Windows Történelem

2013. július 21.
44.8451
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
richie8 profilja, adatai
richie8
Ebben a blogbejegyzésben a Microsoft Windows történetét olvashatjátok az alapítástól egészen napjainkig.
Advertisement


Maga a Microsoft, mint cég 1975-ben alakult. Már kezdetekben is irodai alkalmazásokat gyártott, de szerették volna magukat beírni a történelemkönyvekbe, valami igazán maradandót alkotni.

Akkoriban bontakoztak ki a személyi számítógépek, és megkezdődött az elterjedésük, kezdetekben még a nagyvállalatok körében.
A legeslegelső operációs rendszerüket IBM PC-kre készítették, 1981-ben. Az MS-DOS névre keresztelt, karakteres felületű program igen nagy hátrányokkal küszködött, már csak azért is, mert karakteres volt, így a felhasználónak nagyon sok parancsot kellett megjegyeznie.
Itt-ott toldozgatták-foldozgatták, majd 1994-ben, a 6.22-es verzió kiadása után végleg leálltak vele.

Egy modernebb, átláthatóbb struktúrán gondolkodtak, melynél nem kell bonyolult parancsokat használnia a usernek. Az Apple cég legkoraibb MacOS forrásaira építve kifejlesztették saját grafikus felületüket.

Így készült el a Windows 1.0, 1985-ben. Ez még nem volt teljesen operációs rendszer, igazából az MS-DOS egy bővítése volt.
Lehetővé tette a parancsok használatát grafikus környezetben, és tartalmazott jegyzettömböt, naptárat, órát és számológépet is.
Itt fontos megjegyezni, hogy a navigáláshoz már egér használatára is szükség volt.
Képes volt párhuzamos feladatokat ellátni, de nem kezelte az üzleti alkalmazásokat, így a nagyvállalatoknak valami másra volt szükségük.


Windows Történelem - 1. kép



A Windows 2.0 1987-ben látta meg a napvilágot a közönség előtt. A technika fejlődését követve kihasználta az Intel 286-os processzorának tulajdonságait, valamint a memóriát. Ebben már az Excel és a Word is elérhető volt.

A Windows 3.0 1990-ben indult útjára. A programokat ablakokba rendezte, képes volt kihasználni az Intel 386 adta lehetőségeket. Az akkoriban még forradalmi újdonságnak számító operációs rendszer követelménye 2 MB RAM volt, valamint 8 MB tárhely.
Kifejlesztették a programkezelőt, és a 16 színű megjelenítést.

Az 1992-ben kiadott Windows 3.1 már magyarul is elérhető volt. Ezzel párhuzamban lett elérhető a Windows for Workgroups 3.1, amely a vállalatokat kívánta ismét megcélozni.
Hálózati és kommunikációs tulajdonságokkal lett felvértezve.


Windows Történelem - 2. kép



Az első igazi operációs rendszer 1995-ben került a köztudatba, Windows 95 néven. 32 bites felépítésének, gyors és biztonságos működésének (akkoriban...) köszönhetően 4 millió példányban kelt el az első 4 napban.
Teljes mértékben kihasználja a processzort, a programokat egymástól
elfüggetlenítve. A grafikus megjelenést elősegítendő, megjelenik a Sajátgép, a Start menü és a Lomtár.
Ha a Windows hibát észlel egy alkalmazásban, leállítja azt, de a többi program továbbra is működőképes marad.
Itt jelenik meg először a Plug&Play szolgáltatás is. Üzleti szempontból
minden idők legsikeresebb operációs rendszere lett.


Windows Történelem - 3. kép



1998-ban indult útnak a Windows 95 alapokra készült Windows 98. Nem tartalmazott sok újítást, de mindenképp megemlítendő a Pentium processzorok támogatása, és bővült a hardverek támogatottsága is. Integrálták az Internet Explorer böngészőt, és lehetővé vált több monitor használata is, egy időben.
Kifejezetten otthoni használatra készült, ez időben ugyanis kezdett elterjedni a háztartásokban a számítógép.
Ekkorra már olyan szinten elérhető áron kínálták, hogy a vállalatokon kívül az otthonok is megengedhették maguknak ezt a luxust.
A negatív oldal, hogy ezzel egy időben terjedt el a "kék halál" nevű képernyő, mely alól maga Bill Gates sem volt kivétel.


Windows Történelem - 4. kép



1999-ben jött ki a Windows 98 javításait és foltozgatásait tartalmazó Winsows 98 SE. Itt megemlítendő a DirectX integrálása, és az otthoni gépek közötti megosztás is elérhetővé vált.

2000-ben hódított a Windows Me nevű újítás, mely nem is tartalmazott olyan sok újítást elődjéhez képest. Esetleg megemlíthető a Windows Media Player és a Movie Maker integrálása, valamint a rendszervisszaállítás funkció.


Windows Történelem - 5. kép



2001-ben a Microsoft úgy döntött, csinál egy normális operációs rendszert. A Windows XP-t két verzióban kínálták, gondolva az otthoni és az üzleti felhasználásra. Ezek a Home Edition és a Professional.
Új felhasználói felületet kaptunk, immár 24 bites színmélységgel. A megújult Start menü csoportosítja az alkalmazásokat, és segít a felhasználónak könnyedén megtalálni azt, amire szüksége van.
A rendszer beállításai és a súgó is gyorsan elérhetőek lettek. 2003-ban épült ki a Windows XP 64 bites változata.

Szerverekre szánt rendszerrel ugyancsak 2003-ban rukkolt elő a gyártó, Windows Server 2003 névvel. Bevezették az Active Directory-t és a csoportházirendet is. Négy verzióban készült el:

- Standard Edition - kis- és középvállalatok számára szánt verzió
- Web Edition - weboldalak, illetve szolgáltatások nyújtása - Enterprise Edition - közép - és nagyvállalatok igényei szerint
- Datacenter Edition - csak nagyvállalatok részére kiadott verzió

2006 a Vista éve volt, magyarul azonban csak 2007-ben jelent meg. Az Aero felület bevezetésével egy modern külcsínt kapott a rendszer grafikus felülete.
Új DirectX vezérlőt integráltak a gyors videokártyák adta lehetőségek kielégítésére.
Natív DVD írás/újraírás vált elérhetővé, mindezek mellett pedig új telepítési csomagot kapott, mely a Vista telepítését minden eddigi Windows verziónál gyorsabban végezte el. Verziói a teljesítményt és szolgáltatásokat növekvő sorrendben tekintve a

- Starter
- Home Basic
- Home Premium
- Business
- Enterprise
- Ultimate

A 2003-as Windows Server verzió utóda a Server 2008 nevet kapta, értelemszerűen 2008-ban dobták piacra. Főbb újdonságai közé sorolható a kernel és a parancssor fejlesztése, a távoli használat biztonságosabbá tétele, webszerver szolgáltatások frissítése, valamint a virtualizációs támogatás.

2009-ben jelent meg a mindenki által sokat várt és istenített Windows 7 rendszer. A Microsoft mérnökei az Aero felületet továbbvitték, és megspékelték egy új DirectX szolgáltatással is.
Leegyszerűsödtek a beállítási lehetőségek, az ablakok méretezése és elrendezése kényelmesebbé vált, mint valaha. Rengeteg téma áll a felhasználó rendelkezésére, és a minialkalmazások vagy Widgetek is itt jelentek meg először.
A Windows Media Player 12 integrálásával bővült a lejátszható médiatartalmak skálája.
A Media Center továbbfejlesztése is kényelmi funkciókat kínál, egy helyen elérhetjük filmjeinket, zenéinket és képeinket, valamint arra alkalmas gépnél TV adások is nézhetők.
Jelenleg talán a Windows 7-el vannak legjobban megelégedve a felhasználók, akik több verzió közül is választhatnak, a teljesség igényét figyelembe véve:

- Starter
- Home Premium
- Professional
- Enterprise
- Ultimate

2012-től érhető el a Windows 8, a Microsoft legutóbbi kiadott rendszere. A Windows 7-hez képest óriási változáson ment keresztül. Natív USB 3.0 támogatás, egyszerűbb WiFi kapcsolódás, javuló memória és nagy méretű tárhely kezelés.
A "csempés" Metro felületnek köszönhetően mindent egy helyről tudunk indítani, az asztalunkat is innen érhetjük el. A Windows 7-nél megszokott Widgetek itt már teljes értékű programként szuperálnak.
Az asztal nem szünt meg, ellenben a Start menü eltűnt. Annyi biztos, a felhasználók körében vegyes érzelmeket keltett az újdonságait bemutató Windows 8.

Még idén a kezünkben tarthatjuk a Windows 8 testvérét, a Windows 8.1-et, korábbi elnevezésén Windows Blue-t. A Microsoft ígéretei alapján visszakapjuk a Start menüt, de érdemi jelentősége nem sok van, ugyanis a kezdőképernyőre navigál minket.
Képesek leszünk egyből az asztalunkra navigálni, és pár biztonsági rést is befoltoznak. A hardvertámogatási adatbázist is gyarapítani fogják.

Az ígéretek ellenére is kérdéses marad, hogy váltsunk-e az újra, vagy maradjunk a régi, jól bevált dolognál? Egy próbát mindenképp tennék a Windows 8.1-el, esetleg pár tesztet lefuttatnék, vajon elérhető-e ugyanolyan hardverelemekkel teljesítmény növekedés.

Természetesen az új generációs telefonokat is említhettem volna a Microsoft részéről, de próbáltam a PC-s vonalon maradni. Azt majd egy másik blogban... :)


Felhasznált forrás: http://ecdlweb.hu/Windows_t%C3%B6rt%C3%A9nelem
26 hozzászólás

richie8

11 éve, 7 hónapja

marco írta:
NC hogy a viharba ne.mosolygó smiley

Nagyon régi motoros vagyok, 4 körüli DOS óta mindent kipróbáltam.

De only Linux most már hosszú évek óta...
Én is NC-vel kezdtem egy 386-os Intel csodán, majd 486DX2-őn már 3.1 volt, és így tovább és így tovább, mindenbe bele kóstoltam egy keveset mosolygó smiley

válasz erre

richie8

11 éve, 7 hónapja

petike737 írta:
8-ast én sem használom, egyébként szegény Vistát sokan elfelejtik. Én nagyon is szerettem mosolygó smiley
Nekem nem jött át a Vista, szerencsére nem volt sokáig szerencsém hozzá. XP-t nyúztam sokáig, utána win 7-et.

válasz erre

petike737

11 éve, 7 hónapja

8-ast én sem használom, egyébként szegény Vistát sokan elfelejtik. Én nagyon is szerettem mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 7 hónapja

totyak írta:
De linuxon hogy a viharba nyomod a játékokat? Nem is jön rá szinte semmi. Vagy azért titokban van egy win alapú gép is csak játékra?
Tele van konzollal... mosolygó smiley

válasz erre

totyak

11 éve, 7 hónapja

marco írta:
NC hogy a viharba ne.mosolygó smiley

Nagyon régi motoros vagyok, 4 körüli DOS óta mindent kipróbáltam.

De only Linux most már hosszú évek óta...
De linuxon hogy a viharba nyomod a játékokat? Nem is jön rá szinte semmi. Vagy azért titokban van egy win alapú gép is csak játékra?

válasz erre

marco

11 éve, 7 hónapja és 1 napja

richie8 írta:
Én detto ugyanez, csak volt az XP előtt egy Windows Millenium, és jelenleg Win 8 fut a gépemen röhögő smiley A 486-os korszakból a Norton Commanderre emlékszik valaki? röhögő smiley
NC hogy a viharba ne.mosolygó smiley

Nagyon régi motoros vagyok, 4 körüli DOS óta mindent kipróbáltam.

De only Linux most már hosszú évek óta...

válasz erre

Scal

11 éve, 7 hónapja és 1 napja

az első normális OP rendszer a win98SE volt, azt használtam az Xp-ig, sok régi játéknak még ma is az lenne a legjobb, aztán egészen két évvel ezelőttig Xp-ztem, mert semmi bajom nem volt vele, főleg miután megkapta a Service Pack 2-őt azóta Win 7-et használok, gyanús nekem hogy ilyen hamar kidobták a 8-ast

a többit is kipróbáltam de nem véletlenül nem használtam egyiket se

jaa és ilyen ****okkal hogy Winfos 95, meg 3.1 csak a suliban találkoztam, otthon DOS-om volt, meg egy norton commanderem

válasz erre

teferenc

11 éve, 7 hónapja és 1 napja

nem tudom de én hiányolom az nt,nt servert a w2k(2000)/w2k servert a 2003astól van r2es kiadás is mosolygó smiley a cikk nem rossz mosolygó smiley

válasz erre

richie8

11 éve, 7 hónapja és 1 napja

rDAVE írta:
Hát engem már nemigen érdekel a 8.1, majd esetleg utána nézek, hogy milyen, de nem sok esélyt látok a gépemre való telepítésre. Lehet a gépem hibája, de nekem a Win8 nem fut olyan simán, gyors meg minden, viszont valószínűleg ennek köszönetölheg akad időnként. Ezt leginkább a folyamatosan futó zenelejátszó és a Firefox érezte. Inkább várok kicsit tovább a bootra, minthogy valami zavarja a zeném. mosolygó smiley
Kinek a pap, kinek a papné mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 7 hónapja és 1 napja

richie8 írta:
Én is erősen gondolkozom, hogy újra használatba veszem a win 7-et. Jelenleg várakozó állásmódba kapcsoltam, még kiváncsivá tesz a 8.1, meg szeretném várni a végleges verziót. Ha nem látom értelmét, vagy nem érzek változást a sima 8-hoz képest, akkor hello again windows seven mosolygó smiley
Hát engem már nemigen érdekel a 8.1, majd esetleg utána nézek, hogy milyen, de nem sok esélyt látok a gépemre való telepítésre. Lehet a gépem hibája, de nekem a Win8 nem fut olyan simán, gyors meg minden, viszont valószínűleg ennek köszönetölheg akad időnként. Ezt leginkább a folyamatosan futó zenelejátszó és a Firefox érezte. Inkább várok kicsit tovább a bootra, minthogy valami zavarja a zeném. mosolygó smiley

válasz erre

totyak

11 éve, 7 hónapja és 1 napja

richie8 írta:
Ebben van valami. De ezek szerint a 8.1-nek jónak kell lennie? Vagy az nem is nagyon számít külön op. rendszernek? Végülis csak egy frissítés lesz..
Szerintem nem kell külön számítani, én nem fogom.

válasz erre

richie8

11 éve, 7 hónapja és 1 napja

totyak írta:
Egyszer láttam valahol egy képet szépen időrendben felsorolva az összes Windows-t és ott szépen le volt írva, hogy minden második Win kaki. És belegondoltam, hogy nagyon igaza van a képnek. Xp jó volt, Vista fos, 7 jó, 8 állítólag kevésbé.
Ebben van valami. De ezek szerint a 8.1-nek jónak kell lennie? Vagy az nem is nagyon számít külön op. rendszernek? Végülis csak egy frissítés lesz..

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja