nagyvállalatok igényei szerint
- Datacenter Edition - csak nagyvállalatok részére kiadott verzió

2006 a Vista éve volt, magyarul azonban csak 2007-ben jelent meg. Az Aero felület bevezetésével egy modern külcsínt kapott a rendszer grafikus felülete.
Új DirectX vezérlőt integráltak a gyors videokártyák adta lehetőségek kielégítésére.
Natív DVD írás/újraírás vált elérhetővé, mindezek mellett pedig új telepítési csomagot kapott, mely a Vista telepítését minden eddigi Windows verziónál gyorsabban végezte el. Verziói a teljesítményt és szolgáltatásokat növekvő sorrendben tekintve a

- Starter
- Home Basic
- Home Premium
- Business
- Enterprise
- Ultimate

A 2003-as Windows Server verzió utóda a Server 2008 nevet kapta, értelemszerűen 2008-ban dobták piacra. Főbb újdonságai közé sorolható a kernel és a parancssor fejlesztése, a távoli használat biztonságosabbá tétele, webszerver szolgáltatások frissítése, valamint a virtualizációs támogatás.

2009-ben jelent meg a mindenki által sokat várt és istenített Windows 7 rendszer. A Microsoft mérnökei az Aero felületet továbbvitték, és megspékelték egy új DirectX szolgáltatással is.
Leegyszerűsödtek a beállítási lehetőségek, az ablakok méretezése és elrendezése kényelmesebbé vált, mint valaha. Rengeteg téma áll a felhasználó rendelkezésére, és a minialkalmazások vagy Widgetek is itt jelentek meg először.
A Windows Media Player 12 integrálásával bővült a lejátszható médiatartalmak skálája.
A Media Center továbbfejlesztése is kényelmi funkciókat kínál, egy helyen elérhetjük filmjeinket, zenéinket és képeinket, valamint arra alkalmas gépnél TV adások is nézhetők.
Jelenleg talán a Windows 7-el vannak legjobban megelégedve a felhasználók, akik több verzió közül is választhatnak, a teljesség igényét figyelembe véve:

- Starter
- Home Premium
- Professional
- Enterprise
- Ultimate

2012-től érhető el a Windows 8, a Microsoft legutóbbi kiadott rendszere. A Windows 7-hez képest óriási változáson ment keresztül. Natív USB 3.0 támogatás, egyszerűbb WiFi kapcsolódás, javuló memória és nagy méretű tárhely kezelés.
A "csempés" Metro felületnek köszönhetően mindent egy helyről tudunk indítani, az asztalunkat is innen érhetjük el. A Windows 7-nél megszokott Widgetek itt már teljes értékű programként szuperálnak.
Az asztal nem szünt meg, ellenben a Start menü eltűnt. Annyi biztos, a felhasználók körében vegyes érzelmeket keltett az újdonságait bemutató Windows 8.

Még idén a kezünkben tarthatjuk a Windows 8 testvérét, a Windows 8.1-et, korábbi elnevezésén Windows Blue-t. A Microsoft ígéretei alapján visszakapjuk a Start menüt, de érdemi jelentősége nem sok van, ugyanis a kezdőképernyőre navigál minket.
Képesek leszünk egyből az asztalunkra navigálni, és pár biztonsági rést is befoltoznak. A hardvertámogatási adatbázist is gyarapítani fogják.

Az ígéretek ellenére is kérdéses marad, hogy váltsunk-e az újra, vagy maradjunk a régi, jól bevált dolognál? Egy próbát mindenképp tennék a Windows 8.1-el, esetleg pár tesztet lefuttatnék, vajon elérhető-e ugyanolyan hardverelemekkel teljesítmény növekedés.

Természetesen az új generációs telefonokat is említhettem volna a Microsoft részéről, de próbáltam a PC-s vonalon maradni. Azt majd egy másik blogban... :)


Felhasznált forrás: http://ecdlweb.hu/Windows_t%C3%B6rt%C3%A9nelem
26 hozzászólás

richie8

7 éve, 9 hónapja és 23 napja

marco írta:
NC hogy a viharba ne.

Nagyon régi motoros vagyok, 4 körüli DOS óta mindent kipróbáltam.

De only Linux most már hosszú évek óta...
Én is NC-vel kezdtem egy 386-os Intel csodán, majd 486DX2-őn már 3.1 volt, és így tovább és így tovább, mindenbe bele kóstoltam egy keveset

válasz erre

richie8

7 éve, 9 hónapja és 23 napja

petike737 írta:
8-ast én sem használom, egyébként szegény Vistát sokan elfelejtik. Én nagyon is szerettem
Nekem nem jött át a Vista, szerencsére nem volt sokáig szerencsém hozzá. XP-t nyúztam sokáig, utána win 7-et.

válasz erre

petike737

7 éve, 9 hónapja és 23 napja

8-ast én sem használom, egyébként szegény Vistát sokan elfelejtik. Én nagyon is szerettem

válasz erre

rDAVE

7 éve, 9 hónapja és 23 napja

totyak írta:
De linuxon hogy a viharba nyomod a játékokat? Nem is jön rá szinte semmi. Vagy azért titokban van egy win alapú gép is csak játékra?
Tele van konzollal...

válasz erre

totyak

7 éve, 9 hónapja és 23 napja

marco írta:
NC hogy a viharba ne.

Nagyon régi motoros vagyok, 4 körüli DOS óta mindent kipróbáltam.

De only Linux most már hosszú évek óta...
De linuxon hogy a viharba nyomod a játékokat? Nem is jön rá szinte semmi. Vagy azért titokban van egy win alapú gép is csak játékra?

válasz erre

marco

7 éve, 9 hónapja és 24 napja

richie8 írta:
Én detto ugyanez, csak volt az XP előtt egy Windows Millenium, és jelenleg Win 8 fut a gépemen A 486-os korszakból a Norton Commanderre emlékszik valaki?
NC hogy a viharba ne.

Nagyon régi motoros vagyok, 4 körüli DOS óta mindent kipróbáltam.

De only Linux most már hosszú évek óta...

válasz erre

Scal

7 éve, 9 hónapja és 24 napja

az első normális OP rendszer a win98SE volt, azt használtam az Xp-ig, sok régi játéknak még ma is az lenne a legjobb, aztán egészen két évvel ezelőttig Xp-ztem, mert semmi bajom nem volt vele, főleg miután megkapta a Service Pack 2-őt azóta Win 7-et használok, gyanús nekem hogy ilyen hamar kidobták a 8-ast

a többit is kipróbáltam de nem véletlenül nem használtam egyiket se

jaa és ilyen ****okkal hogy Winfos 95, meg 3.1 csak a suliban találkoztam, otthon DOS-om volt, meg egy norton commanderem

válasz erre

teferenc

7 éve, 9 hónapja és 24 napja

nem tudom de én hiányolom az nt,nt servert a w2k(2000)/w2k servert a 2003astól van r2es kiadás is a cikk nem rossz

válasz erre

richie8

7 éve, 9 hónapja és 24 napja

rDAVE írta:
Hát engem már nemigen érdekel a 8.1, majd esetleg utána nézek, hogy milyen, de nem sok esélyt látok a gépemre való telepítésre. Lehet a gépem hibája, de nekem a Win8 nem fut olyan simán, gyors meg minden, viszont valószínűleg ennek köszönetölheg akad időnként. Ezt leginkább a folyamatosan futó zenelejátszó és a Firefox érezte. Inkább várok kicsit tovább a bootra, minthogy valami zavarja a zeném.
Kinek a pap, kinek a papné

válasz erre

rDAVE

7 éve, 9 hónapja és 24 napja

richie8 írta:
Én is erősen gondolkozom, hogy újra használatba veszem a win 7-et. Jelenleg várakozó állásmódba kapcsoltam, még kiváncsivá tesz a 8.1, meg szeretném várni a végleges verziót. Ha nem látom értelmét, vagy nem érzek változást a sima 8-hoz képest, akkor hello again windows seven
Hát engem már nemigen érdekel a 8.1, majd esetleg utána nézek, hogy milyen, de nem sok esélyt látok a gépemre való telepítésre. Lehet a gépem hibája, de nekem a Win8 nem fut olyan simán, gyors meg minden, viszont valószínűleg ennek köszönetölheg akad időnként. Ezt leginkább a folyamatosan futó zenelejátszó és a Firefox érezte. Inkább várok kicsit tovább a bootra, minthogy valami zavarja a zeném.

válasz erre

totyak

7 éve, 9 hónapja és 24 napja

richie8 írta:
Ebben van valami. De ezek szerint a 8.1-nek jónak kell lennie? Vagy az nem is nagyon számít külön op. rendszernek? Végülis csak egy frissítés lesz..
Szerintem nem kell külön számítani, én nem fogom.

válasz erre

richie8

7 éve, 9 hónapja és 24 napja

totyak írta:
Egyszer láttam valahol egy képet szépen időrendben felsorolva az összes Windows-t és ott szépen le volt írva, hogy minden második Win kaki. És belegondoltam, hogy nagyon igaza van a képnek. Xp jó volt, Vista fos, 7 jó, 8 állítólag kevésbé.
Ebben van valami. De ezek szerint a 8.1-nek jónak kell lennie? Vagy az nem is nagyon számít külön op. rendszernek? Végülis csak egy frissítés lesz..

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

darkomen profiljaManiac profilja